Pe aceeași temă

Pentru decizia CEDO prin care statul român este obligat ca în termen de 18 luni să remedieze problema restituirii bunurilor confiscate de regimul comunist, în sensul instituirii unui mecanism funcţional de retrocedare şi compensare, în caz contrar riscând chiar excluderea din Consiliul Europei, trebuie să le mulţumim, în ordine, următorilor: Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase, Emil Constantinescu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc şi ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, Traian Băsescu. Lor şi guvernelor pe care le-au condus, judecătorilor, politicienilor şi armatei de funcţionari (pe când o grevă spontană pentru stimulente şi sporuri în contul muncii la dosarele de retrocedare?), care de 20 ani nu au vrut şi nu au fost în stare să reglementeze această chestiune, tuturor acestora trebuie să le aducem omagiul pentru faptul că România a reuşit să o ia înaintea Rusiei şi Turciei (şi ele campioane la procesele la CEDO), alegându-se cu decizia pilot din 12 octombrie.
Să fim însă corecţi. Dacă de la Iliescu şi urmaşii lui admiratori ai lui Che Guevara nu aveam niciun fel de aşteptări, ţinând cont că şi în ziua de azi ei cred că bogaţii (alţii decât ei şi mogulii lor, evident) sug sângele poporului şi că dreptul de proprietate se referă la pensie şi salariu, de la partidele care se autoproclamă „singurele autentice de dreapta“ aveam speranţe justiţiare. Cu alte cuvinte, adevăraţii vinovaţi pentru condamnarea fără drept de apel a României sunt CDR - în timpul căreia nu s-a reuşit nici măcar adoptarea unei legi reparatorii în adevăratul sens al cuvântului, PNL - care timp de 4 ani a fost la butoanele instituţiilor de care depindea rezolvarea administrativă a despăgubirilor şi retrocedărilor, inventator al inutilului şi clientelarului Fond Proprietatea, PDL - continuator al neputinţei predecesorilor.
Motivele pentru care CEDO a luat în premieră decizia de a suspenda pentru 18 luni toate cauzele similare aflate pe rolul Curţii, timp în care România este obligată să găsească formula prin care despăgubirile să fie efectiv plătite, sunt extrem de clare şi reflectate în cifre. Până acum, statul român a fost condamnat de CEDO să plătească peste 15 milioane de euro, din care nu a achitat nici măcar 5% (despăgubirile totale estimate fiind de 21 de miliarde de euro, în 2005 acestea fiind de 4 miliarde), Fondul Proprietatea, deşi înfiinţat în urmă cu 5 ani, nu este încă funcţional (motiv pentru care în ultimii doi ani România a primit mai multe condamnări din această cauză), numai 20% dintre cererile de despăgubire s-au transformat în titluri şi mult mai puţine în acţiuni la Fond.
La Agenţia Naţională de Retrocedare a Proprietăţilor (ANRP) sunt înregistrate 13.524 de cereri de despăgubire în bani, ceea ce înseamnă o sumă totală de 395 de milioane de euro, din care până în noiembrie 2009 se plătiseră doar 74 de milioane. Sumele prevăzute pentru următorii trei ani în Planul Strategic adoptat de guvern în 2010 ar ajunge, în cel mai fericit caz, doar pentru 15.000 de foşti proprietari dintr-un total de peste 100.000. Şi alte cifre vorbesc de la sine despre impotenţa şi reaua-voinţă a guvernanţilor. Un raport al Parlamentului European arată că, pentru terenuri agricole şi păduri, sunt depuse 52.000 de cereri de despăgubire, din care autorităţile au reuşit rezolvarea a circa 10.000, iar pentru imobile există 52.000 de cereri, iar aprobate sunt 6.500. O socoteală simplă arată că, în ritmul actual, ar mai fi nevoie de circa 20 de ani pentru a rezolva dosarele oamenilor şi vreo alţi 20 pentru a le da efectiv despăgubirile.
