De ce îmi pare rău

Cosmin Alexandru 04.12.2012
SHARE 31

De același autor

Îmi pare rău că totul e politizat și depinde într-un fel sau altul de politicieni. Că nu mai poți propune în spațiul public o idee, un proiect, o persoană care să nu fie imediat catalogată politic și, în acest fel, golită de conținut, energie și relevanță.

Îmi pare rău că, în afara câtorva figuri noi, ARD n-a oferit nimic notabil în această cam­panie. Că s-a epuizat într-o opoziție molatică la un USL din ce în ce mai arogant și mai si­gur pe sine și pe victorie.

Îmi pare rău că această vic­to­rie a USL va însemna cea mai mare înfrângere a Ro­mâ­niei din ultimii 22 de ani. Semnele anti­occiden­talis­mu­lui, an­ti­in­telectualismului și an­ti­mo­der­nismului alianței de la putere sunt mai clare de­cât mi-aș fi dorit vreodată să fie.

Îmi pare rău că ascensiunea USL se datorează într-o covârșitoare măsură PDL. Incapacității sale cronice din ultimii ani de autoreformare și de reformare a criteriilor de performanță şi valoare din spațiul public ro­mânesc. Plătim cu toții factura captivității liderilor PDL într-un fel anacronic de a în­țelege și de a face politică în Europa secolului XXI.

Îmi pare rău că în România în continuare nu se poate forma un partid nou puternic. Că sis­temul oligarhiei politice e atât de eficient în­cât sugrumă din fașă orice alternativă. Că toți cei care muncim, scriem și plătim taxe nu ne putem opune cu șanse de izbândă celor care mimează munca, vorbesc și cheltuiesc taxe.

Îmi pare rău că nu pot vota un program po­litic. Că nu există unul care să ne reprezinte, pe mine și pe cei apropiați mie. Că pro­gra­mele nu propun nimic, doar promit cai verzi pe pereți că­lăriți de parlamentari rumeni dormind, rânjind sau furând.

Îmi pare rău că nu mă mai pot uita la televiziunile ro­mânești. Că nu mai e acolo aproape nimic de aflat, de în­vățat, de urmat. Că din ecra­ne se revarsă zilnic o viață strâmbă, scrâșnită, trăită în direct de oameni schimonosiți de răutate, pros­tie și aroganță. Și, cu toate astea, ele au în continuare un public numeros.

Îmi pare rău că cei mai de seamă oameni de cul­tură ne sunt apreciați în străinătate și în­jurați în țară. Că succesul și recunoașterea lor internațională sunt ca o condamnare la linșaj mediatic intern. Că majoritatea atacatorilor lor nu sunt alți oameni de cultură ce au opinii sau criterii diferite, ci personaje infame, ve­nite din subsolurile morale ale spațiului public autohton.

Îmi pare rău că totul e politizat și depinde în­tr-un fel sau altul de politicieni. Că nu mai poți propune în spațiul public o idee, un pro­iect, o persoană care să nu fie imediat ca­ta­logată politic și, în acest fel, golită de con­ți­nut, energie și relevanță. Că totul e pro sau con­tra unora sau altora.

Îmi pare rău că angajații din firmele private mun­cesc câte 12 ore pe zi pentru a ține în spa­te funcționari care muncesc 2 ore pe zi. Că firmele sunt obligate să-și plătească da­toriile către stat în 30 de zile, iar statul își poa­te plăti datoriile către firme și în peste 600 de zile.

Îmi pare rău că, după criza politică din vară, stră­inii au început să se uite din nou la noi cu reținere. Că nu mai știu exact cine suntem, ce vrem și ce căutăm în lumea civilizată. Că am ajuns să aud din nou, de la vârfuri ale afa­cerilor europene, că „avem potențial“. Ăsta e un fel politicos de a spune că nu suntem în stare, de fapt, să realizăm mare lucru.

