Trump, game over

Alegerile prezidențiale americane au oferit lumii un spectacol periculos, dificil de privit cu detașare, un amestec de reality show și telenovelă, cu final deschis, posibil exploziv.

Ioana Moldovan 17.11.2020
SHARE 23

Ce spectacol! Două săptămâni de tensiuni politice, de strategii de comunicare, de teorii conspiraționiste jucate pe cele mai importante canale TV de știri din lume. Simplul fapt de a-l imagina încă patru ani la Casa Albă mi s-a părut o insultă la adresa unei națiuni care are unele dintre cele mai importante universități din lume, cea mai mare bibliotecă din lume (Library of Congress) și al cărei ADN naționalo-statal include un episod emoționant – de umanitate pură – de la a cărui derulare se împlinesc anul acesta 400 de ani.

Suntem la nici două săptămâni de celebrarea unei sărbători tipic americane: Thanksgiving. Sărbătorită an de an în ultima joi a lunii noiembrie, Thanksgiving a devenit în timp o zi în care familiile se adună sub același acoperiș, mănâncă împreună, iar la Casa Albă, președintele are datoria de a cruța viața unui curcan, știre care face înconjurul lumii. Thanksgiving – un fel de sărbătoare a recoltei pe care primii coloniști o aduc peste ocean – are o semnificație specială. În noiembrie 1621, coloniștii care au debarcat în Berkeley Hundred (Virginia) au celebrat recoltele abundente cu triburile de indieni Wampanoag, cei care cu un an înainte (în 1620) îi ajutaseră să treacă peste prima iarnă. Fără ajutorul acestui trib, coloniștii n-ar fi supraviețuit iernii și, cu siguranță, cel puțin pentru o vreme, teritoriul n-ar mai fi interesat englezii. Thanksgiving-ul american nu mai este doar o zi a recoltei și o celebrare a măreției lui Dumnezeu care a protejat acești primi 38 de coloniști în drumul de traversare a Atlanticului, ci și sărbătorirea unui moment pur de umanitate, când oameni de rase și culturi diferite au știut să se unească pentru a se salva reciproc. Am să mă opresc aici cu lecția de istorie nu pentru că, omițând restul – genocidul și jaful la care au fost supuse triburile de amerindieni reduși la câteva enclave teritoriale azi, cu o populație precară –, vreau să vorbesc numai de bine națiunea americană, ci pentru că, în ciuda istoriei care și-a urmat cursul, fiecare american știe că existența sa e legată direct de acel gest de altruism, de umanitate, al unor necunoscuți. Iar în clipele dificile, episodul își face apariția în memoria colectivă sau individuală.

America lui Trump a fost o Americă contra naturii, un fel de amnezie și negare a tuturor valorilor și standardelor morale pe care națiunea le-a definit cu puterea inteligenței unui pumn de vizionari, iar apoi prin sacrificiu, cu prețul atâtor războaie fratricide. Iar dacă Trump a ajuns președinte nu se datorează vreunui merit personal sau unor zeci de milioane de fideli, cât unei manipulări a mediei online fără precedent, o unealtă nouă de trucare a alegerilor, perfect adaptată secolului XXI. Cei care au schimbat sensul votului în 2016 au fost transformați în suporteri ai lui Trump printr-o serie de minciuni și informații false care și-au atins obiectivul.

Chinei i-au trebuit șase zile ca să se hotărască să-l felicite pe Joe Biden, câștigătorul alegerilor prezidențiale - proiecție făcută de mass-media americană încă din 7 noiembrie. Vineri, 13 noiembrie, China a ieșit din grupul țărilor indecise (Rusia, Brazilia, Mexic) care încă așteaptă încheierea diferendelor juridice iscate de numărătoarea voturilor, în timp ce Coreea de Nord a refuzat să comenteze alegerile pur și simplu.