În aceste condiţii, nu e nicio surpriză că CEDO a dat un ultimatum. Ce poate face însă guvernul pentru a preveni situaţia în care România să nu fie în stare să respecte decizia, ceea ce ar putea duce la suspendarea sau chiar excluderea din Consiliul Europei? În primul rând, să listeze la bursă Fondul Proprietatea (care mai nou s-a transformat în Fond de Investiţii, printr-o decizie a AGA), să schimbe legislaţia de aşa natură încât dosarele care s-au acoperit de praf prin depozitele de la primării, prefecturi sau ANRP să fie soluţionate în maximum 1 an şi să unifice practica judiciară în raport de decizia CEDO. Cum capacitatea administrativă a statului a fost demonstrată cu asupra de măsură până acum, iar celebra „voinţa politică“ are cotă zero, mă îndoiesc că problema se va rezolva în cele 18 luni date de CEDO. De altfel, reacţia premierului Boc a fost la înălţimea aşteptărilor: „vom face o comisie, vom analiza şi vom comunica“. Când – nu a mai spus.
Oricum, întrebarea de căpătâi este de unde va scoate statul banii pentru despăgubiri, atâta vreme cât cuvântul de ordine este neretrocedarea în natură? Iată o chestiune care, printr-o ironie a sorţii, ar putea să cadă în sarcina viitorului guvern, adică exact a celor care sunt primii responsabili de situaţia în care s-a ajuns, PSD şi PNL. Tezele lui Iliescu şi clientelismul liberal ar putea fi decontate chiar de ei. Este un gen de reparaţie istorică, din care, din păcate, tot foştii proprietari vor ieşi în pagubă. //
Taguri:
Comentarii 20
LENIN - 11-11-2010
TOVARASI! REZOLVAREA PROBLEMEI ESTE SIMPLA! SA RETROCEDAM IN NATURA ABSOLUT TOT CE STATUL SI NOMENCLATURA A FURAT SI ATUNCI NU MAI ESTE NEVOIE DE ASA MULTI BANI. DIN PACATE, DUPA CUM BINE VEDETI SE OPUN PARTIDELE DE DREAPTA, IN FRUNTE CU PNL SI PDL.
RăspundeDana - 10-26-2010
D-na Pora. Declaratiile recente ale fostului presedinte al Romaniei Emil Constantinescu ma pun pe ginduri. Sunt acuzatii foarte grave la adresa actualului presedinte Traian Basescu. Omul nu poate fi decit 100% FRUSTRAT sau 100% SINCER. Insa ce ma nelinisteste este ca nu pare omul care sa treaca pe la casieria vreunui trust de presa. Basescu este calificat pe rind, fara ezitare: mincinos ordinar, manipulator, dictator, uzurpator de partide, mafiot, cap al mafiei din Romania, UN IMPOSTOR. Apoi d-nul Constantinescu isi explica succesul actualului presedinte: a fost girat de adevarate clone, culmea imposturii cei care s-au "erijat" (sa ne amintim si de Iliescu) in anticomunisti convinsi, ei fiind de fapt copii de nomenclaturisti si nu erau cei mai indreptatiti sa se infiga in fata. Nu a nominalizat dar ma gindesc ca se refera la Tismaneanu si Patapievici, Plesu si Liiceanu. Acestia nu sunt veritabilii intelectuali ai Romaniei si ii soptesc presedintelui Basescu in casca ce da bine sa faca. Basescu nu ar fi capabil de aceste fapte marete la care tot romanul a vibrat - condamnarea comunismului public, apropierea de Republica Moldova si toate sunt praf in ochi pentru ca Basescu sa poata fura linistit cu gasca lui. Basescu a fost declarat REPETENT de catre d-nul profesor Constantinescu. Un elev repetent care are succes si a reusit sa atraga din electoratul PNTCD nu poate fi decit un IMPOSTOR. D-nu Constantinescu nu are nici un cuvint de critica si indignare la adresa lui Vintu, dimpotriva, pomenind tangential numele Vintu domnia sa se corecteaza si spune D_NUL VINTU este o victima. Pentru Dumnezeu, d-na Pora ce sa mai intelegem? Sunt plecata din tara si bulversata. Nu mai inteleg nimic.
RăspundeKalashnikov - 10-25-2010
Traiasca Regele Mihai I al tuturor Românilor ! Astazi, 25 Octombrie 1921 vine pe lume Majestatea Sa pentru a fi rege peste un popor de nerecunoscatori, un popor care ia in derizoriu tot, un popor care nu-si cunoaste interesul si care distruge tot ce atinge, inclusiv destinul unei personalitati de-o frumusete interioara deosebita, cum este Majestatea Sa! Asta e evolutia poporului Român?! Ponta, Antonescu, Basescu? Având alaturi un Suveran care si-a iubit poporul mai presus decât orgoliul si eticheta de Rege, un Suveran care a fost umilit si batjocorit de comunistii lui Iliescu un Rege care este intre noi precum un soare si noi stam cu ochii-n rahatul zamislitor de buruieni ca alde Ponta,Base si compania!
