Portrete de ziarişti

Andrei Plesu 22.12.2014
SHARE 36

De 25 de ani, profităm nestingherit de libertatea presei. Ziarele, televiziunile, site-urile media oferă o amplă galerie de profesionişti ai informaţiei. Îi citim, îi auzim la radio, îi vedem pe micile ecrane, sau la conferinţele de presă ale politicienilor.

 

Statutul de jurnalist (sau, pe o treaptă mai simandicoasă, de „analist politic”) a devenit atît de rîvnit, încît, din ce în ce mai des, vedem strecurîndu-se sub umbrela lui inşi care, pînă mai ieri, practicau alte meserii: critici şi istorici literari, psihologi, sociologi, ingineri, poeţi, istorici de artă etc. (E drept, există şi destui despre ale căror atribute profesionale nu ştim nimic). Apar, mereu, noi vedete, noi aspiranţi, noi (sau vechi) „maeştri”. În ciuda acestei abundenţe, trebuie să spunem, totuşi, că, în general, prestaţia breslei lasă serios de dorit. Eleganţa stilistică, acurateţea ştirii, onestitatea amplasamentului politic sunt, de multe ori, carente. Ne întîlnim mai curînd cu propagandişti nevricoşi, cu militanţi infailibili, cu amatori de scandal şi de băşcălie. Peisajul este luxuriant, tipologia e multicoloră. Încerc, mai jos, cîteva portrete, fără ambiţii sistematice şi fără să pretind că diversitatea se poate epuiza.

 

1. Jurnalistul teleghidat. Uşor de identificat mai ales în conferinţele de presă. El vine „la lucru” cu un mandat gata făcut. I se spune „de-acasă” (de la patron, redactor-şef, director) ce are de făcut. Cu alte cuvinte, lecţiile îi sunt scrise de alţii: „te duci şi ataci!”, „te duci şi pui întrebări enervante!”, „te duci şi, indiferent care e tema conferinţei, o ţii langa cu tema ta!”, sau, „te duci şi ridici mingii la fileu!“, „te duci şi distragi atenţia de la subiectele incomode!“. Foloseşti frecvent declaraţii de genul: „nu mi-aţi răspuns la întrebare!”, sau „ştiu că nu vă place postul nostru de televiziune”. Actorul distribuit în acest rol rămîne, în fond, anonim. Nu e decît vocea unui comando care, la o adică, îl sancţionează, dacă nu s-a achitat cum trebuie de sarcina primită.

 

2. Jurnalistul suveran. E opusul celui de la punctul 1. Scrie şi vorbeşte pentru a-şi consolida statuia, pentru a lăsa umbra inconfundabilă a profilului propriu asupra oricărui subiect. N-are mamă, n-are tată. E altfel. Dacă „trend”-ul e în favoarea unui anumit politician, sau a unei anumite idei, el e contra. Şi viceversa. Important e ca lumea să vadă că are de a face cu un personaj de o independenţă cosmică, nealiniabil, imprevizibil, nesistematizabil. De fapt, nu e gazetar decît printr-o mişcare de sacrificiu, prin acceptarea generoasă a unei funcţii comune. În realitate, e un gînditor, un scriitor, un „intelectual fin”, care se apleacă asupra contingenţelor ca asupra unei „materii prime” pentru o „operă” de cu totul alt calibru. N-are, propriu-zis, convingeri. Dar are întotdeauna dreptate. Încearcă să te lămurească, deşi ştie că nu eşti tocmai pregătit să pricepi. El însă pricepe ceea ce mai nimeni nu pricepe. E singur pe scenă. Singur cu propriul său prestigiu. Uneori e melancolic, alteori şugubăţ. Şi, întotdeauna, e bucuros să sară la beregata grangurilor, a liderilor, a celebrităţilor. Sunt singurii demni de otrava condeiului său.

 

3. Jurnalistul arţăgos. Ca şi „jurnalistul suveran”, arţăgosul trăieşte în inflaţia certitudinilor, dar, spre deosebire de el, nu e solemn. Îi plac răzmeriţa, confruntarea, stilul bătăios. De regulă, e prost dispus. Şi ştie mai bine decît toţi interlocutorii săi cine a greşit, cine e de vină, ce e drept şi ce nu, ce e adevărat şi ce nu. ”Te ia la întrebări” fără milă, e ofuscat dacă nu-i slujeşti scenariul, e sîngeros de ironic şi, la urma urmelor, te dă afară din platou. Observ, fără misoginism, că această categorie e abundent ilustrată, pe mai multe canale de televiziune, de doamne şi domnişoare. Ele ”moderează” orice dezbatere după modelul execuţiei publice. Nu sunt jurnalişti, sunt instanţe. Cu cîteva capete deasupra miniştrilor, parlamentarilor, preşedinţilor cu care au de a face. (E drept, uneori nici nu e greu). Dialogul e o specie a harţei, spiritul critic se exersează pe o claviatură sumbră, între bombăneala dezgustată şi furia devastatoare. Atmosfera generală e de jenă şi frică.

 

4. De ceva vreme, face rating, jurnalistul sermonizant. Suferă pentru necazurile naţiei, vorbeşte în numele ei, cultivă predica, în cheie amară uneori, în cheie sever justiţiară alteori, mereu îngrijorat, mîhnit, duios, aspru, ameninţător, după caz. ”Trinitas” în versiune seculară. Repetitiv şi deci plicticos, jurnalistul sermonizant are, totuşi, mare succes la mătuşi singuratice şi pensionari nostalgici. E eroul frustrărilor lor de o viaţă, vocea care le confirmă toate ofurile şi idiosincrasiile.

 

Mă opresc aici, grăbindu-ma să precizez că există şi gazetari buni, care se străduiesc să fie corecţi, să folosească bine limba română, să nu iasă, cu orice preţ, din graniţele onorabile ale meseriei. Pe de altă parte, mă intrigă apariţia unui nou tip uman, prezent seară de seară in anumite studiouri de televiziune, un fel de bîrfitor de serviciu care, fără să aibă vreo calificare specială, îşi dă cu părerea despre orice. E ”competent” (pentru că, indiferent ce se discută, spune mereu acelaşi lucru), e radical, e angajat permanent într-o răfuială personală cu vreo doi-trei ”duşmani” antipatici, pe socoteala cărora cîştigă, totuşi, o pîine bunicică. Dacă încerci să afli ceva despre identitatea reală a insului, n-ai nici o şansă: n-a produs nimic, nu s-a ilustrat prin nimic, n-are o meserie catalogabilă. E doar zgomotul ritmic al propriului neant.