În articolul de acum două săptămâni mi-am permis un diagnostic democrat pentru Texas. Realitatea mi-a infirmat prognoza. În schimb, Arizona a votat democrat în proporție de 49,4 %, devenind un stat violet pe harta americană, adică un stat care în urmă cu 4 ani a votat republican, iar acum este democrat. Victoria în Arizona este cu atât mai dulce pentru democrați, cu cât în cursa senatorială, democratul Mark Kelly, de meserie astronaut, a luat fața senatorului în funcție Martha McSally, cu 51,2 % din voturi (un excedent de aproape 79.000 de voturi). Kelly nu este un om de știință în reconversie profesională. De 13 ani este soțul fostei membre a Congresului Gabby Giffords, care a supraviețuit unui atentat cu armă semiautomată în ianuarie 2011, în timp ce participa la o întâlnire cu electoratul în fața unui supermarket. Autorul atentatului, un american de 23 de ani, a reușit atunci să tragă 33 de rafale, ucigând 6 persoane, printre care cea mai tânără victimă avea 9 ani. Autorul – care a scăpat pedepsei capitale datorită unui diagnostic de schizofrenie – este portretul-robot al tinerilor americani care abuzează de droguri, nu‑și termină studiile și nu sunt capabili să-și păstreze slujbele precare pe care reușesc să le obțină, punând eșecul personal pe seama guvernului (atunci, anii Obama). Candidatul Kelly le-a propus cetățenilor din Arizona un foarte strict control al armelor de foc, o filosofie care prinde teren din ce în ce mai mult, dar care nu emană de la tribuna republicană.

Alegerile prezidențiale americane au fost umbrite de anomalii. Cea mai flagrantă mi s-a părut numărătoarea voturilor în Nevada, în special în Las Vegas. Un alt oraș american care nu doarme niciodată – unde te poți căsători la orice oră, unde viața curge la fel de agitat ziua ca și noaptea – a numărat voturile doar ziua, ținând în șah o Americă dornică de certitudini cât mai repede.

Wisconsin, Michigan și Pennsylvania au votat democrat, 46 de voturi de mari electori, oferind echipei Biden-Harris fără nici un dubiu biletul câștigător pentru Casa Albă. La ora la care scriu aceste rânduri, Georgia rămâne în continuare un stat fără culoare – gri pe harta electorală –, căci aici sunt în desfășurare procedurile de renumărare a voturilor, din cauza unei marje de doar 14.000 de voturi suplimentare pentru democrați. Georgia interesează nu numai pentru cursa prezidențială, ci mai ales pentru cursa senatorială, unde în clipa de față avem o paritate de 50-50. Alegerile din Georgia sunt cu atât mai importante, cu cât sunt puse în joc două posturi de senator și se pare că republicanii vor pierde un loc, iar democrații vor câștiga unul. În Congres, democrații ocupă 219 poziții, iar republicanii, 203. Majoritatea în Congres înseamnă 218 voturi.

Trump încă nu și-a recunoscut înfrângerea și continuă să-și încălzească fanii cu mesaje corozive pe Twitter. Gestul său trebuie văzut ca o medie între un leader politic narcisist și un negociator mercantil. Căci Trump a avut parte în 2020 de ceea ce milioane de americani au trăit deja: s-a îmbolnăvit de COVID, și-a pierdut slujba și e pe punctul de a fi dat afară și din casă (Casa Albă)! Spre deosebire de ceilalți americani de rând, faptul că redevine un cetățean de rând nu-i mai oferă imunitate în fața procurorilor gata să-l ia la întrebări în dosare de agresiune sexuală, fraudă fiscală și câte altele.

Trump ar putea încerca în toată această perioadă să agite apele pentru a pune în dificultate echipa Biden-Harris și a-i obliga să-l grațieze, genul de gest pe care președintele Gerald Ford l-a făcut în favoarea lui Richard Nixon, singurul președinte american care a demisionat din funcție în urma unui scandal politic legat tot de alegeri. Ford i-a acordat lui Nixon iertarea tuturor faptelor comise în perioada mandatului la Casa Albă și și-a explicat gestul ca încercare de a pune capăt fracturilor din sânul societății americane și a pasiunilor periculoase iscate de scandalul Watergate. Nixon n-a fost adus niciodată în fața justiției americane pentru prejudiciile aduse democrației, iar acest pardon prezidențial a înăbușit o discuție serioasă despre o reformare a vieții politice americane. Se va întâmpla la fel și de această dată?

