Pe aceeași temă
Deşi Partidul Republican, în mod tradiţional, a susţinut libertăţile individuale, în ultimii ani a devenit dominat de dreapta religioasă, care a împins partidul către conservatorism social.
Preşedintele Obama se află în avantaj în urma celei de-a doua dezbateri prezidenţiale televizate ce a avut loc în seara zilei de marţi, 16 octombrie, la Hofstra University în New York. Sondajele de opinie realizate de CNN şi alte canale de televiziune imediat după dezbatere au arătat că preşedintele Obama conduce cu câteva procente înaintea guvernatorului Mitt Romney. Deşi diferenţele în evaluarea performanţei celor doi candidaţi au fost relativ mici, ele l-au ajutat pe preşedintele Obama să-şi menţină avantajul electoral pe care cele mai multe sondaje de opinie i-l dau în statele-cheie precum Ohio, Wisconsin, Iowa şi Nevada.
Este legitim să ne întrebăm: în ce măsură dezbaterile televizate dintre candidaţi influenţează rezultatul alegerilor? Părerile sunt împărţite. Mass-media, analiştii politici şi publicul trăiesc intens spectacolul mediatic până imediat înaintea alegerilor. Studiile statistice, pe de altă parte, au arătat că impactul dezbaterilor este de scurtă durată, după care opinia publică revine la starea de dinaintea dezbaterilor. Cu alte cuvinte, dezbaterile nu influenţează, în general, părerea alegătorilor. Deşi milioane de alegători urmăresc dezbaterile (65 de milioane au urmărit cea de-a doua dezbatere), cei mai mulţi o fac pentru a-şi susţine candidatul preferat, la fel precum suporterii unei echipe sportive urmăresc jocul pentru a-şi susţine echipa favorită. Impactul dezbaterilor asupra votului final este estimat a fi undeva între 1-3% şi îi afectează în principal pe alegătorii indecişi. Impactul dezbaterilor poate fi esenţial numai în cursele foarte strânse.
Dezbaterea din 16 noiembrie a avut loc într-un cadru mai puţin formal decât prima, aşa-numitul Town Hall Meeting, în cursul căreia alegătorii au adresat direct întrebări celor doi candidaţi. Temele abordate au vizat în principal politica internă, dar s-a discutat şi atacul asupra consulatului american din Benghazi. În sală au fost prezenţi 82 de alegători indecişi. Întrebările au avut un caracter mai personal, comparativ cu prima dezbatere, şi au vizat în mare măsură starea economiei. Printre subiectele abordate au fost crearea de noi locuri de muncă, în particular pentru absolvenţii de universităţi. De asemenea, cei prezenţi şi-au exprimat îngrijorarea privind continua pierdere de locuri de muncă către ţări unde forţa de muncă este mai ieftină. Diferenţele dintre candidaţi au fost evidente. Romney s-a folosit de performanţa sa la compania Bain Capital şi apoi ca guvernator al statului Massachusetts, ca să se prezinte drept un bun manager al economiei şi un creator de locuri de muncă. Totodată, el a atacat performanţa economică a preşedintelui Obama, spunând că jumătate dintre absolvenţii de colegiu nu găsesc locuri de muncă şi că rata şomajului ar fi de fapt peste 10% (faţă de cifra oficială de 7,8%), dacă ar fi luaţi în calcul şi cei care renunţă la a mai căuta de lucru. Romney a menţionat, de asemenea, deficitul bugetar care a crescut de la 10 la 16 miliarde de dolari în timpul Administraţiei Obama. De data aceasta preşedintele Obama nu s-a lăsat mai prejos. Dacă în prima dezbatere el a părut obosit şi i-a lipsit verva caracteristică, în această dezbatere a trecut la contraatac. El l-a acuzat pe Mitt Romney că s-ar fi numărat printre cei dintâi care au investit în companii ce au dus la pierderea de locuri de muncă către China.