 

Cum spuneam, nu am pretenţia unui inventar complet al gazetăriei autohtone. Piaţa e mult mai cuprinzătoare, mai pestriţă, mai veselă şi mai tristă. Şi nici nu se împrospătează, la intervale regulate, prin alegeri…

 

Articol preluat: adevarul.ro

Comentarii 36

Silviu Dumitrescu - 01-13-2015

Dle. Sergiu Popescu imi pare rau ca am avut curajul sa ma apropii de piedestalul pe care tronati dvs. Si noi astia mici ne mai jucam , ba o leapsa ( sa nu credeti ca e vorba de "ba pe a .... ) ba o fata ascunsa , din care cauza nu prea v-am vazut in Panteonul marilor sciitori ,ce spuneati ca a iesit acum din tipar dintre operele dvs.? ba statuile : atunci cand am admirat-o pe S.P am simtit un val de emotie devastator. Saracul Vanghelie rau a ajuns ! Cateodata, asa in "nevinovatia " lui e mai sincer decat multi epigonii ai neamului ( nostru ,vreau sa zic ) Cu stima ,dle. S.P

Răspunde

revista22fil - 01-01-2015

Blitzkrieg si ingratitudine in politica! In vara lui 2012, conform unui plan sintetic intocmit de Felix, USL a luat o serie de masuri ultra-concentrate pe parcursul a doua-trei zile, prin care a indepartat de la putere PDL. A fost un Blitzkrieg, o lovitura de stat, cu respectarea constitutiei. A fost o miscare politica uluitoare, organizata perfect de catre juristii USL, desfasurata 'peste noapte'. O astfel de miscare politica, uluitor de rapida, a fost si parvenirea lui Klaus Iohannis, din pozitia de 'om de incredere a presedintelui PNL - Crin Antonescu - , in pozitia de presedinte al Romaniei. Iohannis a povestit cum Antonescu l-a vizitat la Sibiu, in urma cu doi ani si i-a propus sa intre in guvern. Propunerea i-a convenit lui Klaus (probabil se potrivea cu aspiratiile sale de parvenire politica). Propunerea a cazut, dar Klaus a intrat in PNL, a ajuns rapid vice-presedinte, omul de incredere al lui Crin, pana in urma cu sase luni, cand Klaus 'a dat loviura' : l-a detronat pe Crin printr-o miscare rapida, ingenioasa, din care Crin nu s-a dezmeticit pana azi. Klaus a anuntat atunci ca va candida la postul de presedinte si ne-a asigurat ferm ca va castiga confruntarea cu Ponta. PSD si Ponta nu l-au luat in serios. Aveau milioane de sustinatori, aveau puterea totala, politica si administrativa. Spre uluirea generala, Klaus a ajuns presedinte, cu o majoritate zdrobitoare. Klaus l-a tratat pe Crin cu superioritate, ca pe un neadaptabil , ca pe un depasit politic, nu i-a mai 'acordat' atentie 'la vedere!'. Crin, aproape ca trezeste compasiunea cetatenilor, pentru prabusirea sa violenta, de pe pozitia de presedinte al PNL si de la siguranta (timp de trei ani), ca va fi presedintele tarii, pe farasul PNL, silit sa asiste neputincios cum i se trage presul de sub picioare. Cum sa fie calificata miscarea abila, de Blitzkrieg, a lui Klaus? De 'jucator' sau de 'moderator' cu manusi de catifea? In privinta relatiei cu prietenul sau Crin, deja romanizatul Klaus poate fi etichetat ca fiind 'un ingrat'?

Răspunde

revista22fil - 01-01-2015

Artizanii confectioneri de sefi! Clasic, sefii erau confectionati de catre oratori si de catre condeierii (ziaristi) renumiti.. Acum, sefii sunt confectionati de catre artistii facebook-ului. In curand, vor apare companii care sa aiba scris pe firma : 'confectionam sefi de toate nivelurile, folosim exclusiv facebook!'.

Răspunde

revista22fil - 12-29-2014

Ziaristii nostri sa ia aminte : NPR (post de radio public din SUA) : NPR : 'Klaus Iohannis, care a devenit presedintele Romaniei cu o platforma anticoruptie, are nevoie "sa lucreze in tandem" cu sefa DNA Laura Codruta Kovesi pentru a inregistra progrese in aceasta lupta'. Se impune o clarificare : Fara existenta lui Traian Basescu la Cotroceni, Codruta Kovesi nu ar fi acum sefa DNA, nu ar fi fost sefa parchetului general, cand Daniel Mora era seful DNA. Ambii - Morar si Kpvesi - sunt 'opera' lui Traian Basescu. Lupta cu coruptia a fost punctul principal (promisiunea facuta poporului!), din programul cu care Traian Basecu a castigat alegerile prezidentiale. Traian Basescu a adus justitia sa functioneze ca azi, sa ii condamne pe borfasi, indiferent de pozitia respectivului in institutiile statului. Indemnul (recomandarea) NPR, facut lui Klaus Iohannis se traduce astfel in : continuati, domnule presedinte, ce a initiat si a dezvoltat Traian Basecu in lupta cu coruptia.

Răspunde

revista22fil - 12-29-2014

Ziaristii nostri sa ia aminte : NPR (post de radio public din SUA) : NPR : 'Klaus Iohannis, care a devenit presedintele Romaniei cu o platforma anticoruptie, are nevoie "sa lucreze in tandem" cu sefa DNA Laura Codruta Kovesi pentru a inregistra progrese in aceasta lupta'. Se impune o clarificare : Fara existenta lui Traian Basescu la Cotroceni, Codruta Kovesi nu ar fi acum sefa DNA, nu ar fi fost sefa parchetului general, cand Daniel Mora era seful DNA. Ambii - Morar si Kpvesi - sunt 'opera' lui Traian Basescu. Lupta cu coruptia a fost punctul principal (promisiunea facuta poporului!), din programul cu care Traian Basecu a castigat alegerile prezidentiale. Traian Basescu a adus justitia sa functioneze ca azi, sa ii condamne pe borfasi, indiferent de pozitia respectivului in institutiile statului. Indemnul (recomandarea) NPR, facut lui Klaus Iohannis se traduce astfel in : continuati, domnule presedinte, ce a initiat si a dezvoltat Traian Basecu in lupta cu coruptia.

