De același autor
Evenimentele recente din Partidul Mişcarea Populară readuc la lumină chestiunea implicării politice a intelectualilor.
Partidul Mişcarea Populară a atras între fondatori și membri de început o mână de intelectuali respectabili, animați de bune intenții. Odată cu apariția Elenei Udrea în peisaj, însă, eterna luptă fratricidă din politica românească între creier și forță, între obrazul subțire și buzunarul gros a izbucnit și în PMP.
Toate declarațiile nobile din perioada de recrutări de membri noi au căzut la datorie, răpuse scurt de cooptarea deputatului traseist Marian Anton în partid. Un fost director RAFO, cu o modestă avere de numai 10 milioane de euro. Asta după ce, din PDL, tocmai ce veniseră doi parlamentari care votaseră alături de USL în „marțea neagră“ din decembrie.
Așadar, PMP începe să devină, și el, o broască prea greu de digerat în fiecare dimineață de oameni care au de la ei pretenția că-și trăiesc viața conform unor principii și valori.
Tindem să-i numim intelectuali, dar, după mine, asta e o caracteristică a oricărui om integru și nu depinde de numărul de facultăți absolvite sau de cel al cărților citite. Sunt doar oameni care se uită onest în oglindă dimineața și nu vor să le fie rușine de ce văd. Pare simplu, dar în politică e complicat.
Nu neapărat pentru că politica e curvă, ci pentru că, în România, e în fiecare zi alta. Știi cu cine te culci, dar nu știi cu cine te trezești. Dacă nu ești atent, devine un mod de viață. Apoi devine singurul tău mod de viață. Și, pe măsură ce avansezi, devine cel mai bun mod de viață, unul pe care îl aperi și îl predici în fața oricui se întâmplă să te asculte. În capcana asta au căzut mulți intelectuali și ignari deopotrivă.
Ca să reziști, ai nevoie de ceva ce e destul de rar în politica românească. Ai nevoie de o carieră profesională consolidată, ca alternativă la cea politică și care să-ți asigure un trai decent. Dacă poți să te culci cu cine vrei, nu te culci cu cine vrea. Asta e o formă de putere, singura care poate schimba balanța puterii în politica românească. Dacă viața ta depinde de perspectiva salariului de parlamentar sau de europarlamentar, de cea a indemnizației dintr-un consiliu de administrație sau de venituri de la diverse comisii și comitete, atunci ești la mâna lor. Atunci n-ai putere, oricât de intelectual ești.
Ca să reziști, mai ai nevoie de ceva ce e, iarăși, rar la noi. Ai nevoie de o echipă pe care să te poți baza. De câțiva oameni care simt și gândesc ca tine și care sunt dispuși să acționeze și să reacționeze împreună cu tine rapid și decisiv. Care sunt dispuși să câștige și să piardă împreună cu tine. În PMP părea să se contureze o astfel de echipă. A fost, însă, o fata morgana. La episodul Marin Anton, un episod care trebuia să testeze reacția echipei pe bază de principii și valori, lectorul universitar Adrian Papahagi de la Cluj, singurul care și-a declarat public dezacordul ferm, a fost lăsat grațios în offside de către restul echipei, intrată într-o subită indisponibilitate.
Udrea și Anton fac o echipă previzibilă. Politica e o luptă pentru putere, în interiorul partidului și în afara lui. Fiecare luptă cu ce are mai valoros. Intelectualii au putere. Deși, din câți am cunoscut eu până acum, majoritatea consideră și declară că n-au. Și n-au, dacă sunt convinși că
n-au. Dar ar putea avea. Ușor. Trebuie doar să se strângă și să spună: „Madam, pân-aici! Hai să stabilim cum se întâmplă lucrurile în ogradă, ca să știm toți cum stăm, cine, de ce și cum intră la noi“. Iar apoi să negocieze ca echipă. Cu cât echipa e mai mare și mai bună, cu atât va dobândi mai multă putere. Chiar și în fața Elenei Udrea, care pare că are acum toată puterea. Iar asta nu-i face bine nici ei, nici nou-născutului partid.
