România și mai educată, etapa pe Constituție

Decizia Curții Constituționale în privința chestiunii retragerii diplomei de doctor a coincis cu perioada de încheiere a procesului de redactare a lucrărilor de licență și a disertațiilor de master în univ

Raluca Alexandrescu 14.06.2022
SHARE 6

Zeci de ore petrecute de-a lungul anului în consultații cu studenții, e-mailuri, zoomuri, apoi documente corectate, retrimise, trecute prin softul antiplagiat, respinse, retrimise la redactare. Teoretic, un profesor care își face treaba poate să limiteze amploarea tot mai covârșitoare a tentativelor de plagiat la licență sau master. Pe teren, e o misiune din ce în ce mai dificilă, pentru că și tehnicile de fraudare se rafinează și sunt monetizate de zeci de site-uri care-și oferă serviciile de redactare.

Problema masivă apare deja la examenele regulate din sesiuni, atunci când pe lângă examinarea propriu-zisă profesorul solicită și redactarea unei lucrări de semestru. Evaluarea, în aceste condiții, nu poate nici măcar începe fără trecerea textului predat prin softul respectiv. Cu toate acestea, chiar și confruntați cu propriul raport de plagiat, unii studenți reacționează extrem de divers: de la indiferență, amuzament (chiar așa!) la stupefacție: conceptul însuși  de plagiat le este uneori străin, în definiția lui de dicționar.

Explicațiile acestei din urmă situații urcă, previzibil, la primii ani de școală. Elevilor li se solicită faimoasele „proiecte”, adică patru-cinci slide-uri lucrate în Power Point cu informații luate pe sistem copy-paste de pe Wikipedia, fără surse citate și fără niciun fel de detalii legate de documentare. Sau la comentariile învățate pe de rost pentru pregătirea evaluării naționale ori a probelor de bacalaureat. Evident, există și excepții, ca peste tot. Dar ele nu sunt suficiente pentru a modifica semnalul viciat pe care-l recepționează copiii încă din clasele primare, când nu sunt întrebați de unde au preluat informațiile și nu li se explică suficient ce înseamnă „munca altuia”.

Situațiile descrise mai sus pot părea derizorii în marele spectacol al plagiatorilor de doctorate ajunși prim-miniștri, înalți funcționari publici, parlamentari, primari etc. Cu toate acestea, ele sunt primele verigi ale unui cerc vicios care macină apoi întreaga cultură educațională și civică românească.

Ele normalizează plagiatul încă de la vârste mici și ne transformă progresiv într-o societate tolerantă cu diversele forme de furt intelectual, produse ale unei munci oricum cronic devalorizate, de rangul doi. Devine socialmente acceptabil, la un moment dat, și în anumite medii, să iei cu copy-paste un text scris de altcineva, de vreme ce munca intelectuală e oricum considerată o pseudo-muncă, iar profesorii sunt asimilați aceleiași categorii subalterne, într-o logică mai demult de luptă de clasă, iar acum de rentabilitate și eficiență economică. Plagiatul e o practică nu numai masivă, dar și acceptată tacit, chiar dacă beneficiile obținute au impact și asupra statutului social, și asupra eficienței economice: promovezi un examen, câștigi timp și bani, nu mai „pierzi timpul” cu studiile; obții o diplomă de licență, ai un spor la salariu și oportunități mai mari la angajare, la promovare, la ameliorarea statutului.

Despre implicațiile deciziei CCR s-a scris deja foarte mult, esențialul fiind că, prin asimilarea titlului de doctor cu orice alt act administrativ, Legea Contenciosului administrativ (554/2004) se aplică în viitor fără distincții, în cazul doctoratelor la fel ca și în orice alt document de natură administrativă.