Îmi pare rău că îmi pare bine când călătoresc în străinătate. Că găsesc acolo un fel de ener­gie bună, de relații între oameni, de nor­ma­litate a spațiului public care mă încarcă ca să rezist apoi aici, să împing lucrurile înainte într-o lume cu susul în jos.

Îmi pare rău de cei câțiva prieteni ai mei că­zuți în capcana urii oarbe față de Băsescu din pricina unei stilistici marinărești, neconforme cu statutul și statura unui președinte de țară europeană. Și că, votând în 9 decembrie USL, vor gira sub forma unei alianțe nefirești un con­ținut infinit mai toxic decât cel prezi­den­țial.

Îmi pare rău că voi vota ARD, dar nu pentru ARD. E o alianță în care nu cred. Dar cred că e singura forță politică care îl poate ajuta pe președinte să sprijine instituțiile justiției în fa­ța asaltului decisiv al coaliției varaniene unită în principal de două frici: de Băsescu și de pușcărie. Totul se reduce la asta. Venirea puș­căriabililor la putere pentru următorii patru ani va șterge dintre granițele României orice urmă de stat de drept. De fapt, orice urmă de stat european.

Îmi pare rău că, în lipsa unei justiții in­de­pendente, nu vom mai putea vorbi nici de edu­cație, nici de sănătate, nici de siguranță, nici de progres. Toate vor fi viciate letal de aranjamente, corupție și impostură. De imu­ni­tatea în fața legii. Politicienii nu vor mai intra la pușcărie, dar toți vom fi prizonierii lor.

Îmi pare rău că Brucan n-a avut dreptate. Că va dura mult mai mult de douăzeci de ani. Că durează deja prea mult pentru mine și pentru copiii mei care, pe bună dreptate, nu-și văd un viitor în România. Îmi pare rău că îmi pasă și că a trebuit să scriu acest text. //

TAGS:

Comentarii 31

Horatiu - 12-27-2012

Cat despre polemica, intr-adevar, s-ar putea sa nu avem asa ceva, cu atat mai putin un dialog: pattern-ul a fost asta: eu zic una, iar tu iti psihanalizezi contraopinentul (dupa care te.. autoperiezi narcisic). Si tot asa am tinut-o amandoi. Cam asta a fost modelul in toti acesti ani. Chestia-i ca atunci cand te-ai apucat sa ma intrebi prin emailuri ce parere am despre politichie, nu mi te-ai recomandat ca psihiatru, si nici eu nu tin minte sa te fi solicitat in acest sens.. Precepi, draga Freud?

Răspunde

Horatiu - 12-27-2012

Pun pariu ca nici macar nu-ti mai aduci aminte originea polemicii noastre, cum a inceput totul: emailurile tale insistente de acum cativa ani - prin care te-ai instalat comod-anticipativ, paternalist, pedant si plin de importanta, dar afabil, in postura Inteleptului Echidistant. Intr-atat de "echidistant", incat te-a prins puciul din urma in postura de propagandist implicit (dar si explicit!) al USL si ai devenit un irepresibil suspendator de presedinti legitimi. Pe vremea cand ai avut initiativa emailurilor cu tenta paternalista, profetzeai compromiterea iremediabila a tuturor celor care am inteles la timp riscurile echidistantzei cu orice pret. Partizani, propagandisti, ne miluiai pe toti la gramada.. avant la lettre. Ei bine, intre timp ciclul s-a incheiat si putem trage linie: potentialul antidemocratic si reactionar al USL a fost radiografiat din plin asta vara, Base s-a dovedit a fi, contrar anticiparilor tale, un presedinte democrat si artizanul politic al independentzei justitiei, un challenger remarcabil al conspiratiei politico-oligarhice care ti-a consumat.. "brand"-ul odata cu votul, guvernul Boc a reusit sa evite falimentul statului si, colac peste pupaza, Comisia de la Venetia te-a lasat in fundul gol. De-acum incolo vorbesti cu Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei in locul meu. Vezi, incearca s-o pshihanalizezi si pe ea, en-gros sau om cu om, bucata cu bucata. La rigoare, sa nu-ti scape motivele personale, insondabile, freudiene, care au determinat membri 'comitziei' sa ajunga la concluzii atat de radical diferite in raport cu.. daimonul care te-a impins de ceafa in cabina de vot din 29 iulie (bine, Marite Pshiholog?)