În mod paradoxal, cum îmi spunea de curând un amic, pentru succesul PMP, Elena Udrea era mult mai utilă în PDL. Acum e posibil ca banii, relațiile și influența ei să îngroape rapid ceva ce ar fi avut o șansă să trăiască. Principiul „too big to fail“ nu se transferă și la „too soon to fail“.
Retragerea lui Papahagi din PMP e o veste proastă pentru toată lumea. Era una dintre foarte puținele voci autentic noi și autentic diferite. Un astfel de final viitor al altor evenimente similare poate fi evitat doar printr-un început diferit. Pentru că acolo, la începutul incidentului, gruparea intelectualilor din PMP a ratat un moment de putere. Util și ca încercare, deoarece drumul deciziilor controversate e abia la început, iar singura lor sursă de putere e, deocamdată, felul în care se pot baza unii pe alții pentru a apăra un alt fel de a face politică. Prin lipsă de reacție și-au sacrificat un aliat valoros și au cedat puterea unui oarecare Anton cu bani. //
Comentarii 34
traian - 04-16-2014
Maestre.......sunteti praf.....
Răspundeandreea - 02-25-2014
Nici eu nu cred ca Elena Udrea poate fi imaginea unui partid care se vrea de intelectuali si in plus care vrea sa atraga nehotaratii. Pentru ca asta e problema, nu e un simplu membru, este chiar vocea, emblema si vectorul de imagine al PMP. Ea simbolizeaza poate nu atat lipsa de educatie si de cultura, cat vulgaritatea femeii in politica. Imbracata tipator, coafata nepotivit, (aseara la B1 Tv parca era o proxeneta), desi, recunosc, are comentarii de bun-simt, corecte politic. Dar imaginea ei este definitiv compromisa. Problema in societatea romaneasca este si va ramane laxitatea morala. Nu-i taxam la timp pe cei care incalca regulile jocului, pe cei care triseaza in cariera, pentru ca apoi sa pozeze in persoane providentiale. Si nu e vorba numai de Elena Udrea. Institutiile de cultura, universitatile si Academia sunt pline de doamne cu nuri care au fost promovate inaintea altora. Nu-mi plac nici barbtiii carieristi care lingusesc femeile grase si trecute de prima tinerete pentru a obtine favoruri profesionale. Si in vremea asta, Adrian Papahagi, un om onest, e lasat sa plece. Pe scurt, ma tem ca ati mai pierdut un votant. Good Bye, PMP!
Răspundeandreea - 02-25-2014
Nici eu nu cred ca Elena Udrea poate fi imaginea unui partid care se vrea de intelectuali si in plus care vrea sa atraga nehotaratii. Pentru ca asta e problema, nu e un simplu membru, este chiar vocea, emblema si vectorul de imagine al PMP. Ea simbolizeaza poate nu atat lipsa de educatie si de cultura, cat vulgaritatea femeii in politica. Imbracata tipator, coafata nepotivit, (aseara la B1 Tv parca era o proxeneta), desi, recunosc, are comentarii de bun-simt, corecte politic. Dar imaginea ei este definitiv compromisa. Problema in societatea romaneasca este si va ramane laxitatea morala. Nu-i taxam la timp pe cei care incalca regulile jocului, pe cei care triseaza in cariera, pentru ca apoi sa pozeze in persoane providentiale. Si nu e vorba numai de Elena Udrea. Institutiile de cultura, Universitatile si Academia sunt pline de doamne cu nuri care au fost saltate in posturi de conducere, promovate inaintea celorlalti etc. Nu-mi plac, deopotriva, barbatii carieristi, care lingusesc cucoanele grase si trecute de prima tinerete ca sa obtina favoruri profesionale. Nu pot vota si simpatiza cu asemenea oameni. Si in vremea asta, un om onest, ca Adrian Papahagi, e lasat sa plece! Pe scurt, ma tem ca ati mai pierdut un votant. Good Bye, PMP!
