Apostolii Moscovei?

Melania Cincea 26.08.2014
SHARE 8

De același autor

Punând faţă în faţă trecutul şi relaţiile unor oameni implicaţi în înfiinţarea Partidului România Unită, evenimente şi decizii luate în arcul guvernamental – pe care fondatorul PRU tocmai l-a părăsit –, dar şi contextul geopolitic, apare întrebarea dacă nu cumva ceea ce vedem e parte a unui scenariu gândit la Moscova. La care PSD nu şi-a permis, încă, o contribuţie directă şi asumată oficială, ci doar prin interpuşi.

Motivaţia lui Bogdan Diaconu, prin care îşi anun­­ţă demisia din PSD şi înfiinţarea PRU, re­levă un discurs ultranaţionalist, ce se vrea un răs­puns la irendentismul maghiar, şi un dis­curs antisistem, ca vot de blam dat clasei politice in cor­pore, acu­zate că a distrus România, în ultimii 25 de ani, deşi d-l Dia­conu face parte, de 14 ani, din această clasă politică. Apoi, punând faţă în faţă tre­cutul şi relaţiile unor oameni implicaţi în proiectul PRU, eve­nimente şi decizii luate, în ultimii doi ani, în arcul gu­vernamental – pe care Bog­dan Diaconu tocmai l-a părăsit –, dar şi con­textul geopolitic tensionat, apare întrebarea dacă nu cumva ceea ce vedem e parte a unui scenariu gândit la Moscova, pus în scenă prin intermediul PSD?

Este interesant de ce d-l Diaconu nu a luat aceas­tă decizie mai demult. În 2000, când a intrat în PSD, pe care acum îl acuză de rapt. Sau, ulterior, când a intrat în PC-ul lui Dan Voi­culescu, un  turnător la Securitate şi un afa­cerist acuzat că s-a îmbogăţit din banii Securităţii şi din afaceri ilegale cu statul. Sau în 2010, când a revenit în PSD. Este interesant şi contextul în care îşi exprimă revolta: la câ­teva luni după europarlamentarele câştigate de alianţa PSD-UNPR-PC, tot cu mesaje naţionaliste, după o campanie girată de însuşi şeful socialiştilor europeni, Mar­tin Schultz, prevestind, du­pă cum anunţa social-de­mocratul Valeriu Zgonea, „o bă­tălie de viziuni şi de stra­tegie (...) în interiorul UE“. E interesant şi cum decizia în­fiinţării acestui partid ul­tra­naţionalist vine acum, când dorinţa de expansiune a regimului de la Krem­lin e indubitabilă şi când naţionalismul a es­ca­ladat în toată Europa – geostrategul Stratfor, Robert Kaplan, vorbind despre metode pe care le-ar putea folosi Rusia pentru a in­fluen­ţa opinia publică, avertiza şi asupra dorinţei puterii de la Kremlin ca partide naţionaliste de dreapta să aibă succes în Europa.

Apoi, sunt notorii declaraţiile şi deciziile în con­tradicţie cu obiectivele naţionale ce gra­vitează în jurul celor trei mari axe de politică externă a României, apartenenţa la UE, la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA, care l-au avut în prim-plan pe Victor Ponta, liderul PSD. Partid ale cărui jocuri d-l Diaconu le sus­ţinea vocal, prin intermediul postului gu­ver­namental rus Vocea Rusiei, cu care începuse colaborarea în vara lui 2012, când nou ins­ta­la­ta putere, USL, pusese la cale lovitura de stat. Canal media la care d-l Diaconu pleda, după or­ganizarea, la Bucureşti, a Forumului Eco­no­mic China-Europa Centrală şi de Est – în tim­pul căruia drapelul UE a fost înlăturat de la prezidiul parlamentului, la cererea delegaţiei chineze –, pentru un parteneriat strategic cu China. Asta, deşi partenerii strategici ai Ro­mâ­niei sunt SUA, NATO şi UE şi deşi chiar Vocea Rusiei scria clar: „Banii chinezilor merg doar în acele ţări din Europa de Est unde liderii politici sunt decişi să iasă de pe orbita SUA. (...) cele 8-10 miliarde de euro puse la bătaie de China se traduc prin eliminarea definitivă a influenţei americane, mai ales cea militară şi politică din această zonă“. Opiniile d-lui Dia­conu erau, totuşi, cuvintele unui re­pr­e­zentant al puterii. Iar dacă vârful PSD nu ar fi fost în asentimentul său, ar fi fost normal să asistăm la o delimitare de aceste afirmaţii. Lucru care nu s-a întâmplat.

