Pe aceeași temă
În camerele de la subsol ale azilului din județul Mureș, aruncați departe de lume, lăsați fără apă, mâncare și ținuți printre fecale, muște și mormane de nisip, au fost găsiți șapte copii și adulți. Culmea e că în urmă cu două săptămâni, autoritățile au mers în control la azil, au găsit ceva probleme, dar nu au găsit și camerele ororilor de la subsol.
Atunci a fost închis un alt centru al asociației Re-Min, care funcționa pe Platoul Cornești din Târgu Mureș, transmite Radio Târgu Mureș, citat de Rador.
În urma controlului întreprins joi de către reprezentanții Centrului de Resurse Juridice la Centrul ”Căsuța Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești, toate organele de control mureșene s-au prezentat la fața locului.
După două săptămâni de când autoritățile din Mureș au mers în control în azilul din comuna Bărdești și l-au închis, voluntarii de la Centrul de Resurse Juridice au făcut o descoperire șocantă. Centrul funcționa fără probleme, cu 23 de pacienți în camere și alți șapte pacienți cu dizabilități ascunși în beciul clădirii, ținuți în condiții inumane. Pentru toți plătea statul român. Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au sunat la 112, așa că autoritățile au ajuns de urgență.
DSP Mureș a aplicat și o amendă pe lângă celelalte măsuri, anunță directorul instituției, Iuliu Moldovan:
„Ne-am deplasat si noi, Direcția de Sănătate Publică, la fața locului cu o echipă de inspectori. Din păcate, lucrurile s-au confirmat, condițiile în care stăteau cele 7 persoane (de la subsol) erau total neconforme. În total erau 30 de persoane. Era depășită și capacitatea. El era autorizat pentru 20, motiv pentru care s-a făcut o evaluare a acestora de către toate autoritățile competente. Noi am luat măsuri pe partea noastră. Am aplicat o sancțiune contravențională de 40.000 de lei și am interzis desfășurarea activității în acel subsol.”
Inspectorii care au evaluat centrul în urmă două săptămâni nu au avut suspiciuni că aici ar putea trăi persoane în astfel de condiții, mai spune Iuliu Modovan:
„La Platoul Cornești, Direcția de Sănătate Publică Mureș a suspendat activitatea pe motiv de condiții igienico-sanitare. La unitate de la Bărdești nu au fost suspiciuni. A fost verificată și nu s-a găsit de către nici o instituție aspectele care au fost constatate ieri.”
Un echipaj de la UPU SMURD a evaluat la fața locului toate persoanele din azil, iar cei găsiți la subsol au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe din Târgu Mureș. Rezidenții care nu au fost identificați cu probleme medicale au fost distribuiți, tot joi, în unități ale DGASPC Mureș.
Licența de funcționare a Centrului din Bărdești a fost retrasă, în urma acestor controale, de către Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dezabilități (ANPDPD).
Autoritățile locale au căutat rapid alte locuri de cazare pentru toți oamenii internați în centru, inclusiv pentru cei care erau în camerele amenajate. ”Până în momentul de faţă din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecţiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparţinători şi alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparţinând de DGASPC din municipiul Sighişoara (4 persoane) şi localităţile Luduş (9 persoane) şi Ideciu (3 persoane)”, a transmis ISU Mureş.
Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a precizat că s-au făcut toate documentele care vor fi înaintate spre competenta soluţionare către DIICOT Mureş. ”Avem persoane de la Bucureşti, de la Covasna şi avem persoane din Târgu Mureş. Din aceste trei locuri au fost aduşi, la decizia unor autorităţi şi printr-un contract de externalizare servicii dintre DGASPC-uri şi acest Centru, conform legii (...) Am avut discuţii cu doamna ministru al Muncii şi, de îndată, prin Decizia 784, a fost retrasă licenţa acestui centru, pentru că până nu am avut retrasă licenţa nu am putut să purcedem la relocarea acestor persoane”, a declarat Mara Togănel.