Pentru ce merită scuipat și mazilit Patapievici? + Guvernului Ponta: nu faceți voi un duș rece?

Patapievici va pleca, va veni altcineva în loc. Un alt Augustin Buzura, predecesorul său şi actual om de bine pentru tineretul postmodernist. Vom exporta iar folcloriste şi meşteri populari prizaţi doar de diaspora românească. Vor fi atunci prin Bucureşti nişte poeţi tineri, revoltaţi şi al naibii de curajoşi în a înjura tabuurile societăţii capitaliste, care se vor întreba patetic prin cafenele cum de nu îi mai traduce străinătatea. Se vor întreba ca proştii, răspunsul e simplu: de asta.

Cristian Ghinea 14.06.2012
SHARE 22

De același autor

Patapievici va pleca, va veni altcineva în loc. Un alt Augustin Buzura, predecesorul său şi actual om de bine pentru tineretul postmodernist. Vom exporta iar folcloriste şi meşteri populari prizaţi doar de diaspora românească. Vor fi atunci prin Bucureşti nişte poeţi tineri, revoltaţi şi al naibii de curajoşi în a înjura tabuurile societăţii capitaliste, care se vor întreba patetic prin cafenele cum de nu îi mai traduce străinătatea. Se vor întreba ca proştii, răspunsul e simplu: de asta.

Horia Roman Patapievici – fost și viitor om liber

Adevărul e că atunci cînd citeam ”Politice”, în timpul liceului, nu mi l-aş fi închipuit pe Horia-Roman Patapievici şef de instituţie. Eram nişte revoltaţi, şi el prin ce scria, şi eu pentru că îl citeam. Nu i-am spus niciodată, nici public, nici privat, dar mi-a marcat adolescenţa. Şi îi datorez o bună parte din ceea ce sînt. Simt aşa, o nevoie să scriu asta, veţi înţelege imediat de ce.

În 1999 a intrat, la propunerea PNŢCD, în ceea ce urma să fie Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Întrebat de ce a intrat în guvern, André Malraux a spus că cine a scris cum a scris el nu poate să stea deoparte. A simţit că i se potriveşte. Discuţia noastră e neaşteptată. Găsesc un Patapievici tensionat, incredibil de tensionat. Pus să facă bilanţuri. „La anul trag linie, dragă Cristi, mai mult de un deceniu de implicare instituţională“. Şi e mîndru. Înşiră febril ce lasă în urmă, atunci cînd îl întreb. E limpede că s-a gîndit mult la asta. Şi că e decis: la anul se retrage. Gata, i-a ajuns.

La CNSAS a fost o luptă inegală. 8000 de dosare au predat Serviciile Secrete cîtă vreme au fost Iliescu şi PSD la putere, faţă de două milioane cîte sînt acum la CNSAS. Ce a făcut totuşi Patapievici acolo? A ţinut alertată opinia publică, a construit fluxul de hîrtii şi proceduri din CNSAS. Practic, instituţia a trebuit inventată şi s-au inspirat din experienţa Comisiei Gauck din Germania.

La Institutul Cultural Român, Patapievici nu a avut de inventat o instituţie, ci de reinventat una, fosta Fundaţie Culturală Română. „Am vrut să construim o instituţie pe care să o lansăm pe piaţa occidentală. E un succes, şi nu e un succes pe nişte standarde fluctuante, interne, ci pe cum sîntem apreciaţi în afară. Ştii cum am simţit asta? Cineva de la British Council, la început de mandat, nici nu auzise de instituţia asta. Acum toţi ştiu de ICR, şi, atenţie, nu ne spun ai-si-ar, pe limba lor, ci i-ce-re, pronunţia în română – asta înseamnă un brand. Pot să spun acum că am reuşit să construiesc o instituţie viabilă pe pieţele occidentale şi, ca rezultat, pentru prima oară am creat artiştilor români posibilitatea să-şi conceapă cariera în mod dublu, atît în ţară, cît şi în străinătate.“ Ţine să-i amintească pe colegii săi Mircea Mihăieş şi Tania Radu, împreună cu care „am inventat programele de aici, ele nu existau şi nici nu erau în altă parte în România, a trebuit să le luăm de la zero“.

