Regimul Dragnea, triumful securismului vadimist

Regimul Dragnea este regimul care ar fi fost instaurat în anul 2000 dacă Vadim Tudor devenea președinte. Un regim politic populist, autoritar, naționalist, profund corupt, violent antioccidental.

Cristian Campeanu 26.09.2017
SHARE 7

 

În mai puțin de un an de când PSD a câștigat alegerile, Liviu Dragnea a instaurat un regim care distruge sistematic toate reformele rea­lizate în vederea aderării și, ulterior, integrării României în Uniunea Eu­ro­peană. Cel mai vizibil și mai sângeros dintre războaiele de­clanșate de regimul Dragnea este cu reformele din justiție și cu instituțiile și magistrații independenți care au ac­cep­tat și promovează aceste re­forme. Este clar astăzi că răz­boiul regimului nu este cu sis­temul de justiție în ansamblul său, pentru că, după cum se poate observa în cazul numeroaselor „revol­te“, „dezvăluiri incendiare“ și înregistrări in­criminante, există secțiuni masive ale sis­te­mului de justiție care au rămas ostile la orice reformă. Acestea sunt bine reprezentate la vârf de personaje precum președintele UNJR, Gâr­bovan, sau judecătoarea membră a CSM, Baltag, figuri care s-au convertit la crezul just­iției obediente politic și corupte re­pre­zentate de rețeaua Costiniu-Voicu, ori de ad­junctul Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, ins care merită o atenție sporită pe viitor. Cu „justiția“ reprezentată de aceste personaje, regimul Dragnea nu are nimic. Are cu DNA, cu judecătorii care pronunță decizii curajoase în cazuri de corupție și, în general, cu ma­gistrații care nu se lasă intimidați politic și cu­nosc bine legea.

 

Acest război neîntrerupt și ne­milos ne-a convins pe mulți că asistăm la un proces de restaurație prin care un grup de borfași care a pus mâna pe putere în stat vrea să rea­ducă justiția sub control po­litic după sistemul practicat de PSD sub guvernarea Năs­tase. Alte măsuri guver­na­mentale violent antire­for­mis­te, precum cele din educație, ne-au îndemnat la vremea respectivă să susținem că regimul Dragnea își propune chiar o restaurație co­munistă (însuși ministrul Pop a declarat că nu era așa rău în comunism). Mai puneți și re­etatizarea în forță a economiei prin re­gle­men­tări constrângătoare pentru companii sau, uneori, chiar abuzive, cum este obli­gativitatea de a nu reduce salariul brut în companiile pri­vate și înființarea, în schimb, a unor coloși de stat cum va fi Fondul Suveran, care va func­ționa atât ca pușculiță de partid, cât și ca ins­trument de control și intervenție guver­na­men­tală pe piață, și aveți peisajul aproape com­plet al unui proces de demolare a sche­letului de stat occidental care începuse să se ridice în ultimii zece ani.

 

Dacă privim însă mai atent manifestările aces­tui regim, atunci niciuna dintre cele două re­ferințe - autoritarismul cleptocratic al lui Năs­tase ori dictatura comunistă - nu îl descriu cu acuratețe. Pe de o parte, i-am face o ne­dreptate lui Năstase: guvernul său era corupt și autoritar, alcătuit din oameni lipsiți de ca­racter și de etică, dar nu lipsiți de calități in­telectuale și profesionale autentice, de un anu­mit nivel de competență. Prin comparație, miniștrii regimului Dragnea sunt în general personaje de mâna a doua, figuri de camarilă, se­lectați pe criteriul unic al fidelității față de li­derul suprem (Sevil Shhaideh, Mihai Fifor) sau față de baronii care îl ajută pe Dragnea să controleze partidul (Răzvan Cuc). Sub acest aspect, regimul Dragnea este mult mai feu­dalizat decât cel al lui Năstase, care, din constrângere mai mult decât din convingere, a introdus mai multe reforme necesare ade­ră­rii la Uniunea Europeană. Or, regimul Dragnea merge în mod ferm în direcția opusă, a deres­ponsabilizării guvernanței publice și a ree­ta­tizării economiei și controlului de stat (și de par­tid) asupra pieței. În ceea ce privește com­parația cu comuniștii, ea nu se susține, pen­tru că regimul Dragnea nu controlează încă aparatul de represiune și serviciile secrete. De­pune însă eforturi mari să o facă, pentru că toată mascarada cu colonelul Dragomir, „culoarele“ care ar duce la Coldea, Maior și Kövesi și folosirea comisiei de control SRI pen­tru orice aberație iese pe gura unui con­dam­nat penal are, cred, drept scop, pe lângă com­promiterea DNA, obținerea controlului asupra documentelor operative ale SRI.