Răspundeinformatorul - 10-22-2010
afiseaza comentariu nu cenzura ca inante de -90-
Răspundeinformatorul - 10-22-2010
fatuca pora daca mai e fatuca are citva neuroni indroctinati cu ideologia capitalista mai rau ca indoctrinati pcr pora face tot sa fie numai in tabara puteri si nu mai face distinctia inre bine si rau cum poate sa pronunte cuvintul che guevara cind omul acesta sa sacrificat pentu o ideie favorabila celor multi si saraci inradevar legea restutiri propietatilor e nedeapta si a permis multor indivizi sa fure propietatile persoanelor fizice si dela stat dupa cum afirma basescu si -p-d-l-legea se pote aplica retroactiv atunci cei care auinsusit propitetile dupa -90-avind rude inventate sa fie pedepsiti de acum incolo restutirea sa se faca numai pina la rude de gradul -3-in natura daca e posibil daca nu atunci sa fie o suma minima si maxima pina la -5-miloane euro incasata in -15-20-ani si dupa posibilitatile economice ale statului fatuca pora nu maifa propaganda impotriva celor saraci dupa legea asta cei saraci sifara aparare au ramas fara case mai gineste
RăspundeGeorge - 10-22-2010
Buna ziua! Am citit articolul dvs si il gasesc extraordinar! Este adevarat tot ce ati scris! Mult succes in continuare
Răspunderizoaicad.arges - 10-22-2010
Cum puteti dna PORA sa acceptati cenzurarea comentariilor la articolele dvs.? Despre ce libertate de exprimare a gandirii mai poate fi vorba, cand nici comentariile pe forum nu pot sa apara? In aceasta situatie mai poate fi vorba de aparitia unor puncte de vedere contrare in editia scrisa? Cum mai poat fi invocate libertatea d exprimare, ca argument impotriva regimului totalitar de pana in 1989? Reiau mai jos, intre ghilimele, comentariul postat aseara, pe care acum l-am revazut si adnotat(20-10-10). Reiau acum vineri 22-10, orele 1:11 comentariul postat de doua ori pana acum. E normal, dna PORA? “Doamna Pora! Nu tezele lui Iliescu sunt condamnate la CEDO, ci nesimtirea si iresponsabilitatea politica a majoritatii politicienilor, cu precadere a celor de dreapta, incepand cu Corneliu Coposu, cu a lui Restitutio in Integrum! Nici Iliescu si nici cei de stanga nu au vreo scuza ca nu au aprofundat politica de restituire infaptuita in Ungaria, unde politicienii au fost responsabili si patrioti, intelegand sa protejeze avutia existenta, si nu au fost galantoni ca ai nostri, care au oferit oricarui escroc, cat si-a dorit! Nicaieri in fostele tari socialiste nu s-a mai practicat un jaf ca la noi! De aceea suntem azi si saraci si oaia neagra a CEDO! Cei ce au creat aceasta nenorocita situatie sunt cei ce au adoptat prin asumarea raspunderii pachetul de legi ale justitiei si prorietatii al dnei Monica Macovei, si care a fost promulgat in 2005 sau 2006 de Presedintele Traian Basescu! Aceste legi ale proprietatii au dat lovitura de gratie unei Romanii care, si fara ele, timp de 15 ani fusese stoarsa de toata agoniseala a doua generatii! Deci, situatia ingrata de astazi a Romaniei, se datoreaza acestor legi elaborate de Alianta DA si promulgate de Presedintele Traian Basescu!” PS. Guvernul Boc isi datoreaza existenta de dupa 15-06-2010 "tonomatului" Victor CIUTACU! Oricand si oricui se poate face DOVADA acestei afirmatii!
