Cine este Victor Gaetan?

Fara Autor | 16.11.2009

Pe aceeași temă

Numele lui Victor Gaetan, unul dintre autorii volumului Pradarea Romaniei, a mai fost vehiculat si in campania din 1996, dar si in 2004, cind a venit in calitate de coordonator al campaniei Liei Roberts care a renuntat la serviciile sale ca urmare a unor suspiciuni de colaborare cu Securitatea, relateaza HotNews.ro. Gaetan este cunoscut ca un apropiat al lui Ion Iliescu, fiind implicat in acuzatiile aduse Regelui Mihai ca ar fi furat tablouri din patrimoniul national.

In octombrie 1996, publicistul romano-american C, alaturi de sotia sa, jurnalista Eleanor Kenelly, au acuzat autoritatile de la Bucuresti ca au cheltuit nejustificat milioane de lei pe contracte dubioase incheiate cu firme de promotion din SUA. Acuzatiile erau formulate in plina campanie electorala, parlamentara si prezidentiala, potrivit Mediafax.

In 16 februarie 2004, Victor Gaetan era prezentat opiniei publice din Romania in calitate de coordonator al campaniei prezidentiale a Liei Roberts. O luna mai tarziu, Lia Roberts anunta ca a renuntat la serviciile acestuia, dupa ce a aflat din presa ca, in anii 1980, Eugen Ionesco il atentiona, printr-o scrisoare, pe Mircea Eliade de suspiciunea sa ca Gaetan ar fi lucrator al Securitatii de la Bucuresti. Scrisoarea a fost facuta publica de Ioan T. Morar, care a fost dat in judecata de Gaetan si a pierdut procesul. Ulterior, Morar s-a adresat CEDO.

Presa a relatat ca,  dupa 1990, Victor Gaetan s-a apropiat de presedintele  Ion Iliescu, iar numele sau a fost vehiculat in scandalul lansarii acuzatiilor potrivit  carora Regele Mihai ar fi furat niste tablouri din patrimoniul national. Ulterior, instantele de judecata au stabilit ca acuzatiile nu erau reale.  Simina Mezincescu, apropiata Casei Regale, a declarat pentru Romania libera ca Victor Gaetan ar fi "un escroc, specialist in lansarea unor diversiuni".

Valeriu Tabara, fost lider PUNR in acei ani, l-a cunoscut pe Gaetan la acea vreme si s-a intalnit des cu el. Tabara sustine pentru Romania libera ca "Gaetan a venit la PUNR prin 1993 si s-a apropiat foarte mult de Funar, care era  primarul Clujului si care l-a numit consilierul sau. Gaetan i-a organizat si vizite in SUA, iar Funar a promis ca-l face senator. Cat timp a fost consilierul lui Funar, Gaetan a vorbit foarte mult pe telefoanele Primariei Cluj in tari  din zonele araba si africana. A fost atunci si un scandal de presa cu cheltuielile primariei pe telefoane date in tari exotice. Tot Gaetan a fost implicat si in protestul celor sase senatori care s-au opus venirii lui Alfred Moses ca ambasador al SUA la Bucuresti. El avea obiceiul sa se lipeasca de tot felul de grupuri politice, folosindu-se de sotia sa, descendenta unei familii politice importante din SUA, pe care o prezenta membrilor mediului pe care voia sa-l penetreze. Dupa parerea mea, el nu este apropiat de serviciile secrete americane si nu  are influenta in SUA, asa cum vrea el sa lase impresia", a declarat Tabara.

Ultima data, Victor Gaetan a fost mediatizat in 2004, ca purtator de cuvant si consilier al Liei Roberts, candidat la presedintia Romaniei. Atunci, Mugur Ciuvica afirma: "Din 1990 incoace domnul Gaetan este inscris pe orbita lui Ion Iliescu".

Gaetan, absolvent al Universitatii Sorbona este specializat in drept si diplomatie. In 1989 era proprietar al Alex Gallery din Washington si editor al Washington Arts magazine.

Fostul procuror DIICOT, Ciprian Nastasiu, si-a prezentat la Bucuresti, intr-o conferinta de presa, cartea "Pradarea Romaniei", scrisa impreuna cu scriitorul romano-american Victor Gaetan, in care detaliaza implicarea presedintelui Basescu in afacerea Omar Hayssam.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22