Cateva observatii despre o decizie cruciala amanata

Decizia Curtii Constitutionale de a amana un verdict in cazul validarii sau invalidarii referendumului pana la data de 12 septembrie este aberanta, de rea credinta si ilogica, nici pe departe fireasca si normala intr-o democratie asa cum o  prezinta unii politicieni si analisti. De ce? Deoarece se bazeaza pe o simpla persupunere ca listele n-ar fi in regula. E ca si cum as interveni intr-un proces, acuzand pe cineva de crima cu simpla afirmatie ca a ingropat o mie de morti, sa zicem, pe dealurile Moldovei. Instanta nu-mi cere probe, dovezi, ceva indicii, ci dispune amanarea procesului cu 40 de zile pentru a fi rascolite dealurile in cautarea cadavrelor.

Dan Tapalaga 03.08.2012
SHARE 17

De același autor

Decizia Curtii Constitutionale de a amana un verdict in cazul validarii sau invalidarii referendumului pana la data de 12 septembrie este aberanta, de rea credinta si ilogica, nici pe departe fireasca si normala intr-o democratie asa cum o  prezinta unii politicieni si analisti. De ce? Deoarece se bazeaza pe o simpla persupunere ca listele n-ar fi in regula. E ca si cum as interveni intr-un proces, acuzand pe cineva de crima cu simpla afirmatie ca a ingropat o mie de morti, sa zicem, pe dealurile Moldovei. Instanta nu-mi cere probe, dovezi, ceva indicii, ci dispune amanarea procesului cu 40 de zile pentru a fi rascolite dealurile in cautarea cadavrelor.

Or, justitia nu lucreaza cu prezumtii, ci cu fapte si probe. In cazul de fata, lucrurile arata si mai prost. Ministerul de interne si-a asumat in doua randuri o cifra in listele electorale: 18.292.514 de persoane, dupa care a pretins, fara sa indice vreo proba, ca nu-si poate asuma cifra. Nu stim de ce nu-si mai asuma azi domnul Ioan Rus cifra pe care a livrat-o in doua randuri ca fiind certa.

Daca ar fi existat indicii credibile, rezonabile, ca avem atat de multe persoane in plus pe listele electorale incat sa schimbe rezulatul referendumului, amanarea dispusa de Curtea Constitutionala ar fi fost ok. Dar, sa mergi pe niste prezumtii in pofida textului de lege e o rusine pentru orice judecator care se respecta.

Ce indicii avem noi in afara de presupunerea lui Crin Antonescu ca listele electorale sunt pline cu cimitire? Pe ce se bazeaza judecatorii cand il cred si dispun o cercetare? De ce nu-si asuma Directia de Evidenta a persoanelor cifra anuntata de doua ori chiar de MAI? Sigur ca Ioan Rus trebuie sa demisioneze pentru balbaiala asta, dar incoerenta sa n-ar fi trebuit sa duca la o amanare a verdictului de validare sau invalidare a referendumului.

Daca mergem atat de usor pe mana unor simple presupuneri, nu vom mai putem tine alegeri niciodata. Va trebui sa tot actualizam liste de la o zi la alta ca nu cumva sa ne trezim cu un val de morti peste noapte. Adica, daca veneau cei de la USL cu vreo 10-15 exemple de liste cu 10% morti sau cu domiciliul (in acte, nu ca plecati) in strainatate, decizia CC se mai justifica. Dar ce facem noi? Blocam tara timp de o luna jumate (timp in care ne ducem cu totii de rapa) inghitind pe nemestecate niste presupuneri aiuritoare.

Ca sa nu mai spunem ca legea referendumului prevede o procedura expresa, cu termene procedurale de rectificare a listelor electorale, cu contestatie la primari apoi actiune la judecatorie. Asta e procedura de "reevaluare" a listelor, o procedura de urgenta, si se face inainte de votare adica, inainte de inceperea jocului, iar nu dupa. Nu s-a facut. Inseamna ca au mizat pe golurile lasate de eventualii morti morti ca sa suplineasca, in mod fraudulos, lipsa.

