Cui a folosit manipularea despre așa-zisa inculpare masivă a magistraților.Dragnea:DNA nu mai e

Dora Vulcan | 10.09.2018

Liviu Dragnea a declarat, într-un interviu difuzat duminică seară de Antena 3, că este inacceptabil ca două treimi dintre judecătorii din România să aibă dosar penal, perpetuând astfel o manipulare ordinară. El s-a folosit de acest fals pentru a cânta prohodul DNA, decretând: ”DNA nu mai e”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 O manipulare ordinară prin care se pune semnul egal între plângerile făcute de inculpați împotriva magistraților și anchetarea penală/ inculparea magistraților. Dragnea s-a folosit de acest fals pus în mișcare de Inspecția Judiciară, și perpetuat chiar de ministrul Tudorel Toader, pentru a-i putea demoniza și decredibiliza pe magistrați și pentru a putea pune sub semnul întrebării dosarele instrumentate sau judecate de aceștia. Este pentru prima oară de la înlăturarea lui Kovesi când condamnatul penal Dragnea își recunoaște fățiș aversiunea față de DNA, căreia îi cântă bucuros prohodul, deși Toader tocmai a nominalizat un viitor procuror-șef. Dragnea a susținut permanent până acum că nu are nimic cu instituția și că dorește cel mult înlăturarea unui membru al ”binomului”; un șef abuziv despre care spunea că nu mai are ce căuta la conducerea instituției.

 

 

„Cum e posibil ca două treimi dintre judecători să aibă dosar penal la DNA? Mă rog, la parchete, că DNA nu mai e”, a afirmat liderul PSD, perpetuând astfel falsul privind ”anchetarea” magistraților, când  e vorba, de fapt, de plângeri ale justițiabililor, cel mai adesea anchetați chiar de magistrații împotriva cărora fac plângere, ceea ce nu înseamnă că magistrații ar avea și dosar penal și că ar fi ”anchetați”.

 

Moderatorul de la Antena 3 nu a insistat asupra acestei declarații și nici nu i-a atras atenția că perpetuează un fals. 

 

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a afirmat că va merge mai departe pe soluția unei amnistii.

 

„Ideea amnistiei nu e o glumă. Pentru mine amnistia nu este o iluzie juridică. Se vorbește despre un pachet de soluții ca să rezolve problemele. Să se găsească soluțiile ca efectele acestor protocoale nenorocite să fie șterse. Nu trebuie să se lugnească mult. Nu e amnistie, în regulă, însă oamenii să nu mai plătească un cost al unei vânători de vrăjitoare. Să se judece fără a fi amenințat. Cum să creadă românul că un judecător este liber să judece. Aproximativ doi din trei magistrați au dosare penale. Cred că la un moment dat ministrul Justiției trebuie să analizeze propunerile de acte normative. Nu dau ultimatum nimănui, dar nu putem să vedem cum ies astfel de protocoale”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, citat de Newsweek.ro. 

 

 

 

Dragnea s-a folosit de un fals pentru a susține ordonanța amnistiei și grațierii

 

 

La scurt timp de la încheierea Comitetului Executiv al PSD din urmă cu o săptămână, Dragnea a invocat faptul că ”două treimi dintre magistrați” ar avea dosare penale, un fals ordinar lansat de Inspecția Judiciară și ambalată mediatic de ministrul de Justiție Tudorel Toader prin manipularea celor care nu fac distincția între o plângere penală și un dosar penal. 

 

Faptul că o plângere se înregistrează la un parchet împotriva unui procuror nu presupune anchetarea sa penală, nici măcar că există suspiciunea comiterii faptelor reclamante în plângerea penală făcută împotriva sa. Este vorba strict de dreptul la justiție pe care îl are orice anchetat penal, cele mai multe dintre aceste plângeri fiind făcute chiar de cei anchetați de procurori. Este o practică și un dat al profesiei care vine la pachet cu condiția profesională a anchetatorului. 

