Pe aceeași temă
„Avem şi noi planuri acolo“, declara – relatează The Guardian – spre sfârşitul săptămânii trecute preşedintele rus Vladimir Putin, la Summit-ul G20, contrazicându-l şi ironizându-l – deliberat şi public – pe preşedintele american Barack Obama în legătură cu situaţia din Siria. În acel moment, navele americane de luptă din Mediterana, Marea Roşie şi Marea Arabiei erau deja gata de acţiune împotriva unor obiective strategice din Siria. Între timp, mai multe nave militare ruseşti au plecat spre apele siriene, iar secretarul de stat al SUA încerca, tot la sfârşitul săptămânii trecute, la Paris, să convingă lideri din lumea arabă să se alăture unei acţiuni militare contra Damascului.
SUA au deja, în Mediterana de Est, cinci distrugătoare mari din clasa Arleigh Burke. Fiecare dintre acestea are un deplasament maxim de 9.217 tone şi poate lansa, în succesiune rapidă, până la 90 de rachete (antiaeriene, de croazieră, antisubmarin). Dacă, să zicem, 50% din numărul total al rachetelor aflate acum la bordul celor cinci distrugătoare americane sunt de croazieră, navele în cauză pot lansa, împreună, nu mai puţin de 225 de Tomahawk-uri împotriva unor ţinte siriene. Tot în Mediterana de Est se află şi o navă americană de asalt şi debarcare, USS San Antonio, cu câteva sute de militari din U.S. Marine Corps la bord, afirmă Jerusalem Post. Mai spre Vest, în Mediterana Centrală, U.S. Navy are mai multe submarine cu propulsie nucleară, care, de asemenea, pot lansa împotriva unor ţinte din Siria zeci de rachete de croazieră. În Nordul Mării Arabiei se află un portavion american, care are la bord peste 70 de avioane de luptă foarte moderne. În Marea Roşie se află, încă de săptămâna trecută, un alt portavion al SUA care, şi el, poate lovi cu forţă devastatoare diverse obiective militare vitale pentru regimul criminal al lui Assad.
Siria poate conta în primul rând pe un sistem antiaerian consistent, alcătuit – estimează RIA Novosti – din aproape 900 de rachete antiaeriene, unele dintre ele extrem de moderne, ca şi din 4.000 de tunuri antiaeriene de diverse tipuri. E puţin probabil că aceste arme pot doborî rachete de croazieră ce zboară la altitudine joasă, dar ele ar putea da de furcă avioanelor de luptă, dacă acestea vor fi folosite. În plus, estimează surse occidentale, printre care şi Fox News, sirienii au în jur de 70 de rachete ruseşti antinavă performante, de tipul P-800 Yakhont, dar acestea au o rază de acţiune relativ mică, de cel mult 300 de mile marine. Sirienii par să-şi fi redizlocat multe unităţi militare, trimiţându-le în mod deliberat în zone intens locuite, astfel încât orice atac american să provoace, inevitabil, multe victime colaterale.
Rusia a trimis spre Siria crucişătorul purtător de rachete Moskva, nava-amiral a flotei militare din Marea Neagră, mai multe nave de debarcare, o navă antisubmarin, precum şi o navă de spionaj radio-electronic (intelligence-gathering ship), numită Priazovye, a cărei plecare din Sevastopol şi trecere prin Bosfor e confirmată de Interfax şi AFP. Priazovye este capabilă, între altele, să detecteze cu mare precizie poziţiile navelor americane, ca şi momentul lansării unor rachete de croazieră sau de alte tipuri, putând astfel avertiza, la nevoie, regimul lui Bashar al-Assad că un atac masiv se va produce în mai puţin de o oră.
Una dintre dificultăţile majore pe care va trebui să le depăşească un eventual atac occidental împotriva Siriei, menit să reducă semnificativ capacitatea regimului Assad de a folosi şi în continuare arme chimice, constă în faptul că autorităţile de la Damasc au dispersat deja, în peste 50 de zone diferite, stocurile de aproximativ 1.000 de tone de gaze de luptă pe care le au. Cel puţin aşa susţine BBC, care cita la 8 septembrie un raport bazat pe date furnizate de serviciile de informaţii turceşti, ale unor ţări arabe şi ale unor state occidentale.
În plus, există riscul extinderii şi escaladării necontrolate a unui foarte probabil conflict militar. Ştim, bunăoară, că mişcarea şiită Hezbollah intenţionează să apere Damascul, dar şi să atace Israelul, dacă primeşte dispoziţii în acest sens din partea Iranului, relatează Jerusalem Post. Israelul a testat cu succes, la 3 septembrie, împreună cu SUA, fiabilitatea sistemelor sale antirachetă, relatează ziarul Haaretz.
* Florin Diaconu este conferenţiar dr. la FSPUB şi senior researcher în cadrul IDR.