Si apoi, de ce a fost nevoie de 13 ore pentru a fugi de o decizie? Amanarea s-a decis cu 6 la 3. Si daca au incercat sa se pronunte si asupra validarii si invalidarii si nu s-a putut din cauza ca nu s-a atins cvorumul de doua treimi, adica 6 din 9? Daca prelungirea dezbaterilor se explica prin imposibilitatea adoptarii unei decizii pe validare sau invalidare deoarece cinci judecatori au zis intr-un fel si patru in altul? Cum e posibil sa dai un termen de 40 de zile, aruncand tara in instabilitate si haos, invocand bilete la mare si concediul?

Cat de nesimtit trebuie sa fie un politician care, acum o luna dadea ultimatum judecatorilor curtii sa se pronunte in 24 de ore cu argumentul ca tara arde iar acum, ajuns presedinte interimar, nu-i mai pasa de soarta tarii aflata in buza prapastiei, cu investitori care-si iau lumea in cap si fug cat vad cu ochii?
Si daca pe 12 septembrie, cand vin listele electorale cu noile cifre care nu vor diferi in mod evident prea mult de cele vechi, judecatorii nu vor strange 6 voturi pentru a lua o decizie? Legea nu prevede o iesire din asta? Ce se va intampla? Se va prelungi interimatul? Va fi un al doilea referendum? La cum ii stim, judecatorii Curtii vor fi fericiti sa paseze aceasta decizie Parlamentului, cu argumentul ca ei nu reusesc sa stranga cvorumul.

Iar toate acestea s-au intamplat, asa cum tot spun, din cauza presiunilor uriase la care sunt supusi judecatori Curtii Constitutionale, oricum numiti politic si cu dependente mari fata de binefacatorii care i-au trimis acolo.

Articol publicat de HotNews





 
 

TAGS:

Comentarii 17

Adi Moldoveanu - 08-06-2012

Mi se pare normal ca CCR a cerut listele actualizate de dinaintea votului.Dupa maniera sovietica in care a lucrat USL-ul, dupa ce a amenintat cu desfiintarea CCR , daca a vazut ca nu-i merge a incercat o decredibilizare a ei. Aceasta decredibilizare trebuia sa se petreaca tut asa repede fara ca romanii sa bage de seama. Ia puneti-va intrebarea cum ar fi reactionat votantii USL-isti in momentul in care CCR ar fi luat o decizie pe informatii neclare si ar fi invalidat referendumul. S-ar fi spus in presa bolsevica :CCR a falsificat datele de la referendum si a invalidat referendumul prin care Traian Basescu a devenit un presedinte ilegitim.....bla bla bla. Daca dimpotriva ar fi spus ca referendumul este valid pe baza unor abureli contradictorii venite de la MAI si eu as fi spus ca ar fi savarsit un abuz. Cred ca aceasta perioada de amanare a solutionarii referendumului este dintr-un punct de vedere benefica in sensul ca societatea civila poate urmari filmul devoalarii minciunilor si manipularilor USL-iste, si in cazul luarii unei decizii nu va mai reactiona visceral doar bazat pe ura impotriva unuia sau altuia dintre competitori.Cred ca in final lucrurile se vor limpezi si pucistii vor plati pana la unul.Toate abuzurile savarsite trebuie contabilizate si fiecare sa plateasca pentru ce a facut.

