Observator cultural

Fara Autor | 04.02.2005

Pe aceeași temă

Marti, 25 ianuarie, in Observator cultural a aparut urmatorul anunt: "Ii anuntam pe aceasta cale pe cititorii nostri ca o parte a echipei redactionale - Ion Bogdan Lefter, Paul Cernat, Olga Machin, Mihaela Michailov, Ana Maria Sandu - a decis sa se retraga o data cu incheierea acestui numar al Observatorului cultural. Revista isi suspenda aparitia pe luna februarie, urmand sa revina in martie, intr-o noua formula." Luni, 31 ianuarie, la redactia revistei 22, a sosit comunicatul SOS Observator cultural, cu rugamintea sa-l gazduim in paginile noastre, ceea ce si facem mai jos. Pentru a avea si celalalt punct de vedere, ne-am adresat doamnei Carmen Musat, redactorul-sef al publicatiei. Reproducem in continuare cele doua texte.

SOS Observator cultural

Intr-o perioada marcata de cam prea multa galagie (discursuri postelectorale triumfaliste, declaratii incendiare etc. - pe scurt, discutii aprinse despre pseudo-evenimente), se pot intampla lucruri grave, dar care sa treaca aproape neobservate. E cazul, de pilda, al stirii privind iminenta disparitie a Observatorului cultural in formula consacrata in cei cinci ani de existenta. Credem ca peisajul intelectual romanesc va fi mai monoton ideologic, mai putin occidental, mai sarac, fara vocea speciala a Observatorului asa cum s-a facut ea auzita sub directia lui Ion Bogdan Lefter. Pentru noi, ziua de marti, cand la chioscurile de difuzare a presei sau pe internet nu vom mai gasi saptamanalul pe care-l stiam si de care ne atasaseram, va fi mai trista. Poate, totusi... se mai poate face ceva!

Gabriel Andreescu, Magda Carneci, Andrei Corbea-Hoisie, Liviu Cutitaru, Mihai Dinu Gheorghiu, Mihaela Frunza, Sandu Frunza, Adrian-Paul Iliescu, Gelu Ionescu, Victor Neumann, Anamaria Pop, Liviu Rotman, Michael Shafir, William Totok, George Voicu

Observatorul cultural isi va pastra radicalitatea

Apelul SOS Observator cultural, semnat de cativa dintre colaboratorii cunoscuti ai revistei, imi intareste convingerea ca, dincolo de orgoliile si subiectivitatile mele sau ale lui Bogdan Lefter, revista a devenit in acesti ani o institutie de sine statatoare si ca disparitia sa din peisajul intelectual romanesc ar fi o mare pierdere.
Tocmai de aceea consider necesar sa lamuresc confuzia pe care se intemeiaza reactia semnatarilor. Trebuie spus ca, dupa ce am cazut de acord cu Bogdan ca noi doi nu mai putem functiona ca o echipa (din motive asupra carora nu vreau sa insist acum), dezacordul major a aparut in momentul in care el a considerat ca revista trebuie sa dispara odata cu plecarea lui, iar eu am sustinut necesitatea continuarii proiectului. Plecarea lui Bogdan Lefter de la Observator cultural inseamna incheierea unei etape in viata revistei, dar nu si disparitia ei. Observator cultural va reaparea in martie si va continua sa spuna lucrurilor pe nume, la fel de transant cum a facut-o si pana acum. Revista isi va pastra radicalitatea, nu si idiosincraziile. Vom oferi si pe mai departe spatiu de afirmare proiectelor culturale alternative, vom promova ideologia liberala, spiritul critic, polemicile de idei si dialogul cultural, ramanand conectati la dinamica fenomenului cultural contemporan. Vom incerca insa si alte combinatii de continut, vom diversifica tematica.
Profit de acest prilej pentru a-i invita pe toti semnatarii apelului alaturat - a caror solidaritate intelectuala cu Observatorul cultural nu poate decat sa ma bucure -, sa colaboreze si pe viitor la Observator si ii asigur ca, incepand din 3 martie a.c., vor putea gasi din nou revista preferata la chioscuri, dar nu in ziua de marti, ci in fiecare joi.

Carmen Musat

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22