ANUL XXIII (1140) (17 - 23 ianuarie 2012)

Capcanele istoriei

17.01.2012

Lucian Boia analizează evoluţia şi plasarea intelectualităţii române de-a lungul a două decenii extrem de turbulente din istoria României.

Codrut Constantinescu

Fragmente dintr-o scrisoare imaginară adresată domnului Ibsen

17.01.2012

Despre aceste componente ale teatrului de artă şi mai ales despre viziunea originală asupra unei piese socotite mult timp prăfuită din proasta abordare a textului şi timpului trăit, regizorul Andrei Şerban se exprimă în eseul acordat în exclusivitate revistei 22.

Andrei Serban

Aventurile unui „călător corect“

17.01.2012

În ceea ce priveşte transportul urban, Bucureşti este o comunitate card. Dar a ţine un plastic între degete nu aduce cu sine modernul.

Ioana Moldovan

Marcel Iancu - mărturie inedită despre Pogromul din Bucureşti

17.01.2012

În tot acest timp, se continua cu furie „ridicarea evreilor“ de pe străzi, fără distincţie de vârstă sau avut, fără alegerea locului unde să fie anchetaţi sau schingiuiţi ca ostateci sau ca ultima pradă a legiunii.

Vlad Solomon

Competiţia pentru Strâmtoarea Hormuz

17.01.2012

În apele tot mai tulburi ale Golfului Persic, între America şi Iran, este în derulare o bătălie pentru supremaţie.

Octavian Manea

America în focul alegerilor primare

17.01.2012

Există o diferenţă enormă între Partidul Republican în anul 2012 şi cel din urmă cu patru decenii, care a făcut posibilă apariţia unui Ronald Reagan.

Aurelian Craiutu

Corespondent de război în Bucureşti

17.01.2012

Pare ridicol să amintim corespondenţii „de război“ în împrejurările unor manifestaţii desfăşurate până la un punct la lumina zilei, pentru revendicări sociale coagulate de disputa dintre preşedinte şi subsecretarul de stat Arafat pe tema Legii sănătăţii.

Brindusa Armanca

Risipa din conturile statului

17.01.2012

Raportul Curţii de Conturi pentru anul 2010 punctează numeroase disfuncţionalităţi privind gestiunea banului public în administraţiile centrale şi locale.

Lidia Moise

Un atentat la inteligenţă: Editura Universităţii din Bucureşti

17.01.2012

Recenta clasificare a editurilor, colecţiilor şi revistelor care publică lucrări ştiinţifice de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice nu a trecut neobservată. Exerciţiu aşteptat de câtăva vreme, el are o miză importantă pentru cadrele didactice universitare şi cercetătorii români care îşi pregătesc dosarele de avansare în...

Vlad Alexandrescu

SCARA LEILOR

17.01.2012

Volumul Scara leilor prezintă periplul memorialistic al Doinei Cornea, însoţit de documente inedite, analizând consecinţele Conferinţei de la Ialta asupra destinului României postbelice.

Fara Autor

Neglijenţă medicală? Mort de malarie la 24 de ani

17.01.2012

Cum ar putea un medic de la Camera de gardă a unui spital, de boli infecţioase, e drept, să deosebească hepatita de malarie? Cu greu, mai ales în primul moment, fără analize, doar pe baza simptomelor care, până la un punct, sunt destul de asemănătoare.

Andreea Pora & Rodica Palade

Neoliberalismul este continuarea bolşevismului cu alte mijloace

17.01.2012

Şansele ca o ameliorare să se producă din lăuntrul sistemului sunt aproape de zero. Din ce în ce mai mult devine aparent că partidele politice în ansamblul lor nu sunt decât grupări de interese pentru care noţiunea de bine public este pură demagogie.

Ion Vianu

Băsescu şi umbra sa

17.01.2012

Înfrânt de un om a cărui simbolistică nu a apreciat-o corect, Traian Băsescu se confruntă cu prima şi cea mai spectaculoasă înfrângere din cariera sa. Pentru că, aşa cum am mai scris (Băsescu înfrânt de Arafat.

Andreea Pora

Distribuirea „democratică“ a corupţiei româneşti

17.01.2012

În tumultul, focul, fumul şi ţipetele (îndreptăţite, chiar dacă forma lor de expresie a fost deja pervertită) României din ultimele zile, preşedintele Traian Băsescu a ales să tacă. A ales să se retragă şi să lase liber teatrul străzii, deşi spiritul de jucător l-a împins înainte să facă mai multe gesturi şi declaraţii necugetate.

Raluca Alexandrescu

Piaţa tuturor

17.01.2012

Piaţa Universităţii trebuie să fie locul unde să poată protesta oricine: şi cei pe care îi respect, şi cei pe care-i critic, şi anticomuniştii, şi altermondialiştii, cei cu urşii panda, şomerii, vegetarienii, caricaturiştii, şi ăia cu muzică folk...

Dan Perjovschi

"Străinul"

17.01.2012

Popoarele şi societăţile nu se conduc după raţiune şi analize economice şi sociale. Ele se conduc după mituri. Miturile sunt poveşti eterne, simple şi radicale, care introduc o ordine factice într-o realitate confuză, prea complexă pentru a putea fi înţeleasă şi suportată ca atare.

Andrei Cornea

Linişte şi ordine

17.01.2012

Dacă omul nu ar fi ministru de Interne exact acum, când pe străzi bântuie vandalii scăpaţi din cuşca stadioanelor, Nota ZERO ar fi fost meritată de Emil Boc. Pentru întreaga sa carieră de premier prea supus preşedintelui.

Rodica Palade

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22