 

În locul acestor două modele, vă oferim un al treilea. Regimul Dragnea este regimul care ar fi fost instaurat în anul 2000 dacă Vadim Tu­dor devenea președinte. Un regim politic po­pu­list, autoritar, naționalist, profund corupt, vio­lent antioccidental, în care economia, admi­nis­trația, serviciile de informații și justiția s-ar fi aflat sub controlul strict al unor lideri po­litici de fațadă în spatele cărora s-ar fi aflat bă­trâni securiști din garda veche a ceau­șis­mului naționalist, din care provine, de exem­plu, Dan Voiculescu, omul care este din nou pe valul luptei anti-DNA. Nu susțin că în spa­tele lui Dragnea stă o cabală a vechii Se­cu­ri­tăți, ci că puterea lui Dragnea se sprijină pe o rețea de interese, slăbiciuni și obediențe care îm­preună converg spre același rezultat.

Comentarii 7

Joaquin Murieta - 10-01-2017

Razboiul Opiumuli a fost denumit asa doar de catre Chinezi. Occidentalii au denumit aceleasi evenimente "introducerea comertului liber in China". Azi impotriva Romaniei Occidentul lupta un nou Razboi al Opiumului. La fel ca in primul Occidentul nu recunoaste ca se desfashoara un razboi si numeste noul Razboi al Opiumuli impotriva Romaniei "integrarea Europeana a Romaniei si introducerea economiei de piata in Romania" dar pentru toti Romanii victime ale agresiunii Occidentale e clar ca e tot un razboi similar cu Razboiul Opiumului si 2 000 000 de Romani au pierit deja in acest razboi si macelul continua si va continua cat timp va mai fi chiar si un Roman in viata.

Răspunde

Marius Nicolescu - 09-28-2017

@ Dan Plesoianu: Aveti un fix cu " Scoala Ardeleana ", domnule Plesoianu. Dragnea joaca (la averi) pe aceeasi parte cu Rus, Dancu, Maior & CO. Nu exista nicio deosebire. In Teleorman sau in Cluj comunismul a creat oameni de aceeasi factura. Din nefericire pentru noi factura este extrem de josnica. Averi necurate la Cluj, averi la fel de murdare in Teleorman. Mai nou, colegii din USR, care sper ca stiti ca nu fac parte din " Scoala Ardeleana ", au dezamagit in Parlament la legile privind salariile si pensiile parlamentarilor. Rusine Voua, tuturor! Si inca ceva: Nu mai incercati sa va ascundeti decenta, domnule Plesoianu. Aveti un tupeu care vad ca nu are margini. Nici nu stiu daca mi-ati raspuns. Deh, eu sunt un biet palmas, muritor al acestei amarate tari. Dumneavoastra sunteti parlamentar, de o probitate morala indoielnica. Asa sunteti toti. O casta de imbuibati care o tineti langa, trageti unii hais, altii cea, dar cu totii va vedeti de imbogatire pe seama acestui prea bland popor. Toti. Va spune ceva moartea lui Ivan cel Groaznic?

Răspunde

Dan Plesoianu - 09-28-2017

Dar, evident, "scoala ardeleana" trebuie totusi sustinuta, chiar daca este departe de a fi perfecta, pentru ca, la ora actuala, este cam singura forta cit de cit organizata, care se poate lupta cu "scoala munteana si de est". ceea ce sustine "scoala ardeleana" este destul de corect, chiar daca limitat la interesele Statului (netinind seama, direct, si de cele ale populatiei). Deci, da, oricine se lupta cu "scoala munteana" trebuie sustinut, pentru ca este singurul mod in care un mode de viata normal, civilizat, progresist, isi poate gasi locul in Romania. Si, este de asemenea clar ca, pentru a obtine victorii mai mare, trebuie obtinute intii cele mici. Deci, da, impotriva lui Dragnea trebuie luptat, in primul rind, dar nu trebuie uitati si cei mai "mici", cei care prita si ei direct de furturile si ilegalitatile masive (care au avut, si mai au loc), din spatele lui Dragnea, cei care fac posibila sustinerea din umbra a semi-ocultei PSDALDE.

