Reforma din vorbe deșarte

De ce nu au curaj liberalii, dar mai ales cei din USR PLUS, partid autoproclamat reformist și „altfel”, să ia taurul de coarne, să facă reforme și să rupă cu vechile politici de tip pesedist?

Andreea Pora 02.03.2021
SHARE 29

Din zbaterile reformatoare ale premierului Cîțu au rămas, deocamdată, doar vorbele. Apăsate, ce-i drept, dar tot vorbe care nu fac altceva decât să dea din coadă: „Nu mai putem continua așa! Este nevoie de reformă! Reformă în tot aparatul public și în companiile de stat, reforma sistemului de pensii, reforma sistemului de salarizare, reforma ANAF, restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani.” Tare! Dar uite că se poate și se va putea „continua așa”, câtă vreme statul e refugiul imposturii și clientela de partid trebuie ținută aproape și protejată de vicisitudinile vieții. Și ce poate fi mai bună decât o pâine albă, dospită cu sporuri și tot soiul de privilegii la stat? Reziduurile partidelor, țucălari și piloși fără o meserie, care nu prind un loc pe podiumul politicii, sunt plasate în agenții, companii sau diverse instituții ale statului, exact cele despre care premierul spune că sunt un sac fără fund care nu mai poate fi umplut cu bani de la buget. Teorie. Căci în practică, salariile de la companiile de stat s-au îngrășat an de an cu sporuri, care, așa cum spune Raluca Turcan, au ajuns în unele cazuri să reprezinte și 85% din venit. Din cele 110 miliarde de lei pentru cheltuielile de personal în 2020, 27 de miliarde au reprezentat sporurile, a explicat și Cîțu, întrebând retoric dacă performanța s-a schimbat. Păi cum să se schimbe, dacă chilipirurile sunt date otova, fără niciun criteriu? E suficient să stai la un birou și să tai frunză la câini cât e ziua de lungă că salariul tot vine, și nu singur, ci cu spor de calculator, de praf, de stres, de confidențialitate și alte prostii inventate de imaginația hoață a birocrației statului.

Întrebarea e de ce s-a mai revoltat premierul dacă tot nu face nimic? A lătrat la sporuri, salarii și pensii nesimțite ca un bichon de sub fusta stăpânei. Adică a PNL. Care i-a dat un picior în coaste și l-a adus cu labele pe pământ. „Anul acesta nu este nimeni dat afară, toată lumea îşi primeşte sporurile, îşi primeşte aceleaşi salarii ca în 2020. Eu nu văd aici o problemă”, a liniștit Cîțu suflarea bugetară și clientelară. Noi să fim sănătoși și vaccinați, că în rest reforma o facem din vorbe.

Ceea ce nu înțeleg liberalii, useriștii și onor Cîțu este că vorbele deșarte o să-i coste guvernarea și viitoarele alegeri. Nu‑și dau seama cât de mare e revolta nebugetarilor, a celor 4-5 milioane de oameni care lucrează în privat și care constituie bazinul lor electoral, față de această situație. Mai ales acum, în pandemie, când cei cu adevărat loviți economic ei au fost. Veniturile nesimțite și clientelizarea de la stat sunt percepute, pe bună dreptate, ca o formă de corupție. Nu doar șpăgile, contractele și achizițiile oneroase sunt vinovate de lipsa autostrăzilor, spitalelor, infrastructurii elementare, de analfabetismul funcțional și de relele tratamente la care este supus cetățeanul în instituțiile statului, ci, poate chiar în primul rând, incompetența, delăsarea, neasumarea responsabilităților acestei cohorte de funcționari ai statului. Plătiți regește ca să țină țara în înapoiere. A păstra statu-quo-ul înseamnă pentru actuala putere să-și taie craca de sub picioare.