Răspundemarcel cozma - 10-21-2010
Sãrut mâna dna. Pora
Răspundeconteaza? - 10-21-2010
Ma asteptam dupa momentul trait cu incredere si sperante de romani, ne vom gasi locul si rolul intre natiunile europene civilizate. Descoperirea unor rele sociale si reglarea lor astfel incat, romanii sa aiba altfel de viata, altfel vor trai dupa frigul, foamea, cozile la cumparaturi si multe altele. S-a desteptat insa alta latura a societatii, lideri si formatori de opinie care, au dorit sa faca incat, sa fie altfel. Si-au descoperit drepturi si libertati super, si-au exersat nesatietatea, vor mai mult, mai repede. S-au inventat gaini care nasc pui, s-au instrumentat convulsii sociale nefiresti pentru blandul popor roman. Se spune despre poporul roman ca este pasnic si bun, s-a vehiculat ca, este....mamaliga. Infine. Incet societatea a indobitocit omul, l-a adus la nivelul instinctelor, interese, emotii, necesitati. Se vehiculeaza teze si conceptii manipulatoare, se minte, se dezinformeaza. CEDO ca organism european cauta sa corecteze erori care, guvernarile nu vor, sau nu pot intelege cum, sunt propriile conceptii. Erorile si greselile sunt oriunde, dar nu in propria ograda. De aici si...aruncatul gunoiului peste gard(cum s-ar spune). Pana si cei de la care astepti ceva pozitiv, se dovedesc interesati si cu spirit gregar postrevolotionar si consumism. Pun pragmatismul inainte de toate, nu au sentimente, au insa interese(pe banii contribuabililor) si nepoti, fini. Nu au tara, nu au Dunare, nu au Prut, Tisa, nu au legi, au doar foame de bani, averi, masini bengoase etc. Se pricep sa puna bete in roate, apoi rad cinic la problemele sociale la care, si-au adus contributzia. Se pricep la inginerii si interpretari, chiar daca le-au patentat. In incultura lor cred ca, isi permit orice, deh(!!!), si-au gasit pe aceia ce, i-au prostit, se preteaza la jocuri cu reguli inventate. Au aliati influienti(roi la gura stupului), au mijloace si cauta sa scoata din joc pe cei incomozi. Se preteaza la "aruncatul cu bricheta" ca sa mascheze furaciunile, sa scoata din joc adversari incomozi. Uratenia aceasta nu se curata usor, uneori detergentul nu s-a inventat, oricat de universal scrie pe eticheta. Romanii trebuie sa ramana romani oriunde s-ar afla, cei instrainati se vor pierde(mai putin conturile... Unora) in decorul strainatatii, sau vor reveni. Lasam mass-media, mananca si ea/ei o paine alba, chiar daca are gust ranced, castigata pe naivitatea si credulitatea "prostimii". Este prea mult pentru destinele ratacite? Pentru Ei...nuuu! Deh(!), tezele lui Iliescu stau in drum. Mai este cineva lucid, credibil si cu fortza in tara asta? Da, numai daca nu s-a avut grija... sa fie patat.
RăspundeShadow - 10-21-2010
@Dna Pora Sa fie perioada de la CDR incoace atat de lunga incat sa fi uitat dvs ca CDR a vrut sa retricedeze in natura si s-au opus "aliatii". Va las pe dvs ca o adevarata "jurnalista" asa zis echidistanta sa gasiti care a fost "gura cea mai mare" care s-a opus retricedarilor. Ia sa vad sunteti in stare? Iar fondul proprietatea a fost gandit ca o posibilitate pt "efectele" deja generate de cativa ani a celebrei "legi 18" sustinuta nu numai de iliescu dar si de acelasi "guraliv" opozant al retrocedarilor in natura. Poate explicati dvs ce ii mai trebuia fondului proprietatea pt a fi functional si binenteles "listat la bursa" daca dupa 2 ani de conducere pdlista cu toti oamenii lor in functii nu s-a realizat asta.
Răspundeanonim - 10-21-2010
Atunci pentru ce guvernul Boc,dar si sustinatorii sai ,printre care se numara si Pora,dar si Basescu ,au criticat deficitul bugetar din 2008 ,cand aproape 2% din deficit a reprezentat sume pentru despagubirea bunurilor confiscate de comunisti?Era demagogia populista a noii puteri sau incapacitatea acestuia (eu cred ca amandoua)de a gandi ,gasi si aplica masuri coerente ,viabile de iesire din criza?