Răspunde

Horatiu - 12-26-2012

@DaB: Nu te mai autoperia cu fiecare ocazie! Tactica e devianta, ti-am mai zis. Faptele brute sunt astea : in ultimii 5 ani te-ai situat de partea intunecata a baricadei, USL-ul in diferitele sale ipostaze ti-a mancat votul, Comisia de la Venetia si-a spus cuvantul, iar toata pedanteria si pretiozitatile tale pedagogice din contrapartida au fost pandantul un bluff. Altfel spus, toate baiguielile tale psihologizante puteau servi o cauza mai buna, Marite Psihiatru.

Răspunde

Vicky - 12-26-2012

Du-te, Kogaiononule, in izmenele lui Burebista. Si ramai acolo..

Răspunde

Horatiu@DanB - 12-26-2012

Si inca ceva: cu care Ponta ma asemuiesti? cu jumatatea bicefala a "revolutiei bunului simt"? cea care ti-a consumat in 2009 atat votul cat si bruma de stima pe care ai mai fi putut-o avea in ochii mei? Aaaa, aud? (Marite Pedagog)

Răspunde

Horatiu - 12-26-2012

Hai las-o balta! Doar stii ca o postare e o postare. "Fleet"-ul da, a fost prostie. Insa multa mai mica decat prostiile tale Pedante, facute cu stampila de vot. Nu? parca asta era tema.. De ce o deviezi? ________ Eu nu m-am apucat sa substitui tema principala a politichiei, cu gramatica si vanarea greselilor tale gramaticale. E inevitabil cand postezi grabit sa mai faci si gafe. E plin peste tot de ele. Pe deasupra. chenarul e mic si nu vezi textul in ansamblu. Dar, parca, tema discutiei era alta : ce anume facusesi tu cu stampila de vot in data de 29 iulie, Marite Pedagog?- de acolo incercam sa deducem daca esti tu cel mai in masura sa tzii lectii de civism si democratie pe aici. Modul in care ai incheiat ciclul.. (ultimilor 5-6 ani)

Răspunde

jorj - 12-09-2012

Ganduri ce au multi romani si aceste pareri de rau se vad zilnic , ce este mai rau este ca desi multi dau dreptate acestora schimba directia de la realism la o ipotetica vreme de bunastare oferita de o alianta cu multe bube si bubosi . Pe tinerii politicieni in mod sigur nu-i anima nici dragostea de tara si nici viitorul tarii , doar buzunarele lor , ori alegerea trebuie facuta nu din ura cultivata ci dintr-o gandire proprie . Poate-i prea mult pentru unii dar este rusinos sa citesti unele comentarii ce te pune sa te indoiesti de capacitatea de discernamant pe care unii o demonstreaza . Acestia nu cred ca au pareri de rau , au satisfactia infantila de multumire sau cu alte cuvinte '' le-am facut-o''. Si atunci ce pretentii mai ai dela cei din satele uitate ?

Răspunde

kiril - 12-09-2012

Subscriu la toate parerile de rau, bun articol. As indrazni totusi sa recomand evitarea la maxim a componentei afective intr-o lupta cu un monstru semirational. Cei care ne strica vietile si ne provoaca pareri de rau, nu au pareri de rau! Ba chiar rad in hohote de suferintele, neputintele si depresiile noastre.

Răspunde

Felix - 12-07-2012

@anonim: subscriu, si de aia o sa ma si duc sa ii votez. Din pacate nu a fost DOAR asta. A fost si multa incompetente si multa indolenta, si a fost si o gramada de munca cinstita si de decizii corecte. Au fost de toate. Daca nu ar fi fost blestemata asta de inconstienta vesela...

