Tăriceanu îl ia pe Daniel Zamfir la ALDE. PNL anunțase că îl exclude după atacul la BNR

Dora Vulcan | 17.06.2018

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat duminică înscrierea în ALDE a senatorului Daniel Zamfir, care își anunțase sâmbătă plecarea din PNL, după ce conducerea liberalilor decisese excluderea sa din partid.

Pe aceeași temă

 

 

 

Daniel Zamfir s-a remarcat în acest mandat de senator prin atacuri extrem de dure la adresa BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu. El este și inițiatorul unor proiecte de lege extrem de controversate, criticate de partidul din care a făcut parte până sâmbătă, când și-a anunțat plecarea dn PNL. Zamfir, un apropiat al Gabrielei Firea și abonat la emisiunile Antenei 3, a lansat în ultimele luni atacuri și la adresa conducerii PNL, scrie G4 Media

 

Plecarea lui Zamfir se produce înainte ca partidul să-l excludă, după ce Orban și-a anunțat intenția de-a o face și în pragul depunerii moţiunii de cenzură liberale. Zamfir este iniţiatorul legii dării în plată. 

 

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că gestul nu e singular şi că în următoarea săptămână este așteptată venirea altui senator liberal. Potrivit unor surse citate de TVR, ar fi vorba de Marius Nicoară, parlamentar de Cluj. Conform acelorași surse, ar trebui să li se adauge și câțiva parlamentari PMP, care vor face pasul fie spre ALDE, fie spre PSD.

 

 

 

Daniel Zamfir pleacă din PNL înainte de a fi exclus. ”Partidul merge în direcția greșită”

 

 

Senatorul PNL Daniel Zamfir, cunoscut ca inițiatorul legii privind darea în plată, pleacă din PNL după ce conducerea partidului a decis, în luna martie, să propună excluderea sa în Consiliul Național. Zamfir l-a criticat pe Ludovic Orban și deciziile acestuia privind partidul.

 

"Lucrurile pe care le traim impreuna de o buna bucata de vreme sunt pentru mine de neimaginat. V-o spun cu toată sinceritatea şi amăraciunea! Sunt membru al acestui partid de zece ani, am avut onoarea să fiu deputat în perioada 2012-2016, iar acum din 2016 senator. De la bun început am crezut şi cred în continuare că rolul parlamentarilor este să facă legi bune şi aşteptate de oameni. Aşa am gândit când am început cu legea dării în plată, aşa gândesc şi acum când am iniţiat Legile împotriva cămătăriei, legi care protejează milioane de români împotriva abuzurilor instituţiilor financiare bancare şi nebancare. Nu mică mi-a fost surprinderea când am constatat că preşedintele partidului meu ia decizia să fiu exclus din partid dacă voi continua cu aceste proiecte de lege.

Eu însă am continuat şi ele au fost votate în Senat, cu sprijinul majorităţii PSD-ALDE şi îmi doresc să fie votate cât mai repede şi în Camera Deputaţilor pentru a face dreptate milioanelor de români care sunt victimele abuzurilor sistemului bancar şi nebancar. Motivaţia excluderii mele, cum că sunt deviaţionist de la linia partidului, este, din păcate, din vremuri pe care ni le-am fi dorit demult apuse şi sunt expresia gândirii primitive a preşedintelui PNL şi a celor din jurul său", a scris Daniel Zamfir, pe Facebook.

 

Acesta îl acuză pe Ludovic Orban că a dus partidul într-o direcţie greşită, care a ajuns să apere abuzurile.

 

 

Mesajul integral lansat pe pagina sa de Facebook: 

 

”SCRISOARE DESCHISA CATRE LIBERALII DIN PNL

 

Dragi colegi liberali,

 

Lucrurile pe care le traim impreuna de o buna bucata de vreme sunt pentru mine de neimaginat. V-o spun cu toată sinceritatea și amăraciunea! Sunt membru al acestui partid de zece ani, am avut onoarea să fiu deputat în perioada 2012-2016, iar acum din 2016 senator. De la bun început am crezut și cred în continuare că rolul parlamentarilor este să facă legi bune și așteptate de oameni. Așa am gândit când am început cu legea dării în plată, așa gândesc și acum când am inițiat Legile împotriva cămătăriei, legi care protejează milioane de români împotriva abuzurilor instituțiilor financiare bancare și nebancare. Nu mică mi-a fost surprinderea când am constatat că președintele partidului meu ia decizia să fiu exclus din partid dacă voi continua cu aceste proiecte de lege.