Tactica Guvernului Cîțu și a coaliției majoritare ridică o întrebare legitimă: dacă nu face reformele promise în primul an de guvernare, atunci când? Dacă acum, când nu e supus presiunii electorale, nu rezolvă aceste probleme, despre care chiar el spune că sunt indispensabile dezvoltării economiei, va fi cu atât mai complicat să le facă ulterior. Amânările au dus la eșecul unor reforme și promisiuni ale celorlalte coaliții non-PSD, mă refer la CDR (legile proprietății, deconspirarea Securității, lustrația, privatizările), Alianța DA (reforma sănătății), așa cum înființarea DNA și legile justiției, făcute în primul an de mandat de Monica Macovei, au fost un succes. Așadar, cui folosește această tergiversare la momentul cel mai propice în care pot fi luate măsuri radicale, dar impopulare? De ce nu au curaj liberalii, dar mai ales cei din USR PLUS, partid autoproclamat reformist și „altfel”, să ia taurul de coarne și să rupă cu vechile politici de tip pesedist? Răspunsul nu e complicat: cu minime diferențe, funcționează ambele în aceeași logică clientelară și profund politicianistă & demagogică. Dacă la PNL apetența reformistă a fost mereu discutabilă, partidul dovedind de-a lungul timpului aceleași metehne pe care le condamna la PSD, cu care, de altfel, s-a aflat în revoltătoarea combinație USL, ușurința cu care USR PLUS a abdicat de la principiile pe care le-a clamat în campanie vorbește de la sine despre autenticitatea acestora și metamorfoza produsă de contactul cu puterea. Nu e vorba numai despre seria numirilor controversate care nu au nici în clin, nici în mânecă cu profesionalismul și verticalitatea, ci și despre lipsa de curaj în actul de guvernare și în raport cu colegii de coaliție. Aroganța și vedetismul nu țin loc de fapte. Atitudinea de acum îmi aduce aminte de guvernarea Cioloș, una decentă, e drept, dar atât de lașă. Chiar dacă nu avea majoritatea în parlament (ca acum), după Colectiv, cabinetul Cioloș era pe cai mari, putea tăia în carne vie în primele momente. În loc de asta, a făcut compromisuri și a pierdut momentul de grație. Alianța riscă să repete episodul: oferă, în loc de reforme, vorbe sforăitoare: „Vrem reformă! Facem reformă!”.„„„ Doar că o mai amânăm puțintel. Singura circumstanță atenuantă a coaliției: nu e PSD. E suficient să-l auzi pe Ciolacu că perspectiva asupra actualei puteri devine una roz. E oare suficient? //

Comentarii 18

Horațiu Coman - 03-18-2021

Care PSD ? Cel rămas acasă ? Sau cel din "diaspora" PNListă ? Unde clonele lui Iliescu și Dragnea au fost adăpostite cu legiunile ? Dovadă că interesele de castă ale Partidului Unic, rezultat din fostul PCR-FSN, e în toţi și în toate. Partidul "serviciilor" ne arată fețe multiple, în falsa alternanță putere-opoziţie pentru a ne înșela percepția. Chipurile, în echipe adverse cu tricouri diferite. În fond sunt complici cu toții, în frunte cu Șenila de la Cotroceni, în corupţie, trădarea suveranității României prin impunerea agendei ascunse a neomarxismului în țara noastră și închinarea ei către Noua Moscovă de la Bruxelles. Pentru uzul vițelusilor veseli, , se arată la putere când prin PSD, când prin PeNaLe, când prin PNL-USR (ca acum), când prin toate trei deodată ca acum zece ani în vremea odiosului USL, adică Uniunea Social Liberală : PSD-PNL-PC*Dan Voiculescu.(Antena3)-UDMR ? riguros în această ordine ! Ai uitat cum preacurveau PNL, Crin Antonescu, Tăriceanu și Iohannis cu PSD, Dragnea și Geoană pe vremea suspendărilor lui Traian Băsescu ? Ăăăă ??? Cu sau fără PSD, vom fi la fel de năpăstuiți de fețele sale PNListe și USRiste. Reconversia, după intrarea în Uniunea Europeană, s-a făcut dinspre comunismul rezidual înspre neomarxismul difuzat de Noua Moscovă de la Bruxelles și progresistoizii occidentali (USR e cel mai concludent exemplu de import neomarxist în România) În concluzie, PNL PSD USR = egal o poveste nesfârșită cu Marx în toate ipostazele sale istorice atât de nefaste pentru România.

Răspunde

Windsor Windsor - 03-10-2021

Imi amintesc de doamna Andreia Pora de pe vremea cand venea la televiziuni! Acum nu mai este acceptata acolo, inca o dovada ca "le zice"(Vocea patriotului nationaleee). Trebuie sa fii tare sa-ti pastrezi stilul (bun). Urmaresc de departe ce'i prin Romania cu sosocara la 50%...Trist.

Răspunde

Popescu Nichifor - 03-08-2021

Daca tara e plina ochi de coruptie,gandul fiecaruie este sa se imbogateasca cat mai mult si mai repede cum sa se faca ceva?Sistemul iti gaseste imediat nod in papura cat de mic ,inventat daca nu se poate altfel !Uitati-va la Vlad Voiculescu ce pateste daca vrea si chiar a impus o transparenta nemaivazuta !Mafia transpartinica cu ajutorul media bine platita si corupta si ea il taloneaza zi si noapte si-i inventeaza de toate astfel ca plin de noroi sa plece singur.Sau sfatuit de colegi.Cred ca in iarna,cel tarziu avem un mare si „frumos” USL.Si poate alte mii de oameni in strada..