Răspunde

PROF - 08-05-2012

CC aberanta, de rea credinta si ilogica Cititi Constitutia aia macar acum cand e la moda! Un cuvint si va lamuritzi si de ce CC E VINOVATA! pentru ca este vinovata! Scrie: i) VEGHEAZA la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia; Vegheaza si nu a vegheat ! Sigur ca intre timp intra bolsevicii la Kogalniceanu si Deveselu, Europa ne da afara ca ce-i mai trebuie un filtru de cocaina si indieni la granitze , o tara care plateste regulat un miliard EUR partea ei la CE si nu vrea sa ia 30 miliarde EUR, iar in 40 zile investitortii isi vand afacerile (cui oare? ) si cu banii in serviete merg sa investeasca in Bulgaria! Astea sunt prostii , GRAV E CA LEUL SE DUCE SI RATELE CRESC! Dece e nevoie sa amestecati lucrurile serioase cu prostiile Domnu Tapalaga?

Răspunde

nicu - 08-03-2012

Vad ca toata lumea a muscat momeala. Acum de la mic la mare cotrobaie dupa explicatii legate de liste electorale, inscrisi, morti, vii..... Baietii daca nu v-ati prins e vorba de o cacealma ordinara. Ei organizeaza un referendum pe care tot ei il contesta pentru ca n-a iesit rezultatul convenabil lor. Actualizarea listelor de care tot vorbiti intra in atributiile celui care organizeaza si conform legii scrutinul nu poate incepe decat dupa ce listele au fost puse la punct si se cunoaste numarul de electori. Oamenii astia sunt cel putin inconstienti daca nu nebuni de-a dreptul daca isi contesta propria "opera".Voi realizati pe mana cui a incaput tara? Credeti ca era cazul ca repetentii astia sa ajunga sa impuna legea lor idioata? Iata ca spre rusinea mea am ajuns sa imi doresc nespus ca acesti baieti sa sfarseasca la ocna pentru ani grei. Suferinta pe care ei o provoaca in mod constient milioanelor de romani nu poate ramane nepedepsita

Răspunde

Mihai - 08-03-2012

dl. ronea, Tratatul de la Lisabona a facut obiectul a 2 (doua) referendumuri in Irlanda - 2008, respectiv 2009. Au avut o prezenta la vot jalnica pentru ratificarea Tratatului fiscal, daca tin bine minte. Dar: 1. legile din Irlandea spun clar ca a. listele electorale sunt intocmite anual de autoritatile locale si regionale, SI AFISATE in oficiile postale, biblioteci public samd. b. este responsabiltatea electorului sa verifice daca apare pe liste" si /sau sa se inscrie pe listele de vot 2. Irlanda are 2 tipuri de referendum - cel pentru modificarea Constitutiei ( da, amendamentul 15 - legalizarea divortului - a trecut prin referendum) si cele numite "obisnuite". La cele obisnuite - o propunere venita de la "poporul suveran" - se cere o prezenta la vot de 1/3 din total inscrisi pe liste de vot - Irlanda nu au avut genul asta de referendum pana acum. Pentru referendumurile "de modificarea a Constitutiei", sintagma "If a majority of the votes cast at the referendum are in favour of the proposal, the Bill is signed by the President and the Constitution is amended accordingly" se cam traduce CA NU AU PRAG de cvorum - poate gresesc. Cat de "corecta" este asertiunea "= participi deci la chestii ilegale, anticonstitutionale" e parerea dvs, dar intra in cotradictie cu "Nimic ilegal, desigur, doar ticalos... ". PROBABIL CA era mai bine sa fie 300 000 de ticalosi la vot - era mai clar si mai usor de "inchis" falia. SA TRAITI BIIINEEEE !!