Răspunde

Gheisha - 12-06-2012

Intr-un alt comentariu, argumentam de ce voi protesta impotriva starii de fapt (stare care practic s-a inrautatit dupa conventia democrata), prin neprezentare la urne. Si poate, si pentru ca ma simteam foarte singur, iar votul negativ ma deprima. Tot mai multi intelectuali si-au descoperit vocatia compromisului, atractia oportunismului si comfortul principiului "nu poate fi mai rau de-atat". Si mi-am adus aminte de un pasaj biblic in care Dumnezeu e hotarat sa distruga cetatea Sodoma: Avraam a zis: „Sa nu Te mânii, Doamne, daca voi mai vorbi numai de data aceasta. Poate ca se vor gasi în ea numai zece oameni buni.” Si Domnul a zis: „N-o voi nimici, pentru cei zece oameni buni.” Si mai mult de atat, calitatea excelenta a argumentelor autorilor articolelor sau opiniilor comentatorilor au reaprins speranta si totodata convingerea ca Traian Basescu nu trebuie lasat singur in aceasta lupta, ca lupta trebuie sa continue, si ca, depinde de noi sa fim iubiti de Dumnezeu si sa reusim.

Răspunde

Dan - 12-06-2012

iar esti ca Ponta, vrei sa maschezi ignoranta cu graba .....horatziu, pe cine crezi ca prostesti mai baiatule amestecind fii cu fleet care-l folosesti de ani .

Răspunde

Dan B - 12-06-2012

Stim Horatziu, stim ca tu esti the best."Nu te-ai inselat,nu ai facut greseala..dovedeste ca ...etc".Tot orgoliul vietii tale se zbate sub ceea ce n-ai facut .Pardon, decit un master in chibitzeli.Cum bine zicea Seba , esti VICTIMA unui caz clasic de self fulfilling prophecy.Siii....n-ai nicio polemica cu mine,pe mine ma jignesti ca am alta parere.Aia e altceva nu polemica.

Răspunde

Kogaiononul - 12-05-2012

Sa va para rau la toti basistii ca dupa 10 decembrie veti fi luati la intrebari!

Răspunde

Horatiu - 12-05-2012

rectific : "fi" - cu doi de "i", la imperativ : "fii un pic mai ciulit !". M-am prajit cu .."fleet", dar tot scriu iute, neatent la chestii.. :))))))

Răspunde

Horatiu - 12-05-2012

Subscriu, anonime, asta a fost si perceptia mea in anii astia. Am identificat printre destule, balbaieli, greseli si coruptie, partea buna, multasteptata si novatoare a mandatului-Basescu si a guvernarii lui Boc. Si nu m-am inselat, pentru ca am judecat lucrurile cu capul meu si nu prin prisma perdelelor de fum mediatice, deloc inocente. Nu am facut greseala sa vreau sa fiu.. "echidistant" cu orice pret__ Mai mult, tentativa de lovitura de stat a USL (mai putin vizibila acum, in forme continuate, decat in vara) dovedeste ca m-am aflat printre cei care au fost de partea "luminoasa a baricadei". Am scris astea in egala masura si pentru fostul meu amic DanB (cu care am o polemica mai veche). __ Reposteaz-o de cate ori poti. O preiau si eu pentru a le-o arata.. morunilor. In astfel de vremuri nu putem sa nu fim implicati, "activisti"

Răspunde

Horatiu - 12-05-2012

Esenta "maturitatii" tale civice inca isi mai scotea cornitzele pe 29 iulie.. In august, inca mai persifla realitatea cutremurului si temerile exprimate.. Te-ai trezit prin toamna, de-abia printre replicile seismice. E bine si asa, dar fi un pic mai ciulit.. Atata tot !

Răspunde

Felix - 12-05-2012

@HG11: PDL si Base nu sunt vinovati ca USL castiga, da' sunt responsabili. Si de aia PDL trece in opozitie,si de aia Base are probleme. Asta e in logica lucrurilor, seful e responsabil. Stramb e ce are USL de gand sa faca, si ca feca de pe acum. Asta e stramb si periculos.