Nu există limite de mandate ca şef la ICR, dar Patapievici ştie sigur că se va retrage după al doilea. De fapt, pare că aşteaptă să se termine odată. Cînd îl întreb despre părţile pe care le regretă, vorbeşte revoltat, iritat, enervat cum nu cred să-l mai fi văzut. „Spaţiul public românesc este toxic. Niciodată imaginea mea nu a fost mai proastă ca acum, niciodată ura împotriva mea nu a fost mai liber exprimată şi mai mare şi niciodată nu am servit mai eficace cauza publică decît am făcut-o în aceşti opt ani. Dacă ar fi să compar cu primul deceniu de după 1989 – eram scriitor, aveam libertate, dar nu am făcut decît să mă servesc pe mine, totul se răsfrîngea asupra mea. Acum servesc o cauză publică, şi niciodată nu am fost mai atacat ca acum.“ Îi spun că exagerează, că sînt oameni care îl apreciază. Este vehement, neaşteptat de descurajat. „Dragă Cristi, cînd merg pe stradă, din trei oameni care mă opresc, doi o fac ca să mă scuipe. Lucrul ăsta devine în scurt timp insuportabil.“ Am impresia că asta cu scuipatul o spune la modul metaforic, dar nu e aşa. „Nu mai departe de acum o săptămînă şi jumătate un om m-a întrebat dacă sînt Patapievici şi m-a scuipat pe pantaloni. Şi nu merit asta, e o monstruozitate.“ Îşi mai aminteşte că a fost cu părintele Marchiş la o mănăstire şi acolo a fost acostat de alt cetăţean indignat, care şi-a amintit că a scris ceva de rău despre Eminescu şi că e „intelectualul lui Băsescu“. Campania de demonizare a „intelectualilor lui Băsescu“ dusă de Antena 3 a condus la asemenea situaţii. În faţa acestor exemple, nu prea mai găsesc argumente. Se lasă o tăcere aiurea în conversaţia noastră, nu mai am replică. Nu ar fi durut atît de tare dacă această campanie şi aceşti cetăţeni robotizaţi de prostie televizată nu ar veni peste o asurzitoare lipsă de solidaritate a scriitorilor şi artiştilor care au beneficiat de programele ICR. Îşi aminteşte o scenă, acum mai bine de un an, cînd ieşea din Institut şi în faţă era un grup de tineri poeţi veniţi să-şi facă decontul pentru o călătorie în Suedia. A dat să-i salute, dar au întors capul. „E şocant, oameni care îşi făcuseră o carieră şi prin aceste programe inventate de noi, oameni care nu ar fi ajuns în viaţa lor traduşi în străinătate fără această şansă. Mi-e uşor să fiu înjurat de C.V. Tudor sau de senatorul PSD Surupăceanu, care zice că nu am dreptul să conduc ICR pentru că nu sînt român, dar oameni cărora le-am făcut bine, care au beneficiat de aceste programe…?! Le-au sucit minţile.“

Nu prea ştiu ce să zic. Să sugerez că poate nu l-au observat? Că poate e prea sensibil? Mai bine tac. Îmi aduc aminte de cazul poneiului roz. De tăcerea puzderiei de postmodernişti posh de care s-a umplut oraşul şi care nu au găsit de cuviinţă să apere ICR, atunci. Ironia face ca un stindard al conservatorismului cultural ca Patapievici să fie atacat de către naţionaliştii patibulari pentru că exportă artă postmodernă. De fapt, pentru că nu a cenzurat exportul respectiv. Iar postmoderniştii şi noua stîngă nu au zis nimic, pe principiul „duşmanul duşmanului meu“… Tot noi, conservatorii ăştia de la Dilema veche, a trebuit să apărăm un principiu liberal, anume că nu e treaba statului să aleagă operele de artă promovate. Chiar dacă eu personal găseam poneiul roz o tîmpenie juvenilă. Mi-am zis atunci că şi Patapievici crede la fel,

în sinea sa. Dar nu contează ce crede omul în sinea sa, tocmai asta e şi ideea.

