Andrei Plesu: Ponta are in el ceva dansant, o grava carenta etica. In 2030 Romania va fi exact ca acum

Fara Autor | 14.02.2013

Pe aceeași temă

"O glumiţă, o eschivă, o mică scuipătură, asta pe fondul unei grave carenţe etice", il caracterizeaza Andrei Plesu pe premierul Ponta, sustinind ca nu e normal sa treaca atit de usor peste faptul ca ai fost deovedit plagiator. Dincolo de  "naravurile bataioase" ale lui Traian Basescu, este el este in acest moment "mult mai dezinteresat în acţiunea lui politică", pentru ca se retrage peste doi ani, sustine Andrei Plesu intr-un interviu pentru Adevarul. Cit despre Romania anului 2030, ea va fi "exact ca acum". "România în 2030 va fi România eternă. Cea în care Caragiale este în continuare pe piaţă, e actual".


"Domnul prim-ministru are ceva dansant în care ceea ce contează este să iasă el moţ din diverse împrejurări. O glumiţă, o eschivă, o mică scuipătură, asta pe fondul unei grave carenţe etice. Nu e normal ca un om care a fost dovedit că a fost plagiator, să treacă aşa de uşor peste lucrul ăsta. Şi ar avea la îndemână, cu o minimă inteligenţă, mijloace să şteargă episodul. De plidă, să spună: „Renunţ la titlul de doctor”. A făcut-o acum, de curând, un ministru german care nu plagiase la nivelul la care plagiase domnul Ponta".

Andrei Plesu nu-l iarta nici pe Traian Basescu, ale carui "naravuri bataioase" au facut scoala de-a lungul anilor. In momentul de fata insa, presedintele are acest "dezavantaj sau avantaj că nu mai poate pune mari interese private deasupra interesului tehnic pe care îl ilustrează".

"Nu am să trec peste greşelile pe care le-a făcut Traian Băsescu în privinţa asta, care a încurajat de-a lungul anilor un tip de discurs care a făcut şcoală. Aceste mici năravuri bătăioase pe care acum le au mai toţi politcienii, el le-a deschis, ca să spun aşa, uşa spre arena publică, cu stilul său de ”băiat de băiat” care le-o zice. Dar trebuie să spun că în momentul de faţă el are cel mai puţin de pierdut din activitatea lui politică, ştie că peste doi ani se retrage şi, o credem sau nu, el este mult mai dezinteresat în acţiunea lui politică. Toţi vor şi altceva decât ceea ce fac. El nu mai are această problemă. Drept care discursul pe care îl are în legătură cu dezbaterea de buget de la Bruxelles la el sună convingător pentru că e limpede că nu mai are interes să se pună în lumină ca un candidat. Interes are domnul Ponta. Interes au cei care rămân pe scenă, pe termen lung. El are măcar în momentul de faţă acest dezavantaj sau avantaj că nu mai poate pune mari interese private deasupra interesului tehnic pe care îl ilustrează".

 Atitudinea antieropeana este perdanta

Sintem intr-un moment in care de la nivel inalt politic se raspindeste ideea antieuropeana, antioccidentala, motiv pentru care misiunea ministrului de externe ar si "să aibă un discurs intern pe aceste probleme. Să explice lumii de ce o gândire de tipul acesta este perdantă", crede Andrei Plesu.

 "Eu pretind că ministrul de Externe, în mod normal în situaţia de azi, ar trebui să se ocupe mai mult şi de politica internă. Şi nu doar ca să amintim vorba celebră: ”Daţi-mi o politică internă bună, şi veţi avea o politică externă bună” (n.r. –observaţia îi aparţine lui Nicoale Titulescu). Dar pentru că suntem într-un moment în care se răspândeşte la nivel înalt politic ideea că UE este un fel de Constantinopol, Poarta Otomană, şi în care se încurajează o atitudine antieuropeană, antioccidentală, antiamericană, ministrul de Externe ar face foarte bine, din punctul meu de vedere, să aibă un discurs intern pe aceste probleme. Să explice lumii de ce o gândire de tipul acesta este perdantă. Înaintea domnului Corlăţean, ministrul de Externe numit de acelaşi Guvern, domnul Marga, spunea că modelul nostru ar trebui să fie Putin. Nu se mai înţelege nimic, zăpăceşti lumea! Aceasta poate să fie o părere privată, poate că în plan particular domnul Marga avea o simpatie pentru domnul Putin. Şi mie îmi place când îl văd că este karatist, dar când eşti ministru de Externe te gândeşti de o mie de ori până să scoţi pe gură un porumbel de tipul acesta", spune Andrei Plesu.

