Kosovo: opt ani de independență

Aniversarea celor opt ani de independență a găsit Kosovo într-o gravă criză politică.

Stefan Popescu 08.03.2016
SHARE 2

De același autor

 

Pe 17 februarie 2008, provincia sârbă Kosovo, majoritar albanofonă, își proclama în mod unilateral independența. De atunci și până acum, 112 state au recunoscut acest act. To­tuși, state importante, mem­bre ale Consiliului de Se­cu­ritate ONU, precum Rusia și China, dar și unele state ale Uniunii Europene (Spania, Gre­cia, România) împiedică re­cu­noașterea și integrarea de­pli­nă a tinerei entități politice în viața internațională. Pentru ce­le 81 de state care nu re­cu­nosc independența acestui te­ritoriu de doar 10.908 kilo­metri pătraţi (județul Timiș are 8.697 kilo­me­tri pătraţi), Kosovo este un protectorat al Or­ganizației Națiunilor Unite, iar interlocutorul principal este MINUK, autoritatea provizorie cons­tituită în baza Rezoluției 1.244 a ONU.

 

Dosarul independenței kosovare este dureros. Pentru sârbi este vorba de leagănul națiunii lor, a cărui islamizare a început în 1389, după cucerirea de către Imperiul Otoman. Kosovo este în același timp și leagănul națiunii alba­neze: aici s-a născut, către finele secolului al XIX-lea, mișcarea națională albaneză cunos­cută sub numele de Renașterea națională, un fel de Școală ardeleană a albanezilor. Kosovo este un spațiu care aparține din punct de ve­dere istoric în egală măsură sârbilor și alba­nezilor. Este o altă Albanie, se­parată de cea guvernată de la Tirana de munți înalţi de peste 3.000 de metri, o Al­banie a po­di­șurilor înalte des­chisă spre Serbia și Ma­ce­donia. Pe acest teritoriu, sâr­bii au pierdut ma­joritatea de foarte mult timp (la începutul secolului XX, al­banezii de­țineau deja maj­o­ritatea ab­solută), iar co­mu­nitățile aces­tora – Mitrovita și municipalitățile de la sud de Pristina – subzistau și subzistă aidoma unor veritabile villages gaulois. Este drept că autostrada Bechtel (realizată cu utilajele tri­mise inițial în Transilvania și la un preț mult mai mic decât cel „negociat“ de guvernul de la București...) a început să orienteze Kosovo tot mai mult spre Albania, să învingă bariera muntoasă ce separă cele două entități și să facă din kosovari marii investitori și pro­prietari de pe litoralul albanez de la Durazzo. Am putea spune că independența deplină este ineluctabilă, chiar dacă greutățile sunt în­că foarte mari.

 

Cu puțin timp înainte de aniversarea in­dependenței, autoritățile de la Pristina pri­meau o veste proastă: respingerea candid­a­turii la UNESCO. Integrarea în anumite orga­nisme ONU este o stratagemă folosită de sta­tele care nu au posibilitatea de a deveni mem­bre ale organizației cu două sedii, la New York și la Geneva. În toamna lui 2011, Pales­tina a folosit-o cu succes (în ciuda opoziției SUA, Israelului, Letoniei, României...). Ches­tiunea nu era doar de legitimitate (inclusiv acordarea jurisdicției asupra mânăstirilor or­todoxe sârbe înscrise pe lista patrimoniului umanității), dar și de acces la numeroase pro­grame internaționale de finanțare în domeniul educației și culturii, importante pentru al doilea cel mai sărac stat al Europei (după Re­publica Moldova). Alt eșec important cu puțin timp înainte de aniversarea independenței: re­fuzul Consiliului European de a liberaliza re­gimul de vize pentru cetățenii kosovari. Este și motivul pentru care kosovarii sunt, alături de sirieni și irakieni, cel mai mare contingent de solicitanți de azil în Uniunea Europeană. Da­că în 2014 aproape 39.000 de kosovari au prezentat cereri de azil în UE, în 2015, nu­mărul acestora s-a apropiat de 120.000 (la ca­re se adaugă câteva zeci de mii de clan­destini)! Un adevărat exod într-o țară de 1,6-1,8 milioane de locuitori, ce are la bază o si­tuație economică foarte dificilă (șomajul atin­ge 60% în rândul tinerilor și 40% la nivel general). Alăturarea câtorva mii de kosovari valului de refugiați din Orientul Mijlociu și Apro­piat arată mai bine decât orice studiu starea disperată și dificultățile economice din Kosovo. Criminalitatea organizată, corupția ge­neralizată, ascensiunea socială pe bază de clan – iată trăsăturile dominante ale mo­de­lului socio-economic kosovar de care este responsabilă elita care guvernează din 2008. În septembrie 2014, Pristina și Belgrad au sem­nat un acord de liberă circulație de care au profitat mii de kosovari pentru a ajunge în Uniunea Europeană, îndeosebi în Germania și Austria, dar și în Elveția. Astăzi, kosovarii ple­cați la muncă în străinătate sunt principalul amortizator social, remitențele lor constituind 15% din PIB.

 

Aniversarea celor opt ani de independență a găsit Kosovo într-o gravă criză politică. În ciu­da alegerii în fruntea statului a fostului lider UCK, Hasim Taçi (la capătul a trei încercări în parlament), situația politică traversează un blocaj. Pretextul opoziției de a bloca activi­ta­tea parlamentară este acordul semnat în au­gust 2015 cu Serbia (sub egida UE), care acor­dă mai multă autonomie municipalităților sâr­be și acordul de frontieră cu Muntenegru. Ade­văratul motiv este însă clica gupată în ju­rul domnului Taçi, care a făcut din Kosovo un stat captiv, lipsa de legitimitate a celor aflați la putere în Kosovo și sărăcia cronică.

Comentarii 0

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22