Sînt lecuit de orice acţiune civică

Ar fi fost de aşteptat ca tinerii artişti să-l apere? Într-o lume raţională, da. În lumea reală, mă mir că Patapievici mai are candori de acest fel. Parcă îi regăsesc revoltele din Politice – raţionalismul indignat în faţa absurdului „normalităţii“. De ce aşteaptă raţionalitate de la lume? Sau de ce nu o mai aştept eu? Unul dintre noi s-a schimbat în rău.

Patapievici va pleca, va veni altcineva în loc. Un alt Augustin Buzura, predecesorul său şi actual om de bine pentru tineretul postmodernist. Vom exporta iar folcloriste şi meşteri populari prizaţi doar de diaspora românească. Vor fi atunci prin Bucureşti nişte poeţi tineri, revoltaţi şi al naibii de curajoşi în a înjura tabuurile societăţii capitaliste, care se vor întreba patetic prin cafenele cum de nu îi mai traduce străinătatea. Se vor întreba ca proştii, răspunsul e simplu: de asta.

A meritat implicarea instituţională pentru Patapievici? Concluzia sa este tristă: „Sînt un om care a cîştigat toate bătăliile instituţionale, inclusiv pe cea supremă – impunerea pe o piaţă liberă competitivă. În timp ce toate bătăliile de solidaritate le-am pierdut“. Partea bună este că scriitorul Patapievici va reveni. A citit, disciplinat, cu fişe, şi cît a fost demnitar. Cît despre prezenţa în spaţiul public: „De la anul încolo implicarea mea publică s-a încheiat, eu nu voi mai activa în spaţiul public deloc. Mi-a ajuns pentru două vieţi. În România să faci ceva înseamnă să fii nebun. Eu sînt lecuit de orice acţiune civică. Voi publica cărţi, nu voi mai face comentariu politic“. Şi totuşi, a meritat? Nu material. În toată perioada în care a activat ca demnitar, din declaraţiile de avere reiese că a cîştigat din drepturi de autor mai mult decît salariul de la stat.

Şi totuşi, o mîndrie de creator de instituţii se vede, chiar din vocea sufocată de indignare a lui Horia-Roman Patapievici – scriitor, eseist, demnitar, din nou scriitor şi eseist: „La CNSAS, faptul că oricine poate să se înscrie şi să cerceteze dosare de interes public este o consecinţă a liberalismului nostru. Noi am votat asta, partea bună a CNSAS. Dacă era după ceilalţi, trebuia să faci dovada unui interes direct. Accesul la dosare este foarte liberal. La ICR am făcut reforma după principiul strict liberal – o neutralitate deplină a instituţiei faţă de ce propun artiştii. Accesul este riguros egal. Am adus instituţii şi reguli moderne unde nu erau, modelul meu sînt paşoptiştii“. Patapievici e un paşoptist în felul său. Dacă am merge acum la arhive, am vedea cîte mizerii s-au spus despre paşoptişti la vremea lor. Şi degeaba.

PS

Textul de mai sus a apărut în 22 martie 2012 în revista ”Dilema veche”, într-o serie de portrete realizate de mine unor intelectuali care au acceptat funcții publice. Mulțumesc revistei pentru că mi-a permis republicarea aici.

Nu mai sunt multe de spus. ”Cel mai cinstit guvern de după revoluție” e la fel de grăbit ca Octav Cozmîncă să radă instituții ca să scape de oameni. Sunt și ghiolbani pe lângă că sunt politruci înguști la minte. OK, Patapiecivi a scris contra lor și pro-Băsescu, nu le place de el, nu-l mai vor acolo. Asta e viața. Dar a performant ICR cu Patapievici? Merită o evaluare?