Răspunde

Bun Simt - 03-07-2021

Nimic nu se pierde totul se transforma. Dispare PSD nui bai, vine in locul lui tare PNL din spate. Reformele sunt doar in capul politicienilor flamanzi. Odata ajuns ursul la miere e cam greu sa renunti la conducta de bani. Tot felul de regii si agentii care dubleaza tripleaza sarcinile care revin ministerelor. Actuala guvernare are deja un secretar care a demisionat pentru ca pe el au uitat sa il mai bage in seama cand vine vorba de digitalizare exact sarcina din fisa postului sau. Au marit asa de mult aparatul bugetar/inutil daca nu contabiliza medici/profesori ca la apele romane din 10 insi doar 3 au sarcinile public scrise in dreptul numelui restul sunt sinecuri politice, daca la fel e peste tot de la primaria de comuna pana la Secretariatul mamut al guvernului avem destui bani sa facem toate spitalele regionale. Dar sa dai afara toti plimbareti de hartii si bautori de cafea e ca si cum ai taia bugetul ilegal al fiecarui partid pentru viitoarele alegeri, ai anunta ca toate amantele si progeniturile ratate trebuie sa ajunga la ajutorul de somaj. Avem regiuni de dezvoltare/judete si consilii de oras/comuna care consuma mai mult decat incaseaza de la saracul contribuabil si asta doar cu salariile si lumina. Dar nici prin gand nu le vine sa desfiinteze judetele si sa faca regiuni pur si simplu si sa comaseze comunele mici care nu au practic pic de activitate economica din care sa castige impozite. Prefect/sub prefecti + consilieri si secretare/sediu. Si ca rezultat spitale mobile genul alora de la Iasi/Neamt inchis. Sau ca la Bucuresti inchis ca nu mai era nevoie de el desi pacientul arde pentru ca au suprasolicitat infrastructura veche cu prea multa aparatura/pacienti. PNL mimeaza reforma dar viseaza doar sa inlocuiasca PSD la furat,USR are ca scop sa planga ca nu e lasat sa faca reforme gen PD/Basecu vs Ciorbea/CDR si dupa au reformat cu Boc/Udrea tot ce au prins. Din 3-4 ministri USR are un Drula care a muscat din Metrorex,Stelica a pactizat cu sistemul iar la sanatate omul e acuzat ca a delegat toata raspunderea unor secretari de stat si el e doar cu numele, Ghinea poate face treaba dar e greu de observat pana nu apar banii de la UE.

Răspunde

Adrian Neacșu - 03-06-2021

@andreeapora felicitări, ați pus punctul corect, dacă nu vor face cu adevărat REFORMA, tare îmi este frica ca atât USR dar și PNL sa nu aibă soarta PNT CD!

Răspunde

Adrian Neacșu - 03-06-2021

Doamne ce tâmpenie spui!! Crezi ca securiștii care numără voturile sunt de acord cu tine mai cretinel?!

Răspunde

Lucian Pisaltu - 03-06-2021

Această coaliție, in cei 4 ani de mandat, au i singura misiune importantă: reforma justiției, adevărată. Cu o justiție reformată, ca să mă exprim așa ( corectă sună dur ) drumul societății românești se poate așeza în direcția pe care ne-o dorim cu toții. Trebuie să acceptăm aceste cheltuieli cu aparatul bugetar actual deoarece încă 4 ani de cheltuieli sunt de suportat, în comparație cu cei 30 pierduți. Fără justiție nu se poate reforma NIMIC, nu are sens să ne amăgim. Se vor pierde procese la toate nivelurile și toți cotizanții la bugetul de stat vor pierde mai mult decât cei 4 ani de aparat bugetar supra populat. În concluzie, dacă justiția devine ce înțelegem noi prin CORECTĂ, atunci viitorul sună bine. Se vor putea confisca averile obținute ilicit, vor putea fi eliminați cei angajați fără niciun merit, se va putea face REFORMĂ adevărată fără restricții. Așa că eu asta văd și îmi doresc de la guvernarea actuală. Să fie cu noroc!

Răspunde

Tacutanu Costel - 03-05-2021

Aveti dreptate cu toate ca as fi preferat sa nu fie asa.Sunt total dezamagit.Se pare ca zadarnicia ultimilor trei ani de protested in strands este o certitudine.Mai are cineva curajul sa o ia de la capat!Politica e o hidosenie care o data intrat in ea,pare ca ii transforma atat de repede incat intr-un timp scurt,par de nerecunoscut.Ii zombifica le extrage din interior toata seva morala,cu care mai ieri intrasera la guvernare.Total descurajant pentru cei care credeau ca au obtinut ceva in acesti trei ani de proteste.