În plus, e ciudată mimarea dezavuării politicii Moscovei. „Am făcut toate eforturile pentru a convinge PSD mai întâi să nu accepte UDMR la guvernare, iar apoi măcar să aibă curajul de a scăpa de acest cancer al politicii ro­mâ­neşti, manevrat de la Budapesta, care este, la rândul ei, dirijată de Moscova pentru a fă­râmiţa statul român“, afirmă, acum, fon­da­torul PRU. Surprinzător. Nu cu mult timp în urmă, ca voce a Vocii Rusiei, înfiera politica Budapestei faţă de ideea de autonomie şi identitate etnică, nu însă şi puterea de la Krem­lin, aşa cum face acum, încercând să ca­mufleze rolul Moscovei în acest proiect.

Înfiinţarea, acum – când e clară dorinţa de ex­pansiune a regimului de la Kremlin, care în­curajează succesul naţionalismului în Europa –, a unui partid ultranaţionalist, fondat de un fost membru PSD cu legături cu Moscova, poa­te fi coincidenţă. Dar poate fi şi un capitol din strategia Kremlinului. La care PSD nu şi-a permis, încă, o contribuţie directă şi asumată ofi­cial, o schimbare de strategie fiind im­posibilă cât Preşedinţia nu e câştigată şi cât mai există dependenţă de resursele financiare ale Vestului. //

TAGS:

Comentarii 8

Scifi - 08-27-2014

Si eu cred ca proiectul are mari sanse sa se piarda in anonimitate, dar daca este intr-adevar initiat de rusi se vor investi resurse serioase in el si ar putea creste. Nu uitati ca in Romania nisa extremei drepte este ne-ocupata, rusilor nu le poate scapa asta...

Răspunde

Scifi - 08-27-2014

Da, e clar tradare. SRI-ul ii stie pe multi dintre ei, asa cum ii stia Securitatea si Ceausescu, dar nu putea sa le faca nimic, si ma tem ca si acum e la fel. Ar trebui sa le faca ceva romanii de rand, adica sa-i ignore si sa-i marginalizeze, pentru ca sunt destul de usor de identificat, dar din pacate poporul roman este o adunatura de idioti.

Răspunde

DanT - 08-27-2014

Apropierea Ungaria-Rusia a devenit evidenta abia dupa declansarea crizei din Ucraina. Probabil ca din cauza acestei apropieri anti-maghiarul Diaconu a devenit si anti-rus. Desigur, nu putem exclude nici varianta conspirationista.

Răspunde

doru - 08-26-2014

Doamna Melania se inseala.Dupa logica ei si Marine Le Pen, si Nigel Farage, si Geert Wilders si alti natioanlisti europeni sunt "apostolii Moscove"..Ea refuza cu ipocrizie si incapatanare sa recunoasca existenta unor probleme pe reale in tarile respective, probleme pe care clasele politice si intelectuale din tarile respectiv (la fel dna Melania in cazul Romaniei ) refuza sa le vada...

Răspunde

abisal - 08-26-2014

Doamna Melania, aveti dreptate. Dar fondatorul partiduletzului cu pricina nu e singurul exemplu. De vreo suta si cincizeci de ani, Rusia are agenti platiti in presa din Romania, plateste agenti printre oamenii politici de aici, cumpara ziare si chiar partide. In mod evident, detestabili nu sunt rusii, care isi vad de interesele lor geostrategice, ci compatriotii nostrii care se lasa cumparati si manipulati de rusi. In cazul lor, nu cumva e vorba de tradare?

Răspunde

bine zice - 08-26-2014

Diversiunea nationalismului extremist e veche si e lansata de cate ori cei de la putere, iresponsabili, au dificultati. Prinde bine si in campanie electorala, deoarece abate atentia de la problemele majore. Nu cred, insa, ca diversiunea PRU va avea succes. Lucrurile merg de ani buni in alta directie si trebuie sa fii orb sa nu observi asta. Contra curentutului dominant, optiunea politica a domnului Diaconu il plaseaza in categoria avortonilor politici. Pare mai degraba una dintre zvarcolirile neputincioase ale celor care provin din balta sulfuroasa in care, cu putina vreme in urma, inota nonsalant puscariasul Voiculescu.

