Pe aceeași temă
SOS Observator cultural
Intr-o perioada marcata de cam prea multa galagie (discursuri postelectorale triumfaliste, declaratii incendiare etc. - pe scurt, discutii aprinse despre pseudo-evenimente), se pot intampla lucruri grave, dar care sa treaca aproape neobservate. E cazul, de pilda, al stirii privind iminenta disparitie a Observatorului cultural in formula consacrata in cei cinci ani de existenta. Credem ca peisajul intelectual romanesc va fi mai monoton ideologic, mai putin occidental, mai sarac, fara vocea speciala a Observatorului asa cum s-a facut ea auzita sub directia lui Ion Bogdan Lefter. Pentru noi, ziua de marti, cand la chioscurile de difuzare a presei sau pe internet nu vom mai gasi saptamanalul pe care-l stiam si de care ne atasaseram, va fi mai trista. Poate, totusi... se mai poate face ceva!
Gabriel Andreescu, Magda Carneci, Andrei Corbea-Hoisie, Liviu Cutitaru, Mihai Dinu Gheorghiu, Mihaela Frunza, Sandu Frunza, Adrian-Paul Iliescu, Gelu Ionescu, Victor Neumann, Anamaria Pop, Liviu Rotman, Michael Shafir, William Totok, George Voicu
Observatorul cultural isi va pastra radicalitatea
Apelul SOS Observator cultural, semnat de cativa dintre colaboratorii cunoscuti ai revistei, imi intareste convingerea ca, dincolo de orgoliile si subiectivitatile mele sau ale lui Bogdan Lefter, revista a devenit in acesti ani o institutie de sine statatoare si ca disparitia sa din peisajul intelectual romanesc ar fi o mare pierdere.
Tocmai de aceea consider necesar sa lamuresc confuzia pe care se intemeiaza reactia semnatarilor. Trebuie spus ca, dupa ce am cazut de acord cu Bogdan ca noi doi nu mai putem functiona ca o echipa (din motive asupra carora nu vreau sa insist acum), dezacordul major a aparut in momentul in care el a considerat ca revista trebuie sa dispara odata cu plecarea lui, iar eu am sustinut necesitatea continuarii proiectului.
Plecarea lui Bogdan Lefter de la Observator cultural inseamna incheierea unei etape in viata revistei, dar nu si disparitia ei. Observator cultural va reaparea in martie si va continua sa spuna lucrurilor pe nume, la fel de transant cum a facut-o si pana acum. Revista isi va pastra radicalitatea, nu si idiosincraziile. Vom oferi si pe mai departe spatiu de afirmare proiectelor culturale alternative, vom promova ideologia liberala, spiritul critic, polemicile de idei si dialogul cultural, ramanand conectati la dinamica fenomenului cultural contemporan. Vom incerca insa si alte combinatii de continut, vom diversifica tematica.
Profit de acest prilej pentru a-i invita pe toti semnatarii apelului alaturat - a caror solidaritate intelectuala cu Observatorul cultural nu poate decat sa ma bucure -, sa colaboreze si pe viitor la Observator si ii asigur ca, incepand din 3 martie a.c., vor putea gasi din nou revista preferata la chioscuri, dar nu in ziua de marti, ci in fiecare joi.
Carmen Musat