Specialiștii în drept constituțional american merg și mai departe în acest efort de a anticipa strategia de ieșire din scenă a deja fostului președinte, invocând chiar posibilitatea ca Trump să emită un act executiv prin care să se exonereze singur de orice infracțiune comisă în perioada mandatului. Un exemplu în plus pentru mulți că politica americană trebuie reformată imperativ.

Campania electorală americană 2020 a costat 14 miliarde de dolari, dublu față de banii folosiți cu patru ani în urmă. Sumă-record, într-un an în care milioane de americani și-au pierdut slujba și alții au murit pentru că nu-și pot permite costurile sistemului de sănătate, care arată că bogăția americană e redistribuită pentru a cumpăra influență politică (prin finanțarea campaniilor electorale, gest perfect legal în SUA) și nu pentru îmbunătățirea nivelului de trai al americanului de rând.

SUA nu mai sunt țara tuturor posibilităților pentru toată lumea, ci țara tuturor posibilităților doar pentru unii. Meritocrația americană seamănă din ce în ce mai mult a plutocrație și doar o reformă politică serioasă o mai poate opri. //

TAGS:

Comentarii 15

Theodor Iliescu - 12-13-2020

Absolut si in totalitate de acord cu Dv.

Răspunde

Theodor Iliescu - 12-13-2020

Traiesc in USA de vreo 8 -9 ani - dupa ce am "plecat" din Romania in Aug.1990 - convins ca haita Iliescu-Ilici KGB duce Romania la prapastie (si nu m-am inselat !) Am lucrat in tarile arabe - mi-am facut in continuare meseria si mi-am asigurat un minim necesar familiei intoti anii care au urmat lui '90. Acum m-am retras in USA si asist UIMIT si oripilat la aceeasi conjunctura pe care am mai trait-o in perioada 1945 - 1952 - adica LUAREA PUTERII DE COMUNISTI-SOCIALISTI sau cum dreaaq isi vor fi spus. Acum in USA traiesc anii ultimi ai copilariei si primi ai tineretii in regimul marilor - zise - schimbari sociale - de fapt la MARELUI JAF si RAPT. Si atunci in Romania aparusera tot felul de pungasi inregimentati la comunisti. Si aici au aparut tot felul de "left progressives" sau chiar SOCIALISTI ! Sunt doar indivizi fara nici o calificare - dar hotariti sa "ia puterea" si sa se-nfiga" la ciolan ! Cand citesti in gazete - odinioara serioase - ca afro-americanii au dreptul sa jefuiasca magazine DE LUX ca sa poarte si ei "Ciubote NIKE" (eu am 86 de ani - dar nu mi-am permis niciodata asa ceva !!! - si am muncit greu si calificat !)- sau : albii sa cedeze locuintele lor celor de culoare care n-au .... etc. etc. Aici - ori ce om - indiferent de culoare sau etnie - recunoaste ca Trump a facut CEEA CE TREBUIA SA SE FACA pentru a scoate USA din inceata dar sigura prabusire sub conducerea democrata de 16 ani ! Toti cei patru ani de presedenti Trump au fost un atac permenent si odios al haitei democrate. Am trait AICI in ultimii ani ai presedintelui Obama Ce pareremi-am facut : Cel mai SLAB PRESEDINTE - cel putin din epoca moderna. Acum este urmat de "Slippy Joe' Joe Biden !!! Ma decla invins ! Este CHIAR MAI PROST DECAT oBAMA 1 O singura dovada a capacitatilor cognitive si executive a reprezentantilor democrati in funte cu "s;ippy" Biben : New Green Deal - programul de dezvoltare energetica a USA este o totala utopie - prervazand ca in zece ani, pana in 2030 TOATE MIJLOACELE DE TRANSPORT VOR FI ELECTRICE !1n iar pana in 2035 - deci in 15 ani TOATA ENERGIA - DE ORI CE FORMA SI UTILIZARE DIN USA VA PROVENI NUMAI DIN SURSE REGENERABILE ! Autoare - Alexandria Cortez eta de meserie chelnarita si are "o patalama" in .... Atre !! Ia Joe Biden declara cu emfaza ca el va strabate America de la un ocean la altul NUMAI CU MASINI ELECTRICE ! Vedea-l-as ! Si daca Biden este numai prost - puturos si nepregatit pentru ce are de infruntat USA in viitorul apropiat - inca n-ar fi nimi daca ar fi cosiliat si ajutat in echipa de oameni priceputi si corecti ! Dar se pare ca familia Biden este profund corupta ! Fiul Hunter este amestecat in tot felul de afaceri - hai sa le zicem numai DUBIOASE - la fel si fratele lui Biden - si, din pacate, se pare ca si Joe Biden nu e departe de afacerile puturoase lae fiului . Care se pare ca si prin Romania a fost inlegaturi "dubioase" cu banditul condamnat si fugit Puiu Popocivi - de inalta "provenienta" comunista ! Ar fi multe de spus despre situatia actuala din USA - si probabil se va gasi cineva si din Romania care sa o prezinte corect si deschis - Aici s-a introdus regula : "Tine-ti gura" ! Ca in socialism !