Răspundehelena - 10-20-2010
Da, ar fi o solutie ca statul sa se indrepte impotriva judecatorilor care au dat sentinte gresite (dar ptr. asta este nevoie de functionari seriosi si performanti la Ministerul de Finante care sa nu vrea doar stimulente ci sa vrea sa munceasca, ptr. ca, nu-i asa statul este reprezentat de Ministerul de Finante), apoi acolo unde Curetea de Conturi a gasit nereguli sa fie obligati acei functionari sa puna banii in visteria statului, la vamile Romaniei sa nu mai existe vamesi cu rude in Autoritatea Nationala a Vamilor si nici fini si nasi, politicienii sa-si respecte mandatul primit din partea alegatorilor si nu interesele personale, presa sa fie cu adevarat independenta, iar acolo unde se constata derapaje sa se ridice licentele... Dar cine sa faca toate astea? Vedeti bine ca tot ce primeaza in aceasta tara sunt interesele murdare de gasca mafiota... Toata lumea vrea bani pe nemunca... Cat rau a putut face comunismul in gandirea omeneasca!...
RăspundeLascarica - 10-20-2010
Imprumuti cat iti trebuie si platesti cand vrei! Stati linistit, FNI vegheaza la linistea voastra! Asta e castigatoare, asta este pierzatoare, pune banul neamule! Halatu, halatu, unde este halatu....!!! Bula frumos, tanar absolvent a doua facultati(jurnalism, sociologie sau asa ceva) se gandeste sa se angajeze. Unde sa mearga decat in mass-media, la o revista, post tv unde sa arate masura pregatirii sale. Isi aranjeaza un interviu la..... In ziua respectiva se prezinta plin de optimism la redactie. Dupa prezentare de rigoare, a CV-ului, a oportunitatzilor, este intrebat de examinator. -Uite ce este tinere, la noi trebuie sa fii comunicativ, inventiv, dornic de afirmare, receptiv, competitiv, inteligent, pe scurt tot ce tine de spirit si bila. Bula este dezamagit. -Ce este Bula? - Stiti, eu am o problema. Acum ceva timp am avut o operatie, mi s-a extirpat bila. -Ne pare rau Bula. Esti respins. PS. Cum poate RO institui un mecanism functional de retrocedare si compensare? Sa instituie un mecanism de privatizare a economiei subterane. Pana atunci, sa se impoziteze aceasta economie suterana.
RăspundeBefana - 10-20-2010
Judecatorii care au gresit dand sentinte care au fost rejudecate de CEDO,ar trebui sa plateasca despagubirile stabilite de CEDO si nu sa fim noi cei care suportam toate incompetentele justitiarilor nostri corupti.Asa cum si unui medic ar trebui sa i se retina lunar o suma pentru caz de malpraxis.La privat sunt categorii de angajati carora li se retin lunar bani pentru orice eventualitate,(de ex. soferilor).
Răspunderonea - 10-20-2010
De fapt proprietarii nu cer nici un ban. Ei vor pur si simplu proprietatea inapoi. Statul are datorii de milioane doar pentru ca se incapatineaza el sa aiba.
RăspundeSTAN PATITU - 10-20-2010
Pentru vila din MIhaileanu nu s-a facut reclamatie la CEDO? Nu cumva de retrocedari se ocupa primariile? Asta pentru ca mi-a venit in cap cazul Mihaileanu...
RăspundeOblio - 10-20-2010
-Reconfortant ca in 22 apare un articol dupa 20 ani in care se apara proprietatea privata a celor pagubiti dupa venirea comunistilor la putere. Dupa ani de zile in care 22 a pastrat tacerea pentru ca numerosii sai redactori locuiau in vile si cladiri nationalizate azi apare acest articol. La instigarea CEDO bineinteles !
RăspundeEmil - 10-19-2010
La alte puncte de vedere ale dvs. am anumite rezerve (e dreptul meu, nu-i asa?) dar in situatia de fata subscriu 100%. Ca sa imping lucrurile mai departe, ma intreb, pe undeva, de ce le-a luat atat de mult sa ajunga la concluzia asta.
Răspundedigi - 10-19-2010
Nu au bani de retrocedari sa le dea propietatile inapoi asa cum sunt caci propietarii stiu ce sa faca cu ele. Toti despagubitii sa-l caute pe Iliescu care a vandut ce nu era al lor cu legea fantoma de 24 ore.
RăspundeMARIA - 10-19-2010
Sper sa ne freasca Cel de Sus de reparatia psd-pnl. Banii nu s-ar putea lua din pensiile speciale a le justitiabililor, care se iau degeaba, daca atatea procese castiga la Cedo?
Răspunde