Răspundeparker - 02-25-2014
Imi place Udrea dar nu in politica. Ea seamana cu Becali care a crezut si chiar I-a reusit, ca banii il pot propulsa chiar si in funtia de presedinte. Udrea a ajuns ce este folosindu-se de Basescu si nu parcurgind niste etape firesti. Ca ministru a fost ca toti ceilalti. Pretentiile ei "de a face si desface intr-un partid scase calitatea partidului. Cei care mai au coloana vertebrala nu trebuie sa fie impreuna cu d-na Udrea.
Răspundegmt - 02-23-2014
Salve, 1. FMP si PMP au inceput sa miroasa urat; 2. Cooptarea de javre politice duce inevitabil la o mizerie politica de neacceptat; 3. Udrea este asa de agitata ca simplu membru al PMP incat si-a pus poalele in cap; PMP trebuie sa lamureasca in nu,mele cui si cu ce imputernicire verbeste si bate campii Udrea; 4. Regret ca rapid PMP s-a compromis. 5. Partidele noastre sunt pline de sarle, oportunisti, nesimtiti si tupeisti; de, asta e, sa alerge singuri;
Răspundedorin valeriu - 02-22-2014
Sunt siderat de nivelul, etic in primul rand, al acestor comentarii pe care am avut rabdarea sa le citesc. Astia sunt cititorii revistei "22"?
RăspundeBibicu - 02-22-2014
corect, de fapt a demonstrat in Bucuresti,,,,,,cat de tare este!!!!!! Mi-e teama ca va face aceiasi "buna" figura si in PMP, inceputul este promotator...si uite asa si-a pierdut onoarea Katharina Blum
RăspundeStelian D - 02-21-2014
Imi pare rau ca unii vad misoginism aici, dar si mie mi se pare ca o mirlancuta modesta intelectual, cu studii si maniere dubioase, dar cu priza la publicul primitiv din Romania aduce doar dezavantaje unei formatiuni politice care incepea sa prinda ceva "caimac". Bineinteles, numita mirlancuta este Elena Udrea, pe care am putea numi-o doamna in anumite conditii de conventie sociala, si doar atunci. Inevitabil, la vremuri noi, tot noi! Cam devreme au aparut fripturistii, si cam tirziu se face pentru reactii serioase. Sa fie d-l Papahagi singurul care isi da seama sau singurul ne-fripturist?
RăspundeJOJO - 02-20-2014
Un barbat adevarat I-ar oferi bratul pentru sprijin d-nei Udrea. Dar, se pare ca barbatii cu singe in instalatie (zicerea d-lui Berceanu) au cam disparut.
Răspundevery - 02-20-2014
Vreau diacritice pe forum. Ce D-zeu e asa greu! Am citit ca Basescu are doua FETE si n-am inteles ce vrea sa zica autorul. Proful nostru de stilistica ne-a pus pe youtube Eminescu si Paunescu fara diacritice: delicios! Elena Udrea? Ce aveti cu ea? Pe femei le inteleg, pe barbati deloc. Asa trebuie sa fie o femeie. Cum vreti s-o iubeasca Pippidi? Si apoi uitati-va ce a facut, cati bani europeni a folosit etc. Cum ar fi o intalnire Udrea Hollande v-ati gandit? (cu Merkel ar fi mai greu, dar ce ziceti de Obama Cameroon and co?) Intelectualii subțiri cu ego-ul lor a la Manolescu sunt zero in politica
Răspundejudex - 02-20-2014