Răspunde

Doina Popescu - 12-04-2020

Sunteti f.f.subiectiva! Atat in articolul"Votul secolului" ,cat si in cel recent! vorbiti de violentele simpatizantilor Trump(care isi apara proprietatea) si ce mielusei sunt simpatizantii denumiti progresisti(democrati)-pai cine a distrus orasele, statuile etc.in numele "corectitudinii politice"??S-auzim de bine!

Răspunde

Ioan Vlad Nicolau - 12-03-2020

Stimată doamnă Moldovan, stimate doamne şi stimaţi domni comentatori şi comentatoare! Dece vă năpustiţi? Alegerile încă nu s-au încheiat! Alegerile prezidenţiale de anul ăsta vor rămâne precis în istoria Statelor Unite ca alegerile cele mai tulburi şi mai generatoare de patimi, răzmeriţe, zavere, scandaluri şi divorţuri, Dar tot atât de sigur este că vor avea un final şi că fără discuţie vor rămâne de pomină, nu numai pentru americani, dar pentru lume-ntreagă! De data asta şi acum însă, n-ar trebui să vă băgaţi…. mâna-n foc pentru o parte sau cealaltă, fiindcă alegerile au avut loc, dar….. încă nu s-au terminat!!! Rezultatul final îl vom şti numai peste vreo doă săptămâni, când mulţi şi multe s-ar putea să rămână crăcănaţi şi crăcănate de uimire! Este prudent să vă păstraţi încă forţele pentru momentul final când caftul se va dezlănţui dacă aşa-i cum am eu o idee, ba s-ar putea ca tămbălăul să aibă loc chiar şi fără idea mea, că încâncenarea-i din cale afară de mare, iar stimatele doamne, de data asta suferind ca niciodată de o agitaţie neobişnuită vis a vis de nişte alegeri prezidenţiale dintr-o altă ţară, sunt gata să dea în foc, faţă de o chestie la care în trecut rămăseseră absolute indiferente. De data asta însă ca niciodată, s-ar părea că sunt angajate până la nu se mai poate, într-o campanie fără precedent anti Trump. Se va abuza de bâte, bastoane şi bâzdoace, vor zbura făcăleţe, crătiţi, oale, şi ulcele, iar multe lucruri care se legaseră temeinic cu multă vreme mai-nainte, se vor desface abrupt şi pentru totdeauna. Relaţii, prietenii căsnicii….. D-aia zic eu răbdare, răbdare şi iarăşi răbdare, “C-aşa zicea şi fecioara care….” Ştiţi dumneavoastră! Mai avem de aşteptat până pe 14 Decembrie! Şi ca să-nchei, de data asta adresându-mă numai domnilor comentatori, înspecial acelora care au o acuitate vizuală mai mare, care le permite să vadă nu numai până la bombeurile bocancilor ci mai departe, măcar până vis a vis, părerea mea personal, este că dacă pe 14 Decembrie nu reuşeşte Trump să-şi facă al doilea mandat, ne-am ars! Ne-am ars cu toţii!! Şi dacă o spun, o spun cu regret, fiindcă noi românii dintre toţi, dacă-i să iasă totuşi Biden…., ne-am ars cel mai tare! Cu plecăciune!