Răspunde

Marius Nicolescu - 09-28-2017

@ Dan Plesoianu: Va rog, sa nu incurcam borcane cu sticle si mere cu pere. Domnule Plesoianu, sunteti prea tanar, dar nu simtiti duhoarea ce ne inconjoara? Ea e produsa de toti (absolut toti) securistii si activistii care au preluat (din interior) puterea dupa Restauratia Comunista din 1989? Chiar nu vedeti ce ne-a facut Iliescu, Brucan, Magureanu, G.V. Voiculescu, Militaru, P. Roman (cel care doarme si acum, dupa mineriade, linistit in fiecare noapte), ca si artistii participanti la Restauratie, oameni cu adanc profil de turnator si om de legatura al soacrei cu KGB-ul instelat? Intelegeti sau va faceti ca nu intelegeti fenomenul petrecut in Romania de acum saptezeci si doi de ani si pana azi? Chiar nu va pute? Lucrati in Parlament si duhoarea nu a ajuns la dumneavoastra? Domnule Plesoianu, securistii si comunistii au ocupat tot, tot, tot cu ajutorul FSN. Tot FSN este autorul de facto al infiintarii (de ochii lumii) al "patidelor istorice " -vax Albina, crema Puka- PNL si PNCTD. Cati ani aveati in 1989? In 1980 erati probabil copil. De unde vine veninul acesta aruncat doar intr-o parte. Va pot spune cu mana pe inima ca fierea si duhoarea stau peste tot in conducerea tarii (Parlament, Guvern, Presedintie, Justitie-vedeti mai jos ce am scris despre Morar+Kovesi, sunt nepartinitor-). Noi nu numai ca n-am avut un Havel, dar noi nu am avut in intelectualitate un sprijin de lupta impotriva dictatorului Ceausescu. Parte din intelectualitatea noastra, dupa cum s-a vazut, se ocupa cu delatiunea, alta parte cu supravietuirea. Am avut doi batrani educati, curati, neluati in seama (Coposu si Ratiu). Doua figuri singulare intr-o haita de securisti si activisti ce a pus minerii sa omoare si au scos pe seama lor o gramada de manipulari ordinare. Nu putea haita sa lase niste oameni cinstiti sa-i incurce la sfasierea pradei. Prada constituind-o si atunci ca si acum Romania. Nu am avut si nu avem oameni de stat in Romania. Cine sa fie om de stat? Basescu, Blaga, Videanu, Boc, Berceanu, Emil Constantinescu, Iliescu, Melescanu, Tariceanu, Dragnea, Ponta, Hrebenciuc, Mazare, Nicusor Constantinescu, A. Nastase, Magureanu, Maior, Ghita? Nimeni, domnule Plesoianu. Toti pusi pe imbuibare, niste vatafi, clovni ai istoriei contemporane. Nimic altceva. Oamenii nostri de stat au murit in puscariile comuniste. Si Eminescu avea indoieli de calitatile liberalului Ion Bratianu. E greu cu natiunea aceasta. Si e si mai greu dupa duhoarea care inca mai razbate dupa saptezeci si doi de ani. Cu respect, Marius Nicolescu

