Supliment AUF

Fara Autor | 07.11.2004

Pe aceeași temă

10 ani de cooperare universitara francofona in Europa Centrala si Orientala 10 ans de cooperation universitaire francophone en Europe Centrale et Orientale

ROGER MANIERE*

Etica si invatamantul superior: cand excelenta si co-dezvoltarea se impletesc cu altruismul si solidaritatea. Exemplul Agentiei universitare a Francofoniei

Biroul Regional al Agentiei universitare a Francofoniei sarbatoreste anul acesta zece ani de existenta in Europa Centrala si Orientala. Sunt zece ani petrecuti raspunzand solicitarilor universitare din regiune, gazduite cu prietenie de Universitatea din Bucuresti. Zece ani de activitate fondata pe un principiu solid: limba franceza, altruismul si solidaritatea stau la baza eticii. Pentru aniversarea celor zece ani, mi s-a parut normal sa reflectez la locul jucat de etica in invatamantul superior. Problemele legate de etica sunt omniprezente si constituie insusi fundamentul societatii in mijlocul careia traim. La inceputul secolului al XXI-lea, invadati de un proces de globalizare ingrijorator, amenintati de miscarea accelerata a societatii, de apropierile provocate de un liberalism adesea infranat, intrebarile numeroase care apar ating toate compartimentele care ne structureaza societatea: sociologic, politic, economic, stiintific, tehnologic, educativ. Sectorul destinat educatiei, pe care se sprijina viitorul societatii noastre, ridica in aceasta privinta numeroase intrebari. A-ti pune intrebari in prezent, in conditiile date, cu privire la ceea ce, in termeni de morala si etica, face - sau ar trebui sa faca - invatamantul superior, pare a fi un lucru justificat in totalitate, daca luam in comparatie evolutiile - ca sa nu mai vorbim de tulburarile - care marcheaza o epoca caracterizata de o globalizare in care liberalismul pare ca dispretuieste socialul.
Este adevarat ca universitatile sunt rezultatul unei evolutii in acelasi timp istorice, sociologice si culturale, politice si, in prezent, in mod particular economice. Institutiile de invatamant superior sunt, de fapt, oglinda societatii in care traim. O societate care, in Europa in mod special, beneficiaza de o formidabila diversitate culturala, lingvistica, religioasa, dar si politica si economica, de o istorie comuna, adesea impartasita in perioadele dramatice.
Este adevarat, de asemenea, ca "masificarea" a fost un proces ales in mod deliberat pe plan politic. Acest lucru a fost o adevarata sfidare, in totalitate legitima din perspectiva societatii si, prin urmare, si in planul etic si moral. Acesti doi termeni au fost alesi in conceptia lor cea mai larga. Acest lucru a constituit o reala dificultate care a trebuit sa fie depasita. Si a fost o reusita. Este o reusita care poate ca a invaluit in uitare, ca sa nu vorbim de abandon, criterii umaniste, care trebuie sa incadreze formarea universitara. Despre o necesara si constanta chestiune, dar totusi esentiala: "ce-ar trebui sa fie omul onest al secolului al XXI-lea?". Au fost consacrate fara indoiala, intr-un efort comun, mijloacele de a pune pe picioare si de a rezolva o ecuatie dificila. Functia filosofica, culturala, morala a invatamantului superior a fost lasata de-o parte.
Problema "masificarii" a fost prezentata in aceiasi termeni si in Europa Occidentala. Aceasta problema a fost ridicata si in Europa Centrala si Orientala, dar in cu totul alt context in plan politic si economic. Putem adauga aici si o alta dimensiune, ca sa nu spunem o problema suplimentara: procesul de constructie europeana. Daca Europa este bogata prin diversitate, trebuie sa tina piept dezacordurilor. Astfel, construirea unei "Europe a Stiintei" apare ca o necesitate pentru ansamblul institutiilor europene, dar si ca o obligatie a institutiilor de invatamant superior occidentale, care nu trebuie sa abandoneze in fata acestui proces institutiile din Europa Centrala si Orientala. In consecinta, aceasta constructie are la baza cooperarile universitare echilibrate, fondate pe o etica si o morala care reies din altruism si solidaritate. Insa, de cele mai multe ori, se intampla invers in aceasta regiune, in care tarile mai dezvoltate ale planetei, carora le lipsesc informaticienii sau pur si simplu doctoranzii, organizeaza un adevarat jaf de resurse intelectuale.
In acest cadru de refletie, mi se pare la fel de importanta ridicarea unor intrebari care vizeaza fundamentul moral si etic al organizatiilor si instantelor academice, care structureaza si constituie viata societatilor universitare, hotarandu-le uneori responsabilitatile si obiectivele, punandu-le la dispozitie mijloacele financiare. Evident, rolul acestora nu ramane fara consecinte, deoarece, functionand adesea pe termen mediu sau lung, acesti operatori traseaza peisajul educativ superior al viitorilor ani. Operatorii trebuie etalati in mod clar dand dovada de o perfecta transparenta, mai ales in obiectivele pe care le au in vedere, oricare ar fi valorile de care dispun. Pe de alta parte, acestia trebuie sa respecte principiile in actiunile pe care le initiaza.

AUF : asociatie si operator

Reamintim ca Agentia universitara a Francofoniei este o asociatie care reuneste institutii de invatamant superior si de cercetare, precum si retele institutionale. Ea s-a desprins din Asociatia Universitatilor Partial sau in Intregime de Limba Franceza (AUPELF), creata in 1961 la Montreal (Quebec - Canada). Din 1989, AUF detine de asemenea statutul, confirmat de Charta Francofoniei adoptata in 1997, de operator direct al Uniunii sefilor de stat si de guvern care folosesc limba franceza, in invatamantul superior si in cercetare.
AUF participa, avand un dublu obiectiv - de excelenta si de co-dezvoltare -, la construirea unui spatiu universitar stiintific francofon, contribuind la constituirea unei retele structurate si interactive de universitati, de institutii de invatamant superior si de organisme de cercetare care-si desfasoara activitatea in limba franceza. Facand propuneri, sustinand, actionand si coordonand activitati, AUF ajuta consiliile regionale si retelele universitare si stiintifice si incurajeaza solidaritatea intre institutii prin sustinerea activitatilor asociative.

AUF : reforma si dezvoltare

In conformitate cu cerinta exprimata la Moncton in septembrie 1999, la Intalnirea sefilor de stat si de guvern care folosesc limba franceza, o importanta reforma a AUF a fost pusa in practica sub conducerea noului sau rector, doamna Michele Gendreau-Massaloux, inca de la numirea acesteia in functie, in decembrie 1999. In mai 2001 la Adunarea Generala de la Quebec, au fost adoptate noi decizii, creandu-se un Consiliu asociativ si un fond universitar de cooperare si dezvoltare.
Programele au fost grupate si concentrate asupra prioritatilor, iar gestiunea actiunilor grav descentralizate a fost mutata in Birourile Regionale. Administrarea si gestiunea au fost reorganizate: revizuirea organigramei, o noua prezentare a bugetului, echilibrarea cheltuielilor structurale si institutionale, precum si elaborarea unui nou sistem programatic, integrat de informare bugetara, de contabilitate, completat de indicatori de supraveghere calitativa a activitatii.
Reusita acestei reforme, fundamentata pe calitatea ansamblului de proiecte puse in practica de AUF in beneficiul institutiilor membre, dar si seriozitatea supravegherii activitatilor avand ca scop grija pentru explicatie, claritate si transparenta au permis AUF-ului sa recastige increderea membrilor sai, precum si increderea statelor contribuabile si in primul rand a Guvernului francez.
In cadrul unui plan de relansare a Francofoniei, anuntat de presedintele Republicii franceze la Reuniunea de la Beirut din octombrie 2002, si prin orientarea prioritara spre sectorul educatiei, aceasta incredere redobandita a determinat Guvernul francez sa subventioneze contributia la finantarea activitatilor AUF-ului. Aceasta majorare de 11.925.000 de euro a determinat subventionarea anuala de catre Ministerul Afacerilor Externe cu peste 30 de milioane de euro fata de anul precedent.

Prioritatile pentru 2004-2005

Cele trei mari prioritati pentru anul 2004 sunt urmatoarele:

  • Campusurile numerice si invatamantul la distanta: reteaua de campusuri numerice a fost consolidata in 2003, tocmai prin transformarea centrelor de acces la informatie in campusuri numerice si prin modernizarea echipamentelor acestora. Anumite sistematizari incepute in 2003 vor fi finalizate in 2004, iar prioritatile acestei retele vor fi reconcentrate asupra invatamantului universitar la distanta, adoptate de Consiliul stiintific.
  • Polii de excelenta in Sud: inceperea activitatii celor 16 poli selectionati in 2003 va permite dezvoltarea activitatilor regionale in jurul acestui dispozitiv. Evaluarea acestora va determina infiintarea noilor poli de excelenta pentru a construi in felul acesta reteaua si a o insera rapid in diversele programe ale AUF.
  • Mobilitatile destinate studentilor, profesorilor si cercetatorilor: efortul sustinut din 2003 va fi continuat in 2004 pentru a consolida dispozitivul de mobilitati si pentru a implica mai mult institutiile membre, atat cele de origine, cat si cele in care sunt gazduiti bursierii in cadrul conventiilor si al parteneriatelor. Rolul vital jucat de Comisiile regionale de experti si de Consiliul stiintific va fi si el consolidat. Noile tipuri de mobilitati, mobilitati regionale, mobilitati in retele etc. vor fi extinse si evaluate.
    Principalele actiuni de structura puse in serviciul programelor tematice sunt:
  • retelele de cercetatori: dezvoltarea dinamicii retelelor, imbunatatirea legaturii dintre cercetare si formare, precum si dezvoltarea utilizarii tehnologiilor de informatie si de comunicare in universitatile din Sud;
  • structurile de invatamant: institutii, studii doctorale si filierele;
  • polii regionali de excelenta;
  • campusurile numerice francofone.

    Diversele programe ale AUF

    Prezentarea diferitelor programe ale AUF expune in mod clar orientarile etice si morale adoptate de Agentie:

    1. Limba franceza, francofonie si diversitate lingvistica

    Proiectul francofoniei in universitati are, inainte de toate, o functie lingvistica: aceea de a face ca marea aventura a spiritului, a producerii si transmiterii cunostintelor sa se faca in franceza, fara sa se limiteze la spatiul geopolitic al francofoniei institutionale. Prin urmare, limba franceza trebuie sa-si fortifice relatia cu celelalte limbi ale lumii, cu engleza, spaniola, portugheza, dar si cu araba si cu celelalte limbi nationale cu care vine in contact in tarile francofone.

    2. Dezvoltare si mediu inconjurator

    Marile probleme actuale ale lumii in mijlocul careia traim (energia, apa, clima, biodiversitatea, dezechilibrele economice si sociale) sunt probleme la scara mondiala, iar dezechilibrele Nord-Sud sunt probleme vitale in toate domeniile care vizeaza in linii mari mediul inconjurator. Printre elementele care se orienteaza prin orice fel de mijloace spre diminuarea acestor dezechilibre, stiinta si tehnologia joaca un rol important. In special in domeniul destinat mediului inconjurator cooperarea intre partenerii din Nord si Sud este fundamentala. Acest program inglobeaza toate disciplinele universitare care au tangenta cu mediul inconjurator si cu dezvoltarea economica si sociala a tarilor din Sud, intr-o optica de co-dezvoltare.

    3. Aspecte ale statului de drept

    Contributia la realizarea aspiratiei universale pentru pace, democratie si respectarea drepturilor omului in spatiul francofon este o misiune esentiala a francofoniei. Pacea si securitatea conditioneaza dezvoltarea durabila. Aspectele acestui stat de drept sunt multiple. Ele ating in egala masura libertatile si drepturile fundamentale sau respectarea dreptatii, dar si raporturile stabilite intre dreptul indivizilor si orientarea comunitara a numeroaselor societati, raporturile dintre caracterul laic al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si caracterul religios al anumitor comunitati.
    Acest program participa la consolidarea conditiilor de punere in practica si de exersare a statului de drept prin formare si cercetare.

    4. Tehnologiile de informatie si cele de comunicare in insusirea cunostintelor

    Ca urmare a dezechilibrului economic existent intre tarile din Nord si cele din Sud, universitatea trebuie sa fie locul preponderent al circulatiei informatiilor puse in serviciul unei inteligente colective. Dificultatile de circulatie a informatiei stiintifice, transformarea cunostintelor in marfa, perceperea de taxe pentru instrumentele tehnologice necesare in invatamant si cercetare sunt tot atatia factori de marginalizare a institutiilor din Sud. Pentru a lupta impotriva acestui dezechilibru, obiectivele generale ale acestui program sunt urmatoarele:

  • integrarea noilor tehnologii educative in practica pedagogica, dezvoltarea invatamantului la zi si la distanta, pentru a permite dezvoltarea tehnologiilor de informatie si de comunicare in cadrul invatamantului, crearea conditiilor de existenta a unei relatii interactive sustinute intre profesori si studenti;
  • sustinerea formarilor clasice ale ciclurilor stiintifice si tehnologice si consolidarea gestiunii competentelor universitare si profesionale, prin reorganizarea continuturilor educative printr-o interventie participativa;
  • dezvoltarea editarii si difuzarii directe pentru a elibera universitatile din Sud in ceea ce priveste informatia stiintifica si tehnica;
  • punerea in cadrul universitatilor a bazelor unor platforme tehnologice specializate de inginerie pedagogica, care functioneaza in retea.
    Problemele de etica au fost recent ridicate tocmai in acest sector in perpetua dezvoltare. Cautarea unor solutii a dat nastere unei scheme relative a producerii si difuzarii informatiilor furnizate de TIC, preconizand accesul liber si universal la cunostintele comune provenind din orice disciplina, accesul nepartinit la cunostintele fundamentale care constituie un bun public inalienabil, prin dispozitive care stimuleaza acest acces, protejand atat identitatea autorilor, cat si pe cea a utilizatorilor, participarea activa la procesul de normalizare si de standardizare a prezentarii continuturilor vehiculate de aceste TIC, lupta impotriva furtului de talente si migrarii "inteligentei".

