Pe aceeași temă
Tariceanu a spus ca decizia CCR pune lucrurile intr-un fagas corect si ca serviciile de informatie nu se pot substitui organelor de cercetare penala.
"Pentru mine este un moment, intr-un fel, extrem de important, pentru ca vine sa confirme ceea ce de o buna bucata de vreme am avut curajul sa spun si anume ca drepturile si libertatile cetatenilor sunt incalcate, sunt abuzate, ca exista grave derapaje democratice... CCR pune lucrurile... intr-un fagas corect si atrage atentia ca serviciile de informatie nu pot inlocui, nu se pot substitui organelor de cercetare penala... Dupa caderea comunismului si o lunga perioada, ne-am bucurat in mod real de o democratie care avea in centrul ei respectarea drepturilor si libertatilor individului, ca incet-incet sa glisam catre un regim autoritar, un regim de dictatura, un regim de abuz...", a afirmat Tariceanu, citat de Hotnews.
Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a declarat ca decizia CCR este corecta: 'CCR incearca sa clarifice articolul 141 din Codul de procedura penala, pentru ca spune: politia si alte organizatii'. Pot fi si organizatii private sau organisme ale statului care nu au in atributiuni unele activitati si sa faca interceptari... Inainte de acest cod de procedura penala, adica in vechiul cod, nu era mentionata politia sau alte institutii. Tacea, fapt pentru care a trebuit sa reglementam lucrurile prin decizii ale CSAT, puse in aplicare pe urma, pentru ca decizia CSAT a fost sa decidem ca SRI este autoritate nationala pe interceptari legate de convorbirile telefonice. Acest lucru a fost generat de faptul ca erau singurii care aveau dotarea completa, ca urmare a Summit-ului NATO din 2008', a afirmat fostul presedinte, citat de Agerpres.
Dana Garbovan, membra a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania a declarat la RFI, ca decizia CCR privind interceptarile SRI reprezinta un pas spre normalitate: "Efectele deciziei CCR se aplica doar pentru viitor si in motivare Curtea reia de altfel viziunea acesteia, intemeiata pe Constitutie, din textele anterioare. Mai simplu spus si pe intelesul tuturor, dosarele deja definitive nu sunt afectate de aceasta decizie, se pot face revizuiri doar in situatia in care au fost invocate in cursul dosarului exceptii de neconstitutionalitate privind acest text legal, pentru celelalte nu mai exista nici o varianta de modificare a hotararilor judecatoresti", explica Dana Garbovan.