Eu însă am continuat și ele au fost votate în Senat, cu sprijinul majorității PSD-ALDE și îmi doresc să fie votate cât mai repede și în Camera Deputaților pentru a face dreptate milioanelor de români care sunt victimele abuzurilor sistemului bancar și nebancar. Motivația excluderii mele, cum că sunt deviaționist de la linia partidului, este, din păcate, din vremuri pe care ni le-am fi dorit demult apuse și sunt expresia gândirii primitive a președintelui PNL și a celor din jurul său.

Întotdeauna liberalii au fost campionii modernizării și dezvoltării economice si campionii democratiei. Or, ce vedem astăzi? PNL a fost băgat în tranșee de către Ludovic Orban și un grup restrâns și ilegitim de „prieteni sfătuitori”, un PNL care în loc să apere drepturile și libertățile fundamentale ale omului, s-a transformat în apărătorul abuzurilor.

Tot expresia unei gândiri primitive este și decizia luată de „grupul președintelui”de a nu iniția și vota nicio propunere alături de PSD. Așa se face că la legi importante care vin în sprijinul milioanelor de români, cum sunt Legea plafonării dobânzilor bancare și ale IFN-urilor, Legea retractului litigios, Legea leasingului și a titlului executoriu la creanțele comerciale PNL a votat, din păcate, împotriva milioanelor de români, în interesul Instituțiilor bancare și IFN. La fel de aberant a fost votul împotriva Legii ”Parcul cu Platani” și nesusținerea noii Legi a Curții de Conturi, precum si a Codului Administrativ, legi așteptate de toți primarii și funcționarii publici din România.

Dincolo de atitudinea primitivă, aberantă a ”grupului președintelui” eu așteptam o reacție și din partea celor din conducerea PNL, alții decât cei din „grupul Președintelui”! Este vorba despre direcția greșită în care merge PNL, din punctul meu de vedere politica neo-liberală a anilor ‵90, în care piața trebuia lăsată liberă cu reglementări minimale în domeniul financiar e deja depășită. Astăzi, în toată lumea politica de centru dreapta, e o politică umanist-liberală care are în centrul preocupărilor prosperitatea cetățeanului, apărarea drepturilor lui, înaintea intereselor instituțiilor financiare și ale multinaționalelor. Inclusiv OECD atrage atentia ca libertatea pietelor a dus la crearea de monopoluri si oligopoluri, iar spirala inechitatilor a crescut.

Cel mai rău lucru, însă, care s-a petrecut a fost pierderea brand-lui care consacrase PNL în istoria sa de peste 140 de ani în opinia publică: dintr-un partid apărător al drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, a ajuns apărătorul fățiș al abuzurilor, și mai grav, epuizându-și argumentele politice, președintele PNL apelează la plângeri penale și atacuri fără precedent la CCR, acțiuni care pun PNL în cea mai rușinoasă postură din istoria sa. Asa am ajuns ca acestea sa fie prioritatile noastre si nu sanatatea si educatia, dupa cum anunta eminenta cenusie a PNL, dl Citu.

 

Dragi liberali care gândiți cu adevărat în spirit liberal,

 

Constat cu amărăciune că efortul meu de a-i convinge pe aventurierii libertarieni din jurul președintelui că drumul PNL este unul profund greșit e în zadar! Am asteptat, dupa decizia legata de excluderea mea, o reactie a partidului. Ea n-a venit. Multi dintre voi ma rugati insa in privat sa nu plec, sa lupt! Dar asta doar in privat. Am asteptat sprijin pentru proiectele de lege care fac bine romanilor si nu intereselor care planeaza in jurul gruparii Orban. Dar cel mai mult am asteptat un raspuns la ceea ce e mai important: pentru cine lupta si face politica acest partid? Pe cine apara? Milioane de romani sau pe cei care ii abuzeaza pe romani?

 

Din acest motiv, am decis să-mi concentrez energiile pentru a duce la bun sfârșit proiectele de lege pe care oamenii le așteaptă.

Fara ipocrizie, va indemn sa dati raspunsuri la cele de mai sus! Drumul meu in PNL se opreste aici. Sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, cu adevărații liberali din PNL ne vom întâlni de aceeasi parte a baricadei, apărând împreună DREPTURILE ȘI LIBERTĂȚILE FUNDAMENTALE ALE OAMENILOR.

 

Așa sa ne ajute Dumnezeu!!”

 

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, în 28 martie, că BEx a decis excluderea din partid a senatorului PNL Daniel Zamfir şi demiterea conducerii filialei Sector 3 - a preşedintelui Florin Alexe şi a Biroului permanent. Hotărârea urma să fie luată în Consiliul Naţional.

 

Problemele au început între Orban şi Zamfir încă de la începutul anului, atunci când preşedintele PNL a anunţat că senatorul PNL Daniel Zamfir are ”atitudini neconforme” cu linia partidului şi dacă va continua în aceeaşi manieră se vor despărţi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22