Răspunde

Theodor Iliescu - 12-01-2020

Stimata doamna ! N-ati cunoscut si N-ATI INTELES ceea ce numiti impropriu America - de fapt Statele Unite ale Americii ! Aceeasi observatie pentru multi comentatori ce posteaza in siajul articolului Dv. Prezidentiatul lui Trump nu a fost o nenorocire pentru USA ! In primii ani USA au inregistrat un Boom economic si un minim absolut a ceea ce este somajul. Pandemia nu este vina Presedintelui Trump decat in lumina democratilor "left-progressive" = socialisti ! Socialisti ca si in Romania Ssocialista - adica pungasii latratori care profitau din plin de tyoate avantajele si furau pe rupte ! Camtot asa sunt si acesti "progresisti de stanga americani ! - Milionari si in plina imbogatire prin cai - daca nu direct ilegale - cel putin in marginea cenusie a legii ! Cum s-ar putea explica brusca imbogatire a lui Obama - care si-a permis cumpararea unei "locuinte" la W. de peste 11 mil dolari - avand ca presedinte un salariu minim ? In schimb suntem bombardati cu articole "formatoare" in presa stangista ca afro-americanii au dreptul sa jefuiasca magazine de lux , pentru ca n-au bani sa cumpere lucruri de lux ! Am trait in ultimile luni in Chicago asa cum am trait in anii '946 - '955 in Romania in care se instituia socialismul cu ajutorul trupelor sovietice - Jo Biden ? O nulitate ABSOLUTA si un corupt - ata el cat si familia - fiul si fratele bagati in tot felul de pungasii ! Iar stangistii democrati - agresivi si luptatori pentru socialism - prin incultura - lipsa de ori ce competenta - excluzand "GURITZA - emiterea de propaganda abjecta si de tip mahala revolutionara - seamana leit cu activistii PCR din Romania anilor amintiti ! Nu mai publicati prostii ! Incercati sa intelegeti fenomenul si mai ales sa intrezariti GRAVELE URMARI ! Sau nu va mai aduceti aminte de Radio - Erevan al anilor de bancuri anti .... Cu intrebarea : Se poate construi socialismul in USA ? Raspuns : Sigur ca se poate ! Dar e pacat ! Mult miez - dar mai trebue si creier sa-l rumege ! Cu multa parere de rau NU POT FI DE ACORD CU dV - mai ales ca locuiesc de peste 8 ani inUSA si vad direct si cu ochi proprii situatia ! Ca de analizat - multumesc lui Dumnezeu ca m-a dotat si cu un creier - inca functiona la cei peste 86 de ani !

