Nicusor Dan, candidatul USB la Primaria Capitalei, spune cum e cu sponsorii sai

Dora Vulcan | 16.04.2016

Nicusor Dan, candidatul USB la Primaria Capitalei, a marturisit ca a fost sponsorizat de doua ori de Fundatia Soros: prima data ca matematician iar a doua oara a primit bani in numele fundatiei pe care o conduce.

Pe aceeași temă

 

 

Intr-un interviu acordat Adevarul live, Nicusor Dan explica cum e cu finantatorii sa din din campania pentru Primaria Capitalei, care-l fac sa aiba corturi mai multe decat ceilalti candidati si la care facea referire copresedintele PNL, Vasile Blaga.

 

Finantatorii campaniei raman pentru moment in umbra: "asta este dorinta lor si este justificata de presiunile pe care le fac institutiile statului fată de cei care sunt antisitem“, spune candidatul USB.

 

Intrebat dacă este finantat - aşa cum s-a vehiculat -  de miliardarul american George Soros, Nicusor Dan a raspuns: „Sa lamurim: in anul 1991 sau 1992, am primit de la Fundatia Soros Romania 300 sau 400 de dolari pentru a ma duce la o scoala de matematica in Italia (Nicusor Dan a fost olimpic international la matematica - n.r.). Asociatia Salvati Bucurestiul ( pe care Nicuşor Dan o conduce - n.r.) a avut finantari de la mai multi donatori, dar o data a avut o finantare de 5.000 de euro de la o fundatie americana - CEE Trust -  cu un scop precis: sa facem un manual de buna practica pentru urbanism. Fundatia CEE Trust are, la randul ei, sapte finantatori, printre care si Fundatia Soros. Aceasta este toata relatia pe care eu am avut-o vreodata cu domnul Soros“.

 

Cat despre posibile finantari „de la Rasarit, de la Moscova“, Nicusor Dan a spus: „La noi (la Fundaţia Salvati Bucurestiul - n.r.) totul e public, pe site-ul Ministerului Finantelor vedeti bugetele pe care le-am avut. Noi am avut ca finantatori Ambasada Frantei, Fundatia CEE Trust, Ordinul Arhitectilor - genul acesta de finantatori, niciodata ce spuneti dvs“.

 

Despre banii pentru campanie, candidatul USB la Primaria Capitalei spune ca a strans pana acum peste 100.000 de euro si se asteapta sa mai primeasca dublu pana la startul campaniei electorale; urmand ca in primavara anului viitor sa dezvaluie si sursele de finantare: „Pana in acest moment, am strans exact 510.000 de lei (114.000 de euro) si mai avem promisiuni de 200.000 de euro, donatii mari de la oameni cu multi bani, de la anteprenori romani. Cu cei care au donat bani pentru campania mea, conform Codului Civil, am semnat un contract la notariat, unde am trecut obligatia noastra de a cheltui banii in campania electorala si obligatia lor de a nu pretinde nimic in schimbul donatiei pe care au făcut-o. Codul Civil te obliga sa inchei astfel de contracte cu toti cei care doneaza mai mult de 25.000 de lei, adica ceva mai mult de 5.000 de euro. Donatorii ne-au cerut sa nu le facem public numele in acest moment, obligatia noastra, ca partid, fiind sa facem o notificare la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), iar ei vor publica aceste nume în Monitorul Oficial din martie sau aprilie 2017. Asta este dorinta lor si este justificata de presiunile pe care le fac institutiile statului faţa de cei care sunt antisitem“, spune Nicusor Dan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22