    5. Consolidarea institutionala si stiintifica a universitatilor

    Legitimitatea universitatilor, recunoasterea calitatii si evolutia acestora au ca fundament capacitatea de a pune in practica actiunile de cercetare. In lipsa acestui lucru, institutiile universitare si stiintifice din Sud sunt in pericol. In plus, situatia ingrijoratoare a anumitor institutii le plaseaza in fata unei nevoi urgente de restructurare si consolidare. AUF intelege acest lucru, mobilizand retelele de care dispune pentru a veni in ajutorul acestor institutii, promovand cercetarea in cadrul proiectelor de cooperare stiintifica interuniversitara intre institutiile diferitelor regiuni, sustinand in mod semnificativ echipele de cercetare, asigurand o structuralizare eficienta a institutiilor care au mari dificultati administrative, pedagogice si institutionale.

    6. Mobilitatile

    Contributia la dezvolarea in toate sensurile a spatiului universitar francofon, dezvoltarea grupurilor de profesori si cercetatori din Sud, consolidarea competentelor stiintifice si universitare din institutiile din Sud, amplificarea schimburilor stiintifice si intelectuale, acordarea de mobilitati in special tinerilor si femeilor, promovarea stiintei pe scena internationala prin intermediul limbii franceze - iata obiectivele care stau la baza programului de mobilitate stiintifica si universitara dezvoltat de AUF.
    Mobilitatile, in special bursele si misiunile pedagogice, sunt astfel concepute pentru a fi utile institutiilor si sunt atribuite in scopul de a avea profit si, de asemenea, in perspectiva intoarcerii bursierului in tara de origine dupa expirarea mobilitatii. Fluxurile prioritare favorizeaza universitatile din Sud, stabilind relatii fie intre acestea, pe coordonata Sud-Sud, fie cu universitatile din Nord, avand ca prioritate coordonata Nord-Sud si, intr-o mica masura, dinspre Sud spre Nord.

    7. Sprijinul acordat retelelor si structurilor asociate

    Spatiul universitar international este animat in mod constant de un ansamblu de retele stiintifice, a caror activitate asociativa sau de cooperare este esentiala. Aceasta permite iesirea cercetatorilor din izolarea provocata de tulburarile istorice si favorizeaza o mai buna cunoastere reciproca, permitand sinergia echipelor si a persoanelor. Acest program are ca scop promovarea, dezvoltarea, consolidarea, suscitarea crearii diverselor retele stiintifice, care dezvolta cooperarea universitara francofona, contribuind la propagarea internationala si la intarirea solidaritatii si a difuzarii cunostintelor in spatiul stiintific mondial.

    Concluzii

    Experienta dobandita in cei zece ani de Agentia universitara a Francofoniei in Europa Centrala si Orientala, in Africa si in Asia permite ilustrarea acestei dorinte de daruire si de solidaritate in numeroase alte domenii, conducand la excelenta, profesionalism, vizand repunerea in activitate a societatilor, acolo unde statul de drept nu mai exista, unde speranta unei comunitati stiintifice si universitare o constituie emigrarea: politica de aderare a Agentiei, care presupune ca fiecare membru al Agentiei sa-i accepte pe noii sositi, chiar daca acest lucru presupune diminuarea partii destinate fiecaruia, deconcentrarea actiunilor la nivel regional, unde hotararile apartin universitatilor din zonele vizate, numeroasele colocvii axate pe problemele secolului nostru.
    Pentru a concluziona, se poate folosi un aforism: epoca noastra pare hotarata sa aplice etica in politica, dar, fara indoiala, ar trebui ca si politica sa se aplice eticii, astfel incat lucrurile sa avanseze in directia dorita.

    *director regional al Biroului Europa Centrala si Orientala AUF

    Ethique et enseignement superieur: Quand excellence et co-developpement se conjuguent avec partage et solidarite. L'exemple de l'Agence universitaire de la Francophonie

    Le Bureau Regional de l'Agence universitaire de la Francophonie fete cette annee ses 10 ans d'existence en Europe Centrale et Orientale. Dix annees passees a repondre aux demandes des universitaires de la region, amicalement hebergees par l'Universite de Bucarest.
    Dix annees de fonctionnement qui se fondent sur un principe fort: a travers la langue francaise, le partage et la solidarite, une forme d'ethique. Pour ce dixieme anniversaire, il m'a paru normal de reflechir a la place de l'ethique dans l'enseignement superieur. Les questions d'ethiques sont, en effet, au cœur de nos societes. Elles en sont les fondements meme. A l'oree du XXI siecle, avec une globalisation envahissante et qui inquiete, avec une cinetique societale acceleree, avec des approches faites d'un liberalisme souvent effrene, les questionnements sont nombreux dans tous les compartiments qui structurent nos societes: sociologique, politique, economique, scientifique, technologique, educatif.
    Le secteur educatif, sur lequel repose l'avenir de nos societes, souleve a cet egard bien des questions. S'interroger aujourd'hui, dans le contexte qui est le notre, sur ce qui, en terme de morale et d'ethique, fait - ou devrait faire - l'enseignement superieur, parait parfaitement justifie face aux evolutions - pour ne pas parler de bouleversements - qui marquent une epoque caracterisee par une globalisation où le liberalisme semble mepriser le social. Il est vrai que nos universites sont le fruit d'une evolution a la fois historique, sociologique et culturelle, politique et, aujourd'hui tout particulierement, economique. Les etablissements d'enseignements superieurs sont, de fait, le miroir de nos societes. Des societes qui, en Europe tout particulierement, sont riches d'une formidable diversite culturelle, linguistique, religieuse, mais aussi politique et economique, d'une histoire commune, souvent partagee dans les periodes dramatiques.
    Il est egalement vrai que la "massification" a ete un processus deliberement choisi sur le plan politique. Cela a constitue un veritable defi, parfaitement legitime sur le plan societal et donc sur le plan ethique et moral. Ces deux termes etant choisis dans leur acception la plus large. Cela a constitue une reelle difficulte qu'il a fallu surmonter. Et c'est une reussite. C'est une reussite qui a, peut etre aussi, induit un oubli, pour ne pas parler d'abandon, des criteres humanistes qui doivent encadrer la formation universitaire. Sur une necessaire et constante question pourtant essentielle: "que devra etre l'honnete homme du XXIe siecle?". Dans cet effort, on s'est sans doute beaucoup consacre aux moyens a mettre sur pied pour resoudre une equation difficile. La fonction philosophique, culturelle, morale de l'enseignement superieur a ete delaissee.
    La massification s'est posee pratiquement dans les memes termes en Europe Occidentale. Elle se pose egalement en Europe Centrale et Orientale, mais dans un contexte tres different sur le plan politique et economique. S'y ajoute une dimension supplementaire, pour ne pas dire une difficulte supplementaire: le processus de construction europeenne. Si l'Europe est riche de sa diversite, elle doit faire face a ses disparites. Ainsi, la construction d'une Europe du savoir apparait-elle comme une necessite pour l'ensemble des etablissements europeens, mais aussi comme un devoir pour les etablissements d'enseignement superieurs occidentaux qui ne doivent pas laisser les etablissements d'Europe Centrale et Orientale seuls face a ce processus. Cette construction repose, alors, sur des cooperations universitaires equilibrees, fondees sur une ethique et une morale faite de partage et de solidarite. Or, c'est bien souvent l'inverse qui se produit dans cette region où un veritable pillage des ressources intellectuelles est organise par les pays les plus riches de la planete en manque d'informaticiens ou, tout simplement, de doctorant.
    Dans ce cadre de reflexion, il me parait, egalement, important de s'interroger sur le socle moral et ethique des organisations et instances academiques qui structurent et font la vie des societes universitaires et scientifiques, en fixent parfois les responsabilites et les objectifs, en mettant, notamment, a leur disposition des moyens financiers. Leur roe n'est evidemment pas anodin puisque, fonctionnant souvent sur le long et moyen terme, ces operateurs dessinent le paysage educatif superieur des annees a venir. Les operateurs doivent afficher clairement et en parfaite transparence, a travers leurs objectifs notamment, quelles sont les valeurs qui sont les leurs. Ils doivent, par ailleurs, respecter ces principes dans les actions qu'ils initient.
    Dans un tel contexte, nous sommes obliges de constater que l'Agence universitaire de la Francophonie tire sa force et sa legitimite actuelle, son originalite aussi, des fondements meme de son action: l'excellence et le co-developpement qui se conjuguent avec partage et solidarite.

    L'AUF : association et operateur

    Rappelons que l'Agence universitaire de la Francophonie (AUF) est une association regroupant des etablissements d'enseignement superieur et de recherche et des reseaux institutionnels. Elle est nee de l'Association des Universites Partiellement ou Entierement de Langue Francaise (AUPELF), creee en 1961 a l'Universite de Montreal au Quebec Canada. Depuis 1989, l'AUF a egalement le statut, confirme dans la Charte de la Francophonie adoptee en 1997, d'operateur direct du Sommet des Chefs d'Etat et de gouvernement ayant le francais en partage, pour les domaines de l'enseignement superieur et de la recherche.
    L'AUF participe, avec un double objectif d'excellence et de co-developpement, a la construction d'un espace universitaire scientifique francophone en contribuant a l'etablissement d'un reseau structure et interactif d'universites, d'institutions d'enseignement superieur et d'organismes de recherche oeuvrant en francais. Instance de proposition, d'impulsion, de concertation et de coordination, l'AUF favorise les rassemblements regionaux et les reseaux universitaires et scientifiques et developpe la solidarite entre institutions en soutenant les activites associatives.

    L'AUF : reforme et developpement

    Conformement a la demande exprimee a Moncton en septembre 1999, par le Sommet des Chefs d'Etat et de gouvernement ayant le francais en partage, une importante reforme de l'AUF a ete mise en Å“uvre sous la direction de son nouveau recteur, Mme Michele Gendreau-Massaloux, des sa prise de fonction en decembre 1999. De nouveaux statuts ont ete adoptes par l'Assemblee generale de Quebec en mai 2001, creant notamment un Conseil associatif et un fonds universitaire de cooperation et de developpement.
    Les programmes ont ete regroupes et recentres sur les priorites et la gestion des actions largement decentralisees a ete deconcentree dans les bureaux regionaux. L'administration et la gestion ont ete reorganisees: revision de l'organigramme, nouvelle presentation budgetaire, maitrise des frais structurels et institutionnels, et mise en place d'un nouveau systeme integre d'information budgetaire, comptable et programmatique complete d'indicateurs de suivi qualitatif d'activite.
    La reussite de cette reforme, appuyee sur la qualite de l'ensemble des projets mis en Å“uvre par l'AUF au benefice de ses etablissements membres, et le serieux du suivi des actions mis en place dans un souci d'explication, de clarte et de transparence, ont permis a l'AUF de retrouver la confiance de ses membres et celle des Etats contributeurs, au premier rang desquels le Gouvernement francais.
    Dans le cadre d'un plan de relance de la francophonie annonce par le president de la Republique francaise au Sommet de Beyrouth en octobre 2002 et de son orientation prioritaire vers le secteur de l'education, cette confiance retrouvee a amene le Gouvernement francais a augmenter sa contribution au financement des activites de l'AUF. Cette augmentation de 11.925.000 euros a ainsi porte la subvention annuelle du Ministere des Affaires Etrangeres a plus de 30 millions d'euros des l'annee derniere.

