De același autor
În decembrie 1989 l-am văzut la televizor și am aflat că personajul pe care îl remarcasem cu ceva timp în urmă este ambasador. În primăvara lui ’90, Bogdan Bocăneț și Anca Iliescu (trăitori în Olanda) au decis să le arate prietenilor lor olandezi față proaspătă a României, scăpate de dictatură. Timp de o săptămână au avut loc vizite în ateliere, galerii și muzee, plimbări prin Bucureștiul vechi și nou, petreceri și întâlniri la care a fost invitat de onoare și Coen Stork. A venit singur, însoțit de soția lui, Ellen Elmendorp, sau de prieteni - Jessie Pander, Koen Wessing etc.
Un minunat povestitor, Coen Stork relata cu umor despre activitatea lui în „ilegalitate“ din ianuarie 1988 până decembrie 1989, când îi ducea ambasadorului englez mesajele dizidenților români. Îi plăcea să pună în dificultate agenții de supraveghere traversând Bucureștiul pe bicicletă și folosind în special străzi cu sens interzis. Și după 1989 a continuat să pedaleze de la un capăt la celălalt al Bucureștiului, însoțit de fiul său Daniël, pentru a observa în direct starea lucrurilor. Îi plăcea să se deplaseze pe bicicletă, traversând centrul Capitalei în zile normale sau în timpul mineriadei.
Pentru cele multe și bune pe care le-a făcut, nu doar pentru Regatul Țărilor de Jos, ci și pentru România în egală măsură, prietenii români l-au numit „cel mai iubit dintre ambasadori“.
Din 1990, Coen Stork mi-a fost un bun prieten. La București sau Amsterdam am vizitat împreună ateliere, galerii, muzee, am cutreierat anticariate, librării, am vânat cărți la piața Spui, am mers în vizite, la petreceri, la conferințe, am discutat despre artă, literatură, muzică, drepturile omului. Datorită lui i-am cunoscut pe cei care m-au ajutat să realizez proiectul în penitenciarul din Zutphen - guvernatorul penitenciarelor, Jos de Graaf, și directorul Comitetului Helsinki Olanda, Jos Kösters -, el mi-a făcut cunoștință cu Sorin Alexandrescu, Dennis Deletant, Brede Kristensen etc.
Coen era o sursă inepuizabilă de informații, o companie prețioasă, care împărtășea cu plăcere experiențe din viața sa trăită pe mai multe continente. Sunt 27 de ani plini de amintiri. Și îmi vine să strig, la fel ca soldatul ce păzea o ambasadă, după Coen: „Alo, domnu’, domnu’ cel mai iubit ambasador, unde mergeți?“.
Comentarii 0