 

Or, Dragnea s-a folosit de această manipulare pentru a cere anularea protocoalelor cu SRI, altă obsesie manipulatorie prin care Dragnea a demonizat niște documente inofensive, care nu au fost până acum declarate ilegale dar în dosul cărora Dragnea vrea să justifice anularea sentințelor din propriile sale dosare, cu sugestia că, dacă sentințele au fost date în timpul funcționării protocoalelor, atunci și sentința ar fi una ilegală. Pune astfel egal între ilegal și ”nefiresc” - dacă e să ne amintim numai și termenul folosit de ministrul de Justiție Tudorel Toader pentru a putea demoniza protocoalele cele mult-hulite. 

 

Recent, Inspecția Judiciară, brațul armat al puterii, manevrată de ministrul Tudorel Toader, a anunțat verificarea tuturor dosarelor magistraților, inclusiv cele în care s-au dat sentințe definitive și care au fost instrumentate de DNA. 

 

Dragnea a cerut, în numele CEx al PSD, guvernului României, anularea unor protocoale cu SRI denunțate de fapt de directorul SRI, pentru a crea, astfel, terenul pentru anularea sentințelor date în perioada acestor protocoale - în fond instrumente prin care două instituții cu legi de funcționare diferite își pun de acord atribuțiile pentru a putea colabora, spre exemplu pentru interceptarea unor corupți care pun în pericol siguranța națională sau care prin faptele comise subminează economia. 

 

 El a mai spus şi că faptul că două treimi dintre magistraţi au dosare penale - perpetuând astfel manipularea - ridică semne de întrebare cu privire la libertatea lor de a lua decizii.

 

"A fost şi este în continuare foarte multă nemulţumire generată de aceste protocoale şi de asemenea de fapul că din informaţiile care au apărut în spaţiul public, două treimi dintre magistraţi să aibă dosare penale ridică semne mari de întrebare în ceea ce priveşte libertatea acestora de a adopta decizii”, a adăugat preşedintele PSD, fără a nominaliza unde ”a fost și este” această ”foarte multă nemulțumire”. 

 

Liviu Dragnea s-a întrebat retoric dacă este normal ca justiţia din România să fie "penetrată” de SRI şi a susţinut, în acest context, că a aflat că ar exista un protocol de colaborare inclusiv între Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi TVR.

 

"Nouă ni se pare normal ca justiţia din România să fie penetrată de SRI atâţia ani de zile? Să existe protocoale între Parchetul General şi Ministerul Mediului? Între Parchetul General şi SRI? Vi se pare normal să existe un protocol între Parchetul General şi Curtea de Apel? Între SRI şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie? Am auzit că există un protocol şi între DNA şi TVR. Vorbesc serios. Chiar ar fi frumos. (...) Cineva mi-a zis ieri. Dacă e aşa, atunci e foarte grav. Nu ştiu ce implică acel protocol, dar am auzit, şi dacă e aşa, aş vrea ca măcar TVR-ul, că de la DNA am înţeles că nu are cine să vorbească, nu ştiu, cineva să ne spună dacă această informaţie e adevărată. De ce ar trebui să fie un protocol secret? De când are dreptul o instituţie judiciară să clasifice un protocol? Dincolo de faptul că de ce ar trebui să-l faci”, a mai susţinut Liviu Dragnea în urmă cu o săptămână. 

 

Informația privind așa-zisul protocol cu TVR a fost dezmințită a doua zi chiar de instituție - încă un fals perpetuat de Dragnea.  Era vorba, de fapt, de un protocol încheiat între TVR și Curtea de Apel București (și nu DNA!)  încheiat pentru ca două instituții să-și armonizeze atribuțiile în așa fel încât TVR să poată ocupa o sală de ședințe în care avea să filmeze un serial documentar din domeniul justiției. Niciunul dintre protocoale încheiate de TVR nu se referă la DNA. Singurul care are tangență cu justiția este un protocol, încheiat în 2017, între TVR și Curtea de Apel București pentru punerea la dispoziția SRTV, cu titlu gratuit, a unei săli de judecată în vederea realizării unor materiale video. 

 

 

 

 Explicația pentru numărul mare de magistrați investigați de procurorii DNA

 

 

Iată ce povestește un magistrat după ce Inspecția Judiciară a lansat teza falsă a dosarelor penale pe care le-ar avea deschise la DNA mai bine de jumătate dintre magistrați. 