Sa consolidam ceea ce avem

"Da, şi eu m-am întrebat, la un moment dat, ce poate face Ministerul de Externe, de plidă, al unei ţări aflate în poziţia de azi a României. Când am fost eu ministru de Externe, măcar aveam două obiective, aveam nişte priorităţi: ştiam că trebuie să ne batem să intrăm în UE şi în NATO. Acestea erau nişte proiecte care erau suficiente ca să substanţieze o activitate de minister. Eh, acum am intrat în UE, am intrat în NATO, ce faci acum? Ştiţi cumva ce face ministrul de Externe al Slovaciei?  Ştiţi cumva ce face ministrul de Externe bulgar? Nu ştiu. Nu pentru că nu sunt buni, dar pentru că la un moment dat, când intri într-un agregat politic de tipul UE, nu mai e vorba decât de acomodări, dialog, reprezentare. Dar acestea sunt foarte importante, că alte lucruri nu sunt de făcut. Dar este important să fii convingător, să fii previzibil şi să fii, îndrăznesc să spun, simpatic, domnule! Lumea uită că unul dintre lucrurile importante este să fii şi simpatic, să nu stai tot timpul cu fălcile strânse, să nu stai tot timpul în atac. Asta face un ministru de Externe, când nu este un ministru de Externe al unei ţări cu mari probleme".

"Ar trebui ca toată energia şi toată solidaritatea politică din România să fie mobilizată ca să obţinem o minimă creştere econimică, să aducem invesitori. Asta ştie toată lumea, dar nimeni nu pare capabil să împingă lucrurile în faţă şi, în orice caz, cu tipul de discurs politic pe care îl facem nu vom reuşi. Al doilea lucru este să consolidăm ce avem. Dacă am reuşit în sfârşit visul nostru să intrăm în UE, să intrăm în NATO, păi să ne comportăm ca unii care vor să consolideze această achiziţie, nu să pună bombe sub ea. Deci, dacă noi nu încurajăm o creştere economică care să ne facă un picuţ mai fericiţi materialmente şi dacă nu consolidăm ce am dobândit cu greu în ultimii ani, atunci suntem cu adevărat în bătaia vântului şi suntem marfă, masa de manevră a câtorva băieţi ambiţioşi care vor să apară la televizor şi să conducă Guvernul".

 Si in 2030 Romania va fi acum

"Eu la întrebarea cum va fi România în 2030 am un răspuns standard: va fi exact ca acum! Pentru că România din 2013 seamănă incredibil de mult cu România din 1890 de plidă sau din 1910 şi nu văd de ce, dacă în ciuda atâtor mari evenimente internaţionale noi ne-am păstrat în aceiaşi matrice, de ce am arăta cu totul altfel peste încă 15 ani. Nu, România în 2030 va fi România eternă. Cea în care Caragiale este în continuare pe piaţă, e actual, cea în care politicienii se ceartă şi se împacă după cum bate vântul, cea în care tot felul de caraghioşi devin peste noapte vedete şi ne umplu casele şi visele şi gândurile. E ceva care în această atitudine a noastră poate fi citit şi ca supravieţuire. Ne conservăm. Nu facem mari eforturi ca să ne schimbăm portretul, să intrăm în altă stilistică. Dacă am funcţionat aşa până acum, de ce nu am funcţiona în continuare?  Cum spunea cineva, cred că Petrache Carp, „românii nu au nevoie de politicieni, fiindcă au noroc”.  De ce ne-am schimba radical, mai ales că suntem mândri de noi?"

"N-aţi observat că suntem mândri de noi? Românul este încântat când vorbeşte despre sine, despre istoria lui, despre eroii lui, când apare unul ca Lucian Boia, care spune vedeţi că sunt unele probleme, toţi se simt zgâriaţi în substanţa lor patriotică „Domnule, te legi de noi?”. Ştiţi versul acela din Topârceanu „Ce-ai cu noi, bă, pentru ce să dăm cu var?”, e într-o poezie  - „Vara la ţară”. Cum domnule, lasă-ne în pace!, adică ce?, suntem noi mai răi ca alţii? Nu suntem mai răi, nu suntem mai buni, suntem eterni. Eu nu cred în schimbări radicale, dacă nu vor fi schimbări mondiale radicale", afirma Andrei Plesu in interviul pentru Adevarul.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22