Răspunde

revista22fil - 12-29-2014

Portret de presedinte - tema pentru ziaristi : Constitutia este vie, ni se ofera!" Cand admiram o 'opera' (lucrare de orice fel), o personificam, stiind ca ea este expresia materiala plasmuita de mintea, de sufletul cuiva pe care, de cele mai multe ori nu-l cunoastem. Este cazul nu numai al operelor de arta (si muzica este o arta!), ci si al tuturor realizarilor umane de exceptie. Daca un om (singur sau in echipa) a creat o 'opera' care il reprezinta, care este o parte din mintea si din sufletul lui, si daca Dumnezeu l-a creat pe om, atunci il descoperim, in acea lucrare (opera), pe insusi Dumnezeu. Fiecare dintre oameni, fiecare opera a fiecarui om, sunt opere ale lui Dumnezeu (ale Universului-Creator, spun evolutionistii). Si constitutia unei tari este 'opera' (lucrarea) unui om, singur sau, de regula, in echipa. Astfel, constitutia nu este 'litera moarta', este vie, este o parte din viata celor care i-au dat viata. Chiar daca o consideram un 'instrument' de lucru, un ghid care asigura legalitatea, dreapta convietuire a unei societati umane, ea trebue sa ne fie bine cunoscuta, un prieten viu, inzestrat cu o multime de 'insusiri' care asigura instaurarea miracolului dreptatii. Oamenii, in special cei ce ii conduc, trebue sa cunoasca toate 'insusirile' onstitutiei, in cele mai mici amanunte si sa le valorifice in folosul lor., sa nu ramane niciun ascunzis nevalorificat la maximum, sa ii fie fortate lumitele, unele elastice, fara sa fie 'deteriorate', fara sa fie depasite. Este necesar ca un om sa fie dotat nu numai cu inteligenta, cu pregatire profesionala, pentru a 'forta' creator, lucrativ, limitele constitutiei; el trebue sa fie dotat natural si cu curajul valorificarii integrale a 'insusirilor' constitutiei. Traian Basescu a avut, ca presedinte, insusirile personale pentru a valorifica integral 'insusirile' constitutiei actuale, a fost un 'jucator'. Este necesar, in folosul tarii, ca si Klaus Iohannis sa fie un 'jucator', chiar daca va prefera sa isi zica 'implicat'. Ortodox sau protestant, presedintele trebue sa arate ca este o parte din Domnul.

Răspunde

Sergiu Popescu - 12-29-2014

Dumitrescule, tu chiar crezi ca esti in masura sa judeci comentariile altora? Du-te baiete la scoala si-nvata limba romana ca n-o stapanesti nici macar cat Vanghelie...

Răspunde

Adrian Rusu - 12-28-2014

da, sa te fereasca Dumnezeu de umorul nemtilor, mai ales daca sunt inarmati.

Răspunde

revista22fil - 12-28-2014

Aviz jurnalistilor "culti"! Doi sau mai multi oameni, aflati in colturi diferite ale pamantului, care nu stiu unul de existenta celorlati, pot ajunge la anumite concluzii, in viata, mai cu seama catre sfarsitul acesteia, concluzii foarte asemanatoare, uneori identice, chiar ca intelepciune cu caracter(nivel) de filozofie. Necunoscandu-se intre ei, nu-i putem banui de plagiat, ca ar fura si colporta filozofia 'celuilalt'. Fiecare dintre ei isi trimite in eter gandurile sale. Acestia sunt ganditorii autentici, mai valorosi decat 'soarecii de biblioteca' - cei care extrag ganduri, idei, concepte din lucrarile unor scriitori renumiti si le vehiculeaza prin texte personale, chiar daca vehiculatorul respecta regula de a 'cita' numele autorului original/originar. Cand citesti o carte, vrei sa deduci cum gandeste autorul sa-i cunosti gandurile zamislite de el, sa afli care este nivelul lui de cultura (aceea lipsita de citate din altii, aceea care i-a cultivat mintea si sufletul, uitand, efectiv, onest care dintre cartile citite l-au format intelectual, pana la nivelul la ca se afla in acel moment Un om care are capul 'toba' de informatti poate ramane incult. Un om cult poate ajunge si cel care aduna cu mederatie informatii, dar mediteaza profund asupra fiecareia dintre acestea.

Răspunde

revista22fil - 12-28-2014

Vor fi ziaristii drepti si obiectivI? Traian Basescu a fost si este un om extrem de serios, de dedicat, deosebit de tenace in profesia lui, inclusiv in 'meseria de presedinte al tarii'. Are mult umor, la vedere! Oamenii cu mult umor sunt mai intelepti decat cei lipsiti de acest dar natural, au un orizont mai larg in viata, sunt mai 'accesibili' pentru restul societatii, inspira mai multa incredere. Si Traian Basescu este un om al lucrului bine facut, pana la capat. El este 'omul-locomotiva'. Toti (prieteni si dusmani) ii i-au acordat calificativul de 'animal politic' excelent. Inchiderea in sine a unei persoane, ermetismul exagerat nu denota, neaparat, mai multa profunzime si seriozitate, dar nici nu le exclude. Iohannis are multe de invatat de la Angela Merkel. Iohannis va fi 'un elev constiincios'. Angela Merkel are multe de invatat de la Traian Basescu (in special despre aceasta zona geo-politica a Europei, despre lupta cu coruptia, etc.). Traian Basescu cunoaste 'la perfectiune' lucruri pe care Angela doar 'le miroase' de la mare distanta. Traian Basescu si-a dovedit, de la inceput, atasamentul puternic fata de America (axa Bucuresti-Londra-Washington!). El si-a castigat in timp increderea SUA, pe care a lasat-o mostenire lui Iohannis. Iohannis este in faza : 'o promisiune' pentru SUA. Trebue sa isi castige prin fapte increderea acestui stat. Iohannis eate, si el, inteligent, are un umor ascuns, rece, mai 'nemtesc'. Unii (francezii) spun ca nemtii sunt 'nesarati', ca : 'sa te fereasca Dumnezeu de umorul nemtilor'. Traian Basescu si-a dovedit capacitatea de a lupta cu coruptia, avand succese rasunatoare, acceptate pana si de dusmanii lui. Iohannis si-a anuntat hotararea de a lupta ferma cu coruptia. Sunt de asteptat rezultatele acestei lupte. Traian Basescu si-a indeplinit o mare parte din programul sau de reformare a institutiilor statului, mai ramanand, insa, multe de facut. Iohannis a promis ca va reforma din radacini statul. Este laudabila aceasta intentie, cu precizarea ca nu trebue sa distruga ce a facut bine Traian Basescu. Asteptarile populatiei pentru realizarea promisiunilor facute de Iohannis sunt enorme.

Răspunde

Silviu Dumitrescu - 12-27-2014

Cat de mult va iubesc semenii mei ! Contaranii mei ! Conorasenii mei !Conclevetitorii mei ! Concartierenii (cred ca am inventat un cuvant ) mei ! Va iubesc ca toti ne pricepem la orice ! Va iubesc ca puteti scie "comentarii " cu Dex-ul alaturi ! Va iubesc ca putem fi ziaristi ,psihologi, imunologi (asta nu-si avea locul,dar imi place cum suna ) Va iubesc ,popor, suntem la nivelul superior, credeti ca mai puteti sa asimilati ceva? Nu-i asa ca suntem super- pregatiti ,super-civilizati ?! IARTA-I D-le PLESU CA NU STIU CE SPUN !!