    Les priorites pour 2004-2005

    Les trois grandes priorites pour l'annee 2004 sont les suivantes:

  • les campus numeriques et la formation a distance: le reseau des campus numeriques a ete renforce en 2003, notamment par la transformation de centres d'acces a l'information en campus numeriques et par la modernisation de leurs equipements. Certains amenagements, entames en 2003, seront finalises en 2004 et les priorites de ce reseau seront recentrees sur la mise en place de formations a distance diplomantes, approuvees par le Conseil scientifique.
  • les poes d'excellence au Sud: la mise en oeuvre des 16 poes selectionnes en 2003 permettra le developpement d'actions regionales autour de ce dispositif. Leur evaluation accompagnera la mise en place de nouveaux poes d'excellence afin de mailler ce reseau et de l'inserer rapidement dans les differents programmes de l'AUF.
  • les mobilites des etudiants, des enseignants et des chercheurs: l'effort important de 2003 sera poursuivi en 2004, afin de renforcer le dispositif de mobilites et d'impliquer davantage les etablissements membres, d'origine et d'accueil des boursiers dans le cadre de conventions et de partenariats. Le roe vital des commissions regionales d'experts et du Conseil scientifique sera egalement consolide. Les nouvelles formes de mobilite, mobilites regionales, mobilites de reseaux… seront developpees et evaluees.
    Les principales actions structurantes au service des programmes thematiques demeurent:
  • les reseaux de chercheurs: developper la dynamique de reseau, ameliorer le lien entre recherche et formation et developper dans les universites du Sud l'utilisation des technologies de l'information et de la communication;
  • les structures d'enseignement: instituts, formations doctorales et filieres;
  • les poes d'excellence regionaux;
  • les campus numeriques francophones.

    Les differents programmes de l'AUF

    La declinaison des differents programmes de l'AUF montre parfaitement les orientations ethiques et morales prises par l'Agence:

    1. Langue francaise, francophonie et diversite linguistique

    Le projet de la francophonie universitaire a, avant tout, une fonction linguistique: faire en sorte que la grande aventure de l'esprit, production et transmission des savoirs, se poursuive en francais sans se limiter a l'espace geopolitique de la francophonie institutionnelle. La langue francaise doit donc cultiver sa relation aux langues du monde, l'anglais, l'espagnol, le portugais, mais aussi l'arabe et les autres langues nationales en contact avec elle dans les pays francophones.

    2. Developpement et environnement

    Les grands problemes actuels du monde contemporain (energie, eau, climat, biodiversite, desequilibres economiques et sociaux) se posent a l'echelle de la planete et les desequilibres Nord-Sud sont criants dans tous ces domaines qui concernent majoritairement l'environnement. Parmi les elements de toute politique orientee vers la reduction de ces desequilibres, la science et la technologie ont un roe important a jouer. Dans ce domaine de l'environnement en particulier, la cooperation entre partenaires du Nord et de Sud est fondamental.
    Ce programme englobe toutes les disciplines universitaires qui ont trait a l'environnement et au developpement economique et social des pays du Sud dans une optique de co-developpement.

    3. Aspects de l'etat de droit

    Contribuer a la realisation, dans l'espace francophone, de l'aspiration universelle a la paix, a la democratie et au respect des droits de l'homme, constitue une mission essentielle de la francophonie. La paix et la securite conditionnent le developpement durable. Les aspects de cet etat de droit sont multiples. Ils touchent aussi bien les libertes et les droits fondamentaux ou le respect de la justice que les rapports entre le droit des individus et l'orientation communautaire de nombreuses societes, les rapports entre les caracteres laiques de la declaration universelle des droits de l'homme et le caractere religieux de certaines communautes.
    Ce programme participe au renforcement des conditions de mise en place et d'exercice de l'etat de droit par la formation et la recherche.

    4. Technologies de l'information et de la communication et appropriation des savoirs

    En raison du desequilibre economique entre les pays du Nord et les pays du Sud, l'universite doit etre le lieu preponderant de la circulation des savoirs au service d'une intelligence collective. Difficultes de circulation de l'information scientifique, marchandisation des connaissances, taxation des outils technologiques necessaires a la modernisation des enseignements et de la recherche sont autant de facteurs de marginalisation des etablissements du Sud. Pour lutter contre ce desequilibre, les objectifs generaux de ce programme sont les suivants:

  • integrer les nouvelles technologies educatives dans les pratiques pedagogiques, developper les formations ouvertes et a distance afin de permettre le developpement des technologies de l'information et de la communication pour l'enseignement, favoriser l'existence d'une relation plus interactive entre enseignants et enseignes;
  • consolider les formations presentielles des cycles scientifiques et technologiques et renforcer la gestion des competences universitaires et professionnelles par la mise en ligne de contenus d'enseignement dans une demarche participative;
  • developper l'edition et la diffusion, notamment en ligne, afin de decloisonner les universites du Sud en matiere d'information scientifique et technique;
  • deployer au coeur des universites des plates-formes technologiques specialisees dans l'ingenierie pedagogique et fonctionnant en reseau.
    C'est dans ce secteur en perpetuelle evolution que les questions d'ethique ont recemment ete posees. Cette reflexion a donne lieu a une charte relative a la production et la diffusion des savoirs portes par les TIC preconisant notamment le libre acces universel aux savoirs partages de toutes origines disciplinaires, l'egalite d'acces aux savoirs fondamentaux qui constituent un bien public inalienable par des dispositifs qui stimulent cet acces tout en preservant l'identite des auteurs et en protegeant celle des utilisateurs, la participation active aux processus de normalisation et de standardisation de presentation des contenus vehicules par les TIC, la lutte contre le pillage des talents et la fuite des cerveaux.

    5. Renforcement institutionnel et scientifique des universites

    La legitimite des universites, la reconnaissance de leur qualite et leur developpement reposent surtout sur leur capacite a mettre en oeuvre des actions de recherche. A defaut, les institutions universitaires et scientifiques du Sud sont en peril. En outre, la situation preoccupante de certains etablissements les place devant un besoin urgent de restructuration et de renforcement. L'AUF entend mobiliser les reseaux qui la constituent pour venir en aide a ces etablissements, par la promotion de la recherche dans le cadre de projets de cooperation scientifique inter-universitaire entre etablissements de regions differentes, par des appuis significatifs aux equipes de recherche et par la structuration des etablissements en grande difficulte aux plans administratif, pedagogique et institutionnel.

    6. Les mobilites

    Contribuer au developpement de l'espace universitaire francophone dans sa pluralite, developper le corps des enseignants et des chercheurs du Sud, renforcer les competences scientifiques et universitaires des etablissements du Sud, amplifier les echanges scientifiques et intellectuels, favoriser la mobilite des jeunes et des femmes, promouvoir la science en francais sur la scene internationale, tels sont les objectifs essentiels qui fondent le programme de mobilite scientifique et universitaire developpe par l'AUF.
    Les mobilites, au premier rang desquelles les bourses, mais aussi les missions d'enseignement, sont d'abord concues pour etre utiles aux institutions et attribuees a leur profit et dans la perspective du retour du boursier dans sa region d'origine a l'issue de la mobilite. Les flux prioritaires privilegient les universites du Sud, soit entre elles dans des flux Sud-Sud, soit avec les universites du Nord dans un flux prioritaire du Nord au Sud et dans une moindre mesure du Sud au Nord.

    7. Soutien aux reseaux et structures associatifs

    L'espace universitaire international est anime regulierement par un ensemble de reseaux scientifiques dont l'activite associative ou cooperative est essentielle. Elle permet de sortir de l'isolement des chercheurs que les bouleversements de l'histoire ont malmene. Elle favorise une meilleure connaissance reciproque et permet la mise en synergie des equipes et des hommes. Ce programme a pour finalite de promouvoir, developper, renforcer, susciter la creation de differents reseaux scientifiques qui demultiplient la cooperation universitaire francophone, contribuent a son rayonnement international et renforcent la solidarite et le partage des savoirs dans l'espace scientifique mondial.

    Conclusions

    L'experience acquise depuis 10 ans par l'Agence universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale, en Afrique, en Asie permettrait d'illustrer dans de nombreux autres champs cette volonte de partage et de solidarite menant a l'excellence, a la professionnalisation, visant a remettre en marche des societes où l'etat de droit n'existe plus, où l'espoir pour la communaute scientifique et universitaire est faite d'emigration: la politique d'adhesion de l'Agence qui suppose que chaque membre de l'Agence accepte de nouveaux venus quitte a diminuer la part de chacun, la deconcentration des actions au niveau regional où les prises de decisions appartiennent aux universitaires des regions concernees, les nombreux colloques sur les questions de notre siecle.
    Pour conclure, peut etre une boutade. Notre epoque semble attachee a mettre de l'ethique en politique, mais sans doute aussi, faudrait-il mettre du politique dans l'ethique pour que les choses avancent.

    * directeur regional du Bureau Europe Centrale et Orientale AUF

    RADU DAMIAN*

    Incurajez alegerea filierelor francofone

    De cat timp colaborati cu Agentia universitara a Francofoniei si cum vedeti activitatea acesteia acum, la aniversarea a 10 ani de la infiintare?
    Am colaborat cu AUF (fost AUPELF-UREF) inca de la infiintare, in primul rand in calitate de prorector cu probleme studentesti al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, pe care am detinut-o in perioada 1990-2000 si, in al doilea rand, ca participant implicat direct in procesul de predare in limba franceza a cursului de Mecanica fluidelor, la filiera franceza a specializarii Instalatii de la aceeasi universitate. Ulterior, din 2001, cand am fost numit secretar de stat pentru invatamant superior si integrare europeana la Ministerul Educatiei si Cercetarii, am preluat sarcina de a reprezenta autoritatile romane in relatia cu AUF. In aceasta noua calitate, am participat la procedurile cerute de reinnoirea acordului cu AUF privind functionarea la Bucuresti a Biroului regional pentru Europa Centrala si Orientala, semnat la Bucuresti la 15 noiembrie 2001 si ratificat prin Legea nr. 613 din 13 noiembrie 2002, lege pe care am sustinut-o in numele Guvernului in procedura parlamentara. Consider ca activitatea Agentiei a fost extrem de sustinuta, ca prin eforturi conjugate ale Agentiei, ale autoritatilor romane si ale celor 19 universitati din Romania membre ale AUF s-au derulat si se deruleaza programe importante in sprijinul francofoniei. Principalii beneficiari sunt studentii, profesorii si cercetatorii, prin mobilitati - numai in anul universitar 2004-2005 sunt prevazute 500 de burse de diferite tipuri si 200 de luni de stagiu profesional pentru cele 11 tari din regiune, filiere de formare, cu sase poli stiintifici, contributii la manifestari stiintifice si multe alte actiuni.
    Ce urari aveti de facut cu aceasta ocazie?
    Doresc Agentiei dinamism, implicare, prezenta activa in universitatile din Romania si din zona, pentru ca, prin actiunile pe care le promoveaza, limba franceza sa ramana o punte de legatura speciala si perena, bazata pe traditie, in lumea universitara, atat de deschisa spre cooperare.
    Cum intentionati sa colaborati in viitor cu AUF?
    Colaborarea mea cu AUF va continua pe diferite cai si la diferite nivele, atat la facultatea unde predau, cat si in structurile educationale in care activez in prezent si in care sper ca voi avea in continuare un rol in care sa pot valorifica experienta pe care am dobandit-o in aceasta extrem de placuta relatie cu AUF, careia ii adresez cele mai bune ganduri si felicitari in acest moment aniversar. Incurajez studentii sa aleaga filierele francofone din universitati, pentru a-si pune in valoare cunstintele de limba franceza si pentru a se putea inscrie in diferitele programe pe care AUF le ofera.

    *secretar de stat pentru Invatamant Superior si Integrare Europeana - Ministerul Educatiei si Cercetarii

    Interviu realizat de Ioana Anghelescu

    J'encourage l'election des filieres francophones

    Depuis quand collaborez-vous avec l'Agence universitaire de la Francophonie et comment voyez-vous maintenant l'activite de celle-ci a present, a l'anniversaire des dix ans depuis sa creation?
    J'ai collabore avec AUF (ancienne AUPFELF - UREF) des sa creation, premierement en qualite de pro-recteur aupres les problemes des etudiants de l'Universite Technique de Constructions de Bucarest, que j'ai dirigee pendant 1990-2000 et puis comme participant implique directement dans le processus d'enseignement en francais du cours La mecanique des fluides, a la filiere francaise de la specialisation Des Installations de la meme universite. Ulterieurement, depuis 2001, quand j'ai ete nomme Secretaire d'etat pour l'Enseignement Superieur et l'Integration Europeenne au Ministere de l'Education et de la Recherche, j'ai assume l'obligation de representer les autorites roumaines dans les relations avec l'AUF. Dans cette nouvelle qualite, j'ai participe aux procedures demandees par le renouvellement de l'Accord avec l'AUF concernant l'activite a Bucarest du Bureau regional pour l'Europe Centrale et Orientale, signe a Bucarest, le 15 novembre 2001, et ratifie par la Loi no 613 du 13 novembre 2002, loi que j'ai soutenue au nom du Gouvernement dans la procedure parlementaire. Je considere que l'activite de l'Agence a ete extremement soutenue, que par les efforts conjugues de l'Agence, des autorites roumaines et de ceux 19 universites de la Roumanie membres de l'AUF, se sont deroulees et se deroulent encore des actions importantes pour le soutien de la francophonie. Les principaux beneficiaires sont les etudiants, les professeurs et les chercheurs, a travers les mobilites - ce n'est que pour l'annee universitaire 2004-2005 sont deja prevues 500 bourses de divers types et 200 mois de stage professionnel pour les 11 pays de la region, des filieres de formation avec six poes scientifiques, des contributions aux manifestations scientifiques et beaucoup d'autres actions.
    Quels voeux avez-vous a faire a l'Agence avec cette occasion-ci?
    Je souhaite a l'Agence du dynamisme, de l'esprit d'action, sa presence active dans les universites de la Roumanie et de cette aire, afin que, a travers les actions qu'elle avance, la langue francaise reste une liaison speciale et perenne, fondee sur la tradition, dans le monde universitaire tellement ouvert vers la cooperation.
    Quelle est votre intention de collaborer dans l'avenir avec l'AUF ?
    Ma collaboration avec l'AUF va continuer dans de diverses directions et aux divers niveaux, aussi a la faculte où j'enseigne, que dans les structures d'enseignement où j'active a present, et dans lesquelles j'espere que j'aurai par la suite un roe de pouvoir valoriser l'experience que j'ai acquise dans cette relation extremement plaisante avec l'AUF, a laquelle j'adresse les meilleures pensees et felicitations dans ce moment anniversaire. J'encourage les etudiants de choisir les filieres francophones universitaires pour valoriser leurs connaissances de langue francaise et pour pouvoir s'inscrire dans les divers programmes offerts par l'AUF.