Răspunde

Ioan Vlad Nicolau - 12-01-2020

Domnule Simon T! Din câte ştiu eu, abreviativul US se referă La Uniunea Sovietică! Şi dacă-i aşa şi dumneavoastră vă referiţi la cetăţenii români stabiliţi în fosta Uniune Sovietică, ce bruma de români or mai fi pe acolo, nu credeţi că în urma celor trăite în "Măreaţa" ar avea toate motivele să-l aleagă pe Trump mai degrabă decât pe Putin? E numai o glumă, fiindcă mai mult ca sigur aţi vrut să spuneţi, sau să scrieţi USA, cea ce-i cu totul şi cu totul altceva! Dar chiar şi aşa. Dece vă miraţi? Românul în general e atent la ce se-ntâmplă-n jurul lui şi destul de inteligent ca să tragă o concluzie corectă, aşa că alege, dacă este ceva de ales, cea ce crede el că e mai bine pentru el şi familia lui. Ei bine şi dacă aşa cum spuneţi o mare majoritate dintre românii stabiliţi în USA l-au ales pe Trump de două ori la interval de patru ani nu-i de presupus că au avut motive să-l aleagă? Nu-i de presupus că ei, cei ce locuiesc în ţara unde Trump este încă preşedinte şi să sperăm că va mai fi încă patru ani sunt mai informaţi asupra personajului? Asupra a cea ce a făcut până acuma şi cea ce ar intenţiona să facă şi de acum înainte, decât cei care locuiesc la mii de kilometri depărtare şi habar n-au de cea ce se întâmplă acolo, în schimb se lasă-mbrobodiţi de o propagandă stîngistă emanată de Extrema Stângă Mondială de tip Sputnik, fără a mai căuta şi alte informaţii ca de exemplu acelea venite din partea conaţionalilor lor stabiliţi în USA? Mai gândiţi-vă!

Răspunde

Hansi - 11-28-2020

Zalpha, ce inseamna corect? Ceea ce-mi place mie e totdeauna corect, nu-i asa? Noi ar trebui sa intelegem ceva din BLM, avem si noi negrii nostri... Trump a aratat ca are cohones, ceea ce e o raritate in politica de azi. Si da, ai nevoie din cand in cand de un nebun care striga adevaruri incomode in gura mare.

Răspunde

Simon T - 11-25-2020

O analiza foarte lucida. America lui Trump nu este America unde emigranti din toata lumea viseaza sa ajunga intr-o buna zi sa refaca o viata cu mai mult succes. Nu imi face placere sa remarc ca, dupa cateva analize, reiese ca o mare majoritate a romanilor stabiliti in US au votat Trump, si in 2016 si in 2020. Motivele, mai bine sa nu intram in amanunte.

Răspunde

Nelu M - 11-20-2020

Se pare ca numai comentariile pro Trump sunt acceptate! E adevarat?

Răspunde

Nelu M - 11-20-2020

Aveti perfecta dreptate. America a fost la un pas de o catastrofa.

Răspunde

Lucian Nicolescu - 11-20-2020

O descriere fascinantă a ceeace eu am numit "Bâlciul electoral american". Ca să nu-i zic țigănie, termen folosit pentru campania electorală pe plaiurile noastre. Și în România atitudinea lui Trump a stârnit o urgie a controverselor. Nici lupta lumpenului Iliescu dusă împotriva gentelmanului Rațiu nu a stârnit o ură atât de mare. Doamnă Moldovan, vă mulțumesc pentru frumoasa-mică lecție de 400 ani de istorie americană. Cu cele mai alese gânduri, LN

Răspunde

Zalpha - 11-19-2020

Un articol corect. Dar așteptați-va la ne- înțelegere. Noi romanii avem o slăbiciune pentru Trump. Simpatizăm și înțelegem un conducator care se preface a fi puternic mizând pe minciună și amoralitate. Misoginia, rasismul, tendințele nedemocratice nu ne deranjează. Dar sărim in sus in a condamna BLM (din care nu înțelegem absolut nimic).

Răspunde

Liviu - 11-17-2020

Se vede ca autoarea este, sarmana, inca o victima a propagandei progresiste...

Răspunde

Democratul - 11-17-2020

Se vede cat de sorosisti sunteti !

Răspunde

John-Paul - 11-17-2020

Ma scuzati, dar sunteti clar partinitoare: Biden si stangistii lui au primit, din partea dvs o bila alba(Ce oroare! BLM tocmai a cerut redenumirea Casei Albe, propunand sa fie numita de acum incolo,cica, Casa Multicolora!). Lui Trump i-ati acordat, de comun acord cu NYT, WP, CNN, etc , bila neagra, fiindca doar el e rasistul, nu-i asa? Asta se numeste corectitudine politica?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22