 

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM și fost președinte al Judecătoriei Vâlcea, scrie pe Facebook despre cazul unei femei, la care se referă drept doamna P, care de-a lungul anilor a făcut plângeri penale pe numele tuturor judecătorilor din instanța pe care a condus-o, care invariabil erau clasate.

 

„Colegii îmi spun că aproape fiecare instanță sau parchet are o doamnă P. sau un domn, sau mai mulți, ale căror cereri sunt neobișnuit de numeroase. Astfel de practici sunt cunoscute în sistemul judiciar de judecători, grefieri, avocați”, scrie Bogdan Mateescu.

 

Judecătorul face referire și la datele intermediare date publicității de Inspecția Judiciară, precizând că acestea au alimentat speculații în spațiul public.

 

„Eu mi-aș fi dorit nu speculații publice alimentate de date intermediare, ci concluzii bazate pe explicații și analize temeinice, iar datele să fie parte a analizei globale și publice a Consiliului Superior al Magistraturii după finalizarea controlului, iar nu în timpul său”, adaugă magistratul.

 

 

 

 

 Prostia cu "doua treimi dintre magistrati au dosare penale" spusă de unul din conducerea statului este tot atât de mare ca aia cu "șase milioane de români interceptați" spusă de unul din nu știu ce comisie specială, a spus și judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook., fără să explice însă în ce constă enormitatea unei asemenea alegații și crearea unei confuzii voite între plângere penală și dosar penal. 

 

 

Controale ale IJ la toate Curțile de Apel. Vizate: dosarele de corupție ale magistraților

 

 

Toate Curțile de Apel din țară au primit o adresă din partea Inspecției Judiciare prin care sunt anunțate că vor face obiectul unui control tematic privind ”Respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorității Judecătorești în cauzele de competența DNA vizând magistrați sau în legătură cu acestea”.

 

 

Verificările dispuse privesc perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018 iarinspectorii solicită toate dosarele penale aflate pe rol sau soluționate definitiv în perioada 2014 – 2018, în care trimiterea în judecată s-a realizat prin rechizitorii emise de DNAInspecția mai solicită toate declarațiile de abținere, cererile de recuzare formulate de Ministerul public și încheierile prin care au fost soluționate, scrie G4Media.ro, care face public documentul remis Curții de Apel Bacău. 

 

 

Inspecția Judiciară a anunțat pe 30 iulie că a început un control tematic și la DNA, tot în legătură cu dosarele în care sunt anchetați magistrați, care se va desfășura în perioada 1 august – 1 octombrie.

 

 

 

Inspecția Judiciară, brațul armat al puterii lansează o manipulare ordinară, inducând ideea că peste două treimi dintre magistrații din România ar avea dosar penal

 

 

Mai mult de jumătate din magistraţii din România au fost verificaţi de procurorii anticorupţie. Este vorba despre plângeri şi autosesizări care au vizat presupuse infracţiuni săvârşite de procurori şi judecători.

 

Datele au fost publicate de Inspecţia Judiciară, care face un control pe această temă la DNA.

 

Este vorba despre 3.420 de judecători și procurori, reclamați în ultimii patru ani. Este vorba fie despre plângeri depuse împotriva magistraților și verificate de procurori. Unele dintre ele nu au fost soluționate în niciun fel, pentru că nu a fost cazul, în timp ce în altele magistrații vizați au fost anchetați.

 

Ceea ce uită să spună IJ este faptul că însăși verificarea magistraților este o garanție a faptului că aceștia sunt în regulă din punctul de vedere al probității profesionale dacă la finalul verificărilor nu s-a pus în mișcarea acțiunea penală împotriva lor. Iar ceea ce face cu adevărat uitat Inspecția pentru a-i ieși cimilitura despre ”magistrații anchetați” este faptul că existența plângerilor împotriva lor nu-i face nici culpabili, nici ”anchetați”. 

 

Informațiile apar în contextul controverselor iscate de înființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților, secție care ar trebui să funcționeze din septembrie anul acesta.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22