Răspunde

Silviu Dumitrescu - 12-27-2014

Revista22fil te rog defineste "Silviu " care?

Răspunde

Ciobanul Bucur - 12-27-2014

1. Corina Dragotescu; 2. Ion Cristoiu; 3. Andreea Cretulescu; 4. Cred ca Gadea, desi ar fi trebuit adaugat "maestru al manipularii", ca sa-l recunoastem mai rapid.

Răspunde

revista22fil - 12-27-2014

Conducatorii cu viziune - vizionarii! Putin, nereusid sa dezvolte democratia autentica in Rusia, sa isi modernizeze structural tara, sa o aseze pe un drum stabil, al unei economii echilibrate, face ce stie mai bine kaghebistul din el : diversiunea, abaterea, catre tinte false, a atentiei poporului rus, de la nevoile materiale, de la tabloul ramanerii mult in urma tarilor avansate, civilizate, intretinerea atmosfera pericolului care ar ameninta maica Rusie, tinerea populatia intr-o permanenta tensiune, 'fabricarea de bombe, de rachete inter-continentale'. O astfel de 'viziune' politica are Putin. El este, in felul lui, un 'vizionar'. (DEX : VIZIÚNE s.f. 1. Imagine, reprezentare. 2. Mod specific de înțelegere și de interpretare a lucrurilor sau a fenomenelor; (p. ext.) previziune, perspectivă. 3. Vedenie, închipuire, halucinație, nălucire). Deci, exista si interpretarea '3'! Un cu totul alt fel de vizionar a fost Martin Luther King. A ramas in istorie, ca referinta, ca indemn, celebra lui afirmatie : 'I had a dream'., care a determinat o schimbare istorica a atitudinii 'albilor' fata de 'negrii', din America. Unii viseaza si cand sunt trezi (treji?), raman cu capul in nori, desprinsi de pamant, de realitate, de posibilitatile masurabile pe care le ofera viata. Acest fel de visatori se auto-eticheteaza "vizionari", sunt convinsi ca 'vedeniile' lor sunt 'viziuni' politice, de care fac caz cand vor sa se impuna in fata semenilor lor. Se poate vorbi despre existenta 'demagogiei vizionarilor', a unei categorii de 'vizionari'. Daca ajung sa isi conduca semenii, vizionarii se lauda cu viziunea lor politica, promit ca 'vor face si vor drege' (niste bla- bla-uri?), ca vor face tot ce nu au reusit alti conducatori, amagindu-si supusii ca ei detin 'bagheta magica'. Avem si noi astfel de "vizionari".

Răspunde

revista22fil - 12-27-2014

Ziaristi din categoria 'Catavencii' Catavencii sesizeaza ca Traian basescu i-a pacalit si pe pemepisti, ca nu mai vrea sa le fie presedinte, catalogandu-l ca, inca o data, nu este consecvent, nu este 'om de cuvant'. De cate ori si-a 'revaluat, pozitia fata de o situatie sau fata de o persoana, Traian Basescu s-a justificat cu : 'numai boul este concecvent'. Ca urmare, unii il catalogheaza ca imoral, fiind inconsecvent, altii aduc clarificarea ca inconsecventa este imorala numai in cazurile in care 'conditiile de referinta raman identice cu cele initiale', clarificarea ca 'schimarea acestor conditii impune o reevaluare', o adaptare la noile conditii, impietrirea in starea de consecventa, in aceste cazuri, fiind atribuita unui bou. Si maestru Liiceanu sublinia, intr-un articol scris i n1990 (Apel catre lichele) cat de nociva este 'impietrirea in proiect'.

Răspunde

revista22fil - 12-27-2014

Apel catre ziaristi : scrieti despre vizionari! Putin, nereusid sa dezvolte democratia autentica in Rusia, sa isi modernizeze sructural tara, sa o aseze pe un drum stabil, al unei economii echilibrate, face ce stie el mai bine kaghebistul din el : diversiunea, abaterea, catre tinte false, a atentiei poporului rus, de la nevoile materiale, de la tabloul ramanerii mult in urma tarilor avansate, civilizate, intretinerea atmosfera pericolului care ar ameninta maica Rusie, tinerea populatia intr-o permanenta tensiune, 'fabricarea de bombe, de rachete inter-continentale. O astfel de 'viziune' politica are Putin. El este, in felul lui, un 'vizionar'. (DEX : VIZIÚNE s.f. 1. Imagine, reprezentare. 2. Mod specific de înțelegere și de interpretare a lucrurilor sau a fenomenelor; (p. ext.) previziune, perspectivă. 3. Vedenie, închipuire, halucinație, nălucire). Deci, exista si interpretarea '3'! Un cu totul alt fel de vizionar a fost Martin Luther King. A ramas in istorie, ca referinta, ca indemn, celebra lui afirmatie : 'I had a dream'., care a determinat o schimare istorica a atitudinii 'albilor' fata de 'negrii', din America. Unii viseaza si cand sunt trezi (treji?), raman cu capul in nori, desprinsi de pamant, de realitate, de posibilitatile masurabile pe care le ofera viata. Acest fel de visatori se auto-eticheteaza "vizionari", sunt convinsi ca 'vedeniile' lor sunt 'viziuni' politice, de care fac caz cand vor sa se impuna in fata semenilor lor. Se poate vorbi despre existenta 'demagogiei vizionarilor', a unei categorii de 'vizionari'. Daca ajunge sa isi conduca semenii, vizionarii se lauda cu viziunea lor politica, promit ca 'vor face si vor drege' (niste bla- bla-uri?), ca vor face tot ce nu au reusit alti conducatori., amagindu-si supusii ca ei detin 'baheta magica'. Avem si noi astfel de "vizionari".

