De același autor
Cu ajutorul mai mare sau mai mic al presedintelui Basescu, situatia de criza de la CNSAS s-a deblocat. S-a gasit o solutie. E buna? In privinta aceasta, sunt circumspect.
M-a uimit faptul ca, cel putin in prima zi, nici la televiziuni si nici cu ocazia dezbaterii de la Grupul pentru Dialog Social nu s-a insistat asupra cuvantului rotatie. Il vazusem pe Mircea Dinescu iesind fericit din cladirea unde avusesera loc discutiile si anuntand ca fusese ales presedinte domnul Claudiu Secasiu. Excelenta rezolvare, mi-am spus. Dupa aceea, cam peste umar, ca omul care era sa uite ce era mai putin important, Mircea Dinescu a adaugat: a fost ales pentru sase luni, dupa care va urma rotatie. Mai mult n-a explicat.
Ce trebuie sa intelegem prin rotatie? In cel mai bun - dar si nefericit - caz: sa fie el acolo si dupa aceea vom mai vedea. Ar fi tipic pentru felul cum gandim si am putea fi siguri ca o alta criza va izbucni peste sase luni. Sau totusi va urma o rotatie. In ce fel? Se va vota din nou si majoritatea il va alege pe inlocuitorul domnului Secasiu? Nu prea ar fi rotatie, dar sa zicem ca asa va fi. Intreb: chiar sunt toti componentii majoritatii potriviti pentru functia de presedinte? Nu-si va pierde fiecare o parte din cele sase luni pana sa se deprinda cu ce are de facut? Va actiona, oricare ar fi, cu hotarare - in grele confruntari cu SRI - pentru a realiza ce se asteapta de la noul CNSAS? Sunt toti bine intentionati? Indraznesc sotto voce, sa rostesc un nume: Corneliu Turianu. Domnia sa e inca membru al Colegiului si pot, la ora cand scriu, sa ma indoiesc ca va fi inlocuit. Avem de pe acum perceptia felului cum va actiona domnul Turianu. Suntem multumiti?
Mai exista o posibilitate, de fapt cea mai conforma sintagmei prin rotatie (DEX: cu schimbul; rand pe rand). Toti membrii Colegiului vor detine functia de presedinte, pe rand. Inclusiv reprezentantul Partidului Romania Mare, al carui presedinte a declarat chiar marti ca, dupa parerea domniei sale, aceasta institutie ar trebui desfiintata? Inclusiv reprezentantii PSD, despre care stim ca problema deconspirarii Securitatii o vad rezolvata altfel decat isi doreste societatea civila? Sau devin toti acestia independenti, odata instalati in functii? Am vazut randul trecut cat de independenti au fost.
Hotarat lucru, ceva imi scapa. Nu-mi dau seama ce.
Oricum, n-as vrea sa ramanem numai cu gestul superb al angajatilor de la CNSAS care, sunt convins, l-au alertat pe presedinte. Spre norocul sau poate spre marele nostru ghinion, domnul Traian Basescu e un excelent om politic. A intuit numaidecat ca o actiune atipica nu se poate sti ce consecinte va avea.