Meleșcanu îl izolează pe Tăriceanu și vrea să facă grup parlamentar pe spatele defunctului grup ALDE

Dora Vulcan | 18.09.2019

Teodor Meleşcanu a avut miercuri o întâlnire cu deputații din grupul defunct al ALDE pentru refacerea grupului sub alte comandamente decât ale lui Tăriceanu, cu riscul excluderii acestora din ALDE.

Pe aceeași temă

Teodor Meleşcanu caută sprijin la colegii săi din ALDE pentru a face un grup parlamentar la Cameră, pe spatele celui desființat, în urma excluderii din ALDE a deputaților ofertați de Dăncilă cu posturi în guvern și a demisiei din partid a altor doi. Scopul lui Meleșcanu este să-l izoleze pe Tăriceanu, după ce, la Senat, unde a ajuns șef cu sprijinul PSD, a refuzat înregistrarea celui mixt creat de Tăriceanu cu parlamentari din Pro România.

Pentru a-și îndeplini dezideratul, Teodor Meleșcanu a avut deja o întâlnire în acest scop miercuri dimineaţă în biroul lui cu mai mulți parlamentari ALDE, transmite Digi 24.

Prin încercarea de a refacere a grupului parlamentar de la Camera Deputaților, Meleşcanu îi dă încă o lovitură sub centură lui Călin Popescu Tăriceanu.

Meleşcanu are nevoie de încă şase deputați pentru a reface și prelua controlul asupra grupului parlamentar.

Odată ce aceștia i s-ar alătura nu ar mai putea face parte din ALDE după decizia luată săptămâna trecută de conducerea partidului cu privire la cei care acceptă posturi de la PSD sau ajung să-i asigure PSD destructurarea partidului acceptând alte afilieri politice sau electorale decât cele decise de conducerea partidului.

Cinci deputați au demisionat marți din grupul de la Cameră al lui Tăriceanu: Ion Cupă, Alexandru Băișanu, Grațiela Gavrilescu, Mihai Niță și Marian Cucșa.

Primii trei au fost excluși din ALDE după ce au acceptat să fie nominalizați de premierul PSD Viorica Dăncilă la conducerea ministerelor lăsate libere de ALDE după ieșirea de la guvernare.

Cei cinci și-au înregistrat marți demisiile la Biroul Permanent iar miercuri a fost anunțată oficial în plenul Camerei Deputaților desființarea grupului ALDE, pentru că partidul nu mai are numărul suficient de membri pentru a beneficia de un grup parlamentar.

Demisionarii nu au anunţat cum vor proceda în continuare, astfel că momentan rămân neafiliaţi.

Cei cinci deputaţi sunt contestatari ai lui Tăriceanu şi Chiţoiu în ALDE.

Până la aceste demisii, grupul ALDE de la Cameră avea 19 membri, dintre care doar 14 aleși pe lista partidului.

Conform regulamentului, un grup parlamentar se poate înființa și funcționa dacă are în componență minimum 10 membri aleși pe lista aceluiași partid.

La rândul său, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi convocat o şedinţă de urgenţă la parlament pentru a discuta cu liderii ALDE ce este de făcut în condiţiile în care partidul e lovit şi în Senat şi în Camera Deputaţilor, transmite Digi 24.

***

Nici la Senat, unde a ajuns șef, Teodor Meleșcanu, nu-l iartă pe Tăriceanu, căruia i-a refuzat înființarea unui nou grup mixt „Democrația”, format din senatori neafiliați ex-ALDE și ex-PSD, trecuți la Pro România, însă PSD și Teodor Meleșcanu, devenit șef al Senatului cu sprijinul PSD, amână o decizie în acest sens.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că în urma afilierii la grupul ALDE din Senat a membrilor Pro România Adrian Ţuţuianu, Vasile Ilea şi Nicolae Marin, a depus o solicitare la conducerea Senatului pentru înființarea unui grup parlamentar mixt, care să poarte denumirea „Democraţia”.

Solicitarea lui Tăriceanu a fost refuzată de PSD, care a cerut un punct de vedere al comisiei de regulament.

Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, i-a răspuns lui Tăriceanu că în Biroul Permanent s-a decis ca înființarea grupului să fie analizată în comisia de regulament.

În replică, senatorul ALDE Dorin Bădulescu a declarat de la tribună că este un „abuz” prin refuzul de a se lua act de înființarea grupului întrucât regulamentul Senatului nu vorbește de aprobări, ci doar de un anunț în plen.

Solicitarea lui Tăriceanu a fost amânată până când comisia de regulament va lua o decizie în acest sens.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22