Răspunde

revista22fil - 12-26-2014

Exista o categorie de ziaristi care sa prezinte dechis,'sine ira et studio' (impartial) problema 'creationism versus evolutionism'? Indraznesc sa-mi scape acest soi de intrebare fiindca acum, dupa manifestarea credintei in Cel de Sus, prin laudabile eforturi stomacale si ale gatlejului drept-credinciosilor paznici, am sansa sa-mi treaca neobservata o astfel de blasfemie. Romanii drept-credinciosi care cred in ipoteza, lansata de putereamintii unor oameni ca noi, in urma cu doar cateva mii de ani,ipoteza care imagina teoria existentei unui Creator, Cel care a facut 'toate vazutele si nevazutele' (adica, nu numai omul, musculitele de otet, atomii, protonii, bacteriile, virusii, microbii, radiatiile de inca nestiute feluri, moleculele de infinite soiuri, miliardele de galaxii - distantate intre ele la miliarde de ani lumina (un an lumina = 10.000 de miliarde de km.), galaxii compuse fiecare din miliarde de sisteme solare, gaurile negre, etc., acei romani care nu au avut sansa sa fie la curent cu realizarile astrofizicii si care nu cuteza sa-si puna intrebarea : cine l-a facut pe Creator, dar pe Creatorul Creatorului, etc., ei cred in duhovnicii invesmstati in straie lungi pana dincolo de calcaie, purtand o misterioasa barba nesfarsit de lunga, ei cred in existenta diavolului (cine l-o fi facut pe 'necuratul', tot Dumnezeu?), ei cred in icoanele (picturile naive) - facatoare de minuni -, in existenta 'vietii de apoi', a iadului si a raiului, ei accepta icoane pe peretii scolilor, ore de religie in scoli, fiind interesati mai putin de educatia civica a copiiilor lor,si isi dau banutii putini pentru construuirea miilor de noi biserici (pentru miile de noi preoti), desi stiu ca revoltator de multe scoli au closet in fundul curtii, facut din cateva scanduri, in care mai scapa cate un copil, scoli care nu au apa curenta, care stau sa cada, aflate pe ulite fara canalizare, fara apa curenta, romani care se plang, pe drept cuvant, ca nu sunt destule spitale utilate modern, toti acei romani nu sunt ajutati sa iasa din primitivism. In afara de contributia acestor romani pentru biserica, Ponta a luat o parte din banii platiti de ei la stat si i-a dat bisericii, ca rasplata pentru sprijinul politic. Sefii bisericii, inalt prea-fericitii (adica fericiti peste meritul lor?), nu au ramas datori la alegerile din 16 Noembrie. Dar, n-a fost sa fie! Dumnezeu n-a plecat urechea la rugaciunile popilor ortodocsi, l-a sprijinit, cu puterea lui infinita, pe un pagan de protestant , 'strain de neam si de tara', pe "traficantul" de copii - cum ne informa Antena3, etc.! Ziaristii din categoria mentionata la inceputul acestui text ar face un bine imens omenirii daca ar incerca sa descifreze careva fi soarta oamenilor are au trait inaintea aparitiei ipotezei Creationismului. Unde vor ajunge ei? In rai sau in iad? Exista si o a treia destinatie vesnica? Faptele lor bune/rele exista depozitate undeva, pentru a fi luate la puricat?

Răspunde

revista22fil - 12-26-2014

Sa ia aminte ex-ziaristul Mihalache! Klaus al nostru (infiiat de majoritatea votanta) nu este un naiv. Este un politician pragmatic, calculat, metodic, deosebit de tenace, in urmarirea telurilor personale. Nu se da batut cu una, cu doua! Tentativa nereusita Grivco nu l-a descurajat. A stiut sa profite de mizeria nereusitului plan "Felix 2012', a stat la panda pana s-au decredibilizat total Crinisor si cvasi-total Viorel, si a iesit la o noua lupta, din care a iesit invingator. Acum, desi pune in evidenta, spre beneficiul propriu, anumite deficiente comportamentale ale lui Traian Basescu, va cauta sa-i fie clona in fond, va fi un 'jucator', zicandu-si 'doar implicat'. Mihalache si altii ca el isi fac iluzii desarte ca il pot manevvra pe abilul, cu aparenta de rigid, Klaus. Nemtii difera, si ei, intre ei, de la vivacitatea 'Muenchen' (mai catre Italia), pana la mai nordicii din Hamburg si Kiel.

Răspunde

revista22fil - 12-26-2014

Treburi jurnalistice curente! Un liberal este definit a fi un iubitor de libertate, un generos. Sefa Alinuca confirma, slobozind, catre urechi obosite de-atatea promisiuni, vorbele celui care a ales-o ca fiind: 'cea mai liberala dintre cei mai liberali'. Alinuca : Avem nevoie de "liniste, unitate si consens". Vorbe de aur, pe care le folosea si tovarasul Iliescu, atunci cand ni se adresa tovaraseste, cand ne invata minte s-o luam mai usurel cu democratia, atunci cand infiera doctrinar "agitatia politica" facuta de mugurii partidelor istorice. Si Felix - apararorul 'securitatii" poporului - il acuza pe Traian Basescu de tulburarea linistii societatii. Traian Basescu ii descifra pe Felix si pe ceilalti borfasi, cei cu care a fost pricopsita tara dupa '89, ca acesti bine-voitori generosi au nevoie de o atmosfera de liniste ca sa poata fura nestingherit, cu "randament" maxim. Ceausescu dadea 'indicatii pretioase', in care arata cum trebue sa fie 'omul nou' ca sa reuseasca in construirea comunismului victorios. Este de remarcat ceva : Alinuca isi da seama ca intra intr-un necunoscut imens pentru ea, ca nu stie ce nu stie despre ceea ce ar trebui sa stie, ca sa fie eficienta, in folosul tarii (nu numai al ei!). Oricum, lui Werner Klaus Iohannis nu-i va fi usor sa dialogheze (vorba mare!) "constructiv" cu smecherii din PSD - imputiti in rele -, sa nu se implice in viata politica a PNL din care tocmai a eclozat, sa lase soarta partidului in seama unor uselisti convinsi (pietrificati!),dezorientati, fiind lipsiti de obiectul muncii lor : 'Jos Basescu'. Unii dintre ei pregatesc deja noul concept politic uselist : 'Jos nepotii lui Basescu!'. Pentru ca noul nostru presedinte a sa aiba conditii generale favorabile conducerii tarii intr-un cu totul nou stil - 'Iohannist' -, sunt necesari ani buni, in care DNA sa faca ordine in tara, in prealabil, sa ii trimita in puscarii macar pe cei mai mari dintre borfasi, sa ne ramana numai puzderia de borfasi mici si mijlocii care otravesc intreaga tara. Traian Basescu -mult hulitul Base - a fost acuzat ca a fost 'jucator', prea 'jucator', distructiv de 'jucator', ca a fortat limitele constitutiei (nu a incalcat-o, ceea ce a fost decis de CCR!), in lupta cu borfasii, a fost acuzat violent si permanent, a fost hartuit neintrerupt de haitele conduse de puscariasul Felix (cam mica rasplata 'zece ani'!) ca nu face dialoguri "constructive", pasnice, cu borfasii. Felix manipula 'la liber' parlamentul (l-o mai conduce si acum, asa cum unii sefi de banda continua sa isi conduca banda chiar din puscarie?). Felix a compus si a citit in parlament decizia de suspendare a presedintelui tarii. El ne-a informat, la Antena3, fata-in-fata cu Gadea, ca Traian Basescu va fi demis in 60 de zile. Felix s-a jucat 'de-a senatul', intrand si iesind dupa pofta inimii lui dornica de libertate, de suprematie, spre stupoarea tovarasilor lui uselisti, convinsi ca asta-i un anti-basist exemplar, model de urmat (doar pana la portile palatului Rah