In cultura mass media, evident, Elena Udrea este un personaj malefic. De la A3 pana la R22. Motivele sunt de nepatruns atunci cand sunt altele decat feminitatea sa perceputa fie costisitoare, fie inoportuna sau "frivola, sau scapari de genul celei finlandeze ( ma-ndoiesc ca mai mult de 1% din GIO588 stiu mai mult ca EU pe tema asta), sau "inhaitarea" cu EBA (identic tratata de exact aceleasi mass media, si tot pentru stangacii cu muuuult mai putin daunatoare decat cele ale unor Severin, Vadim, Becali, Norica, Ivan, Pascu,...). Deh, (Cosi) fan Bute...De fapt, daca e ceva de reprosat EU, cu totul altelele ar fi subiectele serioase, intre care pierderea Bucurestilor pe mana lui Rosal este cea mai amara (N.B.: ...dar la fel de rusinoasa a fost performanta intregului PDL in acele alegeri. Si mult mai rusinoasa performanta PDL in sustinerea guvernelor Boc si MRU. Si perfirmanta PDL la urmatoarele alegeri. Ca urmare, poate ca ca EU nu a fost mai rea decat ceilalti politicieni ai PDL, netocati cu aceeasi sarguinta de ziaristii de "dreapta".). S-a mai amintit si chestia cu parcarile, dar Oprescu nu pare a fi penalizat in aceeasi masura de Ms Perimetru=primprejur si restul ziaristilor. Apoi, Cocos...dar chiar asa de josnici sa fie chiar toti ziaristii? In fine... Chiar acceptand in totalitate cele de mai sus, trebuie sa fii orb sa nu vezi ca EB este cel mai credincios purtator al mesajului lui Traian Basescu, iar Traian Basescu este cea mai proeminenta voce a opozitiei in fata GIO-USL si a GIO588. Un atribut care le umbreste pe toate celelalte in importanta. Orbirea nu ajuta ziaristul. Concluzia mea: in lipsa unor probe vizand coruptia, incompetenta sau impostura EU, eu cred ca (aproape) toti cei care o denigreaza doar pe motivele de mai sus pe Udrea au ca scop izolarea lui Traian Basescu de orice partid in stare sa faca opozitie cu adevarat (nu, nu vorbesc de PDL, ci de PNL!). Si inca ceva: dreapta nu poate castiga singura lupta cu tavalugul GIOP, pentru ca acest GRrup are doar aparenta politica, dar este organizat si lupta dupa cu totul alte reguli. Dreapta trebui sa se alieze cu Dreptatea. Iar pentru asta este suficient ca Justitia sa nu accepte niciun compromis. Nu am vazut inca nicio dovada ca EU trebuie perceputa ca un compromis. Cat despre Anton, vedem si aici orbirea de care vorbeam. Daca un presupus infractor si un politist sunt incatusati impreuna, singura cale de a trage o concluzie logica este aceea a traseului duetului: se indreapta ei spre puscarie, sau spre banca? Doar una e calea cea...dreapta. Autorul acestui articol nu urmareste traiectoria PMP-EU sau PMP-Anton, ci doar comenteaza o poza cu cei doi incatusati. O poza facuta de altii. Unde sunt ziaristii de investigatie adevarati, i-a luat pe toti Turcescu? Da, o miscare gresita, dar a dlui Papahagi. Gresita, pentru ca a fost pripita. Dar omul din greseli invata (...cu o exceptie: omul cu "0" mare. Remember Man0lescu!).
RăspundeIo din popor - 02-19-2014
H11: adevarat, tocmai s-a dat la iveala ce facea mafia aia de care faceti vorbire la firma de asigurari Astra, ca doar nu o sa credeti ca amaratii de la Romania libera traiau pe picior mare! zise ganditorul, cui in politica ii plac visele sa mearga la cinematograf!
RăspundeH11 - 02-19-2014
Eu nu vad nicio problema. Intelectualii fini, carora le pute Elena Udrea, pot foarte bine sa intre in partidul lui MRU. Astfel, dreapta va avea doua optiuni si fiecare va alege dupa gustul lui. Simplificind lucrurile, idealistii vor merge cu FC, pragmaticii cu PMP. Ambele partide au aceleasi principii, deosebirea fiind doar de gust. Unora le place berea, altora le place vinul, dar toti vor o Romanie civilizata, iesita de sub influenta mafiei comunisto-securiste.