Din cea de-a doua dezbatere nu au lipsit nici gafele. Una dintre întrebări s-a referit la reducerea inegalităţilor dintre bărbaţi şi femei pe piaţa muncii, unde femeile câştigă numai 72%, comparativ cu veniturile bărbaţilor. Preşedintele Obama a vorbit despre experienţa familiei sale, a dificultăţilor întâmpinate de mama şi bunica sa, care şi-au crescut copiii şi în acelaşi timp s-au străduit să avanseze profesional, izbindu-se de prejudecăţile inerente epocilor respective. Romney a vorbit despre încercările lui de a promova femei în posturi de conducere în timpul cât a fost guvernator de Massachusetts. El a povestit cum a luat legătura cu diferite organizaţii de femei pentru a i se recomanda femei competente, iar aceste organizaţii i-au adus „dosare pline de femei“. Nefericita sintagmă a stârnit multe zâmbete şi comentarii în mass-media şi se anticipează că îl va costa multe voturi pe Romney, în particular în grupurile de femei unde sondajele îl arătau în urma lui Obama şi unde avea nevoie mai mare de voturi. Dincolo de a fi numai o alegere de cuvinte nereuşită, ea îl arată pe Romney o dată în plus a fi un candidat coborât parcă din trecut, rupt de realităţi şi care nu se poate conecta cu problemele oamenilor. Mulţi alegători îl percep ca pe un candidat nepotrivit, care a sfârşit prin a face un deserviciu Partidului Republican. Într-o perioadă când în America criza economică îi împinge pe mulţi alegători din clasa medie la nivelul sărăciei, averea lui Romney este estimată în jur de 200 de milioane de dolari. Dacă este ales, va fi cel mai bogat preşedinte pe care America l-a avut vreodată. Deşi religia sa mormonă nu a fost adusă prea mult în discuţie în timpul campaniei electorale, ea contribuie la izolarea sa faţă de valorile marii majorităţi a americanilor.
Dezbaterea din 16 octombrie, ca şi cea dintre candidaţii Joe Biden şi Paul Ryan la funcţia de vicepreşedinte, a arătat serioase probleme în platforma Partidului Republican. Partidul Republican reprezintă alegătorii de dreapta şi este în favoarea unui rol cât mai limitat al guvernului în economie. Deşi partidul în mod tradiţional a susţinut libertăţile individuale, în ultimii ani a devenit dominat de dreapta religioasă, care a împins partidul către conservatorism social. În timp ce societatea americană devine din ce în ce mai diversă şi mai tolerantă la diversitate, Partidul Republican a răspuns acestor transformări sociale, respingându-le şi focalizându-se asupra unor valori ale trecutului. În mod special generaţiile tinere şi femeile aflate pe piaţa muncii nu se simt reprezentate de actualul Partid Republican şi de vederile lui stricte privind avortul, familia şi religia. În alegerile prezidenţiale din 2008, de exemplu, 65% dintre tinerii sub 30 de ani şi 56% dintre femei au votat pentru preşedintele Obama. Minorităţile etnice, de asemenea, votează în mai mare măsură cu candidaţii democraţi. 67% din populaţia de origine hispanică a votat în 2008 cu preşedintele Obama. Acest lucru se datorează poziţiilor stricte pe care Partidul Republican le-a adoptat faţă de imigraţie, în special privind imigranţii ilegali. La o întrebare privind obţinerea cetăţeniei de către imigranţii aflaţi în Statele Unite, Mitt Romney s-a exprimat în favoarea autodeportării imigranţilor ilegali, cu posibilitatea creării unei căi către cetăţenie pentru copiii acestora. El a susţinut totodată legea contra imigrării ilegale, adoptată de statul Arizona, una dintre cele mai stricte din America. Preşedintele Obama, pe de altă parte, propune ca imigranţilor ilegali să li se deschidă în viitor o cale către cetăţenie, cu excepţia celor care comit infracţiuni.
