59.054.087

Traian Ungureanu 11.11.2004

De același autor

Ce natie! Si ce alegeri! Groaznic, nu? Sau, asa cum intreba pe prima pagina Daily Mirror, un tabloid englez la stanga stangii: "Cum pot fi 59.054.087 de oameni atat de tampiti?". Exact! Dam la o parte rictusul afisat in plina coma de legiunea antiamericana si ramanem in fata marii intrebari: cum de au votat atatia oameni pentru presedintele Bush? Din nou si mai apasat. Dupa patru ani de reeducare pe banii, demonstratiile, pledoariile, ironia si dispretul fortelor progresiste din toata lumea, America a raspuns stabilind un record: l-a votat pe Bush cu cel mai numeros vot popular inregistrat in istoria alegerilor americane (care incep in 1789, pe vremea cand mai toti europenii exersau reverente la curti regale sau gustau dreptul de a fi supusii ÃŽnaltei Porti). Triumful Ideii Conservatoare (Bush la Casa Alba, Congresul si Senatul in mana republicanilor) e un fenomen din care se pot invata multe. Americanii au votat dupa ce au cantarit. Intre criteriile dupa care decide orice alegator, nici unul nu e mai puternic decat convingerea ultima. Ea se formeaza printr-o reactie secreta, in care conspira persoana si dreptul de a avea o parere sincera despre lume. Sunt vremurile suportabile? Exista un loc in viitor pentru copiii mei? In vremuri de pace absoluta, asemenea intrebari dorm. Alegatorii au timpul si generozitatea sa masoare somajul, rata dobanzii si nivelul de impozitare. Alegerile din 2004 au avut loc insa in vreme de razboaie. Unul provocat de atacul din 11 septembrie, celalalt provocat de inaintarea sigura de sine a Ideii Liberale. Lumea americana n-a mers la urne pentru a decide asupra detaliilor vietii casnice. Alegatorii au restrans problemele lumii lor la o singura intrebare, hranita din doua razboaie: cine nu ne lasa sa traim asa cum am trait pana acum?
Raspunsul are doua parti. Una era dinainte cunoscuta: Islamul inarmat. Cealalta a fost ignorata: ideile pe care elitele promit sa le transforme in fapt - casatoria intre homosexuali si destramarea familiei clasice, excomunicarea patriotismului si oficializarea antiamericanismului. Cu alte cuvinte, o mare parte a electoratului american a petrecut alegerile cautand personalitatea si forta politica in stare sa mentina realitatea si sa refuze experimente dubioase. Alegerile au fost o problema de credibilitate. Bush n-a facut decat sa repete ca este Bush, "omul pe care il cunoasteti". Poate n-ar fi fost de ajuns. Kerry a reusit insa sa reprezinte atat de exact lipsa de convingeri si ezitarea nevrotica a lumii liberale americane, incat rezultatul n-a stat nici un minut in dubiu. Democratii si majoritatea presei n-au trecut cu bine prin soc. Imediat dupa alegeri, ei au lansat refrenul: alegerile au fost decise de fundamentalistii crestini. Aceasta e scuza lasata spre justificare pana la urmatoarele alegeri. Care vor fi un nou esec. Liberalii americani n-au inteles. Bush nu a fost mentinut la putere de Dumnezeu si de agentii Sai electorali. Un exemplu: Michigan a votat clar impotriva legalizarii casatoriilor homosexuale. Tot statul Michigan a votat insa la prezidentiale cu Kerry si acelasi Michigan e in mod traditional un stat ingaduitor (care a votat abolirea pedepsei cu moartea inca din 1846). Cum Michigan n-a fost invadat, in ziua alegerilor, de oastea cruciatilor bushisti, e de presupus ca rezultatele au alta explicatie. Al doilea exemplu: Ohio. Acest stat a decis soarta alegerilor. In timpul primului mandat Bush, somajul a crescut, procentual si oficial, in tot statul Ohio. Alegatorii au ignorat, la fel de procentual si oficial, rata somajului si l-au facut pe Bush, pentru a doua oara, presedinte. Daca nu vor accepta mesaje trimise de state ca Michigan si Ohio, ideologii liberali izolati in marile orase de pe coasta de vest si de est trebuie sa se pregateasca pentru o lunga "glaciatiune". Epoca republicana ar putea dura zeci de ani.
Elita trebuie sa inteleaga ca, in noaptea de 2 spre 3 noiembrie 2004, s-a intamplat ceva important: au luat sfarsit anii '60. Mirajul lumii fara probleme sau cu problemele altora, asa cum a fost el schitat vreme de aproape 40 de ani in mediile Americii liberale, a fost supus unui referendum si a pierdut. In fond, problema apocalipsei democrate e marunta. Democratii se pot remonta sau nu. Marea problema a alegerilor castigate de Bush impotriva recomandarii luminate a corului reunit al universitatilor, Europei, plus Soros, care-i si intrece, e dezvaluirea unui fals monumental. Aceasta frauda globala ne-a spus mereu ca americanii sunt materialisti si vulgari. Dar ei au votat dupa principii, si nu de dragul venitului personal. Aceasta frauda ne-a spus ca America e in mana unui presedinte habotnic. Dar americanii au votat dupa religia bunului simt. Palestinienii trimit copii de 16 ani si femei cu bombe la brau, trupa lui Bin Laden taie capete in numele lui Alah, un regizor olandez, care a indraznit sa faca un film despre nenorocirea de a fi femeie dupa codul islamic, a fost impuscat, saptamana trecuta, la Amsterdam, de un musulman care a incercat apoi sa ii taie capul. Dar fanaticii se afla in America. Asta n-au vrut sa mai inghita alegatorii americani.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22