Răspunde

Gladiatorul - 08-26-2014

Ce rasa (specie) de oameni suntem noi, romanii?! Greu de gasit corespondentul acestei rase oricat ai cauta pe Planeta Albastra. Nu ne putem lepada de meseria pe care o stapanim cel mai bine, aceea de "radiologi de suflete". Cum nu ne putem scutura de delatiune, invidie, perfidie, de chip cu sapte fete, scl... Toate aceste nefericite tipuri de caracter ce nu se intalneau in interbelicul romanesc. Sau daca se intalneau nu aveau caracter general. Ne-au stalcit comunistii fiinta umana pana dincolo de meninge. Nu cred ca vom iesi prea bine din acest Triunghi al Bermudelor politicii planetare de globalizare.

Răspunde

Corneliu - 08-26-2014

Iata ce scrie astazi presa germana pe tema extremistului nationalist DIACONU: Die Tageszeitung, 26.8.14 Hetze gegen Ungarn und Homos RUMÄNIEN Der ehemalige Sozialdemokrat Bogdan Diaconu gründet eine neue rechtsradikale Partei. Er will die Republik Moldau mit Rumänien vereinigen BERLIN taz | "Es reicht!" Unter diesem Titel veröffentlichte der rumänische Parlamentsabgeordnete Bogdan Diaconu vergangene Woche ein politisches Pamphlet, in dem er seinen Austritt aus der regierenden Sozialdemokratischen Partei (PSD) bekannt gab. Er begründete seinen Schritt damit, dass der Demokratische Verband der Ungarn aus Rumänien (UDMR) an der Regierung beteiligt sei. In seinem von rechtsradikalen Internetpublikationen veröffentlichten Text bezeichnet er die Interessenvertretung der ungarischen Minderheit als "extremistische Gruppierung", als "einen Herd der Instabilität" und als eine "Gefahr" für die Existenz des einheitlichen rumänischen Nationalstaats. Gleichzeitig forderte er ein Verbot des Ungarnverbandes und dessen Ausschluss aus der Regierung. Diaconu kündigte zudem an, unter dem Namen Vereinigtes Rumänien (Partidul România Unita) eine eigene "national-demokratische" Partei gründen zu wollen. In seinem Appell an alle, die "rumänisch denken und fühlen", verkündet er, sich für soziale Gerechtigkeit einsetzen zu wollen, um den Ausverkauf des Landes an Ausländer - gemeint sind die Ungarn - zu stoppen. Der 34-jährige Politiker und Absolvent der Polizeihochschule war Mitglied und bis 2011 sogar Vizevorsitzender der Konservativen Partei (PC) eines Oligarchen und ehemaligen Securitatemitarbeiters, der kürzlich wegen Korruption zu 10 Jahren Gefängnis verurteilt wurde. Innerhalb der Sozialdemokratischen Partei, der er sich 2012 anschloss, vertrat er den harten antiungarischen Kurs des nationalistischen Flügels, der dem Ungarnverband ablehnend gegenübersteht. In seinen Kolumnen, die er regelmäßig in der Bukarester Zeitung Adevarul, seinem Blog und auf Facebook veröffentlichte, fiel Diaconu insbesondere durch seine aggressiven nationalistischen, rassistischen und homophoben Tiraden auf. Internationales Aufsehen erregten im Juli einige seiner antiziganistischen Artikel, in denen er gegen die Ausstellung eines Romakünstlers im Bukarester Museum des rumänischen Bauern hetzte und sie als "nationale Schande" bezeichnete, als "Unterwerfung der rumänischen Kultur durch einen monströsen Kitsch". In weiteren Stellungnahmen attackierte er im Namen "der christlichen Traditionen des rumänischen Volkes" den Museumsdirektor. Er warf ihm vor, das Museum in einen Hort der Schwulen und der Zigeunermusiker verwandelt zu haben. In seiner Ankündigung, die Partei Vereinigtes Rumänien aus der Taufe heben zu wollen, verspricht er, diesen "unhaltbaren" Zuständen ein Ende zu setzen und fordert die Wählerschaft auf, ihn mit ihrer Unterschrift zu unterstützen. Laut rumänischer Gesetzgebung benötigt man für die offizielle Gründung einer neuen Partei die

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22