    *Secretaire d'etat pour l'Enseignement Superieur et l'Integration Europeenne - Le Ministere de l'Education et de la Recherche

    Interview realisee par Ioana Anghelescu

    IOAN MIHAILESCU*

    Universitatea din Bucuresti - un promotor important al francofoniei

    Cum apreciati activitatea Agentiei universitare a Francofoniei la 10 ani de la infiintare?
    Inainte de a se constitui Biroul Regional pentru Europa Centrala si de Rasarit al Agentiei universitare a Francofoniei, noi am inceput cu o activitate sustinuta de Agentie, cu Scoala doctorala a francofoniei. Universitatea noastra si-a manifestat atunci sprijinul, inclusiv prin acordarea de spatii, am participat si la sedinta de lansare a activitatii Biroului Regional. Am fost incantati ca Bucurestiul a fost ales drept centru regional pentru Europa Centrala si de Est, iar Universitatea Bucuresti - universitate partenera principala. De asemenea, prezenta unui Birou al Francofoniei dadea o pondere mai mare atat Agentiei universitare a Francofoniei, cat si limbii si culturii franceze si relatiilor cu universitatile din Franta, dar si din celelalte tari francofone - Elvetia, Belgia, Canada. Lucrurile asa s-au intamplat: numarul cel mai mare de mobilitati a fost si ramane catre Franta, iar pentru studii doctorale si programe de masterat cu sustinere financiara, acordul este realizat de cele 4 tari francofone; numarul de doctorate in cotutela este cel mai mare in cadrul acestui acord. Deci sunt rezultate consistente, selectia a fost intotdeauna foarte severa.
    Biroul acopera o paleta mai larga de activitati, nu se limiteaza doar la Scoala Doctorala Francofona. De AUF tine si tot sistemul de burse oferite in Franta. Din informatiile pe care le-am primit, care sunt imbucuratoare pentru Universitate, foarte adesea studentii nostri s-au clasat printre primii la programele multinationale la care au participat, ceea ce dovedeste ca pregatirea oferita in Bucuresti este destul de solida. Bineinteles, acei studenti care merg la scolile normale superioare din Franta sau la marile universitati din cele patru tari nu sunt total reprezentativi pentru intreaga masa de studenti, dar sunt dintre cei mai pregatiti. Este imbucurator ca cei mai buni de la noi sunt la fel sau uneori chiar mai buni decat cei mai buni din alte tari implicate in acest program. Biroul pentru Europa Centrala si de Est a jucat un rol foarte important in promovarea francofoniei in toata regiunea prin aparitia de filiere francofone, masterate francofone, in special in Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia si in Republica Moldova. Romania, fiind si sediul Biroului, a avut o serie de privilegii, care rezulta din proximitate; multe programe, sustinute de Agentia universitara Francofona, au demarat bine si au continuat apoi, chiar in absenta sprijinului financiar.
    Ce i-ati dori Agentiei acum, la aniversare?
    Ii doresc o mai solida baza regionala si dezvoltarea de masterate si scoli doctorale comune. Sunt astazi, la nivel mondial, programe de masterat foarte costisitoare, cu echipamente foarte pretentioase, care nu pot fi suportate numai de o universitate sau de un stat; e nevoie ca mai multe tari sa se asocieze. Este mult mai eficienta o organizare la nivel regional a celor 10-14 tari considerate a intra in aria de competenta a Biroului de la Bucuresti, astfel incat sa se constituie unitati de cercetare si unitati academice cu o masa critica mult mai puternica si mult mai solide ca resurse umane si materiale. E nevoie de atragerea marilor specialisti din universitatile partenere - sunt peste 100 de universitati partenere pentru zona noastra; specialistii intr-un fel vin la un mic program national cu 10-12 studenti, si in alt fel la un program unde participa 10-12 tari cu un numar de 100 de studenti. O urare ar contine deci aceste lucruri: dezvoltarea, extinderea - si numerica, si ca paleta academica - a masteratelor, trecerea la scoli doctorale europene, care sa grupeze resursele umane si materiale din mai multe tari, multiplicarea programelor in cotutela cu universitati din vestul Europei, bineinteles in principal cu cele din cadrul Asociatiei Francofone, o mai mare vizibilitate la publicul larg. Vrem sa extindem aceasta baza de informatie si de atragere a studentilor din mai multe universitati din Romania. De asemenea, vrem sa ducem la bun sfarsit un program initiat de Universitatea din Bucuresti impreuna cu Biroul regional: e vorba de infiintarea unui site francofon, care sa reuneasca diverse baze de date, astfel incat cei interesati sa aiba usor accesul la publicatii online, la informatii provenite din cele cateva sute de universitati din tarile francofone sau din tarile asociate la francofonie. Prin aceasta s-ar echilibra oferta predominant sau poate exclusiv anglofona, din acest domeniu, si s-ar mai echilibra raporturile culturale si lingvistice dintre tarile francofone.
    Cum veti colabora in continuare cu Agentia?
    Pe langa Scoala Doctorala Francofona, care a aniversat anul acesta 10 ani, am demarat un master european francofon pe Stiintele informarii si comunicarii; suntem de asemenea in negocieri pentru infiintarea unui master european francofon pe probleme de jurnalism, relatii publice, comunicare si publicitate. Suntem destul de avansati in discutiile privind completarea filierelor francofone existente la Universitate. Avem un Colegiu si un masterat romano-francez/francezo-roman de Dreptul afacerilor, iar acum am lansat, impreuna cu Universitatea Paris I, oferta unui masterat european foarte atractiv, de Drept comunitar, drept european. Cu atat mai mult este interesul nostru sa avem aceasta colaborare, cu cat Franta are un rol major in generarea legislatiei europene. Pe masura ce Romania va avansa in procesul de integrare europeana, va fi nevoie de tot mai multe persoane cu pregatire in Dreptul european. Aceste unitati, plus masteratul mentionat, si-au castigat o reputatie de filiere de elita; studentii fac eforturi mari pentru a urma in acelasi timp si Facultatea de Drept, cu programa normala, si Colegiul, cu programa speciala; la cursul postuniversitar de Dreptul afacerilor avem si studenti din alte tari, care vin aici si datorita numelor foarte sonore de specialisti in drept de la Sorbona. Pe langa acestea, s-ar putea sa dezvoltam un program special pentru stiintele de baza, stiintele fundamentale - matematica, fizica, chimie -, care sunt intr-o perioada critica astazi in toata Europa. Se poate observa si la noi aceasta situatie. Solutiile nu pot fi gasite decat la nivel european; noi purtam discutii cu o echipa franceza despre cum sa procedam pentru a trece de aceasta conjunctura defavorabila si pentru a sustine financiar aceste programe, pe care multe tari le-au abandonat. S-a constatat ca multi dintre cei mai buni specialisti, absolventi ai acestor domenii exacte, pleaca in Statele Unite si atunci unele state au dezarmat pe motiv ca nu produc forta de munca gratuita pentru alte state. O tara ca Romania, cu o buna traditie in domeniul stiintelor exacte, nu poate sa adopte o politica defetista, trebuie sa produca cat mai multi specialisti in aceste domenii. Eu nu consider o pierdere daca un absolvent roman a ajuns profesor la o universitate americana de prestigiu; eu il consider un succes - al persoanei respective, dar si al universitatii care l-a format. Cred ca Franta si celelalte tari francofone raman pentru noi un partener privilegiat si din motive de buna intelegere politica si diplomatica. Franta a fost unul dintre elementele principale ale progreselor inregistrate de Romania in aderarea la Uniunea Europeana. Franta a fost un foarte puternic sustinator al nostru, ea este tara cu cele mai mari investitii in Romania - sunt companii franceze care si-au expatriat sectoarele de cercetare aproape in intregime in Romania, cum sunt Alcatel sau Renault, Romania oferind niste avantaje - forta de munca bine calificata si mai ieftina. Nu este vorba doar de implantari comerciale - si acestea sunt foarte importante: Carrefour, de exemplu, care schimba infatisarea orasului si remodeleaza gusturile consumatorilor, crescandu-le nivelul de exigenta si de civilizatie -, e vorba de companii industriale mari care vin in Romania si cu sectoarele de cercetare, ceea ce pentru universitati reprezinta un mare avantaj, pentru ca se pot stabili relatii de colaborare care sa duca pana la plasamentul absolventilor nostri in aceste unitati. Prezenta Frantei este un castig enorm pentru Romania si pentru ca ofera locuri de munca absolventilor de masterat si doctorat, care altfel si-ar gasi cu destula greutate un loc de munca in Romania.