Puteau foarte bine să țină la aparențe măcar. Să-i ceară o demisie, cred că ar fi dat-o, nu era nevoie să schimbe legea ICR pentru asta. Sau să mai aștepte puțin, îi expira mandalul curând și nu mai continua – omul e obosit, a tot zis-o.

Îngrijorător la guvernul Ponta e că nu se tem de scandaluri, sunt în momentul în care li se rupe, cred că pot face orice.

Cât despre subordonarea ICR la Parlament: da, tocmai am văzut la TVR cât de bine funcționează controlul parlamentar pe instituții autonome, nici nu le-a păsat până acum să discute rapoartele de activitate pe 2009, 2010 și 2011 până când s-au decis să-l radă pe Lăzescu.

Nici un fel de interes față de ce scria de fapt în rapoartele alea. Contează cum performează o instituție în fața Parlamentului? De ce să te agiți să faci treabă bună ca șef de instituție dacă oricum nu contează? Parlamentarii să facă bine să-și ia rolul în serios înainte de a trece noi instituții în subordinea proprie.

Iar Mircea Diaconu ne spune că asta va da coerență politicilor culturale. Un actor grăbit și penibil!Victor Ponta dă semnalul de sus că trebuie rase instituții și precedente. Azi anunță că vrea să radă Curtea Constituțională. Brusc a ajuns CC să decidă prea multe, când o inundau ei cu cereri, din opoziție, nu aveau problema asta că decide prea multe. Ăștia mai mici și ridicoli – Șova, Diaconu – preiau doar modelul: radem tot.

Băieți, faceți un mic duș rece, calmați-vă! Poate vi se pare că aveți lumea la picioare, că puteți orice, că ați cooptat ONG-urile, că aveți numai presă prietenă care vă zice ce frumoși sunteți și presă doar ostilă care vă zice ce ticăloși sunteți, deci nu contează ce faceți de fapt pentru că ăia spun aceleași lucruri. Dar așa au crezut și Năstase – Cozmâncă, și Băsescu – Udrea la vremea lor.

Vă înșelați. ONG-urile nu le-ați cooptat, v-ați ales doar cu păgubosul de Alistar și cu agitatul Cernea, care sare cu picioarele pe Nicușor Dan că de ce nu se duce cu el la marșul gay, de parcă i-ar fi convins deja pe șefii USL să meargă cu el de mână la paradă. Presa o fi schizoidă și împărțită, dar Antenele vor conta tot mai puțin cu voi la putere și dacă o țineți așa jurnaliștii ăia mici și eroi, ăia de mă sunau pe mine pe vremea lu` Năstase la modul „zi acuma ceva că nu e Dorina Mihăilescu în țară”, ăia mici care sapă ca picătura chinezească când se simt călcați pe gât prin înțelegeri cu mogulii și șefii, ăia vă vor săpa de nu veți avea aer. Ca să nu mai zic de net, care nu e al vostru.

Deci, calmați-vă! Suntem o masă critică de oameni cărora ni se rupe de meciul vostru cu Băsescu, ni se rupe și de Băsescu însuși, agenda lui e epuizată. Suntem în expectativă, nu avem mize în schimbările astea de putere, vrem să trăim într-o țară plicticoasă în care politicienii se schimbă unii cu alții, instituțiile funcționează, fiecare își vede de treabă.

Dar dacă radeți instituții așa irațional, într-un nihilism pe stil rusesc, dacă nu mai aveți bunul simț să țineți la aparență, dacă devenim o țară în care nu contează să performezi sau nu ca oficial public pentru că ești ras fără întrebări, dacă pregătiți terenul pentru DNA și alte instituții care vă dor mai tare, dacă sunteți convinși că ne tocați încet crezând că vom fierbe ca broasca care nu își dă seama când i se încălzește apa, atunci să știți că vom trece de la ”ni se rupe” la ”nu, nu Cozmâncă din nou!”.