Răspunde

ronea - 08-03-2012

Ca la orice referendum, cei care nu se prezinta la vot, INDIFERENT din ce cauza, sint revendicati prin definitie de oponentii la referendum. Asa a fost si in Irlanda unde oponentii au cerut boicotarea la intrarea in UE si in multe alte cazuri. Apartine celor care cer referendum sa convinga 50% +1 sa spuna DA. Astea sint regulile de joc la referendum, peste tot in lume, si nu devii deloc "imoral" sau "ticalos" daca ceri boicotarea. La noi, tocmai PARTICIPAREA la acest referendum a fost mai degraba "ticaloasa", pentru ca: 1. demiterea si organizarea referendumului s-a facut ilegal, prin incalcari repetate de legi organice si fentarea Constitutiei = participi deci la chestii ilegale, anticonstitutionale;2. Campania a fost murdara, incorecta = participi la o murdarie; 3. era o probabilitate foarte mare ca sa fie o mascarada: iata, se vede à posteriori ca organizarea a fost o bataie de joc in dispretul pentru cetateni, si veti vedea in curind ce fraude mari va gasi procuratura = deci participi la o frauda previzibila! Nimic ilegal, desigur, doar ticalos...

Răspunde

Mihai - 08-03-2012

Dl ronea, "desfiintarea mascata a dreptului de vot pentru romanii plecati in strainatate." difera de "propunerea de a nu fi trecuti pe listele electorale permanente": art 36 din Constitutia RO spune clar cine are / nu are drept de vot. Aici este de fapt problema de fond a unui referendum cand se face raportarea la un ipotetic "total electorat pe listele de vot permanente" pentru a obtine un cvorum. .(si aici este si gainaria pe care o incearca Ponta). Sa nu uitam istoria Frantei - un referendum facut in metropola pentru independenta unei colonii s-a lasat aproape cu razboi civil, si vreo .. 8 .. (12 ?) tentative de asasinare a presedintelui de Gaulle. Pragamatic, DACA iau ca baza de calcul doar pe cei din tara, mult mai usor de numarat (pe liste electorale permanente, sa spunem 1 mil) voturile suplimentare din exterior ( sa spunem 10 000) se ADAUGA la cele exprimate. Da, stiu care este problema... NU foloseste celor a carei strategie este BOICOTAREA UNUI PROCES ELECTORAL BAZAT PE PARTICIPAREA 50%+1.... dar si aici , hai sa fim seriosi, un procent mare din electorat (20% ? 25% ? 30% ?) NU vine la urne nici picat cu ceara. GHICI GHICITOAREA MEA cine il revendica. ... si cine este mai ticalos din tot "meciul" in care cu voie sau fara de voie a fost atrasi romanii.

Răspunde

ronea - 08-03-2012

Cind se comit erori, sint totdeauna cauze, si aici, va dau dreptate - neglijenta este cea mai importanta dintre ele. Asta nu schimba datele problemei. Neglijentele anteriore nu scuza iresponsabilitatea MAI care a angajat cheltuirea a peste 20 de milione de euro din banii nostri zicind ca a actualizt conform legii listele. Pe urma ministrul minte: zice ca totul este OK inainte si dupa, se lauda cu " un referendum impecabil" dupa care tot el (in fine, seful lui) isi contesta acest "referendum impecabil" la CCR pentru vicii de procedura (si inca ce vicii ...). Chiar si asa, la contestatie, trebuie sa vii cu probe beton privind MAGNITUDINEA erorii, ceea ce nu a fost cazul. Acuma se umbla la desfiintarea mascata a dreptului de vot pentru romanii plecati in strainatate.

Răspunde

Scifi - 08-03-2012

Tu chiar esti adevarat? Existi? Esti copilul ala cu tramvaiul, sau esti Sova? Sfinte Sisoe!

Răspunde

Mihai - 08-03-2012

Dl ronea, "erori" este usor diferit de ceea ce am spus din propria experienta (interzisul de pe lista de vot este un membru de familie). Aici termenul mai apropiat este ceva spre 'negijenta in serviciu' care PRODUCE efecte juridice, iar "eroarea" este de peste 2 ani si jumatate - putea sa ramana asa ad calenda graecas. Nu discut despre legalitatea/constitutionalitatea/finalitatea circului prin care RO trece de la inceputul lunii. DAR repet ce am scris de la bun inceput - "Deocamdata platim indolenta, incompetenta si probabil si ticalosia celor care au gestionat aceste probleme pana la 31 martie 2012". - cu referire strict la problema "liste electorale". Va rog sa ma corectati unde gresesc. Si de asemeni va rog sa va amintiti spusele lui A. Videanu, "42%..43% prezenta la vot, cca 6..7 milioane" - care bate neplacut spre 16.7 mil persoane pe liste electorale.