    *rector al Universitatii Bucuresti

    Interviu realizat de Ioana Anghelescu

    L'Universite de Bucarest - un important promoteur de la francophonie

    Comment appreciez-vous l'activite de l'Agence universitaire de la Francophonie depuis dix ans de sa creation?
    Avant de la creation du Bureau Regional pour l'Europe Centrale et Orientale de l'Agence universitaire de la Francophonie, on a commence avec une activite soutenue par l'Ecole doctorale de la Francophonie. Notre universite a accorde alors son appui, y compris l'accord des espaces, nous avons participe aussi a la reunion d'ouverture de l'activite du Bureau Regional. Nous avons ete enchantes, que le Bucarest avait ete choisi le centre regional pour l'Europe Centrale et Orientale et l'Universite de Bucarest - l'universite partenaire principal. La presence d'un Bureau de la Francophonie ajoutait aussi une importance majeure aussi a l'Agence universitaire de la Francophonie, qu' a la langue et a la culture francaise et aux relations avec les universites de la France, mais aussi d'autres pays francophones - la Suisse, la Belgique, le Canada. Les choses ont surgi de cette facon: le numero majeur de mobilites a toujours ete et serait pour la France, et pour les etudes doctorales et pour les etudes de formation initiale soutenues financierement, l'accord est realise par les quatre pays francophones; le numero de bourses de doctorat en co-tutelle est le plus grand dans le cadre de ce programme. Donc, on a des resultats considerables, la selection a toujours ete rigoureuse.
    Le Bureau couvre une palette plus large d'activites, on ne se limite pas seulement a l'Ecole doctorale francophone. Relie a l'AUF est aussi l'entier systeme de bourses accordees en France. De toutes les informations recues, qui sont tres favorables pour l'Universite, assez souvent nos etudiants se sont classes parmi les premiers dans les programmes multinationaux où ils ont participe, ce que demontre que la preparation offerte en Bucarest est assez solide. Bien sûr, les etudiants qui vont aux ecoles superieures de la France où aux grandes universites de ces quatre pays ne sont pas representatifs pour toute la masse d'etudiants, mais ils sont quelques-uns des plus prepares. C'est une chose rejouissante que les meilleurs des notres sont aussi bien prepares où mieux prepares que les meilleurs d'autres pays impliques a ce programme. Le Bureau de l'Europe Centrale et Orientale a joue un roe tres important au developpement de la francophonie dans toute la region par l'apparition des filieres francophones, des etudes de formation initiale, surtout en Roumanie, Bulgarie, Hongrie, Pologne et en Republique de Moldavie. La Roumanie, en tant que siege du Bureau, a eu une serie de privileges surgis de la proximite; beaucoup de programmes, soutenus par l'Agence universitaire de la Francophonie ont bien demarre et puis ont continue sans etre soutenus financierement.
    Qu'est que vous desiriez a l'Agence maintenant, a son anniversaire?
    Je lui desire une base regionale plus solide et le developpement des masters et d'ecoles doctorales communes. A present, au niveau mondial il y a des programmes de masters tres chers avec des equipements tres pretentieux, qui ne peuvent pas etre supportes par une seule universite ou par un seul pays; il est necessaire, que plusieurs pays y s'associent. C'est plus efficace une organisation au niveau regional de ceux 10 - 14 pays consideres pris dans l'aire de competence du Bureau de Bucarest, de facon qu'on constitue des unites de recherche et des unites academiques avec une masse critique plus forte et plus solides du point de vue des ressources humaines et materiaux. On a besoin d'attirer les grands specialistes des universites partenaires - il y a plus de 100 universites partenaires pour notre zone; les specialistes y arrivent d'un cote a un programme national reduit avec 10 - 12 etudiants de l'autre cote a un programme où participent 10 - 12 pays avec 100 etudiants. Par consequent, un voeu contiendrait ceux trois choses: le developpement, l'extension - du point de vue numerique et aussi comme palette academique - des masters, la mutation vers ecoles doctorales europeennes, qui regroupent les ressources humaines et des materiaux de plusieurs pays, la multiplication des programmes en co-tutelle avec des universites de l'ouest de l'Europe, bien sûr principalement avec ceux pris dans l'Association Francophone, une plus grande visibilite pour le public large. Nous voulons elargir cette base d'information et d'attraction des etudiants de plusieurs universites de la Roumanie. Nous voulons aussi de mener a la fin un programme initie par l'Universite de Bucarest ensemble au Bureau Regional: il s'agit de mettre sur pied un site francophone, qui puisse reunir de diverses bases de donnees, de facon que ceux interesses puissent avoir facilement l'acces aux publications online, aux informations parvenues de ceux quelques cents d'universites des pays francophones ou des pays associes a la francophonie. Par le truchement de tout cela, on puisse equilibrer l'offre predominante ou peut-etre exclusive anglophone de ce domaine et aussi les rapports culturels et linguistiques des pays francophones.
    De quelle maniere allez-vous continuer de collaborer avec l'Agence, maintenant, a son anniversaire?
    Sauf l'Ecole doctorale francophone, qui cet an a celebre 10 ans, on a demarre aussi un master europeen francophone sur les sciences de l'information et de la communication; nous sommes deja en negociations a l'egard de la creation d'un master europeen francophone sur le journalisme, les relations publiques, la communication et la publicite. Les discutions concernant l'accroissement des filieres francophones deja existantes a l'Universite sont assez avancees. Nous avons deja un college et un master roumain-francais/francais - roumain sur le Droit des affaires et a present avec l'Universite Paris I, nous avons lance ensemble l'offre d'un master europeen tres attrayant sur le Droit collectif, droit europeen. Plus la France a un roe majeur dans la realisation de la legislation europeenne, plus notre interet est celui d'avoir cette collaboration. A mesure que la Roumanie avance dans le proces d'integration europeenne, on aura besoin de personnes preparees dans le Droit europeen. Toutes ces unites y compris le master deja mentionne, ont gagne une reputation de filieres d'elite; les etudiants font des efforts pour suivre en meme temps la Faculte de Droit en programme normale, et aussi le College en programme special; au cours post-universitaire de Droit des affaires, on a aussi des etudiants etrangers, qui y arrivent aussi grace aux noms fameux des specialistes en droit de Sorbonne. Sauf cela, il serait possible qu'on developpe un programme special pour les sciences de base, les sciences fondamentaux - les mathematiques, la physique, la chimie - qui a present traversent une mauvaise periode dans toute l'Europe. On peut observer aussi cette situation chez nous. Les solutions, on ne peut les trouver qu'au niveau europeen; on a des discussions avec une equipe francaise pour depasser la conjoncture defavorable et pour soutenir du point de vue financier ces programmes, deja abandonnes par plusieurs pays. C'est chose connue que plusieurs des meilleurs specialistes, des diplomes de ces domaines exacts, partent aux Etats Unis et alors quelques etats ont recule ayant comme justification celle qu'ils ne produisent pas de la force de travail gratuite pour d'autres etats. Un pays comme la Roumanie, avec une bonne tradition dans les sciences exactes, ne peut pas adopter une politique defaitiste, il doit produire de plus nombreux specialistes dans ces domaines. Je ne prends pas pour une perte le fait qu'un diplome roumain est devenu professeur a une universite americaine de prestige; je le prends pour un succes - de la personne en cause, mais aussi de l'universite qui l'a forme. Je pense que la France et les autres pays francophones restent aussi un partenaire privilegie pour nous du point de vue de l'accord politique et diplomatique. La France a ete l'un des elements essentiels des progres faits par la Roumanie dans le proces d'adherer a l'Union Europeenne. La France a ete un solide appui pour nous, elle est le pays avec les plus nombreux investissements en Roumanie - il y a des compagnies francaises qui ont expatrie presque en totalite les secteurs de recherche en Roumanie, par exemple Alcatel ou Renault, la Roumanie en offrant des avantages - la force de travail bien qualifiee et plus convenable. Il ne s'agit pas seulement d'implantations commerciales - celles-ci sont aussi importantes: Carrefour par exemple, qui change l'apparence de la ville et remodele les goûts des consommateurs, en grandissant le niveau d'exigence et de civilisation - il s'agit de grandes compagnies industrielles qui viennent en Roumanie aussi avec les secteurs de recherche, ce que pour les universites represente un grand avantage, parce qu'on peut etablir des relations de collaboration, qui conduisent jusqu'au placement de nos etudiants dans ces unites. La presence de la France est un profit enorme pour la Roumanie et parce qu'elle offre des emplois aux diplomes de master et de doctorat, qui d'autre maniere, trouveraient tres difficilement un emploi en Roumanie.

    *recteur de l'Universite de Bucarest

    Interview realisee par Ioana Anghelescu

    ALAIN NEMOZ*

    Universitatile din Cluj-Napoca si Universitatea "Joseph Fourier" - Grenoble 1
    - peste zece ani de cooperare universitara francofona -

    Din 1990, Universitatea "Joseph Fourier" - Grenoble 1 (UJF), Universitatea de Stiinte, Tehnologie si Medicina, se afla in relatii de cooperare cu situl universitar din Cluj-Napoca.
    Aceasta incepe cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj. In felul acesta, Grenoble a gazduit timp de multi ani profesori specialisti de la Cluj, din toate disciplinele medicinei si din farmacie, dar si studenti, viitori medici si farmacisti in stagiu clinic de lunga durata la Spitalul Universitar din Grenoble. Aceasta cooperare a implicat universitatile din Tours si Rouen din Franta si Perrugia din Italia.
    Cooperarea a fost realizata si in domeniul modernizarii administrarii universitatii (management financiar, administrare generala, patrimoniu imobiliar, relatii internationale), implicand administratorii celor patru universitati din Grenoble, ai celor trei universitati din Cluj, ai celor doua universitati din Bucuresti, avand ca partener Universitatea Libera din Bruxelles.
    In acelasi timp, se realizau, cu Universitatea "Babes-Bolyai", primele schimburi de studenti in domenii ca matematica si informatica.
    Cooperarea devine foarte stransa la nivelul DEA/Master si doctorat, avand, pe de o parte, un program strans legat de cercetare si formare in electronica, cu Universitatea Tehnica din Cluj, si, pe de alta parte, in fizica magnetismului solid, cu UBB.
    Acest ultim program are la baza relatia stiintifica istorica existenta intre Laboratorul de magnetism "Louis Neel" din Grenoble (Premiul Nobel pentru Fizica in 1971) si Departamentul de fizica al UBB. Acesta va permite experimentarea, cu ajutorul Modulelor de Invatamant Francofon (MEF), aparute datorita serviciului stiintific al Ambasadei Frantei, si cooperarea in formare si in cercetare la nivelul DEA/Master, care vor fi puse in practica in Romania.
    Cu ajutorul cursurilor unor specialisti romani si francezi la Cluj si al stagiilor in laboratoarele din Grenoble, aceste module (MEF), la inceput in Fizica Solida, in parteneriat cu Universitatea Paris-Sud (Orsay) si Universitatea Libera din Bruxelles, vor fi extinse si in alte domenii, in fizica automatica si moleculara si in electrochimie. Avand ca scop cooperarea la nivelul formarii doctorale, UJF si UBB au organizat, incepand cu 1997, scoli de vara franco-romane, destinate doctoranzilor romani si francezi, dar deschise si studentilor acestei regiuni din Europa Centrala. Intr-un mod foarte riguros, ultimele au fost organizate la Centrul de Conferinte si de Francofonie din Arcalia, de la UBB. Urmatoarea va avea loc in 2005, pe tema Biodiversitate si genomica populatiilor.
    In timpul acestei perioade, au fost sustinute numeroase teze de doctorat in co-tutela, punand astfel in practica dispozitivul creat de Franta in ianuarie 1994. Astfel, cooperarea a fost structurata pe mai multe domenii, asociind indeaproape formarea doctorala si cercetarea fundamentala si aplicata, avand ca baza mobilitatea solida in cele doua sensuri: studenti-profesori si cercetatori. Aceasta a beneficiat, de asemenea, de schimburi de lucru si de reviste de anvergura (matematica, geologie, colectia Grenoble-Stiinta) cu caracter stiintific, in limba franceza.
    In continua dezvoltare in decursul ultimilor ani, aceasta a atins un nivel de dezvoltare pluridisciplinar, cu un viitor promitator, cu participanti, teme si forme de actiune care se reinnoiesc constant.
    Aceste relatii intre siturile universitare din Cluj-Napoca si Grenoble demonstreaza faptul ca durata este esentiala pentru instalarea unei cooperari internationale constructive. Ca urmare a acestui lucru, mai multe zeci de studenti, de doctoranzi si de profesori, romani si francezi, au fost implicati in aceasta activitate. Ei sunt fermentul unei noi bogatii culturale si stiintifice.
    Aceasta cooperare universitara francofona a fost sustinuta de cele trei universitati din Cluj, de Universitatea "Joseph Fourier" - Grenoble 1, Centrul National de Cercetare Stiintifica (CNRS), Spitalul Universitar din Grenoble, ministerele franceze care se ocupa de invatamantul superior si de cercetare si cel al Afacerilor Externe, programele europene Tempus, apoi Socrates, Agentia universitara a Francofoniei si Regiunea Rhon-Alpi.

    *profesor, Universitatea "Joseph Fourier" - Grenoble 1, fost presedinte al Universitatii (1989-1994), presedinte adjunct al Universitatii, responsabil Relatii Internationale (1994-2002)

    Universites de Cluj-Napoca et Universite "Joseph Fourier" - Grenoble 1
    - plus de dix ans de cooperation universitaire francophone -

    Des 1990, l'Universite "Joseph Fourier" - Grenoble 1 (UJF), Universite de Sciences, de Technologie et de Medecine, engage une cooperation avec le site universitaire de Cluj-Napoca.
    Elle debute avec l'Universite de Medecine et de Pharmacie "Iuliu Hatieganu", de Cluj. Grenoble a, ainsi, accueilli, pendant plusieurs annees, des professeurs specialistes de Cluj, de toutes disciplines en medecine et en pharmacie, ainsi que des etudiants, futurs medecins et pharmaciens en stage clinique de longue duree au Centre Hospitalier Universitaire de Grenoble. Cette cooperation a implique les universites de Tours et de Rouen en France, et de Perrugia en Italie.
    Cooperation, aussi dans le domaine de la modernisation de l'administration de l'universite (gestion financiere, administration generale, patrimoine immobilier, relations internationales) impliquant les administrateurs des quatre universites de Grenoble, des trois universites de Cluj, des deux universites de Bucarest en partenariat avec l'Universite Libre de Bruxelles.
    Dans le meme temps, se mettaient en place, avec l'Universite "Babes-Bolyai" (UBB), les premiers echanges d'etudiants en mathematiques et informatique.
    Mais c'est au niveau DEA/Master et doctorat, que la cooperation devient la plus intense avec, d'une part, un programme conjoint de recherche et formation en electrotechnique avec l'Universite Technique de Cluj et, d'autre part, en physique du solide-magnetisme avec l'UBB.
    Ce dernier programme s'appuie sur une relation scientifique historique existante entre le Laboratoire grenoblois de magnetisme "Louis Neel" (Prix Nobel de Physique, 1971) et le Departement de physique de l'UBB. Il permettra d'experimenter, avec les Modules d'Enseignement Francophone (MEF), mis en oeuvre par le service scientifique de l'Ambassade de France, la cooperation en formation et en recherche au niveau des DEA/ Master, qui se mettaient en place en Roumanie.
    Avec des cours de specialistes roumains et francais a Cluj et des stages de laboratoires a Grenoble, ces modules (MEF), au debut en Physique du Solide, en partenariat avec l'Universite de Paris-Sud (Orsay) et l'Universite Libre de Bruxelles, seront etendus a d'autres domaines, en physique atomique et moleculaire et en electrochimie. Dans le but de consolider la cooperation au niveau de la formation doctorale, l'UJF et l'UBB mettent en place, des 1997, des ecoles d'ete franco-roumaine, destinees aux doctorants roumains et francais, mais aussi ouvertes a des etudiants de cette region d'Europe Centrale.
    Tres selective, les dernieres se sont tenues au Centre de Conferences et de la Francophonie d'Arcalia de l'UBB. La prochaine aura lieu en 2005 sur le theme Biodiversite et genomique des populations.
    Durant cette periode, plusieurs theses de doctorat en co-tutelle ont ete soutenues, mettant ainsi en oeuvre le dispositif que la France avait cree, en Janvier 1994. La cooperation s'est, ainsi, structuree sur plusieurs domaines, associant etroitement, formation doctorale et recherche, fondamentale et appliquee, sur une base de forte mobilite, dans les deux sens, d' etudiants, d'enseignants et de chercheurs. Elle a aussi beneficiee d'echanges d'ouvrages et de revues scientifiques, francophones, de premier plan (mathematiques, geologie, collection Grenoble-Sciences). Amplifiee ces dernieres annees, elle a atteint un niveau de developpement, pluridisciplinaire, prometteur pour l'avenir avec des acteurs, des themes et des formes d'actions qui se renouvellent.
    Ces relations entre les sites universitaires de Cluj-Napoca et de Grenoble, temoignent que la duree est essentielle, pour installer une cooperation internationale constructive. Plusieurs dizaines d'etudiants, de doctorants et d'enseignant, roumains et francais, se sont ainsi impliques. Ils sont le ferment d'une nouvelle richesse culturelle et scientifique.
    Cette cooperation universitaire francophone a ete soutenue par les trois Universites de Cluj, par l'Universite "Joseph Fourier"-Grenoble1, le Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), le Centre Hospitalier Universitaire de Grenoble, les ministeres francais charges de l'enseignement superieur et de la recherche et celui des affaires etrangeres, les programmes europeens Tempus, puis Socrates, l'Agence universitaire de la Francophonie et la Region Rhone-Alpes.