Răspunde

Dan Plesoianu - 09-27-2017

Daca nu sustineti ca in spatele lui Dragnea sta o cabala a vechii Securitati, atunci faceti aceeasi mare greseala pe care o fac si celelalte ziare bine intentionate, "de dreapta". Ceea se s-a intimplat, si se intimpla in continuare in Romania este o lupta - acerba - intre doua forte generate de vechiul sistem, forte conduse de clici care s-au format si afirmat, aproape in totalitate, in interiorul acestora. O clica, cea mai retrograda si reactionara, este formata securistii mai batrini, si din sudul si estul tarii, clica care a fost mai aproape de Bucuresti, deci de putere, si o clica "reformatoare", "Scoala ardeleana", formata din oameni mai tineri si ceva mai "progresisti". "Scoala munteana", mai plebee, mai de stinga, este condusa (acum) de Dragnea, fiu de militian (Ponta, et ejusdem farinae), se opune "Scolii ardelene", conduse de Maior, fiu de istoric, de Hellvig, Iohannis, etc.. Chiar nu credeti ca Dragnea a fost bagat si el in Securitate, unde probabil fusese bagat si taica-su, militianul ? Chiar nu credeti ca si George Maior a fost bagat in Securitate, unde probabil fusese bagat si taica-su, istoricul ? Cum altfel sa fi ajuns Liviu Maior ministru al invatamintului si ambasador, incepind din 1992 ? Deci, SRI-ul de acuma este format, mai ales, din acesti lupi tineri, urmasi de singe ai fostilor securisti "mai buni", iar PSDALDE, din securistii mai vechi, mai putin "nobili", care nu au mai avut loc in SRI, si acum se razbuna pe aceasta. Dar amindoua aceste "scoli" au preluat pacatul originar, cel creat de maretul Iliescu, mentorul tuturor: conducerea Romaniei printr=o dictatura secreta si cleptofila. In timp ce "scoala munteana" fura de la toti, si de la Stat, "scoala ardeleana" a fost de acord numai cu furtul de la particulari (toate retrocedarile), ale carui rezultate au fost date la "saraci", tot fosti membri ai securitatii si nomenclaturilor locale PCR. Deci, chiar daca tara este sugrumata si distrusa de lupta dintre cele doua factiuni, ati mai auzit undeva in presa, in ultimii trei ani, sa spuna cineva ceva despre retrocedari ?! Si asta pentru ca "scoala tinara, scoala ardeleana" a preluat, la fel ca si vechea securitate, partea ei de societate civila: ziarele de dreapta, majoritatea avocatilor, o buna parte a procurorilor... Da, vechea Securitate, inainte de 1989, avea in subordine mai toti avocatii, procurorii si judecatorii, ziarele. Dar, dupa lovilutie, apele s-au separat... O parte, cei de "stinga", au virat catre gruparile cunoscute (de partid, presa, din justitie: exemple: PSDALDE, CCR, Parlament, Antenele, RTV), iar cealalta parte, de "dreapta", a virat catre celelalte grupari de-acum cunoscute (exemple: PNL, chiar USR, DNA, Hotnews, poate chiar GDS, presedintie, buna parte a SRI). Aceasta se intimpla deci acum in Romania, departe de orice urma de democratie: lupta vechii Securitati cu noua Securitate (SRI), numai ca noua Securitate nu fusese destul epurata... Problema este ca aceste forte, masiv de numeroase (Securitatea avea 700.000 de membri pe vremea lui Ceausescu, deci cam 2 milioane, daca punem si rudele la socoteala; SRI are probabil ceva mai putin, dar avind in vedere fondurile la dispozite, are probabil tot pe acolo: 300.000-400.000), nu prea au nici o legatura cu restul pulimii, care, ca si in razboiul din Siria, a fost nevoita sa plece din tara, pentru a-si putea cistiga existenta si a-si pastra ceva din demnitate, demnitate care le-ar fi fost mult mai mult incalcata in Romania, decit in tarile straine, chiar daca acolo sint alogeni.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 09-27-2017

Regimul PSD-ist actual vrea sa fie o combinatie de capitalism si de comunism, dupa modelul chinezesc si putinist. Crede ca poate sa existe o economie performanta fara libertate economica si, implicit, fara democratie. Dar are picioarele mult mai scurte si nu va ajunge prea departe. Partea proasta este ca, daca se lungeste multi ani, falimentul PSD va antrena inevitabil si falimentul tarii. Ca sa nu se ajunga aici, regimul PSD trebuie sa se incheie cat mai repede. Orice noua zi de guvernare in acest regim anacronic si impotent ii va costa mult pe romani. Cum opozitie nu exista deact pe hartie si in saloane, singura solutie este continuarea Miscarii Rezist la cote mult mai inalte.

Răspunde

Marius Nicolescu - 09-26-2017

Daca-mi dati voie, as adauga si eu un lucru. Nu credeti ca DNA (Morar+Kovesi) au trecut, de prin 2008, cu vederea dosare din gruparea Basescu-Blaga-Videanu-Berceanu-Udrea, si, de asemenea, din 2014 au lasat-o prea moale cu vatafii PSD? Ca de Microsoft si EADS stie yankeul de ce a stat in loc ceasul acestor dosare. Si acum invocam nevoia carnii pentru tunurile "sovromurilor" ce ne sunt pregatite. Pasul batut pe loc de DNA este, dupa parerea mea, cauza impasului in care se afla azi soarta acestui blestemat popor.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22