Să nu ziceți că nu v-am spus! Noi am supraviețuit și lui Năstase și lui Băsescu, pentru că fiecare avem oazele noastre de autonomie privată, nu depindem de voi. Nu toți suntem alistari. Dar voi veți avea cariere scurte dacă o luați pe acest drum. Un duș rece, luați-o ca un sfat.


http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

Precizare suplimentara:

Aceasta e o reactie la schimbarea legii ICR. Si nu doar la asta: De trei saptamini auzim in fiecare zi ca l-au mai ras pe unu: ala de la energie, ala de la TVR, ala de autoritatea de reglementare, ala de la prefectura, ala de la inspectorat, ala de la cutare. Atentie: nu ma refer la functiile politice subodonoate guvernului – acolo e dreptul lor sa demita si sa numeasca. Ma refer la institutii care au mecanisme institutionale de numire si demitere, altele decat prin numiri de la premier. Institutii care ar trebui sa functioneze dupa niste reguli predictibile, altele decat „nu ne place noua fața lu ală”. Vedeti textele scrise de Otilia Nutu pe aceasta platforma pentru detalii.

Articol publicat de HotNews

TAGS:

Comentarii 22

Alex - 06-18-2012

@hussein - total de acord...

Răspunde

Felix - 06-18-2012

Ma intreb daca tu existi si crezi asta cu adevarat, sau doar scrii dupa notitze.

Răspunde

hussein - 06-18-2012

Mai intai, @maria: oare un partid "votat de pensionari" e mai infiorator decat unul votat de oameni care urasc oamenii in varsta? Un tanar nepoliticos e mai valoros decat un batran care nu mai munceste? Vezi, de aia Patapievici ar trebui sa se care fara scandal. Mai apoi, culturra romana nu e subordonata presedintelui - un om cu putina scoala, de altfel. Patapievici e. Daca ii pasa de cultura, se gandea ca aservirea sa politica o sa coste. Dar nu de cultura i-a pasat lui, cum nu de cultura le pasa multor forumisti de aici. Nu inteleg de ce oamenii "de dreapta" traiesc mai ales din sinecuri bugetare si cer bani "de la stat". Sincer, m-am saturat de Patapievici & co.

Răspunde

sabau - 06-17-2012

Oare se mai poate numi institutie o organizatie care se poticneste, moare chiar, prin despartirea de doua persoane Patapievici&Basescu? Regizorii vad un merit extraordinar in faptul ca, odata ce au castigat cele mai prestigioase premii din lume, ICR le promoveaza filmele. Dar unde a fost ICR atunci cand ei nu aveau bani si erau la fel de talentati? Sa-i fi ajutat sa faca filme, nu sa se plimbe cu premiile lor prin marile capitale. Sa admitem ca d-l Patapievici a facut treaba extraordinara la ICR... de ce a tarat institutia in mizeria politica, de ce i-a subminat credibilitatea daca l-a acuzat pe Buzura de clientelism politic? Trebuia sa se abtina pentru ca Basescu nici nu cred ca i-a conditionat fondurile de propaganda politica. Mai mult, el a vorbit de abjectiile de budoar in loc sa o arda cu doctrina si ar fi fost oarecum mai legitima propaganda partinica. Pacat de toti angajatii ICR a caror merite sunt absolut anulate si transferate exclusiv tatucilor Patapievici&Basescu. Ne isterizam ca ICR e la dispozitia politicienilor uitand ca asa a fost tot timpul si ca asa va fi tot timpul. Va oscila in calitatea activitatii ca orice client politic pana in ziua in care va fi patronat de Casa Regala. Doar acolo intalnim institutii mai puternice decat persoanele de care sunt conduse.

Răspunde

@Eugen - 06-17-2012

Vezi mai Eugene, exact la asta ma refeream cand aminteam de inertia masselor. Sa stii ca inertia nu inseamna numai nemiscare, mai e si miscarea bruta tot o forma de inertie. Ce-ar fi sa te duci tu la biblioteca, sa pui mana pe o anume carte, apoi sa recitesti comentariul meu si raspunsul tau? Si poate ca si dusul ala rece de care spunea domnu Ghinea ar ajuta oleaca. Felix

Răspunde

USL-IMGB face ordine! - 06-17-2012

"Rivalutiia bunului simt" facuta de rinoceri..