Răspunde

ronea - 08-03-2012

Erori exista tot timpul. Este o axioma. Chestiunea relevanta este daca contestatarii (de ex. USL) sint in masura sa aduca probe flagrante demonstind ca MAGNITUDINEA acestor erori est atit de mare incit ea poate, cu o probabilitate rezonabil de mare, sa rastoarne sensul referendumului. Ori, verificarile facute pe cele 40% din sectii in 2011 demonstraza tocmai contrariul si anume ca magniudinea erorilor este derizorie. Cum spunea Laura Stefan la o emisiune, cei peste 1 milon care lipsesc sint mai mult decit pierderile inregistrate de Romania in primul si al doilea razboi mondial luate imreuna! Vorbind pur si simplu de erori fara a vorbi de MAGNITUDINE si de PROBE ale MAGNITUDINII (nu ale erorii) putem contesta toate alegerile trecute si toate cele care vor veni - ca si eu pot sa descopar un mort la mine in sat si sa zic CA MI SE PARE mie asa ca rezultatul alegerilor este denaturat de listele incorecte. Cine plateste dupa fiecare alegeri in parte pentru timpul si banii pierduti cu reverificarile? Cine este responsabil ca a dat drumul la referendum fara sa se asigure ca totul este OK?

Răspunde

OCHI DE MORT - 08-03-2012

Pentru demiterea presedintelui este necesara validarea referendumului! Pentru ramanerea in functiune ,nu este nevoie de invalidarea referendumului,fiindca se considera ca initiativa celor care-au intiat procedura de demitere a esuat,referendumul nefiind validat in ceea ce priveste demiterea ! nu a fost ,in niciun caz un referendum pentru ramanerea in functune,cum a initiat De Gaule si a pierdut,dandu-si demisia !

Răspunde

Mihai - 08-03-2012

da, silicon_v, stiu ce vorbesc. Pe lista electorala din sectia *** apare - cu CNP, nume, prenume, adresa samd o persoana care are sentinta defintiva de interzis din octombrie 2009.

Răspunde

silicon_v - 08-03-2012

" pe liste puteau coabita in devalmasie vii, mortii, interzisii, samd." Aveti dovezi? PE ce va bazati afirmatiile? In 2011 AEC a verificat 40% dintre liste. Au gasit cam 30.000 de decese care nu au fost operate in liste. Intelegeti ordinul de marime? Credeti ca o verificare pe baza de hei-rup in luna august o sa dea alt rezultat? Poate nu stiti, dar de pe lista persoanele pot sa fie eliminate cam in 3 feluri: - deces - act de deces - stabilirea domiciliului in strainatate - acte de instiintare din partea statului strain - eventuale dublari, un individ din Bucuresti se muta in Ilfov si ramane pe ambele liste. Hai, si al patrulea, pierderea dreptului de vot. Ei, credeti ca o sa fie eliminate de pe liste 1 milioan si jumatate de persoane din cauzele de mai sus? Poate pe mine nu ma credeti. Puteti sa il credeti pe domnul primar al Sibiului, cautati pe net ca zilele astea a explicat cum se actualizeaza listele electorale si o sa va explice ca la Sibiu listele sunt actualizate si mai mult de atat nu se poate face.. Ma repet, dumneavoastra livrati doar niste presupuneri, dar sunteti tare sigur pe ele.