Așa încât CCR poate susține senin că decizia comunicată pe data de 6 iunie este justificată, ceea ce a și făcut în comunicatul de presă emis cu această ocazie, unde aflăm că „s-a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 170 alin 1 lit. b din Legea Educației Naționale nr 1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Problema centrală apare tocmai pentru că doctoratele nu sunt de fapt „orice act administrativ”. Este perfect adevărat că, odată obținută, o diplomă de doctor este calea prin care posesorul/posesoarea ei pot obține, conform legii, efecte de natură juridică. Dar cine a trecut printr-un doctorat știe că rezultatul oficial, tradus de statul birocratic printr-o „patalama”, nu definește decât foarte parțial amploarea, natura și implicațiile unei teze de doctorat. Excepția din LEN anulată de CCR pe 6 iunie încerca să prindă în formă juridică aspectele greu cuantificabile dintr-un lung și anevoios proces intelectual care trebuie, la capătul lui, să aibă și confirmare administrativă, ca să poată produce efecte în această logică.

„Munca intelectuală”, privită tradițional cu suspiciune și detestată tocmai pentru caracterul ei semi-dematerializat, este abuzată și reabuzată prin violul colectiv al plagiatorilor.

Este o sfidare față de cei, foarte mulți, care muncesc ani întregi pentru diplomele lor, cu sacrificii personale mari, și este, pe de altă parte, o formă de autosabotare colectivă a societății românești, comparabilă cu tolerarea și menținerea, pe scară largă, a corupției

din sistemul medical. //

Comentarii 6

LevSt. - 06-24-2022

O profesoară propune repetenția chiar în clasa I pentru a resuscita învățământul românesc: "Voi știți cât de mult s-au înmulțit agramații?( Vineri, 24 Iunie, 2022)___---___ "profesoara" * asta este "de groaza"(expresia ii aprtine), oare de ce nu propune reinstituirea Stancii Tarpiene, pentru toti bebelusii "handicapati", pentru ca nu pot merge si nu-si au grija de ei insasi, din prima zi de la nastere? Este o absurditate complet mioritica, aceasta propunere,solutiile sunt gasite de zeci de ani, introducerea la fiecare clasa (in special la clasele primare) a unui(sau chiar doi) asistenti de "profesori"(cu calificarea necesara) si , astfel, se pot constitui grupuri mici, speciale ( de 2-3, sau chiat One on One) si astfel, se rezolva problema(prin insistenta si consistenta) si nu prin repetentie din prima clasa, care este o trauma insurmontabila pentru o asa varsta, si o stigma uriasa, pentru familie. Iar daca scoala este mare( si are mai multi copii mai "ramasi in urma", se pot constitui clase speciale, cu numar f. mic de evevi, unde -prin norma- sunt alocati mai multi dascali si mai multe resurse...(* profesor este cel ajuns in varful ierarhiei, la o universitate, facultate ceilalti sunt dascali de diverse grade)... 2-iar "agramati" nu inseamna nicidecum un handicapat social, sunt destui agramati in lume, care au facut inventii, etc., sau care au dezvoltat afaceri de milioane...

Răspunde

LevSt. - 06-23-2022

Școala românească, pe butuci: Doar 6% dintre elevi au scris corect la Evaluarea Națională(...)___---___intr-adevar, trebuie sa fie ceva unic in Europa, daca nu si in lume, adica nici macar 49%(de fapt, foarte departe de acest minim deziderat),intrebarea ce se poate pune este ce procent ar fi fost daca l. romana nu ar fi asa de orto si ar fi precum Engleza, Franceza, etc., in care in f. multe cuvinte unele litere sunt dublate si extrem de multe cuvinte se scriu inr-un fel si se citesc diferit...Dar asa se intampla cand seful tarii este un "profesor" ( in realitate un parlit de dascal/trascal!- insa cu ifose de acdemician!) si -la fel- cand asa-zisa academie romana , numara sute de membri, nu mai amintim de miile de "doctori", in toate ramurile academice...Pe scurt, Romania a ajuns taramul plagiatului ,falsului si al infatuarii, insa realitatea iese mereu la iveala, asa cum realitatea economico-sociala este prezenta asa cum este si nici nu mai poate fi trucata...

