Între prozatorii români de etnie evreiască pe care-i mai avem printre noi, „analistul“ Virgil Duda se află în prima linie valorică, în proximitatea unor Radu Cosaşu sau Norman Manea. Doar modestia de profesionist neatras de luminile rampei l-a împins în penumbra generaţiei sale.
Paul CernatRevista Esquire a apărut în limba română în 2007 şi a preluat de la ediţia-mamă americană nu numai articolele de stil masculin, ci şi materialele consistente de jurnalism narativ. Majoritatea articolelor din Esquire-ul românesc sunt autohtone, revista reuşind, în cei peste 4 ani de activitate, să publice excelente reportaje şi profiluri ale unor oameni care contează.
Fara AutorIstoria în 192 de imagini, Afişul polonez 1917-2007, MNAR, septembrie 2011-ianuarie 2012.
Erwin KesslerExistă o speranţă pentru piaţa media, care va creşte în ritm de 13% pe an şi va ajunge în România la 3,8 miliarde dolari în 2015. La creştere vor contribui în 2012 alegerile.
Brîndușa ArmancaCa şi la noi, presa tradiţională din Statele Unite trece printr-o criză financiară, dublată de ameninţarea supremaţiei online-ului asupra print-ului.
Razvan BraileanuÎn urmă cu 35 de ani, la 6 ianuarie 1977, un grup de 242 de cetăţeni cehoslovaci (în timp, numărul lor a ajuns la 1.900) au semnat Carta 77, un document care cerea respectarea drepturilor civile fundamentale în Cehoslovacia comunistă. Răspunsul a fost hărţuirea, persecutarea şi detenţia lor, dar şi un val de susţinere şi solidaritate internaţională. În acele zile, aproape 200 de români curajoşi şi-au exprimat solidaritatea şi, inspiraţi de Carta 77, au cerut respectarea drepturilor omului în România.
Jiri SitlerAcademia Română ar trebui să repare nedreptatea făcută prin alegerea lui Ioanel Sinescu şi, în acelaşi timp, să-şi reafirme integritatea şi prestigiul.
Peter ManuDin piaţa ungară lipsesc 10 miliarde de euro care ar fi putut susţine împrumuturile statului din piaţa financiară internă.
Lidia MoiseCondus de Gábor Vona, un tânăr profesor de istorie de 34 de ani, Jobbik recuperează masiv din imaginarul extremei drepte interbelice (inclusiv simbolismul amiralului Miklós Horthy).
Octavian ManeaAnul a început febril pentru Guvernul Orbán, criticat pentru modificările aduse de noua Constituţie şi de cele 21 de legi pandante care afectează libertăţi fundamentale şi mecanisme democratice.
Brîndușa ArmancaOpoziţia ar înlătura Guvernul Orbán printr-o „revoluţie“ fără vărsare de sânge.
Attila PinterAflată în dezbatere publică, preconizata Lege a sănătăţii a suscitat numeroase critici şi propuneri. Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România a trimis observaţiile sale, pe care voi încerca să le rezum.
Dan PeretianuAni de zile am bănuit că atunci când ceva e lăsat de izbelişte (case, trenuri, fabrici) e semn că trebuie privatizat. Ei, uite că se întâmplă şi dacă merge brici.
Dan PerjovschiSecuristul Ion Niculae, ajuns milionar în „capitalismul de cumetrie“, pus pe picioare de Ion Iliescu şi multilateral dezvoltat în zilele noastre, ştie că reţeta secretă a prosperităţii se ascunde în afacerile cu statul, via politrucii lui.
Andreea PoraRaed Arafat este singura persoană de care, în 22 de ani, poţi lega ceea ce se cheamă o politică publică, adică un lucru bun, făcut în beneficiul oamenilor, SMURD. Mulţi nici nu ştiu ce înseamnă iniţialele astea, dar ştiu că la graniţa dintre viaţă şi moarte, fie că e un accident teribil sau o catastrofă, apare SMURD, maşina roşie sau elicopterul, din care debarcă în grabă echipajele salvatoare. Încrederea populaţiei în SMURD depăşeşte 80%, aşa încât 2% din impozitul multora pe venitul global merge, de ani de zile, spre SMURD.
Rodica PaladeDe ce trebuie ca, sistematic, cineva care reuşeşte cu enorme eforturi să realizeze ceva în structurile statului să fie dat la o parte imediat ce se pune problema reformării structurilor de stat?
Cosmin Alexandru
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an