Răspunde

Stefan Molea - 03-05-2021

Adevarat ca se vorbeste mult mai mult decat se face. Coalitia nu e coalizata. Da fie gacuta o federalizare si autonomizare consder aberant si doar pe placul unora! Se vede ca ecista o frica politica provenita din interesele"boierimii" si se rezuma totul la vorbe. Personal nu o simpatizez pe doamna Pora dar parca a spus corect in critica ei. E nevoie de o Ana Birchal sa ia taurul de coarne chit ca este si ea o finuta !

Răspunde

ALBU VICTOR - 03-05-2021

Are perfecta dreptate .Sa nu uitam ca in vremurile de glorie ale PSD-ului a fost o voce constant critica cu argumente solide si asta ii da dreptul sa ia atitudine si impotriva derapajelor actualului executiv .

Răspunde

Andy Moisescu - 03-05-2021

Doamna Pora, in cativa ani PSD va ramane cu un bazin electoral foarte fragil si subtire. Oricat de prost ar guverna actuala alianta politica, cele cateva milioane de angajati in privat sau cu gandire liberala nu vor vota PSD sau partide similare. E sinucidere sa votezi PSD doar pentru ca nu-ti place de PNL sau de USR. Da, acum e momentul pentru reforma, dar Catu s-a speriat de cativa protestatari anemici de prin sindicate.

Răspunde

Violeta Baltuta - 03-05-2021

Trebuiesc,cred,schimbari esentiale in legislatie,corelari intre legi,analiza atentă,să nu se trezească cu procese și reveniri de tot felul. Trebuie multă competență,seriozitate ,responsabilitate. Este dificilă coabitarea politică actuală. Multe interese divergente! Trebuie si multă diplomatie!

Răspunde

Octavian N - 03-05-2021

Romania tot face réforme fara rezultate. De 30 de ani. Singurul lucru sa réformezi cu adevarat Romania este sa schimbe constitutia sa adopte un sistem federal si sa se faca reginalizare autonoma pe regiuni , provincii fiecare regiune sa aibe guvernul lor pentru dezvoltare toate tarile europene Canada ?? functioneaza Asa. Desfintarea consiliilor judetene primariilor de la comune si alocate satele si comunele la orase. Guvernul regional sa lucreze la reforme teritorile. Nu se poate face reforma pe un sistem centralizat numai dictatura (comunism ) sistemul centralizat incurajeaza coruptia puteti vedea unde sa ajuns in Romania politicienii sant afiliati cu hotia. Sistemul centralizat este o pepeniera de bugetari care creaza ADI uri pt sinecurile lor. Motorul unei economii este sistemul privat care in Romania nu exista. Numai prin regionalizare dezvolti sistemul privat si restructurezi bugerareala inutila. Dezvolti invatamantul dezvolti sistemul sanitar nu este greu. Alte tari Sant asa de sute de ani. Romania ce mai asteapta? Cat? Toti cei ce spun ca fac reforma pe un sistem centralizat Sant inconstienti sau au alte interese.

Răspunde

Angela Maradiaga - 03-05-2021

Foarte corecte observatiile. Pe langa reformele amintite in articol, cred ca actuala lege a salarizarii ar trebui modificata. Numai asa se va termina cu abuzul de sporuri. Altfel, cat timp Guvernul va mai face fata acestor cheltuieli? Vanzarea activelor ramase, ale statului, nu este solutia cea mai buna.

Răspunde

Victoria Sutu - 03-05-2021

Dar oare românii sînt pregătiți pentru reformele necesare?Putem schimba ceea ce s-a înrădăcinat în mintea omului în acești 30de ani, de pe o zi pe altă?Cum?

Răspunde

Flori petre - 03-03-2021

Și PNL și USR PLUS au o singură dorința - obsesie :sa fure votanți de la PSD. Proprii lor votanți nu i interesează. Sigur ca nu voi vota în veci cu PSD-ul, dar ma întreb mai are rost sa merg la vot când de 30 ani aștept sa se întâmple ceea ce tocmai ați enumerat și nu se întâmplă?!

Răspunde

Liviu - 03-02-2021

Daca or sa dispara PNL si USR...nici o paguba, dar PSD va face tot posibilul sa-i tina in viata, ca rotatia la ciolan e buna pentru toate canaliile

Răspunde

MoniSchi - 03-02-2021

Se dorește reforma dar fără să se schimbe ceva ! Nu trebuie ca cineva să mai aibă vreo așteptare . Iar dacă cineva va încerca cu adevarat să schimbe ceva , va fi dat jos . Sunt multumiti toti politicenii ca au de unde lua bani : Toaca banii ue . În rest , risipa si corupție peste tot .DUMNEZEU să aibă milă de noi .

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22