Răspunde

Adrian Spataru - 06-17-2012

Cameliane, daca nu esti cumva un prost sadea, atunci esti un marginal invidios. Mai faci si pe dubitativul, ca sa dea bine..

Răspunde

Bebe - 06-16-2012

Sunt incredibile reactiile acestor oamei care nu sunt in stare sa inteleaga nimic din ceea ce este Horia-Roman Patapievici ori din ceea ce a facut. Horia-Roman Patapievici esti un om extraordinar si un profesionist desavarsit! Iti doresc sa gasesti puterea de a te tine departe de tot noroiul asta. Te asigur ca exista oameni care te respecta si iti sunt recunosatori pentru tot ce ai scris si pentru tot ce ai facut. Multumesc Cristian Ghinea pentru gest si felicitari pentru atitudine! Ma gandesc ca H.R.P. are nevoie de toti prietenii sai.

Răspunde

Felix - 06-16-2012

Cameliane tata, zi si mie la ce te referi cand spui ca "Patapievici a pulverizat valorile noastre"? Sau mai bine zis, care "noi"? Felix

Răspunde

mihailstanciu - 06-16-2012

Sa ma bucur sau sa plang la acest articol?Probabil prima.Pentru ca atrage atentia asupra grobianismului cu care e tratat unul din intelectualii cei mai straluciti ai tarii,cu opera majora in peisajul literar contemporan,cu emisiune de televiziune care e cea mai aproape de un Pivot romanesc,cu publicistica in care a incercat sa disece cu acuratete de fizician sistemul politic si cel mediatic romanesc numai pentru a fi acoperit de injurii pe forumuri de catre cei care nici macar nu ii citeau articolele,si insfarsit cu realizarea unei institutii culturale care a devenit prima in europa si una dintre primele in lume si care a facut pentru promovarea culturala romaneasca mai mult decat o fac operele romanesti ale aceleias perioade la un loc.Pentruca denunta demolarea fara rusine a institutiilor si carierelor care sunt legate in vreun fel de regimul politic anterior,schimband legi daca este necesar,de catre regimul de abia 30 de zile Ponta. Dar sunt si suficiente motive sa plang.Cand dl .Ghinea,mai juvenil decat i-ar da dreptul experienta si cu mai mai mult hubris decat i-ar da dreptul inteligenta egalizeaza nonsalant pe Nastase cu Basescu.Ca si cum ai vrea sa darami in entuziasmul revolutionar si Cathedral Plaza si Catedrala Sf.Iosif.Patapievici a putut face foarte mult din ce a facut la ICR datorita lui Basescu.A putut sa scrie analizele politice pe care le-a scris numai in epoca Basescu.A putut sa studieze dosare la CNSAS numai pentruca Basescu a facilitat desecretizarea acestor dosare.A putut sa-si vada visul condamnarii comunismului numai pentruca Presedintele l-a condamnat oficial in parlament(in timp ce Pata aproape era aruncat de la balcon de oamenii lui Vadim).Daca faceti si dvs un dus rece veti vedea ca a compara cuplul Nastase-Cozmanca cu Basescu- Udrea e cel putin caraghios.Alte cupluri ar fi trebuit sa va puna pe ganduri:Baconschi-Marga,Macovei-Corlatean(sau Chiariu),Funeriu-Pop(Mang),etc.In definitiv incercati si Boc-Ponta.Mi-ar place sa fiu tot atat de optimist ca dl.Ghinea.Insa citind “analizele” dnei Mungiu parca nu-mi vine sa cred ca”ONG-urile nu le-ati cooptat”.Cand vad hotararile ministrului”interimar” al educatiei(cea cu schimbarea comisiei de plagiat este deadreptul de republica bananiera) vad cum educatia se intoarce la vremea lui Abramburica,iar cu episdul ICS justitia la vremea Rodica Stanoiu.Ca intr-o masina a timpului.Coruptia si ineptitudinea politica a PDL -ului lui Basescu nu este comparabila cu ce s-a intamplat acum in mai putin de 30 de zile si cu ce am patit pe vremea lui Nastase.O fi echidistanta legew in postmodernism dar nici chiar asa