Răspunde

anonim - 12-05-2012

asta a fost sub guvernarea PDL 2006-2012 In sase ani au fost condamnate 1496 de persoane. Au fost achitate 176 de persoane. Din cei 4738 de inculpati trimisi in judecata, 2101 reprezinta inculpati cu functii importante: un fost premier, 9 ministri si 5 secretari de stat, 23 de parlamentari, 8 presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, 105 primari si viceprimari, 469 de ofiteri de politie, 134 de lucratori vamali, 53 de magistrati. E mult, e putin? La cat se fura in tara asta, probabil e putin. Dar inceputul a fost facut. Important este ca si alti magistrati au prins curaj, vazand exemplul Daniel Morar. Cinci doamne judecatoare nu s-au temut, in plin regim abia instaurat USL, sa-l trimita dupa gratii pe Adrian Nastase

Răspunde

Dan B - 12-05-2012

N-o sa intelegi vreodata diferenta dintre un opinia unui simplu contribuabil si erorile unor politiceni sau lideri de opinie din presa.Tu m-ai identificat pe mine dusman si da-i si lupta, si da-i si lupta.Vad ca te pasioneaza mai mult postarile mele decit articolele.

Răspunde

Carmen mihalache - 12-05-2012

Si mie imi pare rau. Imi pare rau ca au trecut 23 de ani, aproape 24 si e ca si cand suntem in 1989. Si eu cred ca PDL-ul este de vina ca romanii vor vota cu USL-ul comunisto-securist si antiromanesc. Si mie imi pare rau ca mi-a trecut tineretea asteptand sa traim ca ...afara. Patru ani pt mine inseamna mult. Poate prea mult. Si imi pare rau...

Răspunde

silenzio-stampa - 12-05-2012

"varanii", ne explica autorul, se tem "de basescu si de puscarie". nu cred. mai degraba basistii se tem de varani si de puscarie.

Răspunde

Mihai - 12-05-2012

Alex, inteleg ceea ce simti. Sunt de 10 ani America si de un an ma pregatesc sufleteste pentru a ma intoarce in Romania. Din sentimentalism, dar si din dorinta de a face ceva pozitiv in tara, de a incerca macar. Din vara traiesc insa un cosmar personal vazand cum mediul politic romanesc se deterioreaza, cum economia incepe sa sufere, dar mai ales cum sunt abrutizati oamenii. Am prieteni din Romania, foarte apropiati, oameni foarte capabili, care au fost "infranti" de manipularile media. Ca intr-un adevarati sindrom Stockholm au inceput sa incanteze cu convingere hipnotica aceleasi soundbyte-uri otravite de la Antena3. E datator de fiori reci... In acest moment ma uit cu stupefactie la aceasta degradare si sper intr-o interventie providentiala, asa cum au fost alegerile pierdute de Nastase si cele doua suspendari blocate la timp, sperand ca raul va fi cumva atenuat dupa 9 Decembrie. Pentru binele copiilor nostrii macar.

Răspunde

HG11 - 12-04-2012

Parerea mea e ca lucrurile trebuie privite mai de sus pentru ca a culpabiliza anacronismul PDL sau stilistica marinareasca a lui Basescu nu e in intregime corect atita timp cit ceea ce prefera electoratul pare sa fie ceva inca si mai anacronic decit PDL-ul si o stilistica de-a dreptul mitocaneasca. Nu PDL-ul si nici Basescu nu sint de vina daca USL-ul va cistiga acum. Ce trebuia sa faca Boc, sa lupte cu criza mondiala, sa verse pe strazi lapte si miere, sa puna covrigi in cozile ciinilor?! De ce directorul austriac al Taromului si-a dat demisia dupa doua saptamini? Pentru ca nu era corect sau eficient?! De ce un Patapievici e injurat de mase si scuipat pe strada? Pentru ca nu scrie destul de bine, ca nu are o calitate intelectuala suficient de inalta pentru poporul nostru pretentios? Chiar sint oamenii astia de vina cu ceva pentru felul in care sint perceputi si tratati?!