Răspundesi inca ceva - 02-19-2014
Prezenta distinsului intelectual Adrian Papahagi si a altor lideri demni de incredere in campania pentru apararea statului de drept i-a determinat pe multi romani sa boicoteze acel referendum.
Răspundegigi - 02-19-2014
deci brusc in presa apare informatia legata de salariilor de la ASF, de parca pana atunci nu se stia, ca a doua zi sa apara raportul despre Asigurari Astra, care firma sustine Romania libera plus ceva campanii electorale, si neintamplator, PMP! care PMP organizeaza foarte rapid un miting de protest in fata sediului ASF, in legatura cu salariile reale nesimtite ale celor de la ASF! ei, despre aceasta increngatura politico-financiara nu se spune nimic?
RăspundeMihai Popa - 02-19-2014
Electorii de dreapta NU AU BURTILE GOALE ! Electorii de dreapta sunt indivizi cu educatie medie si peste medie care vad mai mult decat interesul propriu. Ei sunt constienti ca nu sunt singuri in societate si empatizeaza cu cei care sunt in dificultate. Electorii de dreapta sunt cei care accepta sa vireze la stat un impozit de 12% dintr-un pepene in loc de 46% dintr-o pruna uscata. In final fata de electorii de dreapta care stiu exact ce vor - sa traiasca intr-un stat de drept in care fiecare are libertatea de a-si construi un destin conform calitatilor sale - electorii de stanga sunt Ostaticii clasei politice de Stanga care promite siguranta unei zile de maine la limita saraciei in timp ce ea insasi se lafaie in salarii "nesimtite" pentru care intelege sa lupte impotriva justitiei pentru a nu fi deranjata de la jaf.
Răspundecampean - 02-19-2014
Va rog sa va amintiti ca PDL a fost singurul partid care a aparat statul de drept in vara anului 2012 si ca daca ar fi fost si dna Udrea cooptata in campania aceea in mod sigur presedintele Basescu ar fi pierdut. Dl Cosmin Alexandru are perfecta dreptate.
RăspundeFrancisc - 02-19-2014
Electoratul de dreapta "subtire" sensibil la argumente si nu la posete nu a adus victoria in alegeri niciodata. Victoria in alegeri nu o aduc electorii de dreapta sau sanga.Electorii nu cunosc si nu fac aceste diferente. Electorii se duc instinctiv catre cine promite ca nu vor face ei foamea. Cu electori cu burta goala pe baza de dezastru economic si somaj ,fara sperante si fara economii la saltea nu face nimeni politici fine de dreapta. Gresala celor de dreapta este ca ei cred ca cineva chiar are nevoie de dreapta sau stanga.Eronat. Electorii au nevoie de siguranta zilei de maine .Fie ea de dreapta sau stanga. Daca filozofezi de dreapta si indemni la principii de dreapta cum ca fiecare este responsabil pentru bunastarea lui si ca trebuie sa munceasca ca sa o duca bine ai pierdut toti pensionarii care au muncit da nu o duc bine. Ce principii de dreapta mananca un pensionar cu 500 lei pe luna? Daca nu dai solutii acestor electori nu vei castiga niciodata alegeri. Si asa ramane PMP un partid ca Alianta Civica a anilor 90- o grupare de filozofi neintelesi acre au esuat in derizoriu politic.
Răspundegrig - 02-19-2014
nu sunt membru de partid , dar nu cred ca un partid se poate impune si poate "creste" fara "fonduri". Iar fondurile se obtin din ce in ce mai greu. Pe de alta parte Elena Udrea a "tras" dupa ea un numar important de deputati si acum PMP este grup parlamentar. Asa se face politica la noi si trebuie sa acceptam asta. Importante sunt actiunile acestui partid si valorile in care crede. Daca voi vedea ca se suprapun cu valorile in care cred, il voi vota. Si pana la urma , nu cred ca cineva de pe aici e atat de naiv sa creada ca Basescu si-ar fi incredintat "creatia" unui in care nu are incredere totala.