Răspunde

Manfred - 06-16-2012

E de prisos ori ce comentariu in legatura cu acest "cel mai cinstit guvern". Surprinzatoare - sau poate chiar de loc? - e indiferenta cu care iau la cunostiinta intelectualii toate aceste masuri strigatoare la cer. Nu ne mai miram de clasa politica, dar ma intreb: unde sunt intelectualii?

Răspunde

Camelian Propinatiu - 06-16-2012

Contradictia dlui Patapievici este intr-adevar ca, dupa ce a pulverizat valorile noastre culturale si istorice, s-a facut exportator al lor. Numai ca nu pentru aceasta crtitica este schimbat de la conducerea ICR, ci pentru ca noua putere are o clientela politica foarte interesata de reprezentantele externe. Pariul amuzant e daca USL va gasi megaintelectual in stare sa infiinteze filiala ICR nu la Chisinau (marele succes al dlui Patapievici, care a vizitat abia atunci Basarabia), ci la Cernauti.

Răspunde

cum de nu ii mai traduce - 06-15-2012

reflexe comuniste. stipendii de la stat si promovare pe criterii de afinitati la structura de stat care le gestioneaza. la munca, baieti, scrieti, comunicati pe cont propriu, gasiti publicisti pe care sa ii puteti convinge sa va publice si cautati recunoasterea academica, nu numai ca remuneratii primite prin influenta. adica promovarea valorilor. e dur dar e intrarea adevarata in capitalism a domeniului asta.

Răspunde

coyahoo.fr - 06-15-2012

Cristian Ghinea, ai scris in ultima vreme o multime de prostii in Dilema Veche, dar cu acest articol ti-ai spalat o parte din pacate. ICR-ul va fi facut praf, va ramane doar o amintire. Va veni iarasi un limitat care o sa traga mici, bere si borcane cu zacusca prin capitalele straine, iar "cultura" se va reduce la Eminescu, prost inteles. Ciudat este ca miile de oameni ajutati de ICR s-au dat la fund, in loc sa protesteze in piata sau in fata Senatului. Patapievici are un destin tragic, drama poporului roman este ingemanata in el.

Răspunde

maria - 06-15-2012

Poate asa intelectualii adevarati vor iesi in arena si asemenea d-lui Patapievici vor incerca sa faca ceva intru trezirea acelei parti lucide a populatiei care din lehamite nu iese la vot.Asa ne-am trzit cu aproape partidul unic votat de pensionari si de "piscotari.''D-lPatepievici trebuie sa fie rasplatit cu toata gratitudinea noastra si aparat de o putere mai degraba ilegitima...In definitiv asta ar insemna apararea advaratelor valori.

Răspunde

Eugen - 06-15-2012

Felix nu te mai amagi. Inafara intelectualilor sadea mai sint si lunetisti care citesc si l-au apreciat pe Patapievici. care conteaza in ecuatie mai ales pentru tine. Mai devreme sau mai tirziu seva intimpla.

Răspunde

TACEREA MORTII - 06-15-2012

A FOST ODATA CA-N POVESTI A FOST CA NICIODATA o "revolutie" prea frumoasa si mult insingerata, ERA DOAR UNA LA POPOR in epoca moderna ERA PE CIND NU S-A ZARIT AZI O VEDEM SI NU E.........SI Ne-ntrebam si noi de tot atita vreme OARE CHIAR ASA DE RAU NAIVI or fi Intelectualii nostri bravi, destepti si foc si para ( si nu numai ) ? ? ? Nimeni nu da niciun raspuns !!!......... TOTI se ascund dupa degete, posturi, edituri, institutii. Nici nu este asa de GRAV, cei care au jucat in CURTEA DIAVOLULUI stiau de la inceput la ce se expun, la ce-i poate astepta si cine-i paste. Fiecare " meserie " cu riscul ei. In Baragan, fiecare pasare pe limba ei moare de ciocanit-croncanitul alteia-altora. Nimic nou, nimic surprinzator. Mirarea este ca toti mira si se dau loviti intr-o aripa. Cind pleaca unii vin altii si viciu-versa. IACA O CAPCANA A ISTORIEI si cu ea Lectia Scaunele Rinocerii si C. Cheala.

