De același autor
„Împrejurările de la hotarele noastre se schimbă cu desăvârșire. Ceea ce se părea că va rămâne încă multă vreme visul unor idealiști romantici se preface într-o realitate care va fi plină de înrâuriri asupra noastră.“ Aceste cuvinte ale lui Nicolae Iorga au fost pronunțate într-o lecție de deschidere a cursurilor Universității din București, în vremea primelor Războaie Balcanice. Marele istoric făcea o pledoarie despre necesitatea cunoașterii vecinătății noastre apropiate pentru a „ne putea păstra“ în fața noilor schimbări. Dar ele descriu adecvat și noua demonstrație a alianței ruso-turce prilejuită de ultima vizită a lui Vladimir Putin la Ankara, pe 28 septembrie.
Există o geopolitică specifică imperiilor care le face, în anumite contexte istorice, să caute să ajungă la o înțelegere. Un asemenea context istoric a apărut acum 20 de ani, când atât Moscova, cât și Ankara au înțeles că au mai multe puncte de complementaritate, decât de rivalitate. Desigur, momentele în care puterea slavă de la țărmul nordic al Mării Negre a căzut la o înțelegere cu cea turcă de la sudul aceleiași mări au fost destul de rare și scurte. Cea mai la îndemână dată este de 22 decembrie 1798, când Pavel I și Selim al III-lea încheie un tratat prin care își garantau posesiunile teritoriale. Sub presiunea campaniei napoleoniene din Egipt, o escadră rusă urma să fie staționată în Bosfor, chiar în fața Seraiului imperial. Evenimentul de la sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost uimitor în acea vreme, așa cum mulți se arată uimiți în ultimii ani de manifestările de prietenie și declarațiile de cooperare ale domnilor Putin și Erdoğan.
Mulți vor fi crezut sau sperat că intervenția rusă în Siria, sprijinul mai mult sau mai puțin direct pentru kurzii sirieni și mai ales episodul doborârii avionului militar rus din 24 noiembrie 2015 vor readuce Turcia la politica tradițională din timpul Războiului Rece, aceea de contrapondere la Rusia în numele clubului euroatlantic sau cel puțin la distanțare. Nu a fost așa, iar această ultimă întâlnire Putin-Erdoğan confirmă la rândul ei alianța durabilă dintre cele două puteri și mai ales încercarea lor de marginalizare a Occidentului în regiunile aflate în proximitatea Eurasiei (concept geopolitic la care se raportează tot mai mult Moscova și Ankara). Deși susțin tabere divergente în Siria, Putin și Erdoğan au înțeles să acorde prioritate procesului de la Astana, unde, alături de Iran, s-a amorsat un proces de rezolvare a crizei siriene fără participare occidentală. La capătul întâlnirii de trei ore găzduite în imensul palat prezidențial din Ankara, cei doi lideri euroasiatici au anunțat instituirea unor zone de „dezescaladare“ la Idlib, Hama, Latakia și Alep, unde vor fi desfășurate forțe de menținere a ordinii turce, ruse și iraniene.
Reconstrucția siriană va constitui o altă miză din care vor avea de câștigat actorii de teren, cei care controlează efectiv situația în Siria. Este drept că divergențele încă persistă între cele două puteri, iar la conferința de presă Erdoğan-Putin, dacă gazda a declarat că Turcia nu recunoaște referendumul pentru independență din Kurdistanul irakian, oaspetele rus s-a arătat mult mai rezervat. Cu toate acestea, ambii s-au declarat fără rezerve în favoarea menținerii integrității teritoriale a Siriei și Irakului. Cei doi s-au felicitat apoi și pentru încheierea contractului de 2,5 miliarde de dolari privind achiziționarea de către Turcia a sistemului antiaerian rus S 400, care plasează de facto Turcia în afara apărării integrate antiaeriene NATO.
Alături de Marea Neagră, Orientul Mijlociu și Apropiat devine o regiune în care Occidentul a pierdut inițiativa strategică și influenţa. Dezangajarea Statelor Unite ale Americii din regiune, concentrată pe operațiuni contra Statului Islamic pe zona monarhiilor din Golf și, evident, tradiționalul suport pentru Israel apare tot mai evident. Strategii de la Washington ar trebui să știe din istorie că foarte greu se revine în locurile din care se operează o retragere. Îngrijorările ar trebui să fie și mai mari, cu cât este vorba de o regiune vitală pe marea tablă de șah a geopoliticii mondiale. Această retragere, cuplată de noua alianță Moscova-Ankara-Teheran, determină o schimbare sensibilă a echilibrelor de putere din Orientul Mijlociu și Apropiat, iar tot mai mulți actori interesați, fie exteriori, precum state din Uniunea Europeană, fie din regiune, precum Israel, Iordania, Egipt și chiar petromonarhiile din Golf vor trebui să țină cont și să se raporteze la noul pol de putere reprezentat de Moscova. Contradicțiile din sânul establishmentului american, după instalarea Administrației Trump, și creșterea gradului de neîncredere în Washington în sânul societăților musulmane din regiune nu fac decât să accentueze aceste evoluții. Pentru moment, dinspre Moscova și Ankara este din nou „șah la Washington“.