Pe aceeași temă
Totuşi, corporaţiile nu s-au grăbit să plece cu banii, poate şi datorită faptului că în lume a plutit o conjunctură antiglobalizare, implicit negativă faţă de multinaţionale. În plus, de la vorbă până la faptă este un drum presărat cu obstacole, multe dintre ele de natură financiară. România nu are nici astăzi suficient capital pentru a-şi susţine singură investiţiile în economie, cum de altfel niciun stat nu consideră că are. Investiţiile străine în Marea Britanie depăşesc 45% din PIB-ul ţării, de pildă. La noi, cele 68 de miliarde de euro investite de capitalul străin reprezintă ceva mai mult de o treime, dar această injecţie de capital a schimbat, a stimulat şi a consolidat economia.
Misterioasele şi blamatele preţuri de transfer ascund de fapt costuri care trebuie recuperate şi riscuri, iar excesul folosirii lor va fi limitat prin Instrumentul Multilateral, coordonat de OECD şi semnat recent de 60 de ţări, inclusiv de România, spune Dan Bădin, partener Deloitte.
Corporaţiile nu sunt instituţii de binefacere, banii nu se investesc în pierdere, iar profitul este esenţial în gestionarea afacerii. Dar pentru România, ca de altfel pentru toate statele din regiune, prezenţa multinaţionalelor a fost benefică, deoarece acestea au adus mai mulţi bani în economie, au creat afaceri industriale acolo unde dispăruseră fabrici şi uzine, au susţinut apariţia serviciilor moderne şi au mai creat şi locuri de muncă, relativ bine plătite. Corporaţiile au susţinut bugetele statului, căruia i-au virat, la timp şi integral, dările. Pe diversele liste ale ruşinii cu datornicii, alcătuite trimestrial de Ministerul Finanţelor, nu a apărut nicio multinațională vreodată. E simplu, spun specialiştii, deoarece corporaţiile nu-şi permit scandaluri: scade forţa brandului, cotaţia acţiunilor şi valoarea de piaţă. Corporaţiile străine au adus know-how, au introdus bune practici, guvernanţa corporativă cu toate elementele sale benefice pentru o economie, consideră Robert Rekkers, preşedintele Agricover. În esenţă, corporaţiile au compensat cu injecţiile lor de capital incapacitatea statului de a finanţa economia la un nivel capabil să producă bunăstare. Inovarea şi meritul sunt instituţii esenţiale ale filosofiei de afaceri a corporaţiilor, iar capitalul străin propune o nouă cultură, o introducere în ritmul globalizării, spune Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.