Răspunde

LevSt. - 06-22-2022

Virusul care provoacă poliomielita, descoperit în canalizarea din Londra. (Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 17:35)(...)___----___exact ce spuneam la ultimul articol, cel cu "Standardizarea Dezastrului", nici acel comentariu si nici acesta nu au fost admise la 'contributors", la articolul lui A.T.Patrascu, despre "Variola Maimutei"...

Răspunde

LevSt. - 06-21-2022

Plagiatul e o practică nu numai masivă,...beneficiile obținute au impact și asupra statutului social, și asupra eficienței economice...spor la salariu..."___----___ practic este redusa eficienta -finala- economica, prin sporuri la salarii absolut nemeritate, alaturi de marile tunuri legalizate, supersalarii si supepensii, la stat..."Drulă cere demisia directorului SRI: ”Pentru odioasele legi ale securismului naţional”(…)___—-___pana acum, acest Drula si C.Nasui au aratat consecventa, bun IQ, cat si curaj, sunt total de acord cu aceasta cerere, acest heving este -alaturi de ihan- marele dusman al romanilor, ei doi(plus dancu), sunt parte din planul lui Victor Orban( pe care-l inteleg, chiar daca nu-l aprob) de a recupera Transilvania si chiar mai mult(cat va fi posibil), ihan va fi guvernatorul Transilvaniei iar ceilalti doi nenorociti vor avea si ei sinecuri serioase, sunt convins ca -deja- primesc bani de la Ungaria, pentru a se preface ca nu vad ce se intampla…Din pacate nici Drula si nici Nasui(se pare) nu inteleg ca, chiar mutari serioase, nu au sansa sa schimbe Romania, numai o miscare radicala o poate face, iar aceasta este intoarcerea la Monarhie, cu Casa Regala de Armor si -concomitent- marile reforme, adica 10 judete, o suta parlamentari, defiintarea armatei, plafonarea salariilor si pensiilor total aberante(la stat) etc., etc….

Răspunde

Carmen Amza - 06-17-2022

Profesorii care nu se "omoară " cu munca acceptă aceste proiecte,portofolii

Răspunde

LevSt. - 06-16-2022

"... semnalul viciat pe care-l receptioneaza copiii..."///"...nu a produs efecte juridice..."____----____iar acest semnal este masiv amplificat de sabotajul direct (al inteligentei umane si a perceptiilor emotive), de existenta in scolile publice a popimii, efectul social fiind evident la modul national, adica abandon scolar urias si rata infractionalitatii juvenile, la fel...Iar despre "efecte juridice", decizia a fost luata pentru a salva imaginea noului pm, ciuca, iar odata cu el, la gramada, sunt salvati zeci de sustinatori ai sai si ai lui iohan, Romania fiind tara cu mii si mii de doctori si cu aprox. 2 mii de generali, in timp ce tarile cu armate de zece ori mai mari ca a Romaniei, au extrem de putini generali(deobicei si "doctori"), activi si pensionari...Iar aceasta in timp ce "funia se apropie de par", pentru ca aceste zeci de mii de 'doctori" si generali, au un impact financiar devastator, pentru bugetul statului:"Avertismentul OECD: Costurile îndatorării pot deveni nesustenabile pentru România"- iar aceasta in timp ce conducerea incearca cu diverse paleative sa stavileasca inflatia , desi si ei STIU ca totul se poate rezolva prin formarea unei salarizari(la stat) si pensionari echitabile si realiste, adica cel mai mare salariu sa fie de max. 3X fata de salariul mediu pe economie, iar cea mai mare pensie, doar de 2,5X , plus, introducerea taxarii progresive, per total venit, si chiar recuperarea miliardelor irosite nejustificat(in salarii si pensii hipertrofiate), de la recipientii respectivi, care AU STIUT ca primesc foloase necuvenite, iar -in acelasi context- DESFIINTAREA academiei romane, si reanfintarea ei(chiar a doua zi), cu un statut clar, in care sa primeze (first thing first) numarul REDUS de membri, pentru Romania fiind arhisuficient ca acest numar sa fie limitat la 30, asa cum -de bun-simt- ar trebui sa fie limitate la 10, numarul de judete si la o suta , imensul numar de parlamentari...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22