Răspunde

Sean - 08-03-2012

Va inteleg perfect frustrarile dle. Tapalaga. Nu uitati insa ca asa cum clasa politica este o oglinda a natiei, tot asa si CCR este o "oglinjoara" a clasei politice!In ceea ce priveste strict subiectul, si-au facut-o cu mana lor, atunci cand au reimpus cvorumul! Dupa umila mea parere, rolul acestei CCR ar fi acela de a uniformiza "jurisprudenta" constitutionala! Daca in problema cvorumului au fost constitutionale toate balansarile da/nu, functie de majoritatile parlamentare, trebuia si acum sa respinga obiectia de neconstitutionalitate la OUG in materie!Restul, ca e moral/imoral sau prea repede/prea incet sunt chestii pentru chibiti, ca si mine de altfel, care musca/nu musca functie, in primul rand, de interesele partizane si in al doilea rand de propria lor constiinta! Bravo pentru prestatia de aseara, cand ati avut curajul sa amintiti, macar ca si ipoteza, faptul ca modul cel mai "ieftin"(pe termen scurt din toate punctele, pe termen lung mai vedem daca mai traim) ar fi demisia lui Basescu! De fapt el este la originea faliei din societate, pe care o vede si el acum. Binenteles ca nu si-o asuma. Chestiile cu reforma/restauratie sau acaparare/eliberare justitie sunt vorbe goale in gura politicienilor nostri. Aici e vorba de influenta, averi, bani! Din pacate pe orice cale, daca se poate sa nu fie prinsi! Or, atata timp cat un copil de clasa I-IV isi exprima in gura mare, in fata unei scoli, dorinta de a fi controlor de bilete(!!!) pe tramvaiul spre care se indrepta, pentru a prinde pe cineva fara bilet ca sa-i ia telefonul celular, fiti mai retinut in asteptari(intamplarea relatata este absolut reala, din pacate,si traita de mine). P.S. Lasati-o mai moale cu referendumul "300 si o camera". Nu suporta nici o comparatie cu cel din zilele astea! Ala mai degraba a fost o tentativa de puci decat acesta! Un caz clasic(seful armatei/serviciilor secrete/procuraturi a vrut sa "reformeze" parlamentul!).Ca tocmai acest caz n-au fost in stare "pucistii" de azi sa-l documenteze, e o alta poveste!

Răspunde

Liviu din Timisoara - 08-03-2012

Aceste liste au fost bune la alegerile locale. Apoi, cei care au raspuns de veridicitatea lor au fost cei nou instalati prin primarii . Dar, sa fim intelesi, chestiunea este doar un pretext. Ceea ce conteaza pentru toate jigodiile astea este persoana Presedintelui tarii, care le sta in cale in a pune ei laba pe tot ce misca in economie si , implicit, justitie .

Răspunde

alex - 08-03-2012

Probabil ca judecatorii CCR asteapta noile alegeri parlamentare . Este FOARTE CLAR ca nu vor sa isi asume nici o raspundere. Altfel nu este de inteles cum tot ceea ce este evident pentru oricine - referendumul este nul , ei nu vor sa vada. Si chiar daca listele nu corespund realitatii sau oricum incerci sa analizezi problemele reclamate de usl, din tot nu rezida decat ca referendumul este nul . Si numai ca nu a fost bine organizat si nu s-a intrunit cvorumul ii era sufucient CCR sa decida nulitatea referendumului. Oare chiar nu se fac presiuni asupra lor??

Răspunde

Mihai - 08-03-2012

listele electorale sunt intocmite de PRIMARII si serviciul de evidenta a populatiei, pana la 31 martie al fiecarui an. Responsabiltatea lor o are Autoritatea Electorala Centrala. Cum pana acum NU a fost nevoie de cvorum, si din multe interese (locale, dar nu numai), pe liste puteau coabita in devalmasie vii, mortii, interzisii, samd. Poate macar acum in al 13-lea ceas ne lasam de mioritica abordare 'merge si asa' . Deocamdata platim indolenta, incompetenta si probabil si ticalosia celor care au gestionat aceste probleme pana la 31 martie 2012

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22