    *professeur, Universite "Joseph Fourier" - Grenoble 1, ancien President de l'Universite (1989-1994), adjoint au President de l'Universite, charge des Relations Internationales (1994-2002)

    Institutele Universitare Tehnologice franceze si abilitatea lor profesionala

    Tehnicianul sef ocupa un loc intermediar in intreprinderea franceza, intre inginerul responsabil de post si personalul operational (practician sau administrativ). Acesta are obligatia de a executa sarcinile tehnice specializate si de cele mai multe ori isi asuma functiile de gestionare a proiectelor sau de incadrare a echipelor. De la sfarsitul anilor '60, Institutele Universitare de Tehnologie raspund acestei cerinte importante a economiei, formand tehnicieni superiori in numeroase specialitati, secundare si tertiare (chimie, mecanica, constructii, biologie, tehnici de comercializare, gestiune, electricitate, informatica…). Nu de mult timp (2000), acestea aduc in primele randuri un public diversificat (in special absolventi de bacalaureat + 2 ani in tehnologie), indreptandu-se spre o licenta profesionala, recunoscand astfel oportunitatea si necesitatea de a avea, complementar, o diploma universitara in tehnologie, de un nivel de calificare si de competente intermediare intre tehnicianul superior si inginer. Astfel, in fiecare an, 50.000 de absolventi titulari cu diploma universitara in tehnologie (DUT, care se adauga la bacalaureat + 2) sau care poseda o licenta profesionala (LP la bacalaureat + 3) au acces la bursa locurilor de munca.
    Pe aria teritoriului national sunt dispersate 114 IUT-uri intr-o distributie echilibrata, care permite tinerilor din toate clasele sociale sa aiba acces la studii superioare cu un procentaj de reusita de aproximativ 80%.

    IUT:

  • "I" pentru institute. De fapt, IUT-urile se caracterizeaza printr-o autonomie de gestiune care le permite sa-si orienteze politica de resurse umane si sa-si asume alegerile de gestiune financiara in coordonarea activitatilor si, in primul rand, in cadrul obiectivelor pedagogice asupra carora se axeaza. Aceasta autonomie le-a permis, de-a lungul a mai bine de 40 de ani de existenta, sa-si imbunatateasca calitatea echipamentelor pedagogice si sa pastreze un tip de pedagogie diferentiata, pusa in slujba studentilor. Ele sunt coordonate la nivel national de Adunarea Directorilor IUT si de Adunarea Departamentelor pe fiecare dintre specialitati.
  • "U" pentru universitar, pentru ca IUT-urile sunt parti integrante din universitati. Legatura cu cercetarea, prin intermediul activitatilor profesorilor cercetatori, asigura reinnoirea cunostintelor si garanteaza inaltul nivel stiintific al cursurilor. Frecventarea campusurilor integreaza studentul la IUT in viata universitara.
  • "T" pentru tehnologic. Caracteristica principala a formarii in IUT este prezenta sustinuta a profesorilor de activitati practice (in jur de 40% din totalul orelor studentului, in grupe de 12 pana la 14). Aceste activitati practice permit studentului sa abordeze notiunile teoretice punandu-le in practica, favorizand astfel intelegerea unui numar cat mai mare dintre ele si, prin urmare, reusita acestuia. Acestea asigura in egala masura legatura concreta cu tehnologiile utilizate in aria profesionala. In plus, cursurile tehnologice, cursuri transversale (comunicare, limbi straine…) asigura studentului o integrare sigura in viitorul sau mediu profesional, iar cursurile stiintifice fundamentale permit studentului, daca acesta este capabil, sa ia in consideratie o continuare a studiilor spre nivelul Master.
    Chiar daca numerosi studenti isi continua studiile, numai 40% dintre ei vor putea sa reuseasca din punct de vedere profesional dupa absolvirea DUT-ului si 80% dupa obtinerea licentei profesionale. Vocatia principala a specializarii in IUT este aceea de a directiona absolventul spre reusita profesionala, iar intreprinderile recunosc incontestabil nivelul IUT.
    Daca intreprinderile acorda incredere studiilor in cadrul IUT, dupa cum demonstreaza sondajele realizate in randul sefilor de intreprindere, acest lucru se datoreaza faptului ca profesionistii se asociaza inca de la inceput formarii asigurate de IUT. Astfel, ei intervin in mod direct in procesul de predare, intr-o proportie care variaza intre 15 si 30% din cursurile urmate de studenti. Acestia primesc studenti pentru realizarea stagiului profesional, stagiu in cursul caruia studentul, profesorul responsabil de stagiu si tutorele intreprinderii trebuie sa elaboreze un proiect, in comun acord, in cadrul unei interventii de parteneriat de formare.
    Acestia propun, de asemenea, subiecte pentru proiectul la care lucreaza grupuri de studenti timp de 300 ore de-a lungul procesului de formare. In afara de activitatile pedagogice, acestia sunt parte integranta a activitatii institutului. Ramurile profesionale, organizatiile reprezentative ale patronatului si salariatii isi au sediul in Consiliul de administratie a IUT-urilor, in Consiliile de departament si in Consiliile de perfectionare in formare. In felul acesta, ei influenteaza in fiecare moment destinul studentilor formati, pe care-i vor primi in intreprinderile lor.
    In cele din urma, IUT-urile si intreprinderile urmeaza o adevarata logica de co-producere a diplomelor. Acestea se regasesc in cadrul Comisiilor Pedagogice Nationale, care hotarasc evolutia programelor DUT-urilor si se folosesc de experienta de parteneriat in productia de 600 de licente profesionale, incepand cu anul 2000. Odata cu introducerea ciclurilor universitare in IUT, conducand la obtinerea unei diplome profesionale, IUT-urile franceze contribuie pe deplin la profesionalizarea universitatilor in noul cadru LMD de armonizare europeana a diplomelor. In cursul acestui an, 56% din deschiderile de LP se fac in IUT, iar acest procentaj ar fi mult mai important, daca ne-am adresa numai specialitatilor puse in aplicare in institutele noastre.

    Jean-Francois Mazoin, director IUT A Paul Sabatier

    Les IUT francais et leur savoir-faire en professionnalisation

    Le technicien superieur occupe dans les entreprises francaises un roe intermediaire entre l'ingenieur responsable du service et le personnel operationnel (ouvrier ou administratif). Il a pour mission d'executer des taches techniques specialisees et de plus en plus souvent assume des fonctions de gestion de projets ou d'encadrement d'equipes. Depuis la fin des annees 60, les Instituts Universitaires de Technologie repondent a ce besoin important de l'economie en formant des techniciens superieurs dans de nombreuses specialites, secondaires et tertiaires (chimie, mecanique, genie civil, genie biologique, techniques de commercialisation, gestion, genie electrique, informatique…). Depuis peu (2000), ils amenent egalement un public diversifie (essentiellement des bac+2 technologiques) vers une licence professionnelle, reconnaissant ainsi l'opportunite et la necessite de disposer en complement du DUT d'un niveau de qualification et de competences intermediaires entre technicien superieur et ingenieur. Ainsi, chaque annee, 50.000 diplomes titulaires d'un diplome universitaire de technologie (DUT a bac+2) ou d'une licence professionnelle (LP a bac+3) accedent au marche du travail.
    114 IUT sont repartis sur le territoire national en un maillage fin qui permet a de nombreux jeunes issus de toutes les classes de la societe d'acceder a des etudes superieures avec un taux de reussite global voisin de 80%.

    IUT:

  • "I" pour instituts. En effet, les IUT sont caracterises par une autonomie de gestion qui leur permet d'orienter la politique de ressources humaines et d'assumer des choix de gestion financiere dans la conduite de leurs activites et en premier lieu, dans les objectifs pedagogiques qu'ils retiennent. Cette autonomie leur a permis, au cours de bientot 40 annees d'existence, de developper la qualite de leurs equipements pedagogiques et de maintenir une pedagogie differenciee au service des etudiants. Ils sont coordonnes au niveau national par l'Assemblee des Directeurs d'IUT et par des Assemblees de Departements dans chacune des specialites.
  • "U" pour universitaire, puisque les IUT sont des composantes des universites. Le lien avec la recherche a travers les activites des enseignants chercheurs assure le renouvellement des savoirs et garantit le haut niveau scientifique des formations. La frequentation des campus integre l'etudiant d'IUT a la vie universitaire.
  • "T" pour technologique. La caracteristique principale de la formation en IUT est la forte presence d'enseignements de travaux pratiques (environ 40% du volume horaire de l'etudiant, en groupes de 12 a 14). Ces travaux pratiques permettent a l'etudiant d'aborder les notions theoriques sur un plan tres applique favorisant ainsi la comprehension du plus grand nombre et donc sa reussite. Ils permettent egalement d'assurer un lien concret avec les technologies utilisees dans le monde professionnel. Outre les enseignements technologiques, des enseignements transversaux (communication, langues…) garantissent a l'etudiant une bonne insertion dans son futur milieu professionnel et des enseignements scientifiques fondamentaux lui permettent, s'il en a la capacite, d'envisager une poursuite d'etudes vers le niveau Master.
    Meme si de nombreux etudiants poursuivent leurs etudes, ils sont 40% a s'inserer professionnellement apres le DUT et 80% apres la licence professionnelle. La vocation principale des formations en IUT est de conduire a cette insertion et les entreprises accordent au label "IUT" une reconnaissance indeniable.
    Si les entreprises font confiance aux formations produites par les IUT ainsi que le montrent les sondages d'opinion aupres des chefs d'entreprises, c'est parce que les professionnels sont, depuis le debut, etroitement associes aux formations portees par les IUT. Ainsi, ils interviennent directement dans les enseignements pour une proportion variant entre 15 et 30% des cours suivis par les etudiants. Ils accueillent des etudiants en stage, stage au cours duquel un sujet est elabore conjointement par l'etudiant, l'enseignant responsable du stage et le tuteur d'entreprise dans le cadre d'une veritable demarche de partenariat de formation. Ils proposent aussi des sujets de projet sur lequel travaillent des groupes d'etudiants pendant 300 heures au cours de leur parcours de formation. Au-dela des activites pedagogiques, ils sont partie prenante de la vie de l'Institut. Les branches professionnelles, les organisations representatives du patronat et des salaries siegent dans le conseil d'administration des IUT, dans les conseils de departement et dans les conseils de perfectionnement des formations. Ils pesent ainsi, a chaque instant, sur le destin des etudiants formes qu'ils vont accueillir dans leur entreprise.
    Enfin, les IUT et les entreprises sont dans une reelle logique de co-production des diplomes. Ils se retrouvent au sein des Commissions Pedagogiques Nationales qui decident des evolutions de programme des DUT et ont mis a profit leur experience du partenariat dans la production depuis 2000 de 600 licences professionnelles.
    Avec l'instauration de cursus en IUT conduisant au grade de licence professionnelle, les IUT francais contribuent largement a la professionnalisation des universites dans le nouveau cadre LMD de l'harmonisation europeenne des diplomes. Cette annee 56% des ouvertures de LP se font en IUT, ce pourcentage serait beaucoup plus important si l'on ne se referait qu'aux specialites mises en oeuvre dans nos Instituts.