Problema taxelor şi a deficitului bugetar a revenit şi în această a doua dezbatere. Preşedintele Obama a fost mult mai incisiv decât în prima întâlnire, iar cei doi candidaţi s-au atacat reciproc cu cifre şi statistici. Problema porneşte de la reducerile de taxe introduse de către fostul preşedinte George W. Bush şi care au fost extinse de către Barack Obama ca parte din pachetul său de stimulare a economiei după criza economică din 2008. Pentru următorii patru ani, preşedintele Obama vrea să menţină reducerile numai pentru familiile cu venituri medii şi joase, dar să le crească pentru cei cu venituri peste 250.000 de dolari pe an, pentru a creşte veniturile bugetare şi a reduce deficitul. Mitt Romney, pe de altă parte, doreşte să menţină reducerile pentru toate categoriile, indiferent de venit, pentru a obţine o creştere economică şi crearea de noi locuri de muncă. Problema deficitului bugetar a dus la un schimb de replici aprins între cei doi candidaţi. Romney l-a atacat pe Obama privind creşterea deficitului în ultimii patru ani. Obama l-a contraatacat pe Romney, argumentând că politicile acestuia de reducere a taxelor şi de creştere a cheltuielilor militare vor mări şi mai mult deficitul.
Performanţa mai bună a preşedintelui Obama în cea de-a doua dezbatere, precum şi avantajul pe care acesta îl are în sondajele de opinie îl situează în acest moment pe Obama în fruntea cursei pentru preşedinţie, dar lucruri neprevăzute pot interveni în cele două săptămâni rămase până la alegeri. //
Comentarii 7
Gh. P. - 11-06-2012
Nu e incorect sa-i numesti asiatici sau negri, e incorect sa-i numesti masa de milogi (Sint tare curios cum erati voi numiti cind ati emigrat in America. Si daca v-a convenit). Culoarea nu joaca nici un rol aici si nici nationalitatea. Am vazut mexicani muncind de dimineata pina seara pe cimp sau prin gradini si am vazut si romani stind degeaba si plingindu-se de soarta care nu-i ajuta. Nu tine de politicalyl correctness sa numesti (sau nu) pe cineva milog, tine de bun simt.
RăspundeBogdan - 11-02-2012
Gheorghe Popescu, Nu e nimic incorect politic" in a numi asiatici, negri, sudamericani, musulmani, imigranti ilegali" asiatici, negri, sudamericani, musulmani, imigranti ilegali! Exact asa sunt numiti si in SUA, de albi si de ei insi! A numi in romana un negru (black) negru nu inseamna a-l numi "negro", sintagma patata de sclavism care a fost apoi inlocuita expresia "sintagma de culoare". Dar asta nu arata decat mentalitatea ta paranoida de autointitulat gardian politically correct care habard n-are de realitatile americane, cum ar fi faptul ca rasa nu a fost o chestiune dezbattuta in campanie si e cam passe in SUA, ca asiaticii sunt cei mai de succes americanii, ca in primaries Romney a avut un contracandidat republican de culoare etc, si ca doar imigratia e o chestiune dezbatatuta, insa ca electorat hispanicii veniti din Mexic sunt destul de impartiti intre democrati si republicani....Ca si articolul, comentariu incompetenent si pura propaganda a unor clisee stangiste scoase de media vest-europeana de stanga despre SUA si despre republicani in particular, care e adevarat, au o problema de imagine in Vestul Europei preponderent mult mai stangist....
RăspundeBogdan - 11-02-2012
Hai sa fim seriosi, eu nu stiu cate stie autorul despre SUA si "dreapta religioasa" - cuvant de cod, ohh very scarry! - ca sa il descrie pe Romney, un manager de firma financiar si fost guvernator intr-un stat extrem de "liberal", care a introdus primul sistem medical universal in Massachussets si care are un plna economic imbratisat de multi economisti americani, unclusiv din aia cu Nobel - ca "rupt de realitate", ai cu realitate?