Răspundesilicon_v - 02-19-2014
"Udrea.. Este o masinarie politica care poate lupta de la egal la egal cu USL" Am ras cu lacrimi. Astept sa vad si eu cand masinaria asta o sa aduca si voturi. Pana acum, tot ce a reusit a fost spargerea in bucati a filialei PDL Bucuresti si castigarea unui loc in parlament tocmai pe mosia lui Penalty si ala cu mare chin si jale. P.S. Postacii Udrei fac toti banii. Bai, Basescu nu a avut nevoie de asa ceva. Asta spune ceva.
RăspundeSean - 02-19-2014
Fratilor, perfect de acord! Una e partidul, alta e filozofeala. O singura observatie, totusi: PMP s-a declarat din start "fata mare",chestie pe care unii(Papahagi &Co) au luat-o de buna. Ghinion!
RăspundeArticol cu o viziune grestia - 02-19-2014
Si ce merite are ma rog acest Papahagi? Si de cand a devenit politician? Eu stiu ca un partid se tine cu bani nu cu istorie si literatura. Poltica aplicata de PMP, Udrea si toti ceilalti este o lupta, cu sistemul bolesvic USD, nu au timp de poezii la ceas de seara. UN politician adevarat se justifica cu: notorietate, electorat propriu, oameni care il sustin si il urmeaza, carisma, forta, rezistenta. Ori Papagagi NU are aceste criterii nici macar 2%. Udrea in schimb le are pe toate. Este o masinarie politica care poate lupta de la egal la egal cu USL. Cati oameni a adus Papahagi in partid? Ce electorat are el? NImic din toate acestea. Papahagi s-a suparat ca prostu' pe tot satul din cu totul alte motive. A simtiti ca nu face fata la un ritm impus de echipa Udrea adica: munca, implicare maxima, zi de zi prin tara printre oameni, reactii publice, comunicate de presa permanent....deci, gata cu statul la birou si sa astepte para malaiata sa le pice din cer electorat. Este nevoie de Elena Udrea mai mult decat toti cei care-si zic intelectuali. Am mai muta ncredere in femeia asta care a demonstrat ca nu-i este teama nici de USL-USD-Voicuelscu si nici de Haznaua 3. NU este santajabila si este extrem de consecventa si corecta. Iar ca minsitru le-a dat lectii la toti, nici cirza mondiala n-a speriat-o. Ce-a facut remarcabil Papahagi de cand este in MP apoi PMP? Nu se vorbea absolut deloc de acest partid. Cum a venit Udrea numai despre PMP se vorbeste, sunt preluati cand au conferinte de presa, sunt mediatizati, facuti cunoscuti in tara. Asa se face politica fratilor!!!!!Asa ca mai scutiti-ne cu telenovele de acest gen! Munca, implicare, asumare, rezultate, notorietate, redutabilitate, forta, masinaroe politica= Udrea. Restul e cancan.
RăspundeMisogin Cosmin - 02-19-2014
Prea multi antibasisti si antiudristi pe cm. patrat la acest text debil mintal...se vede treaba ca varanul securist si plagiatorul au un inceput de dellirium tremens din pricina aparitiei PMP si si-au trimis simbriasii sa arunce galetile cu laturi si pe site-ul revistei 22...cand ma gandesc ca am vorbit cu unul dintre ei care mi-e vecin, somer convins...mi-a destainuit faptul ca Felix il plateste cu 1,5 lei postarea, iar banii se dau in aceeasi zi...ajung de-o tuica si doi mititei, ca deh ! foamea e mare...asa si cu autorul articolului de fata : pariez 1.000 de euro contra 1 euro ca acasa la el are o nevasta urata, ingalata si saraca cu duhul, iar razbunerea lui pe Elena Udrea are substraturi ancestrale, de mascul care si-a pierdut barbatia...