Răspunde

Ursu - 06-15-2012

ARC a initiat un protest pe tema la: http://romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtcare-e-urgenta-de-la-icrlt-fontgtltbrgt-protest-al--2917.htm

Răspunde

Gothard Ladislau - 06-15-2012

Poate vine sef tovarasu Eugen Simion, stapanul academicienilor plagiatori.... sau profitori ai unor conjuncturi favorabile pentru pungasi...

Răspunde

Gladiatorul - 06-15-2012

E-X-C-E-P-T-I-O-N-A-L!!! Cel putin Post Scriptum-ul. Sunt 100% de acord cu Domnia Voastra ca Guvernul cel mai cinstit al Romaniei (si as plusa: din toata istoria Romaniei) este, de fapt, cel mai hidos Guvern pe care l-a avut tara. Ce a facut Troika Iliescu-Roman-Cozmanca in 1990 este nimic pe langa ce ni se pregateste astazi de niste politicieni Leninisti de mana a-II-a. Este nevoie doar de rabdare, pentru ca masa de 70% de votanti USL ce se pregatesc sa vanda (prin votul lor din noiembrie) tara unor marionete Moscovite sa se trezeasca (dupa vrea 2-3 ani, cam prin 2015) si sa vada ca promisiunile USL sunt desertaciune si abia atunci sa vezi. Ce -i alergau pe Ratiu si pe Coposu minerii prin Parlament - ca si atunci ca si acum leaderul liberal Radu Campeanu era de partea "Revolutiei mineresti Iliesciene"- dar se vezi acum.. Se va convinge si vulgul ce cacealma i s-a tras. Asa suntem noi. Trebuie sa ne frigem ca sa intelegem din ce parte vine RAUL cel mare. Mai grav este ca poporul roman este inca anesteziat de copiii si nepotii lui Ceausescu.

Răspunde

Crina - 06-15-2012

Sugestie domnuluil Patapievici: recitirea Predicii de pa Munte a Matuitorului Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, răsplata voastră este mare în ceruri; tot aşa au prigonit pe proorocii care au fost înainte de voi. Voi Sunteţi sarea pământului. Dacă sarea îşi pierde gustul, cum îşi va căpăta iarăşi puterea de a săra? Atunci nu mai este bună la nimic decât să fie lepădată afară şi călcată în picioare de oameni. Voi Sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte, nu poate să rămână ascunsă. Oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc ci o pun în sfeşnic şi luminează tuturor celor din casă. Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor pentru ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri. Evanghelia dupa Matei, cap 5:11-16 Bineinteles ca atunci cand spui adevarul intr-o lume imbibata de minciuna, se revarsa ura. Sa-l reciteasca pe Steinhardt. Cea mai buna reactie identificata de domnia sa a fost sa exulte, acuzat fiind si suferind pe nedrept. Ultimii 15 ani ai vietii mele, sotului, prietenilor nostri apropiati, au fost marcati de cartile domnului Patapievici, reprezinta cel mai bun reper moral, intelectual pentru noi. Toata stima.

Răspunde

Felix - 06-15-2012

Domnu' Ghinea, nu va amagiti. Sau sunteti intr-adevar o masa (fie ea si critica) si atunci ajungeti la vorba lui Y Gasset "massele se numesc asa nu pentru ca sunt mari ci pentru ca sunt inerte". Sau nu sunteti o masa, si atunci nu contati in ecuatia lui Voiculescu et co.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22