    Jean-Francois Mazoin, directeur IUT A Paul Sabatier

    DOLORES TOMA*

    Aniversarea noastra

    Scoala Doctorala Francofona de Stiinte Sociale a fost creata odata cu aparitia BECO, in urma cu zece ani, ca unul dintre programele sale cele mai importante. A interveni in domeniul universitar constituia pentru Agentia universitara a Francofoniei, in mod evident, o prioritate. De asemenea, a interveni in domeniul universitar al stiintelor sociale reprezenta o datorie de prim ordin. Aceste stiinte fusesera din plin supuse presiunilor ideologice ale regimului comunist si era imperios necesar un ajutor pentru redresarea lor. Acest fapt nu s-a petrecut dintr-o data: a fost nevoie de timp pentru ca subiectele de teza sa nu se mai indrepte catre un trecut indepartat sau catre aspecte "non-ideologice", pentru a aborda curajos actualitatea politica si sociala; a fost nevoie de timp pentru ca, fara a neglija istoria ca disciplina, sa acordam sociologiei si antropologiei locul pe care il merita.
    Pentru a realiza aceasta misiune de sustinere a stiintelor sociale in Regiune, AUF a facut apel la partenerii francofoni din lumea intreaga: Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de Paris, Universite de Neuchatel, Universite Libre de Bruxelles, Universite Laval din Canada. Nu avem destule cuvinte pentru a sublinia implicarea exemplara a colegilor din aceste universitati, de la misiunile de predare acceptate de catre specialisti reputati din fiecare domeniu, pana la incadrarea fiecarui student pentru a valorifica potentialul sau intelectual si pentru a-i acorda o sansa in plus. Toti au dat dovada de o solidaritate intelectuala remarcabila si de un devotament admirabil pentru cauza stiintelor sociale si a francofoniei.
    Mult timp, scoala doctorala a constat intr-un an preparator la Bucuresti, urmat de un DEA in universitatile partenere. Doctoratul propriu-zis urma acestui an si, beneficiind doar de 4 luni de bursa, a cerut eforturi supraomenesti celor care au avut puterea sa il duca pana la capat. Totusi, in prezent, numerosi fosti studenti lucreaza in invatamantul superior si in cercetare, dupa cum arata si listele. Putem constata cu mare satisfactie ca Scoala Doctorala a contribuit enorm la reinnoirea resurselor umane in universitatile si institutele de cercetare in regiune.
    Dupa opt ani, situatia stiintelor sociale nu mai era aceeasi; de aceea, a prelungi fosta structura a Scolii Doctorale ar fi fost un act de pura inertie. Schimbarea nu a fost usoara, dar s-a dovedit a fi un succes: anul pregatitor s-a transformat in master al Universitatii Bucuresti, recunoscut de toate universitatile partenere; acest master asigura accesul direct la un doctorat efectuat in universitatile straine, o adevarata bursa doctorala de trei ani, oferind conditiile materiale necesare reusitei. Coordonand lucrarile de master, profesorii romani sunt chemati sa asigure, in egala masura cu colegii lor din strainatate, incadrarea studentilor. Trebuie mentionat faptul ca unii dintre fostii studenti, in prezent doctori, sunt invitati sa conduca lucrari de master, preluand astfel stafeta. Scopul pe care Scoala Doctorala l-a fixat in urma cu zece ani a fost atins din plin. Atentia noastra se poate concentra asupra structurarii unei veritabile retele de cercetare francofona, creand parteneri la distanta, organizand colocvii internationale, publicand volume rezultate din colaborarea mai multor centre universitare. De curand, am publicat primul dintre ele: teza de doctorat a lui Adrian Cioroianu, conferentiar la Universitatea Bucuresti, teza coordonata de profesorul Bogumil Jewsiewicki Koss de la Universitatea Laval.
    Pentru anul viitor avem, de asemenea, mai multe proiecte de colocvii internationale si de publicatii. Suntem pregatiti sa ne aducem contributia la Sommet de la francophonie, din 2006, care va avea loc la Bucuresti.

    *director al Scolii Doctorale Francofone de Stiinte Sociale

    Notre anniversaire

    L'Ecole Doctorale Francophone en Sciences Sociales a ete creee des l'apparition du BECO, il y a dix ans, comme un de ses programmes les plus importants. Intervenir dans le domaine universitaire constituait, evidemment, pour l'Agence universitaire de la Francophonie, une priorite. Intervenir dans le domaine universitaire des sciences sociales constituait aussi une tache de premier ordre. Ces sciences avaient pleinement subi les pressions ideologiques du regime communiste et il etait imperieux d'aider a leur redressement. Cela ne s'est pas produit d'un coup: il a fallu des annees pour que les sujets de these cessent de se tourner vers le passe ancien ou des aspects "non ideologiques", pour aborder courageusement l'actualite politique et sociale; il a fallu des annees pour que, sans delaisser l'histoire en tant que discipline, on puisse donner la place qu'elles meritent a la sociologie et a l'anthropologie. Pour realiser cette mission de soutien aux sciences sociales de la Region, l'AUF a fait appel a des partenaires francophones du monde entier: l'Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de Paris, l'Universite de Neuchatel, l'Universite Libre de Bruxelles, l'Universite de Laval au Canada. On ne saurait souligner l'implication exemplaire des collegues de ces universites, depuis les missions d'enseignement acceptees par des specialistes reputes de chaque domaine, jusqu'a l'encadrement de chaque etudiant, afin de developper son potentiel et de lui donner sa chance. Tous ont fait preuve d'une remarquable solidarite intellectuelle et d'un devouement admirable a la cause des sciences sociales et de la francophonie.
    Longtemps l'Ecole Doctorale a consiste en une annee preparatoire a Bucarest, suivie d'un DEA dans les universites partenaires. Le doctorat proprement dit ne venait qu'apres et, ne beneficiant que de quatre mois de bourse, il demandait des efforts surhumains a ceux qui ont eu la force de le mener jusqu'au bout. La liste des anciens etudiants engages actuellement dans l'enseignement superieur et dans la recherche montre quand-meme qu'ils ont ete nombreux. On peut constater avec une grande satisfaction que l'Ecole Doctorale a beaucoup contribue au renouvellement des ressources humaines dans les universites et les instituts de recherche de la Region.
    Au bout de huit ans, la situation des sciences sociales n'etait plus la meme, c'est pourquoi prolonger l'ancienne structure de l'Ecole Doctorale aurait releve de l'inertie. Le changement n'a pas ete simple, mais il s'est avere etre un succes: l'annee preparatoire s'est transformee en master diplome par l'Universite de Bucarest; reconnu par les universites partenaires, ce master donne acces direct a un doctorat elabore dans les universites etrangeres; une vraie bourse doctorale, de trois ans, assure les conditions materielles de la reussite. En dirigeant les memoires de master, les professeurs roumains sont maintenant appeles a assurer autant que leurs collegues etrangers l'encadrement de nos etudiants. Il est a noter que d'anciens etudiants, a present docteurs, sont invites a diriger des travaux de master, en prenant ainsi la releve. Le but que l'Ecole Doctorale se donnait il y a dix ans est donc pleinement atteint. Notre attention peut se diriger maintenant vers la structuration d'un veritable reseau de recherches francophones, en creant des partenariats a distance, en organisant des colloques internationaux, en publiant des volumes elabores par la collaboration entre plusieurs centres universitaires. Nous venons de publier le premier: la these d'Adrian Cioroianu, maitre de conferences a l'Universite de Bucarest, elaboree sous la direction du professeur Bogumil Jewsiewicki Koss de Laval. Pour l'annee prochaine nous avons aussi plusieurs projets de colloques internationaux et de publications. Nous sommes deja prets a apporter notre contribution au Sommet de la francophonie, de 2006, qui se tiendra a Bucarest.

    *directeur de l'Ecole Doctorale Francophone en Sciences Sociales

    Antena din Moldova

    Antena din Moldova, implantatie a Biroului Regional pentru Europa Centrala si Orientala, AUF, instalata in cladirea Universitatii Tehnice din Moldova, a fost deschisa publicului la data de 4 septembrie 1989, cu ocazia vizitei oficiale a domnului Chirac in Moldova, in prezenta rectorului Agentiei universitare a Francofoniei si a unei parti a delegatiei care-l insotea pe presedintele Republicii Franceze.
    Aceasta a fost inaugurata oficial pe 8 decembrie 1998, in prezenta domnului Josselyn, ministrul Cooperarii si Francofoniei, viceprim-ministrul Moldovei, vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, viceministrul Afacerilor Externe, ambasadorii Bulgariei, Frantei si Romaniei, numeroase personalitati din lumea universitara si economica. Implantatia include atat Antena, cat si Centrul de Acces la Informatie. Antena este reprezentanta Biroului Regional pentru Moldova. Prin urmare, aceasta se ocupa de relatiile cu autoritatile locale, institutiile superioare si cele subordonate acestora, cu Ambasada Frantei si in special cu Serviciul cultural. Aceasta pune in practica si urmeaza programele AUF-ului in tara:
    -mobilitati de perfectionare destinate cercetatorilor, profesorilor universitari, studentilor, profesorilor din institutiile de invatamant - clase bilingve;
    -misiuni pedagogice si de sustinere;
    -ajutor acordat functionarii filierelor universitare francofone si claselor bilingve;
    -formare lingvistica imediata;
    -formare continua urmand didactica disciplinei;
    -dotare - documentatie si echipament.
    Activitatea Centrului de Acces la Informatie din Chisinau, care se afla in birourile Antenei, urmareste sa favorizeze in institutiile tarii, membre ale AUF-ului, insusirea tehnologiilor de informatie si de comunicare. Acesta raspunde nevoilor de formare, de elaborare a continuturilor pedagogice, de amplasare in retea si de circulatie a informatiei stiintifice si tehnice prin consultarea bazelor de date, prin accesul la sursele de informatie francofone de pe Internet.
    Tot in obligatiile sale intra, de asemenea, supravegherea si coordonarea activitatii celor douasprezece spatii francofone implantate in cadrul filierelor universitare (Chisinau) si in institutiile de invatamant bilingv (Chisinau, Orhei, Balti, Soroca, Ungheni, Cahul). De asemenea, acesta joaca un rol esential in animarea Filierelor Universitare Francofone, deschise la inceperea anului universitar 1997-1998:
    -Drept la Universitatea de Stat din Moldova;
    -Relatii economice internationale la Academia de Studii Economice din Moldova;
    -Informatica si Tehnologii alimentare la Universitatea Tehnica din Moldova;
    -Medicina generala la Universitatea de Medicina si Farmacie "Nicolae Testemiteanu";
    -Managementul afacerilor la Universitatea Libera din Moldova.
    Proiectul Clase Bilingve, parte integranta a Programului 8 al Agentiei universitare a Francofoniei, a fost realizat ca raspuns la numeroasele solicitari adresate de autoritatile din Republica Moldova - Ministerul Educatiei si Ministerul Afacerilor Externe - cu scopul realizarii unui program capabil sa asigure in tara invatamantul in limba franceza. Pe data de 4 septembrie 1998, Ministerul Educatiei din Moldova a semnat o conventie cu rectorul AUF-ului pentru ca acest proiect sa intre in vigoare, proiect care numara in prezent 123 de clase bilingve si reuneste peste 3.500 de elevi. Ele sunt gazduite de 10 licee, repartizate in 8 centre regionale.

    Tatiana Daniliuc, sef de proiect Clase Bilingve

    Antenne de Moldova

    L'Antenne de Moldova, implantation du Bureau Regional pour l'Europe Centrale et Orientale, AUF, installee dans les locaux de l'Universite Technique de Moldova, a ete ouverte au public le 4 septembre 1989, a l'occasion de la visite officielle de M. Chirac en Moldova, en presence du Recteur de l'AUF et d'une partie de la delegation accompagnant le President de la Republique Francaise.
    Elle a ete inauguree officiellement le 8 decembre 1998, en presence de M. Josselyn, Ministre de Cooperation et de la Francophonie, le Vice-Premier Ministre de Moldova, le Vice-President du Parlement Moldave, du Vice-Ministre des Affaires Etrangeres, des Ambassadeurs de Bulgarie, de France et de Roumanie, de nombreuses personnalites du monde universitaire et economique.
    L'implantation inclut a la fois l'Antenne et le CAI. L'Antenne est la representation du Bureau Regional pour la Moldova. Elle est donc chargee des relations avec les autorites locales, les etablissements superieurs et secondaires, avec l'Ambassade de France et notamment le Service culturel. Elle met en place et suit les programmes de l'AUF dans le pays :
    -mobilites de perfectionnement destinees aux chercheurs, aux professeurs universitaires, aux etudiants, aux enseignants des etablissements scolaires a classes bilingues;
    -missions d'enseignement et d'appui;
    -soutien au fonctionnement des Filieres universitaires francophones et aux classes bilingues;
    -formations linguistiques sur place;
    -formations continues en didactiques de la discipline;
    -dotation en documentation et en equipement.
    L'activite du Centre d'Acces a l'Information de Chisinau, localise dans les bureaux de l'Antenne, vise a favoriser dans les etablissements du pays, membres de l'AUF, l'appropriation des technologies de l'information et de la communication. Il repond a des besoins de formation, de production de contenus pedagogiques, de mise en reseau et de circulation de l'information scientifique et technique par la consultation des bases de donnees, l'acces aux ressources universitaires francophones sur Internet.
    Il est charge aussi de suivre et de coordonner le travail des douze espaces francophones implantes dans les filieres universitaires (Chisinau) et dans les etablissements bilingues (Chisinau, Orhei, Balti, Soroca, Ungheni, Cahul). Il joue un roe essentiel dans l'animation des Filieres Universitaires Francophones, ouvertes a la rentree 1997-1998 en:
    -Droit a l'Universite d'Etat de Moldova;
    -Relations economiques Internationales a l'Academie des Etudes Economiques de Moldova;
    -Informatique et Technologies alimentaires a l'Universite Technique de Moldova;
    -Medecine generale a l'Universite de Medecine et de Pharmacie "Nicolae Testemiteanu";
    -Gestion des entreprises a l'Universite Libre de Moldova.
    Le projet Classes Bilingues, partie integrante du Programme 8 de l'AUF, a ete mis en place en reponse aux nombreuses sollicitations faites par les autorites moldaves - Ministere de l'Education et Ministere des Affaires Etrangeres - en faveur d'un programme capable d'offrir un enseignement francophone des disciplines scientifiques et de renouveler l'approche et l'enseignement du francais dans le pays.
    Le 4 septembre 1998, le Ministere de l'Education de Moldova a signe une convention avec le Recteur de l'AUF de la mise en place de ce projet qui comptent aujourd'hui 123 classes bilingues regroupant plus de 3,500 eleves. Elles sont accueillies par 10 lycees repartis sur 8 centres regionaux.

