Putregaiul

Mircea Cartarescu afirma ca se gandeste la exil. Pentru prima data dupa 89, mari personalitati  vad in parasirea tarii ultima forma de protest si autoprotectie in fata degradarii propriei tari. Cand un scriitor de calibrul lui Cartarescu, recunoscut international prin includerea sa in mod repetat sa pe lista potentialilor castigatori ai premiului Nobel pentru literatura, isi cauta alta patrie, inseamna ca poporul sau e in pericol de moarte. Confiscandu-i valorii dreptul sa respire aerul tarii in care s-a nascut, condamni un popor la moarte prin asfixiere. Dupa bulversarea valorilor, asistam la executarea si alungarea lor.

Dan Tapalaga 16.10.2012
SHARE 18

De același autor

Mircea Cartarescu afirma ca se gandeste la exil. Pentru prima data dupa 89, mari personalitati  vad in parasirea tarii ultima forma de protest si autoprotectie in fata degradarii propriei tari. Cand un scriitor de calibrul lui Cartarescu, recunoscut international prin includerea sa in mod repetat sa pe lista potentialilor castigatori ai premiului Nobel pentru literatura, isi cauta alta patrie, inseamna ca poporul sau e in pericol de moarte. Confiscandu-i valorii dreptul sa respire aerul tarii in care s-a nascut, condamni un popor la moarte prin asfixiere. Dupa bulversarea valorilor, asistam la executarea si alungarea lor.  

Tot mai multi oameni valorosi decid sa faca pasul afara, cautandu-si o noua patrie. Pana si personaje mai putin onorabile din spatiul public pretind ca au ajuns la o limita a suportabilitatii si fug cat vad cu ochii. Aleg sa inceapa o viata noua in alta tara, hulind in urma lor o Romanie apocaliptica. S-a declansat astfel al treilea val de fugari din iadul romanesc, dupa mineriadele din anii 90 si dupa deschiderea granitelor in 2007. Al treilea val a inceput imediat dupa referendumul din vara lui 2012, dupa tentativa esuata de lovitura de stat, dupa revolutia penalilor. Nu mai e doar perspectiva economica tot mai sumbra cea care-i alunga - ci atmosfera de nerespirat, lipsa totala de perspectiva.

De cine fug toti acesti oameni? De ce se rup din radacini? Ce i-a ingrozit pe ei si nu vedem noi? Ce-i alunga? Acelasi lucru: o Romanie schimonosita in ultimii 23 de ani de o mana de personaje, cam unele si aceleasi, din politica, afaceri si media. Ele controleaza sistemul de peste doua decenii. In esenta, mare lucru nu s-a schimbat. La PSD jocurile le fac eternii Viorel Hrebenciuc si Dan Ioan Popescu. Unul dintre cei mai bogati oameni din Romania s-a intors in peisaj si-l consiliaza/papuseaza pe Victor Ponta, zisul lider. La PNL, Dan Voiculescu a ajuns strateg, restul e turma tacuta. La PDL, tot Vasile Blaga, Adriean Videanu. Cam astia sunt la vedere. Ce nu-i la vedere: Buzaianu, Bittner, Petrache, Popoviciu, mai recent Dobrescu, Schwartzenberg si alte nume sinonime cu zeci si sute de milioane de euro. Pana si astia s-au saturat sa-si rontaie averea intr-o Romanie descompusa de uratenie si prostie, asa ca s-au refugiat la Monaco. Despre ei si afacerile lor cu statul sau cu diversi politicieni tot vorbim de doua decenii.

Cred ca numarul oamenilor-cheie, care fac si desfac in Romania, nu trece de 50-100. Majoritatea sunt neclintiti din 90 incoace. Nu va pierdeti in detalii, nu va amagiti cu doua-trei exemple izolate, cu una doua nume aparent proaspete. Astea nu conteaza in ecuatia puterii. Ei sunt marginalii, papusile suite in vitrina pe post de odorizante, pentru a mai improspata aerul imputit al sistemului. Ca sa fim onesti pana la capat, in mica noastra lume rasturnata, pana si numele onorabile sfasesc prin a ajunge paria.

Adevarul crunt e altul: Dan Diaconescu, urmasul lui Vadim Tudor, este tot ce a putut livra nou sistemul politic romanesc dupa disparitia partidului Romania Mare. E singurul produs vandut ca proaspat - in realitate stricat inainte de a expira. Iar adevarul si mai trist e ca personaje sinistre ca Gigi Becali - esenta raului - nu dispar niciodata din galantarul puterii, ci revin mereu, adancind foamea de normalitate si frustrarea celor care viseaza revolutii si schimbari.