RăspundeMarinake - 11-01-2012
In polemica cu comentatorii. Care sunt barbati si le e greu sa inteleaga perspectiva unei femei. Dl. Laur Petrescu Valori republicane anacronice: Avortul trebuie interzis(intocmai ca la Nea Nicu) iar daca o femeie ramane insarcinata in urma unui viol sau a unui incest este ca violul respectiv n-a fost chair viol (Todd Akin candidat republican) sau ca sarcina trebuie sa fie privita ca o binecuvantare (Richard Mourdock candidat republican) Mai mult aici http://www.huffingtonpost.com/2012/10/31/john-koster-the-rape-thing_n_2051752.html Educatia sexuala nu trebuie facuta in scoala. Sau daca e facuta, se face doar partea cu abstinenta. Iata o modalitate foarte simpla de a mentine saracii saraci. Scoala de stat e de doamne ajuta, cu cat e cartierul mai sarac, cu atat e mai proasta, daca saracii ajung la facultate e un noroc. Cum poate un parinte sarac sa trimita unul si nu patru copii la facultate?. Cei cu burse intra in competitie cu studenti care au studiat in scoli private. Unii pot suplimenta lipsa cursurilor pe care nu le-au facut in liceu, altii nu. Toata chestia cu ajutoruri date intreprinderilor scazand taxele e o abureala care-I avantajeaza pe cei care sunt déjà bogati. In rest toti viseaza sa devina milionari. Mai bine ar invata ce sa faca cu banii si ce inseamna solidaritate sociala. Familia - sex dupa casatorie. Iar casatoria este doar intre un barbat si o femeie. Divortul e tolerat insa Religia - are rol predominant - dar e bine sa fii crestin protestant. Dreapta religioasa. Candidatii republicani au fost in general sustinuti de evangelistii. George Bush, McCain si mai putin Romney http://articles.latimes.com/2012/may/10/news/la-pn-poll-romney-behind-bush-mccain-in-evangelical-support-20120510 Cum Romney e mormon, deci sectant in viziunea evanghelistilor, unii evangelistii isi indeamna credinciosii sa voteze cu Iisus (limbajul nu prea e plin de dragoste catre aproape ) http://www.votingforjesus.com/ Dl Milescu face o remarca interesanta . Emigrantii ilegali voteaza cu Obama. Asta ori e prostie,ori minciuna, ori scapare. In nici o tara din lume emigrantii (legali sau ilegali) nu voteaza. America este o tara de emigranti. Hispanicii sunt minoritatea cea mai numeroasa si se nasc mai putini copii albi in ziua de azi decat copii ai minoritatilor. Daca nu va convine culoarea, rasa si religia cetatenilor americani ce ati catat in aceasta tara. 47% dintre americani nu platesc taxe. In afara de saraci (si trebuie sa fii sarac rau ca sa ai ajutoare) alti milogi sunt: Pensionarii cu pensii de la Asigurari Sociale sau de invaliditate. Care au cotizat pentru pensia lor si nu au o pensie particulara unde veniturile se taxeaza. Militarii in serviciu activ din zonele de conflict care n-au venituri ca sunt pe front Studentii care nu lucreaza Candidatul partidului Republican , dl Romney este la fel de teapan si ne-natural ca John Kerry, candidatul democrat care a pierdut alegerile in fata lui G Bush Daca
RăspundeLaur Petrescu - 10-29-2012