Răspunde

MIHAI 2 - 12-25-2014

De indata ce vom avea fiecare conexiune internet vom putea renunta linistiti la Parlament. Vom alege trimestrial sau lunar - prin vot electronic , deci fara mare agitatie electorala - un Presedinte care va avea si el puteri limitate. Va fi un MODERATOR care va avea doar rolul de a supune saptamanal Poporului seturi de legi care vor fi deci votate direct , exprimand vointa populara.******** De asemenea Justitia va putea fi regandita. Procurorii raman cum sant, dat Judecatorii se aleg si ei trimestrial sau lunar prin vot electronic. Apoi judecatorii vor avea doar rolulul de a expune cat de cat neutru pe bloguri specializate ce spune Acuzarea (procurorul) si ce spune Apararea (avocatul), iar in final poporul conectat va vota VINOVAT sau NEVINOVAT si dupa caz va stabili durata pedepsei pe baza unui algoritm de tipul celor folosite de institutele de sondare a opiniei publice.*****Trebuie gandit si un sistem de stimulare si recompensare a cetatenilor care isi vor exercita constiincios dreptul de a apasa tasta ENTER in cestiuni din acestea. Si sa nu fie voie votatul cu nick names. ****Avand totusi in vedere situatia din Ucraina - poate ca o vreme ar trebui ca in Europa de Est in general si la noi in special sa ramana sistemul democratic actual (biden,nuland, whatever)

Răspunde

revista22fil - 12-25-2014

Este urmatoarea tema de nasul lui Silviu? Vechimea, caz cu caz! Este admis unanim ca vechimea imbunatateste un vin. La vin, se potriveste! In alte cazuri, nu! Astfel, timpul va scadea vertiginos gradul de admitere a ipotezei care a generat raspandirea religiei crestine, ipoteza aflata intr-o competitie pe care o castiga implacabil stiinta, care demonstreaza, pas-cu-pas, ca universul isi este propriul Creator.

Răspunde

Marcela Bercaru - 12-25-2014

Domnule Andrei Plesu,cu tot respectul,imi ingadui o intrebare: cati dintre categoriile enuntate,si din altele,sunt JURNALISTI?

Răspunde

revista22fil - 12-25-2014

Inca o tema pentru Silviu Manastire! Ii va fi mai usor lui Ihannis? Daca da, de ce? Traian Basescu va ramane in istorie ca 'un mare jucator', in favoarea tarii, intr-o epoca grea, tulbure, controlata, din spate, de fostii 'comunisti si securisti la vedere inainte de '89', azi niste sc, de ei, urmasilor lor. Traian Basescu a avut de luptat nu numai cu insurmontabilele probleme in care 'Iliescu si ai lui, tradatorii neamului', au afundat tara. A avut de luptat cu fiare de teapa lui Dan Voiculescu si cu armata din slujba lui si a aliatilor lui, a avut de luptat cu giganticul criminal USL, cu planul Grivco. Toti adversarii, toti dusmanii luiTraian Basescu, oricat de mari, de aprigi, toti cei care au vrut si vor sa il desfiinteze ca politician au fost si au ramas ingroziti de forta dreptatii pe care o apara el. Ei, dusmanii lui ireductibili stiu mai bine, mai apasat decat cei ce il simpatizeaza si admira pe Traian Basescu, decat cei care ii inteleg si ii recunosc calitatile si eforturile, ei, dusmanii lui de moarte, stiu si inteleg perfect ca Traian Basescu este un conducator pur-sange, ca a impins tara inainte. Ei i-ar fi recunoscut calitatile si aportul in favoarea tarii, cu o singura conditie : sa ii fi lasat sa fure, sa nu se mai amestece in hotiile lor, sa ii fi admis ca pe o 'lume paralela', intr-o tranzitie a tarii pe termen nedelimitat, cat vor trai ei si urmasii urmasilor lor. Daca Traian Basescu ar fi fost "intelegator" cu ei, ar fi fost si ei cu el, conform : 'o mana o spala pe alta'.

Răspunde

Constantin Chitu - 12-25-2014

Indiferent din ce categorie a dlui Plesu ar face parte, jurnalistii au totusi un numitor comun: mercenariatul. Toti sunt niste "meseriasi" ai imperecherii cuvintelor. Ei nu de adevaruri sunt preocupati, ci de arta demonstratiei fara fond. Satisfactia lor cea mai mare e atunci cand, orice-ar spune, reusesc sa fie convingatori pentru publicul cititor. Pentru ei adevarul e o chestiune fara relevanta si fara importanta. Ei se pricep doar sa-si poleieze minciunile cu staniolul cuvintelor. Stiu sa-si ambaleze vidul de dincolo de cuvinte cu ambalajul conceptelor. In jurnalism totul este interes de grup, interes oligarhic, interes corporatist. Romania, interesul ei, poporul roman, interesul lui, ar fi ultimele lucruri ca importanta in ierarhia prioritatilor lor demonstrative. Maniheismul lor este un subsidiar al maniheismului politic, un derivat de ordin secundar din functia maniheismului politic. Sunt niste slujbasi care isi castiga o paine din mestesugul insiruirii cuvintelor pe sfoara ideologiei de partid. Nu exista obiectivitate, nu exista bun simt. Nu exista dragoste si respect pentru cititor. Fiecare o tine pe-a lui fara cea mai mica intentie de a-l asculta pe celalalt (jurnalist). Dar,mult mai important decat a-l intelege pe celalalt jurnalist, este daca ei sunt in stare sa se uite si-n ochii oamenilor aflati in suferinta si deznadejde. Sunt prea absorbiti de propriul lor "eu" ca sa poata sa fie si oameni de omenie. Nu exista - ca doctrina - "dreapta" si "stanga", concepte teoretice la care se iluzioneaza ei ca sunt ... conectati. "Dreapta" si "stanga" sunt de fapte interesele egoiste si meschine ale unui partid sau altul, sunt interesele unui grup de afaceri impotriva altui grup de afaceri. Jurnalistul este un biet slujbas devotat unuia sau altuia dintre afaceristi. Un jurnalist care si-ar propune sa scrie cum ii dicteaza constiinta, sigur ar ramane fara slujba. Patronul nu te plateste sa scri cum vrei tu, ci cum vrea el. Atata vreme cat mass-media este proprietate particulara a mogulilor, e bine sa nu ne facem iluzii in privinta celor ce fac parte din acesta breasla a jurnalistlor. Un jurnalist ar putea fi diferit de ceilalti doar daca si-a facut suficienti adepti ce impartasesc aceleasi opinii, suficienti simpatizanti cu trairi interioare similare celor ale jurnalistilor. Jurnalistul nu creaza opinii. El fie se muleaza pe opiniile opiniei publice, fie executa (fara cracnire) ordinele patronului. Jurnalistii sunt niste rotite in angrenajul marilor interese, niste curele de transmisie. Din pacate azi, globalizati fiind, bagati in angrenajul schimburilor comerciale planetare, marile interese corporatiste nu merg - nu converg - in aceeasi directie cu marile interese ale Romaniei.