Răspundeursu - 02-19-2014
Iata un postac de valoare al dnei Udrea. Propun sa i se ofere o rubrica in revista 22, in locul celei pe care o scria pe vremuri detestata telectuala de renume international si civic Mungiu-Pippidi. Mi s-ar parea foarte potrivit.
RăspundeGheorghe Popescu - 02-18-2014
Nici eu n-o ridic in slavi pe Udrea (sincer sa fiu n-am prea citit-o pina acum), dar o prefer de o mie de ori unui "intelectual" ca Mungiu Pipiddi, o individa plina de ifose si rea ca noaptea in jurul orei 3 si-un sfert (intrebati un popa ce s-a intimplat la ora aia, daca nu stiti). Asa ca mai usor cu intelectualii faimosi. Munca politica nu inseamna doar articole sforaitoare in revista 22. Cred ca din punctul asta de vedere, Udrea e folositoare. Incetati sa mai judecati femeile dupa marca desuurilor sau dupa vestimentatie. Poate sa se imbrace frumos? Bravo ei. Are bani sa o faca? Si mai bine. Eu unul m-am saturat de sculeri matriteri care hotarasc soarta tarii asteia. Nu v-a ajuns un cizmar? Vreti mai multi de Zgonea? Se spune ca obrazul subtire se tine cu bani. Si semai pare ca va plac obrazurile groase.
RăspundeGheorghe Popescu - 02-18-2014
pt. Mih. Si au gindesc cam la fel. Desi nu am nici o mare agreatie pentru Udrea, nu am nici nimic impotriva ei (ce pot sa-i reprosez e ca prea ii cinta in struna lui Base. E bine? E rau? Nu situ). Recunosc insa ca 1/ are ceva talente manageriale, 2/ e probabil singurul politician cit de cit recunoscut in care Basescu mai are incredere. Cred ca asta-i motivul pentru care a fost cooptata in PMP. Iar adunatura de intelectuali "de incredere"... n-ar fi facut nimic fara politicieni care sa le tina directia. In rest, articolul e doar o tinta buna pentru anti-basisti. Dupa cum vezi, colcaie pe aici. Vom vedea ce mai e si cu PMPul asta. Romanii sint sfisiati de individualisme ridicole. Asta apropo de articol.
RăspundeFelix - 02-18-2014
Da, PMP joaca un joc cu suma nula: ce castiga ei (eventual) pierd PDL, sau FC sau NR. "Echipa PMP" nu exista, ... daca nema putirinta, ce mai chichirez galceava?
RăspundeFrancisc - 02-18-2014
PMP este un partid fara identitate.Daca studiati programul PMP vedeti o insiruire plicticoasa de principii.Cetateanul nu intelege si nu are timp sa stidieze programe politice.Nimeni nu o face. Cetateanul trebuie sa inteleaga un mesaj simplu.PMP nu da nici un mesaj. Nu a reusit inca sa aiba o identitate.Era vorba ca este "un alt fel de partid". A ajuns "un altfel de PDL" . Intrarea spectaculoasa a Udrei si a Antonului Marin este un dezastru. PMP a pierdut imediat orice sansa de a dobandi identitatea pe care o cauta.Aceia de partid nou si curat. Daca facea asa ceva, avea cel putin simpatia pe care a avuta-o PPDD care a luat 10% doar pentru ca erau altceva. Acum PMP nu a dovedit ce este de fapt.Un altfel de PDL. O sa se bata pe electoratul PDL.O sa cumpere voturi.O sa se bata pe primari.Tot alea alea. Voturi cumparate. Dezastru. PMP este un partid terminat inainte de a se fi infiintat. Nu are doctrina ,este populat de oameni compromisi sau nepopulari. Este de studiat dezinvoltura Udrei.Nu intelege nimic din ce se intampla si din ce a creat prin sosirea ei in acest partid.L-a distrus. Acest episod va pune cruce activitatii politice a Udrei.Si PMP. Conducatorii PMP par sa nu inteleaga. Nu sunt buni de nimic.