Acesta este un articol deosebit de slab si de partinitor. Autoarea probabil ca s-a inspirat din materialele publicate de o "anumita parte a presei" din SUA, ori poate direct din materialele de propaganda ale Partidului Democrat american. S-o luam pe rind: 1) Dosare pline de femei. Poate imi scapa mie, dar ce anume este caraghios sau stupid sau anormal in aceasta exprimare? Faptul ca nu s-a zis "dosare pline de NUME de femei"?! 2) "îl arată pe Romney o dată în plus a fi un candidat coborât parcă din trecut, rupt de realităţi ÅŸi care nu se poate conecta cu proÂblemele oamenilor" Inteleg ca politicienii sa se exprime in acest fel, in mod special in campanie, dar un jurnalist? Si inca unul care este profesor de stiinte politice?! Asta-i propaganda democrata 100% iar autoarea probabil ca nici macar nu-si da seama de asta. 3) "averea lui Romney este estimată în jur de 200 de milioane de dolari. Dacă esÂte ales, va fi cel mai bogat preÅŸedinte pe care America l-a avut vreodată." Acesta este un comentariu care vrea sa insinueze ca un presedinte bogat inseamna un presedinte rau. Probabil ca autoarea a uitat ce "grozav" a fost in Romania pe timpul aluia care-si spunea "sarac si cinstit". Ori poate ca nu are habar ce "rau" este in Anglia, de exemplu, sub conducerea unei regine deosebit de bogate. 4) "DeÅŸi reÂliÂgia sa mormonă nu a fost adusă prea mult în discuÅ£ie în timpul campaniei electorale, ea contribuie la izolarea sa faţă de valorile marii majorităţi a americanilor." Stati linistita dna. Armeanu, alde CNN, New York Times si alte surse media pro-democrate au avut grija sa reaminteasca alegatorilor, in tot timpul campaniei, de faptul ca Romney este mormon si sa mentioneze tot soiul de chestii dubioase in legatura cu religia lui. Dupa care au trecut sub tacere faptul ca seful senatului SUA, un democrat, este si el tot mormon. 5) "în ultimii ani a devenit dominat de dreapta religioasă, care a împins parÂtidul către conservatorism social. ÃŽn timp ce societatea americană devine din ce în ce mai diversă ÅŸi mai tolerantă la diÂversitate, Partidul Republican a răspuns acestor transÂformări sociale, respingându-le ÅŸi focaÂliÂzându-se asupra unor valori ale treÂcuÂtuÂlui" Iarasi, puncte de discutie luate pe nemestecate din mesajele de propaganda ale taberei democrate. In primul rind, chestia cu "dreapta religioasa" care nu stiu ce face este absolut hilara si strecurata aci cu zero argumente. Iar treaba cu "valorile trecutului" este mortala. Autoarea considera asadar ca valorile sunt o chestie asa, de moment, precum moda de sezon! Doamna profesoara, eu ma cutremur cind ma gindesc ce anume invatati pe studentii dv., daca in astfel de articolase reusiti sa debitati (sau sa repetati, fara a gindi) astfel de gugumanii. 6) "sonÂdajele de opinie îl situează în acest moment pe Obama în fruntea cursei pentru preÅŸedinÅ£ie" Dna. profesoara, probabil ca ati vrea dumneavoastra sa fie asa, dar uite ca du
RăspundeGheorghe Popescu - 10-29-2012
Daca limbajul vulgar te confirma ca nascut in Romania, identificarea "problemelor" americane (asiatici, negri, sudamericani, musulmani, imigranti ilegali) da o imagine clara a ceea ce intelegi dumneata despre platforma republicana. Sper totusi ca republicanii sa aiba mai multa minte, pentru ca, daca dumitale ti se poate scuza opinia (venind dintr-un cur de lume), pe ei nu-i mai poate scuza nimeni. Noroc ca americanii nu sint chiar toti atit de batuti in cap, cum ii prezinti dumneata indirect.
RăspundeMircea Milescu - 10-28-2012
Titlul articolului d-voastra nu este sustinut de nici un singur argument. Aveti totusi dreptate afirmand ca 65% dintre minoritati voteaza cu O. Este logic: asiatici,negri,sudamericani,musulmani,imigranti ilegali toti voteaza cu Obama. 47% din populatie nu plateste impozite,nu lucreaza colecteaza ajutor social. Cine poate sa puna la munca aceasta masa de milioane de milogi? Nimeni,absolut nimeni!
Răspunde