Francofonia în haine noi

Iuliu Diculescu 14.12.2005

De același autor

Aspectul nu a fost de natura a retine atentia mass-media, însa, recent, Francofonia a dat un puternic impuls activitatii desfasurate pe “santierul intern”, anume acela al reformei propriului cadru institutional. Desigur, structura organizatorica nu constituie un scop în sine, însa lipsurile amenajarii sale anterioare faceau aproape imposibila chiar si simpla acomodare cu noile ambitii ale Francofoniei (“santierul”, prin excelenta), pentru a nu mai vorbi si de eventuala catalizare a realizarii acestora.
Formal, pasul a fost facut cu ocazia Conferintei Ministeriale de la Antananarivo (din 22-23 noiembrie) si a constat în adoptarea a numeroase prevederi de management organizational si politic menite sa rationalizeze un sistem calificat uneori drept “cetos” sau “contraproductiv”. Informal, însa, se poate aprecia ca, din întregul efort mentionat, esentiale sunt doua axe.
Cea dintai este data de dobandirea unei depline personalitati juridice internationale: Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) a depasit un prag important al evolutiei sale, devenind, de jure, actor al scenei globale. Ea dispune acum de o noua Carta, în fapt un tratat reînnoit, indispensabil avansarii Francofoniei politice.
Totodata, Francofonia nu mai putea ramane un organism bicefal - condus de secretarul general si de administratorul general -, deseori aceasta arhitectura constituind o sursa de incoerenta sau împiedicand actiunea unitara. Prin urmare, cea de-a doua axa a vizat eliminarea diarhiei dintre institutiile respective, anume Secretariatul General si Agentia Interguvernamentala. Solutia aleasa a constat în absorbtia si replasarea acestora în doua etaje, primului încredintandu-i-se pilotajul politic si strategic, iar celuilalt îndeplinirea sarcinilor operationale (sub autoritatea celui dintai), alaturi de alte agentii subsidiare ale OIF (numite si “operatori”, precum: TV5, Agentia Universitara Francofona etc.). Cu certitudine, în perioada urmatoare Francofonia îsi va schimba, progresiv, modul de functionare. Este de asteptat ca logica interguvernamentala de pana în prezent sa cedeze pasul în fata unui mod de actiune integrat, coordonat de secretarul general al organizatiei. Desi mutatia a fost perceputa si în centre de decizie strategica, unde, pana recent, se considera ca Francofonia ar fi doar un club informal al statelor în care se vorbeste limba franceza, se persista înca în convingerea ca acest pas ar fi constituit un scop în sine si ca esentiala va ramane doar eticheta (personalitate juridica internationala) dobandita. Acestei viziuni îi poate fi opusa existenta unei constiinte clare a valorilor francofone si a obiectivelor ce decurg din acestea, cel mai elocvent ilustrata de cuvintele scriitorului quebec-ez Jean-Marc Léger, care - cu aproape 20 de ani în urma - remarca faptul ca “ar fi zadarnic sa ne ambitionam sa construim comunitatea francofona, daca aceasta s-ar limita la a fi o simpla organizatie internationala, una în plus printre celelalte”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22