Răspunde

revista22fil - 12-25-2014

Silviu Manastire, trasferat la B1TV. Iata o tema pentru programul sau : Pe drept cuvant, se pretinde ca presedintele tarii, ales de popor prin vot direct, sa fie 'echidistant' (ha, ha!), in raport cu toate partidele, de la putere si din opozitie. Adica, i se cere imposibilul! Unii, mai toleranti, spun : 'dom'le, macar sa mimeze echidistanta, sa nu ne sfideze cu partizanatul lui'. Cum sa se desprinda noul presedinte, cu inima si cu mintea, de trecutul lui politic, de partidul care l-a sustinut in alegeri? Aceasta "echidistanta" nu este posibila in cazul regimurilor 'semi-prezidential' (cel prevazut in constituatia noastra actuala) si nici in regimul 'parlamentar', in care parlamentul il alege pe presedinte (nu poporul!), regim pe care vor unii sa il prevada in viitoarea constitutie. Intr-un astfel de regim - parlamentar-, rezultatul votarii presedintelui va fi dictat de majoritatea alcatuita de partidele aflate la putere, adica presedintele astfel ales va fi credincios numai acestei majoritati, nu si partidelor minoritare din parlament. Numai un regim prezidential, practicat in America, este cinstit, in aceasta privinta : presdintele este si prim-ministru, este, pe fata, reprezentantul partidului care l-a propus poporului sa il aleaga prin vot 'direct'. Chiar daca va conduce intregul popor american, predeintele ales va pune in practica programul pe care il are impreuna cu partidul din care face parte. Daca vrem sa fim cinstiti, ca americanii, trebue sa prevedem, in constitutie, 'regimul prezidential'. Ar mai exista o alternativa 'ersatz' (cu valoare doar de 'ersatz'!) : sa candideze la alegerile prezidentiale numai independenti, adica toti candidatii sa fi parasit partidele politice cu cel potin cinci ani inaintea tinerii alegerilor respective. Va exista intrebarea : cine sa ii faca propaganda electorala, daca nu are motorul-partid, raspandit in toata tara, care sa mearga 'pe teren', din casa-in-casa? Azi, cand orice informatie circula prin retelele de socializare, on-line, si cand vor fi dotate toate comunele cu internet rapid, cadidatii independeti ii pot informa pe toti romanii asupra programului fiecaruia dintre ei, ca viitor presedinte. Chiar daca informatia nu poate ajunge la unii dintre alegatorii potentiali sau unii dintre acestia nu o pot 'descifra', primarul comunei poate organiza intalniri periodice, pe o perioada de timp suficient de lunga, care sa preceada alegerile, in sali (ehe!, fostele Camine Culturale) in care sa existe si ecrane pe care sa fie vazuti si auziti candidatii independenti. Acestia trebue sa se asigure ca primarii sunt corecti, ca ii prezinta asa cum au primit informatiile prin internet. (pare imposibil?). Poate, peste patru, opt ani, s-ar putea pune in practica aceasta modalitate 'ersatz', daca, intre timp, justitia va deveni pe deplin eficienta, romanii, in majoritate, vor deveni mai putin hoti si mincinosi, vor incepe sa inteleaga cat de important este sa puna pe prim-plan 'interesele tarii', nu pe cele 'strict pe

Răspunde

Theodor Marcean - 12-24-2014

Ziaristii romani sunt pe cale sa piarda meciul cu clasa politica,pentru ca accepta invazia propagandei in mass media.Desi am asistat,in timpul campaniei prezidentiale,la o propaganda desantata si imunda,prea putine voci au strigat ca trebuie facuta curatenie la CNA,institutie chemata sa apere aerul curat din mass media.Presa a pierdut statutul de putere in stat,iar jurnalistii au si ei o parte din vina.

Răspunde

revista22fil - 12-24-2014

Ii rugam pe ziaristi sa deslege dilema celor doua fete ale monedei! Doua fete diferite ale unei monede : 1/ Lucrurile nu vor putea evolua corect decat din momentul in care guvernul va fi din aceeasi formatiune politica cu mine, si nu din partea adversarului. 2/"Voi fi un mediator, un integrator si un arbitru". In sport (fotbal, tenis, arbitrul tine in mana o moneda, ii intreaba pe cei doi competitori ce fata isi alege fiecare si o arunca in sus. Moneda cade (pe pamantul rece, neimplicat, cu o singura fata in sus, a celui care are dreptul sa aleaga (poarta, terenul, dreptul de a servi primul, etc.). In cazul monedei cu fetele 1/ si 2/, poporul spectator asteapta, cu emotie politica, sa vada care dintre fate va cadea 'in sus' (amandoua, este imposibil!).. DEX : INTEGRÁ, integrez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) include, a (se) îngloba, a (se) încorpora, a (se) armoniza într-un tot. Fetele 1/ si 2/ reprezinta esenta politicii 'Klaus' in relatiile cu toate partidele politice, cu intreg poporul ('cu oamenii', cum s-a angajat presedintele actual in campania electorala!). Klaus a ales sa isi faca lectiile, intre cei patru pereti de la Cotroceni imbibati de 'conceptia Iliescu' (ca in cazul spitalelor, peretii sunt contaminati cu fiinte microscopice lasate mostenire de fostii pacienti). Ii dorim lui Klaus sa aiba o imunitate totala. Nu numai cea prevazuta in constututie, ci si una care sa il fereasca de bolile de care au suferit predecesorii lui, in special de cele cronicizate la (in) Iliescu. Cand a infiintat FSN, Iliescu a anuntat ca aceasta asociere (partid) sa integreze (inglobeze) toate doctrinele si opiniile politice, in care fiecare cetatean sa se exprime liber, sa nu mai fie necesare alte forme de asociere politica, sa fie o armonie generala, un consens general - cum ii placea lui Iliescu sa spuna. Iliescu si-a aparat cu strasnicie acest concept, i-a dat peste mana lui Coposu, a dat de pamant cu pretentiile 'golanior'. Iliescu isi dorea aceasta integrare ca sa isi satisfaca pofta lui de a fi 'suprem', in varful varfului, de a fi 'conducatorul iubit de toti romanii'. Categoric, acesta nu este cazul si al lui Klaus!!! Poporul roman are trasaturile lui specifice, intre care : nu prea este metodic, are mult umor, ii place la nebunie distractia (si italienilor le place si francezilor, si spaniolilor). Nemtii sunt metodici, asa au ajuns mereu deasupra greutatilor istorice (multe create de ei!), dar sunt prea reci, dupa gustul romanilor, nu prea au umor, sunt cam nesarati, au un fel de umor 'kitsch'. Unii spun : 'sa te fereasca Dumnezeu de umorul nemtilor', inteles si apreciat numai de ei. Conteaza mult 'comportamentul' unui presedinte, ca una dintre sursele de inspiratie ale poporului, dar le face bine oamenilor, care vor mai trai niste decenii in saracie, sa aiba parte, ca leac, si de putina distractie. Acesta este, totusi, un amanunt in raport cu insemnatatea capitala pe care o au faptele prin care presedintele va ridica nivelul de trai al

