De același autor
1. Organizarea acestor Jocuri “in , unde oamenii au murit de foame in acest an” ar fi o forma de cinism politic sau chiar de spoliere suplimentara a unei tari in dificultate. Nimic mai fals: tocmai datorita contextului dificil (de seceta si criza alimentara) gazduirea Jocurilor a devenit pentru Niger o cauza nationala, acestea impulsionand dezvoltarea tarii-gazda prin sprijinirea construirii unei infrastructuri sportive si culturale si prin sponsorizarea sau promovarea indirecta a unor sectoare economice precum turismul, industria hoteliera, transporturile, tehnologiile informationale si de comunicatie etc. Practic, este o marturie sobra a ceea ce semnifica francofonia ca spatiu de solidaritate: evenimentul si cei peste 15.000 de vizitatori ofera Nigerului o sansa in plus.
2. “In Occident” - zice-se - jocurile ar fi “controversate”. Fals, de asemenea! Jocurile Francofoniei, organizate (din 1989) la fiecare patru ani si situate la granita dintre sport si cultura, au reusit sa devina un eveniment de amploare, a carui portanta depaseste simpla competitie sportiva. In prezent, acestea sunt considerate o expresie directa a eforturilor de intarire a solidaritatii Nord-Sud, sustinuta, pe langa institutiile UE, pana si de unele state europene non-membre ale Francofoniei. Deci... unde-i “controversa” si in care “Occident” !?
3. Ce poate castiga din ? Iata o intrebare retorica nascuta din ideea relativ meschina ca “mai bine s-ar economisi” sumele necesare participarii. Sa remarcam, in primul rand, ca nu este vorba numai de , capitala sa fiind, in fapt, locul de intalnire cu alte 50 de state francofone. Evenimentul are, deci, o solida componenta multilaterala. In al doilea rand,
Pe scurt, inclusiv prin acest tip de manifestatii, Francofonia incearca permanent sa reaminteasca faptul ca viitorul nu se poate construi in afara solidaritatii si a dialogului. Important este, insa, sa si ascultam si sa asumam un astfel de mesaj.