Cusca Marianei sau educatia in cusca

Alexandru Caragea 29.03.2006

De același autor

Postul de televiziune Antena 1 a prezentat un caz care a cutremurat opinia publica din Romania, si nu numai. Este vorba de cazul minorei de doi ani si jumatate din judetul Bacau pe care bunicii ei o tineau intr-o cusca. De fapt, un reprezentant al unei autoritati a statului din judet, care este platit din bani publici pentru a proteja copiii, a afirmat ca nu este o cusca, ci un pat de fier. Adevarat. Un pat de fier, suprainaltat prin intermediul unor stinghii de lemn si prevazut cu un capac din plasa de sarma. Si totusi, o cusca. Pentru informarea competentei specialiste in protectia minorilor, precizam definitia custii din DEX, adica: "CÚSCA, custi, s.f. 1. Adapost in forma de casuta sau de cutie, cu sau fara gratii, pentru unele animale (domestice sau salbatice). - Fig. Incapere stramta. 2. Incapere mica, sub nivelul scenei, rezervata sufleorului in timpul spectacolului. - Din ucr. Kucka". Repetam, din punctul nostru de vedere este vorba, in mod indubitabil, de o cusca.

Un alt fapt prezentat pe posturile nationale de televiziune, in ziua cand justitia a stabilit, in folosul micutei Mariana, din punctul nostru de vedere, incredintarea acesteia unui asistent maternal, l-a constituit sinuciderea a doua adolescente dintr-un liceu, suicid care ar fi avut la baza niste mesaje de indemn in acest sens, transmise pe Internet. Masura luata, ilustrata sugestiv printr-un lant cu lacat la poarta scolii, a fost cea de izolare a elevilor de exterior. Din punctul nostru de vedere, consideram ca, prin masura de ferecare a portilor, s-a inchis o altfel de cusca.

In fine, cel de-al treilea caz prezentat pe posturile nationale de televiziune si care ne-a atras atentia l-a constituit accidentul nefericit dintr-o sala de sport a unei scoli, unde un panou de protectie a geamurilor a cazut in capul unui adolescent, pe care l-a accidentat grav. Din punctul nostru de vedere, este relevanta grija deosebita fata de obiecte, in raport cu grija fata de oameni.

Consideram cele trei exemple prezentate mai sus (o mica parte din cele multe reflectate de media romaneasca si din si mai multele care se petrec, dar care nu fac obiectul mediatizarii) mai degraba ca fiind exemple pentru a ilustra o anumita mentalitate si o anumita atitudine in educatie, decat niste cazuri de abuz, nepasare sau incompetenta. Sa incercam sa fim mai expliciti.

Exista o anumita drama a educatorilor care, dintr-o data, nu reusesc sa faca fata provocarilor pe care le presupune tipul de societate in care s-au trezit peste noapte. Mediul exterior a devenit mult mai divers, provocarile exterioare mult mai tentante. Fata de acestea, educatorul, parinte sau dascal, incearca sa faca fata situatiei in care se afla, condus de doua tendinte. Pe de o parte, este vorba de propria-i educatie construita pe un alt sistem de valori, pe de alta, de deschiderea la diversitatea de valori ce au devenit accesibile tuturor, trecerea de la o apreciere in termeni absoluti la acceptarea relativului in judecatile de valoare. De la educatia ce se baza pe transferul unui sistem de valori considerate in mod aprioric ca fundamentale, certe, la o educatie bazata pe dezvoltarea capacitatii de a alege din amestecul permanent dintre valoare si nonvaloare, dintre bine si rau.

Din acest punct de vedere, familia micutei Mariana traieste o mare nedumerire. De fapt, ei nu intentionau sa-i faca rau micutei. Acesta era modul in care au inteles sa o protejeze pe micuta fiinta nevinovata, pentru ca de educatie nici nu poate fi vorba. Pentru ei, cusca respectiva era spatiul de siguranta pentru micuta. Era o zona bine delimitata, din care erau eliminate toate pericolele. Dincolo de cusca respectiva incepe infernul. Apa fierbinte de pe soba cu care s-ar putea opari, insecticidele cu care s-ar putea otravi, firele de la intrerupatoarele si aparatele electrice de la care s-ar putea electrocuta, soseaua pe care ar putea ajunge si unde ar putea fi accidentata de o masina, strada pe care poate fi ademenita de un pedofil si violata sau omorata, cainii care ar putea sa o sfasie si cate si mai cate. Ni s-ar putea chiar spune cate vieti de copii ar fi fost salvate daca parintii lor i-ar fi tinut intr-o cusca.

Aceeasi mentalitate a custii este relevata si de ferecarea scolilor. Pe perioada cat elevul este in raspunderea educatorului profesionist, in conditiile in care acesta este convins ca are o prestatie exceptionala, ca tot ceea ce este bun se poate produce doar in interiorul scolii, iar dincolo de spatiul acesteia incepe infernul, aceasta izolare este fireasca. Astfel, elevul este ferit de acel infern. Este ferit de chioscurile ce comercializeaza fel de fel de publicatii, de magazinele care vand alcool si tutun, de potentialii comercianti de droguri, de violatori si pedofili, de masinile ce-i pot accidenta pe copii.

Iar despre ceea ce este in cusca ne ilustreaza cel de-al treilea caz. De fapt acolo este iadul. Considerat aprioric ca spatiu al binelui, nimeni nu are grija de cuiele si sarmele ruginite in care se poate rani Mariana, de panourile, geamurile, tavanele care pot cadea pe copii. Cine mai poate observa faptul ca aceste custi nu-i protejeaza pe copii, ci-i priveaza de educatie? Ii priveaza de capacitatea de a se forma si a face fata la provocarile din lumea din afara custii, din lumea in care vor trebui sa traiasca. Iar educatia nu se poate face decat in interactiune cu aceasta lume, cu toate riscurile pe care acest lucru le presupune

Ramane sa intelegem ca marea provocare careia ar trebui sa-i facem fata este de a face din lumea in care traim, din exteriorul custii, una mai buna si mai sigura.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22