Răspunde

Radu Constantin: - 12-23-2014

@ Adrian Rusu Sigur, n-a fost cel mai bun articol pe care putea sa-l scrie d-l Plesu dar nici nu consider ca a incercat vreun "jerking arround" - (ca sa ma plimb si eu putin prin lumea expresiilor alogene). D-l Plesu este un om de cultura consacrat, mult prea constient de valoarea domniei sale ca sa mai simta nevoia sa impresioneze/epateze. Prin urmare nu vad de ce va deranjeaza atat de mult faptul ca sa zicem, si-a permis intr-o zi sa scrie ceva mai usor, mai scurt dar totusi suficient de capabil sa urecheze niste de-alde gadea si sa ironizeze o audienta cu vazduh in cap. Apoi, asa apar neologismele intr-o limba; prin dalta si mestesugul omului de cultura. D-l Plesu nu este o Chirita de "ajutorul" careia sa ne ferim limba. Eu chiar apreciez folosirea termenului cu pricina pentru ca dupa cum spuneam in postarea anterioara aveam nevoie de ceva care sa nuanteze predica si predicatorul, ca termeni in sine. Pana la aparitia lui Gadea in spatiul public, probabil ca n-a fost nevoie de aceasta subtila diferentiere dar de cand cu personajul in cauza, nevoia s-a nascut. In alta ordine de idei, cred ca e binevenita aceasta clasificare pentru ca jurnalistii din ziua de azi chiar si-au luat-o-n cap; au inceput sa-si devoaleze lipsa de competenta cu mult prea multa indrazneala si dezinvoltura iar asta pe mine unul, ma deranjeaza cumplit; o simt ca o insulta. Sarbatori fericite si multa sanatate!

Răspunde

MIHAI 2 - 12-23-2014

Exista si JURNALISTUL PERDANT . Scrie frumos, sfatos, desi poate fi si inflacarat ... contextul istoric pare a-i fi mereu prielnic si cand e Iliescu si cand e jos Iliescu .....mai recent ne uimeste cand intorce in favoarea sa norocul. *******Totusi cand da telefon la Cancelarie in locul lui Mihai Razvan Ungureanu ii raspunde Dan Mihalache.

Răspunde

Adrian Rusu - 12-23-2014

Radu Constantin: On encule les mouches DAR: se poate spune! Atata ca e prea laborios. Ar fi gerunziul lui ,,sermonner,, daca n-ar avea o silaba in plus (,,iz,,). Aceeasi adaptare pe picior ca la ,,functionaBIlitate,, in loc de ,,functionalitate,,. In plus, ca si in acest caz (functional - functionabil) se lasa si cu o mica anapoda: ,,sermonizant,, este cel care ii ,,sermonizeaza,, pe ceilalti, care devin ,,sermonizati,,. Pare sa fie un atribut cu care Gadea isi doteaza victimele (sermonizatii Antenei 3). Vorba isi schimba directia: ne trimite nu spre Gadea, ci spre ,,sermonizati,, (Asa cum ,,functionabil,, este ceva ce poate fi parte a unei functiuni, in vreme ce ,,functional,,, care functioneaza). Acuma: nimeni nu sta sa analizele lucrurile asa. Dar oricine realizeaza efortul de a epata, intr-o limba pe care n-o simte de fapt. (Pe cat poate fi de just intre maslinute grecesti, braga si carnaciori, pe atat de contrafacut, in franceza).

Răspunde

Lincoln - 12-23-2014

Vreau sa marturisesc,ca am citit articolul de doua ori,pentru intaia oara am facut-o precum un cititor de ziar insa a doua oara nu stiu de ce ,am facut-o gandindu-ma la Toma Caragiu.Cred ca textul articolului i s-ar fi potrivit ca o manusa maestrului .Va multumesc d-le Plesu pentru materialul creeat. Ps.Cu acordul d-lui Plesu fac apel la Mihai Bendeac pt o punere in scena a textului :).Peace&love.

Răspunde

Dan B__ - 12-23-2014

Cam asta ar fi domnule Plesu.La obiect ca de obicei.Vad de ceva vreme un anunt fluturind aici la r22 prin care se solicita fonduri pt mentinerea in viata a publicatiei.Nimic despre valoarea redactorilor, a articolelor insa.E nevoie si aici de o improspatare, de un aer nou nu ajunge sa-i ceri asta lui Johannis.Nu poti face jurnalism cu penibilul Lazaroiu Sebastian prezent numar de numar mai nou imediat dupa ce a coborit gata decorat pentru fapte de eroism din barca comandantului.Sunt convins ca sunt multi oameni talentati care ar trebui sa scrie aici.

Răspunde

Dan B__ - 12-23-2014

Poate ca e un tip de predica specific neoprotestant stimabile.A nu se confunda cu predica ortodoxa .Daca te chinui sa vezi monoloagele lui Gidea cam asta vezi.

Răspunde

dinu noica - 12-22-2014

gata, andrei, s-a terminat, ia-ti si dilema cu tine!

Răspunde

Radu Constantin - 12-22-2014

cu permisiunea dumineavoastra, d-le Plesu si parafrazandu-l pe Marin Sorescu adaug: " si pt ca toti acestia trerbuiau sa poarte un nume, li s-a spus": Radu Banciu - jurnalistului suveran (mai mult el decat Mircea Badea); Sorina Matei/Dana Grecu- jurnalistul artagos; Mihai Gadea - jurnalistul sermonizant. @ Adrian Rusu - nu e vorba de pretiozitate, ma mir ca-l banuiesti pe d-l Plesu de-asa ceva. Sermonizant se poate spune despre cel care ofera altora sfaturi (necerute, nedorite) privind buna cuviinta, despre morala. E un pic difert de predicator. La predicator te duci ca vrei si stii ce-astepti de la el. La jurnalist cauti informatia nu sfatul...

Răspunde

Adrian Rusu - 12-22-2014

Sermonizator! Sermonistic. Sermonic. (Sermonicul Mic, judetul Alba). Sermonilic. Sermonizat... Sermonograf, sermodoct, sermoneloza. Sermonard. Sermonol, un supozitor, la nevoie. Ce-i aia ,,sermonizant,,? Nu ca nu s-ar intelege, ci pentru ca e pretios degeaba. Exista deja ,,predicator,,, ,,moralizator,,...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22