RăspundeMih - 02-18-2014
Un like pentru comentariu! Mi-a placut in mod deosebit: "Un electorat de dreapta este sensibil la argumente nu la culoarea posetei sau la numarul de pungi de malai."
RăspundeMih - 02-18-2014
Cu precizarea ca nu am fata de Elena Udrea nici simpatie, nici resentimente, as avea o intrebare. Afirmati: "intre ei [oamenii onesti] NU se numara dna Udrea". Care sunt argumentele si pe ce dovezi concrete se intemeiaza? Pentru ca de "problemele de imagine" prea s-a facut exces.
Răspundeprofesoru - 02-18-2014
E de discutat in ce masura intelectualii din PMP formeaza o echipa (o grupare). Mai degraba e fiecare de capul lui. De unde si neputinta lor de a se opune adeziunii neavenitilor. Udrea & comp. au bani, nu au scrupule, sunt harsiti in manevre de partid si se vor sustine unii pe altii. Intelectualii sunt destinati unui rol decorativ, asa cum erau si in PDL. Nu putem decat sa ii replicam lui Base: Adio, PMP !
Răspundefelicia - 02-18-2014
Imi pare nespus de rau de cele petrecute in PMP. As fi votat partidul asta pentru mana de oameni onesti (intre ei NU se numara dna Udrea) si pentru principiile enuntate. Acum vad ca incepe sa semene cu celelalte partide. Intreb: cum poate un partid sa renunte atat de usor la oameni precum Papahagi? Ce valori si principii mai aparam?
Răspunderonea - 02-18-2014
Demisia nu e o solutie. Era desigur util , invatind din greseli, sa fi fost conceput un statut de partid de la bun inceput foarte restrictiv, unde intrarea in partid sa fie decisa doar de un numar restrins de memebrii fondatori pe baza de criterii stricte. In fapt, partidul poate sa aiba doar 10 membri si sa stringa milioane de voturi, nu membrii conteaza, mai ales ca nici nu trebuiesc bani pentru oamenii speciali care ar fi votat cu acest partid si care nu pot fi cumparati cu parizer si nici pacaliti reclame si posturi de televiziune costisitoare. Or, aici are o vina si Paphagi. De ce nu a impus un astfel de statut? Sa te superi ca nu e bine si sa pleci nu e o solutie.
RăspundeMihai Popa - 02-18-2014
Da, e adevarat: un Partid este o Echipa. Forta este data de Ideologie iar Taria este asigurata de Electortul atras. Impreuna dau Puterea Partidului. Din punct de vedere ideologic liniile de forta sunt trasate de intelectualii partidului. Sustinerea electorala cade in sarcina acelor membri marcanti, vizibili, charsimatici care pot patrunde in mintile potentialilor electori. In cazul unui partid de dreapta trebuie cuceriti electorii clasei de mijloc, salariatii societatilor care formeaza 60% din PIB. Poate ca dna Elena Udrea va reusi sa formeze o puternica organizatie PMP in Circumscriptia sa. Poate ca astfel ar trebui sa actioneze si intelectualii partidului. Un electorat de dreapta este sensibil la argumente nu la culoarea posetei sau la numarul de pungi de malai. Potentialii Electori ai unui partid de dreapta cer ca principalul obiectiv al partidului sa fie consolidarea statului de drept, reducerea drastica a coruptiei, reducerea impozitelor, valorificarea eficienta a Fondurilor Europene, stoparea degringoladei din invatamant si din sanatate. Electoratul de dreapta nu este deranjat daca un membru de partid poarta costum Armani atata vreme cat nu este client al DNA sau ANI. De fapt, convingerea mea este ca un partid de dreapta va exista si va avea forta doar atunci cand va fi finantat din zona afacerilor cu capital privat romanesc. Poate ca exista deja astfel de Capitalisti dar ei inca nu au curajul de a se expune atat vreme cat Parlamentul si Guvernul formuleaza Legi si Ordonante de urgenta prin care libertatile afacerilor si indivizilor urmeaza a fi restranse.
Răspunde