O `Zmeură de aur` pentru Victor Ponta

Melania Cincea 13.05.2014

De același autor

Un personaj politic impredictibil, cu un dublu discurs afişat cu nonşalanţă, aşa cum e premierul României, se poate numi un actor prost. Rămâne de văzut cine îi va înmâna „Zmeura de aur“. Dacă o va face electoratul sau dacă o vor face partenerii strategici ai României – situaţie în care lucrurile se complică pentru fiecare dintre noi.

Premierul României a adus, recent, în faţa Co­misiei Europene, laude la adresa DNA, a ANI, în încercarea de a convinge de progresele Ro­mâ­niei în lupta anticorupţie. Acasă, însă, susţine că nu e de acord cu acest do­cu­ment, Programul naţional de reformă, deşi l-a semnat şi, deci, asumat. Tot în faţa Oc­ci­dentului, într-un interviu acor­dat Euronews, în de­cem­brie 2013, dădea asigurări că ins­tituţiile anticorupţie din Ro­mâ­nia sunt independente şi le aprecia că lucrează din plin. Un an mai devreme, după ce apreciase raportul MCV ca fi­ind „echilibrat“, îi acuza în aceeaşi zi pe pro­curorii anticorupţie de practici staliniste. Ati­tudine remarcată şi de jurnaliştii de la Deut­sche Welle, care scriau: „Una transmite Vic­tor Ponta la Bruxelles, în scrisoarea trimisă pre­şedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, altul este discursul de la Bucureşti, în care şeful guvernului incriminează ac­ti­vi­tatea procurorilor DNA“.

Acasă, discursul prim-ministrului Victor Ponta faţă de DNA şi ANI, „instituţii băsiste“, nu a in­clus niciodată vreun cuvânt bun. „Dacă ni se spunea, în 2007, «dom­nule, nu o să aveţi drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI şi DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori“, declara, înainte de a fi adus de USL la putere, Victor Pon­ta. În vara lui 2012 mersese până acolo încât semnase un acord de desfiinţare a DNA, ANI şi CCR. În aceeaşi vară, du­pă referendumul de suspendare a pre­şe­dintelui Traian Băsescu, a urmat o nouă dia­tribă, lansată în aceeaşi direcţie. În decembrie 2012, cataloga DNA şi ANI drept „unelte ale lui Băsescu“, încercând să le intimideze: „DNA şi ANI să aibă grijă. Sunt percepute ca unelte ale lui Băsescu“. În octombrie 2013, procurorul Lucian Papici – demis de pro­cu­ro­rul general Tiberiu Niţu, după ce tot el îl de­legase în funcţie cu doar câteva zile înainte – era numit „marele băsist, morarist, macovist“ şi acuzat că a făcut dosare politice. O lună mai târziu, tot d-l Ponta spunea despre DNA: „Nu văd nicio schimbare din epoca lui Morar. Procurorii fluieră într-o singură direcţie“.

Pendularea aceasta între poziţii antinomice nu e valabilă doar în cazul DNA. În privinţa con­flictului din Ucraina, o dată spune că „ne paş­te un război“, după care, la două zile, afirmă că „situaţia din Ucraina nu este o ameninţare directă pentru cetăţenii României“.

Gazele de şist au fost şi ele temă a dublului dis­curs. În 2012, d-l Ponta, preşedinte al prin­ci­pa­lului partid din USL, dădea jos Guvernul Un­gureanu cu o moţiune de cenzură care vi­za, printre altele, şi exploatarea gazelor de şist: „De ce au fost aprobate acordurile ce permit Che­vron exploatarea gazelor de şist, în condiţiile în care nu existau studii şi nici ca­drul le­gis­lativ specific (...)?“. Pentru ca, în oc­tombrie 2013, la o întâlnire cu Joe Biden, să ai­bă – deşi, le­gis­lativ, nu se schimbase nimic şi nici nu se fă­cu­seră studii suplimentare – o declaraţie schim­ba­tă la 180 de grade, con­si­de­rându-i pe opo­nen­ţii proiectului fie nein­for­maţi, fie manipulaţi.

În cazul susţinerii exploatării de la Roşia Mon­ta­nă, s-a întâmplat acelaşi lucru. Doar că atunci d-l Ponta avusese un „argument“. O dată, când nu-l acceptase, vorbise în numele deputatului Ponta. Cealaltă dată, când trecuse prin şe­din­ţa de guvern Hotărârea privind exploatarea de la Roşia Montană, în numele premierului Ponta.

Situaţiile acestea în care abordează un discurs acasă şi unul, radical schimbat, în exterior – des­tinat corpului diplomatic, presei străine, partenerilor strategici ai României –, trădează ori infantilism politic, ori o asumată minciună în formă continuată, ceea ce denotă o acută lipsă de respect şi faţă de popor, şi faţă de par­tenerii României. Un astfel de personaj po­litic impredictibil se poate numi un actor prost. Rămâne de văzut cine îi va înmâna d-lui Pon­ta „Zmeura de aur“. Dacă o va face elec­to­ra­tul fidel sau dacă o vor face partenerii stra­tegici ai României, situaţie în care lucrurile se complică pentru fiecare dintre noi. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22