Răspunde

Horatiu - 12-04-2012

Cam putina cenusa, in cap. Mai degraba ai pus-o altora..

Răspunde

lavinia - 12-04-2012

Compatriotilor de pe forum va recomand in mod deosebit cartea d-lui Boia " De ce este Romania altfel" aparuta la Humanitas, este o radiografie excelenta( trista) a romanilor de-a lungul vremilor, dar care ne poate mobiliza sa dovedim acum mai mult ca oricand ca...putem fi cu adevarat europeni( in gandire, educatie , viitor). Nu veti regreta citind-o! D-le Alexandru gandurile din articolul d-stra sunt si ale multora dintre noi, va multumim !

Răspunde

silicon_v - 12-04-2012

PDL trebuie sa treaca in opozitie. O merita. USL trebuie sa guverneze. O merita si ei, cu varf si indesat. Singura chestie e ca tara NU merita un USL cu 60% in parlament. Am vazut in ultimele 6 luni ce poate face USL-ul cu regulile democratice, cu statul de drept, cu Constitutia.

Răspunde

Felix - 12-04-2012

Ma simt mai bine reprezentat de Frau Merkel decat de toata clasa politica romaneasca. Duelurile din parlamentul german, (sau francez, sau englez) ma influenteaza mai mult in mod real decat vorbaria fara continut din parlamentuzl roman. Voi vota ARD in speranta ca ULS nu atinge 50%... tragic, dar singura spranta a Romaniei e acum ca alegerile sa nu fie castigate cu larga majoritate de USL, si ca Base sa gaseasca niste artificii legale si sustenabile ca sa blocheze raul absolut. Adica singura speranta a inca o smecherie...

Răspunde

Alex - 12-04-2012

M-am intors in Romania acum un an, dupa 20 de ani petrecuti in America. Dintr-un numar de motive personale, printre care si sentimentalismul. Acum, insa, parca uneori imi vine sa plec inapoi si sa reinadesc viata mea americana de acolo de unde am lasat-o. Sint un om foarte adaptabil, dar nu sint, si nu vreau, si nu pot deveni la fel ca cei din jur. Un exemplu printre multe altele - nu ma pot uita la TV in Romania. Nu imi place ceea ce vad. Ma refugiez, deci, in lumea mea mica. Si nu stiu, si nu inteleg, multe din discutiile de la servici despre personaje mai mult sau mai putin grotesti ale lumii politice sau mondene romanesti. Si nici nu imi doresc asta. Imi vine sa ii spun societatii - "lasati-ma in durerea mea", si sa ii am pe linga mine numai pe citiva oameni, alesi de mine, care sa imi umple viata si gindurile.

Răspunde

Dan B. - 12-04-2012

Cel putin la fel de rau imi pare si mie de toate cele amintite de dumneavoastra.Am criticat saptamini la rind(uneori mai putin inspirat )erorile conceptuale si faptice ale guvernarii pedelisto-basiste fara sa scot un cuvint de lauda la adresa uselistilor pina in ziua de azi.Am fost jignit, batjocorit de tot felul de mitocani fiindca imi permit sa fiu de alta parere.Sloganul comunist "cine nu e cu noi e impotriva noastra" a functionat din plin aici in r22 .Ar mai fi multe de spus, acum e evident prea tirziu stimabililor.Culegeti recolta pe 10 decembrie.

Răspunde

luiza - 12-04-2012

Excelenta radiografie a zilei (de azi si de maine)!

Răspunde

vili - 12-04-2012

Bine scris ! ..si mie imi pare rau..si chiar ar mai fi loc de inca cateva pareri de rau..dar in acelasi timp iimi pare bine ca am reusit sa ma scot din timp din haznaua care a inceput sa dea pe afara..

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22