    Tatiana Daniliuc, chef de projet Classes Bilingues

    OLIVIER PEYROUX*

    Filierele universitare in Europa Centrala si Orientala - dezvoltare si perspective

    Dupa caderea regimurilor comuniste in Europa Centrala si Orientala, au aparut o suta de centre universitare unde cursurile sunt predate partial sau in totalitate in limba franceza. Acestea sunt destinate studentilor din regiune, in majoritatea cazurilor sunt gratuite si permit imbogatirea ofertei educative la nivel national si regional (zona PECO). Sub aspect traditional, aceste structuri numite filiere francofone au aparut la inceputul anilor '90 ca urmare a schimburilor stiintifice dintre universitatile tarilor din Est si omologii lor din Vest. Aceste intalniri au dus la aparitia primelor cooperari universitare, cu implicarea sustinuta a fiecareia dintre partile care impartaseau aceleasi perspective de deschidere, de descoperire a celuilalt partener si de solidaritate.
    La mijlocul anilor '90, legaturile de prietenie au fost intregite prin institutionalizarea necesara a raporturilor dintre institutii. In acest cadru, obiectivele filierelor francofone erau acelea de a le permite studentilor sa urmeze cursuri de formare inovatoare, care realizau o sinteza a metodelor pedagogice ale universitatilor locale si ale universitatilor occidentale, avand ca obiectiv o cat mai buna pregatire a studentului la locul de munca sau in domeniul cercetarii. Cateva dintre aceste structuri au reusit sa acorde cate doua diplome (una in tara de origine si cea de-a doua intr-o tara francofona din Europa de Vest si/sau America de Nord), oferind in felul acesta o arie larga de studii, fara necesitatea de a fi expatriati. Fundamentul acestei apropieri are ca baza nivelul de dezvoltare al tarii respective, din perspectiva formarii elitei in domeniul stiintific si cel tehnic, facilitand procesul de aderare la Uniunea Europeana, constituirea echipelor de cercetatori la nivel international si dezvoltarea mediului de afaceri. Odata cu aparitia unei Europe a eruditiei, jocurile cooperarii universitare merg si mai departe. Acestea urmaresc adaptarea diplomelor la sistemul LMD, constituirea echipelor internationale si interdisciplinare. Atat pentru Romania, cat si pentru celelalte tari din regiune, exceptand obiectivele evocate anterior, universitatile trebuie sa afle cum pot sa se regrupeze in jurul temelor comune pentru a alcatui institutii de inalt nivel capabile sa faca fata concurentei de pe piata educationala europeana si nord-americana. Aceasta internationalizare a sistemului de educatie presupune trecerea de la scara nationala si cea bilaterala la o dimensiune regionala si multilaterala, pentru a dispune de resurse diverse si de echipe transnationale si pluridisciplinare.
    Pentru a face fata acestei noi chestiuni, cele 18 filiere din Europa Centrala si Orientala sustinute de AUF sunt grupate in 4 poli stiintifici: Inginerie, Stiinte politice si Drept, Economie - Gestiune, Medicina.
    Aceasta reorganizare trebuie sa permita realizarea unor mastere europene francofone capabile sa ofere tinerilor o formare care sa le permita sa se ridice la nivelul tinerilor absolventi din Europa Occidentala sau din America de Nord si sa acorde universitatilor romanesti locul pe care il merita in reteaua universitara mondiala.

    *sef de proiect - Filiere Francofone

    Les filieres universitaires en Europe Centrale et Orientale - developpement et perspectives

    Depuis la chute des regimes communistes en Europe Centrale et Orientale, une centaine de formations universitaires dont les enseignements sont tout ou en partie en francais sont apparues. Elles sont destinees aux etudiants de la region, sont dans la plupart des cas gratuites et permettent d'enrichir l'offre educative au niveau national et regional (zone PECO).
    Traditionnellement, ces formations appelees filieres francophones, sont apparues au debut des annees '90 suite aux premiers echanges scientifiques entre les universitaires des pays de l'Est et leurs homologues de l'Ouest. Ces rencontres ont engendre les premieres cooperations universitaires avec une tres forte implication de chacun des acteurs partageant les memes desirs d'ouverture, de decouverte de l'autre et de solidarite.
    Au milieu des annees 90, les liens d'amities furent peu a peu completes par une necessaire institutionnalisation des rapports entre etablissements. Dans ce contexte, les objectifs des filieres francophones etaient de permettre aux etudiants de suivre des formations innovantes faisant la synthese entre les methodes pedagogiques des universites locales et des universites occidentales, l'objectif etant de preparer le mieux possible l'etudiant au monde du travail ou a celui de la recherche. Certaines de ces formations ont meme abouti a la mise en place d'un double diplome (du pays d'origine et d'un pays francophone d'Europe de l'Ouest et/ou d'Amerique du Nord) offrant, ainsi, un large panel d'etudes sans necessite d'expatriation. Le fondement de cette approche repose sur le developpement du pays par la formation d'elites dans les domaines scientifiques et techniques devant faciliter le processus d'adhesion a l'Union Europeenne, la constitution d'equipes de recherche au niveau international et le developpement de l'entrepreunariat. Avec la construction de l'Europe du Savoir, les enjeux actuels de la cooperation universitaire vont plus loin. Ils concernent l'harmonisation des diplomes sur le systeme LMD, la constitution d'equipes internationales et interdisciplinaires. Pour la Roumanie, tout comme pour les autres pays de cette region, outre les objectifs evoques precedemment, les universites doivent apprendre a se regrouper sur des thematiques communes afin de mettre en place des formations de haut niveau capable de faire face a la concurrence du marche educationnel europeen et nord americain. Cette internationalisation des formations suppose de passer de l'echelle nationale et bilaterale a la dimension regionale et multilaterale afin de disposer de ressources plus larges et d'equipes transnationales et pluridisciplinaires.
    Pour faire face a cette nouvelle problematique, les 18 filieres d'Europe Centrale et Orientale soutenues par l'AUF sont desormais regroupees en 4 poes scientifiques: Sciences de l'ingenieur, Sciences politiques et Droit, Economie - Gestion, Medecine.
    Cette reorganisation doit permettre de faire emerger des masteres europeens francophones capables d'offrir aux jeunes une formation leur permettant d'etre a egalite avec les jeunes diplomes d'Europe de l'Ouest ou d'Amerique du Nord et de donner aux universites roumaines toute leur place dans le tissu universitaire mondial.

    *chef de projet - Filieres Francophones

    Institutul Francofoniei pentru Administratie si Gestiune*
    Un pol de excelenta al francofoniei in Europa de Est

    IFAG-ul este parte componenta a Agentiei universitare a Francofoniei, al carei sediu este la Montreal, iar rectorul agentiei este doamna Michele Gendreau-Massaloux. Institutul este finantat in totalitate de AUF, iar oricare student la master devine bursier al AUF.
    De la 1 octombrie 2003, domnul Jean-Yves Le Louarn, profesor la HEC Montreal, este directorul IFAG-ului. IFAG este un institut universitar regional, creat in urma deciziei luate la Reuniunea Francofoniei din insula Mauritius, din 1993. Data exacta la care si-a inceput activitatea este octombrie 1996.
    IFAG isi urmeaza misiunea de a forma cadre pentru activitatea din intreprinderi, analisti, gestionari pentru administrarea intreprinderilor din aria PECO. Formarea acestora se incadreaza in ciclul al treilea de tip MBA.
    In prezent, opt promotii au absolvit deja cicluri universitare de un an sau doi ani, adica peste 400 de studenti. Primele promotii numarau in jur de treizeci de studenti, care veneau din Bulgaria, Romania, Moldova si Serbia. Cea de-a opta promotie numara saizeci de studenti, care provin si din Polonia, Cehia, Turcia, Macedonia, Ucraina. Diploma de Master acordata de statul francez si Certificatul de Aptitudini in Administratia Intreprinderilor (CAAE), sunt eliberate de Institut in parteneriat cu Institutul pentru Administratia Intreprinderilor de la Universitatea din Nantes.
    La sfarsitul studiilor, absolventilor de stagii si doctorat in Franta, Belgia si Canada li se ofera cate o sansa. In prezent, cincisprezece studenti isi efectueaza studiile doctorale si postdoctorale in Canada, in domenii ca gestiunea si finantele.
    Institutul lucreaza in parteneriat cu zece universitati - Montreal, Paris, Nantes, Bordeaux, Istanbul, Bruxelles, Liege.
    Consortiul multilateral din cadrul IFAG include: Belgia - Universitatea din Liege, Universitatea Libera din Bruxelles; Canada - HEC Montreal, Universitatea din Montreal; Franta - Universitatea din Bordeaux, Universitatea din Nantes, Universitatea din Orleans.
    IFAG este un partener economic important in regiune, deoarece, in conditii mai bune sau mai putin favorabile, acesta "furnizeaza" in fiecare an saizeci de gestionari calificati, recunoscuti ca atare.

    *21, str. Montevideo, Sofia 1635 (Bulgaria), Tel: (359 2) 955 95 85, mail: ifagArefer.bg, site: www.ifag.auf.org

    Vladimir Galabov, responsabil de relatii externe IFAG

    Institut de La Francophonie pour l'Administration et la Gestion*
    Un poe d'excellence de la francophonie en Europe de l'Est

    L'IFAG fait partie de l'Agence universitaire de la Francophonie, dont le siege est a Montreal et dont la rectrice est Mme Michele Gendreau-Massaloux. Il est entierement finance par AUF et chaque etudiant en formation initiale devient boursier d'AUF.
    M. Jean-Yves Le Louarn, professeur a HEC Montreal, est directeur de l'IFAG depuis le 1er octobre 2003. IFAG est un etablissement universitaire a vocation regionale, cree suite a la decision prise au Sommet de la Francophonie de l'Ile Maurice, en 1993. Le debut reel est en octobre 1996.
    IFAG poursuit sa mission de former des cadres d'entreprises, des analystes, des gestionnaires pour l'administration des entreprises dans les PECO. La formation est de troisieme cycle de type MBA.
    A nos jours huit promotions ont passe le cursus universitaire de 1 ou 2 ans. Ce qui fait plus que 400 etudiants. Les premier promotions comptaient environ une trentaine d'etudiants qui venaient de la Bulgarie, Roumanie, Moldova et Serbie. Notre huitieme promotion compte une soixantaine d'etudiants qui viennent en plus de la Pologne, Tchequie, Turquie, Macedoine, Ukraine.
    Un diplome d'Etat francais de Master et Certificat d'Aptitudes a l'Administration des Entreprises (CAAE) sont delivres a l'Institut en partenariat avec l'Institut d'Administration des Entreprises de l'Universite de Nantes. A la fin des etudes, on presente une possibilite pour les diplomes de stages et etudes doctorales en France, Belgique et Canada. A nos jours, une quinzaine d'etudiants effectuent leurs etudes doctorales et postdoctorales en Canada en science de la gestion et finances.
    L'Institut travaille en partenariat avec une dizaine d'universites - Montreal, Paris, Nantes, Bordeaux, Istanbul, Bruxelles, Liege.
    Le consortium multilateral de l'IFAG comprend en: Belgique - Universite de Liege, Universite Libre de Bruxelles; Canada - HEC Montreal, Universite de Montreal; France - Universite de Bordeaux; Universite de Nantes; Universite d'Orleans.
    L'IFAG est un partenaire economique important dans la region car il lui "fournit" bon an mal an une soixantaine de gestionnaires de haut niveau, reconnus comme tels.

    *21, rue de Montevideo, Sofia 1635 (Bulgarie), Tel.(359 2) 955 95 71 Fax: (359 2) 955 95 85, ad.el: ifagArefer.bg, site www.ifag.auf.org

    Vladimir Galabov, charge de relations exterieurs IFAG

  • TAGS:

    Opinii

    RECOMANDAREA EDITORILOR

    Bref

    Media Culpa

    Vis a Vis

    Opinii

    Redacția

    Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
    Tel: +4021 3112208
    Fax: +4021 3141776
    Email: redactia@revista22.ro

    Revista 22 este editata de
    Grupul pentru Dialog Social

    Abonamente ediția tipărită

    Abonamente interne cu
    expediere prin poștă

    45 lei pe 3 luni
    80 lei pe 6 luni
    150 lei pe 1 an

    Abonamente interne cu
    ridicare de la redacție

    36 lei pe 3 luni
    62 lei pe 6 luni
    115 lei pe 1 an

    Abonare la newsletter

    © 2024 Revista 22