Fals si nedrept, vor tipa unii. Romania este si tara micului progres insitutional, care i-a trimis dupa gratii pe Adrian Nastase, Sorin Ovidiu Vantu, pe multi alti parlamentari si primari. Romania este si tara in care retelele lui Catalin Voicu din justitie s-au destramat, in care influenta toxica a unor personaje gen Mitica Iliescu s-a diminuat vizibil in ultimii ani. Apropo, includeti-i si pe acestia in lista scurta de 50 de nume care fac si desfac. Insa tocmai asta e problema. Romania nu a progresat institutional decat aparent si reversibil. In realitate, Romania se prabuseste sub propria mizerie, se izoleaza in delirul anti-occidental si anti-european al noilor sai lideri. Vechile retele sunt inlocuite de altele noi, parca mai agresive si rapace decat ale predecesorilor.

Meritul functionarii unor institutii cheie mai sta in cativa oameni, fie ca se numesc Daniel Morar, Mugur Isarescu, Monica Macovei si alti cativa, tot mai putini. Pe Traian Basescu unde il asezam? Are si bune si rele. A infruntat zeii sistemului. El insusi, crezandu-se zeu, a zguduit sistemul din temelii cand avea puterea totala. Acum tace sub talpa lor, sleit de putere, intrebandu-se, poate, unde a gresit (si a comis destule erori), ce a facut prost (a promovat un lung sir de catastrofe in pozitii cheie din administratie si politica), cum a ajuns redus la tacere tocmai de cei care au asigurat in ultimele doua decenii supravietuirea si perpetuarea unui sistem putred si corupt.

Putregaiul s-a intins in tot spatiul public, cancerul a ajuns la maduva. Valorile nu doar ca s-au rasturat si bulversat total, dar cei care au curajul sa ramane in picioare sunt alungati, executati sau, in cel mai bun caz, ignorati.  Vedem cum sunt sufocati astazi Cartarescu, Plesu, Patapievici, Tismaneanu sau Liiceanu de calaii ratiunii si bunului simt, calcati in picioare de prostie si ignoranta. Pe scena defileaza in mars triumfal minciuna, impostura si coruptia, intr-o harmalaie si confuzie de nedescris. As vrea sa spun, totusi, ca se mai poate face ceva, ca nu e totul pierdut si ca mai exista speranta. Pentru prima data, imi pare ca nu mai vad clar linia orizontului. Imi cer scuze ca nu mai gasesc resurse de optimism. Traiesc un fel de solidaritate trista cu cei care pleaca sau raman resemnati. As vrea sa oferiti voi cateva motive menite sa convinga ca putem, totusi, merge mai departe.

TAGS:

Comentarii 18

Liviu din Timisoara - 10-18-2012

Dinescu mentiona foarte frecvent " Securitatea lui Ceausescu ". Cred ca se lamureste ce voia sa spuna ...

Răspunde

Dan - 10-18-2012

Perfect adevarat. Si eu sint de aceeasi parere: absolut tot ce vedem si auzim de 22 ani este gindit de specialistii in manipulare mass-media, de sorginte KGB / Nazionalsozialismus. Toate aceste false conflicte / lovituri de teatru / declaratii / actiuni publice / etc. sint coordonate "la centru" si au un singur scop - de a intari si mai mult fraudarea tarii in interesul lor comun. Ponta / Antonescu / USL / celelate entitati politice sint doar pioni pe tabla de sah a mafiei atotputernice. Cei putini care au incercat si incearca mereu sa-i demaste si sa lupte impotriva lor (diverse partide istorice / OGN-uri / dna MM / TB) sint redusi la tacere - prin forta (de ce a trebuit sa moara peste 1500 de tineri ? va aduceti aminte de mineriade ?) sau intimidare / batjocorizare / cumparare / santajare cu dosare Securitate (posibil sa fie si dl Emil Constantinescu in acesata categorie), multi dintre oponenti trecind astfel de partea lor... Rezultatul: peste 15% din populatia tarii si-a dat seama ca nu exista nici o speranta aici - si a emigrat. Ceilalti ramasi se lupta in fiecare zi cu probleme existentiale - ca pe vremea raposatului (fara caldura, curent, apa, un minimum de standard al locuintelor, ce vom pune pe masa azi ?, etc.). RO este singura tara europeana unde infrastructura este la pamint; unde sint miliardele $ / Euro primite in ultimii 22 ani ? Mult mai rau este din punctul meu de vedere decaderea morala a oamenilor; lupta zilnica pentru existenta - si minciuna propagata pe toate canalele - induce dezamagire / cinism / comportament asocial. Ce modele de succes vad romanii ? manelisti, t***** sorry romi cu palate / kg de aur pe ei, castele princiare (cu tronuri de aur), mafioti adusi la parchet pentru a fi pusi pe liber imediat, Maserati si Lamborghini si la citiva pasi mai departe mizerie crunta, etc. Tot ce se intimpla de aproape cinci luni este oribil si dezgustator; cind am crezut ca nu pot cobara mai jos, a aparut Oltchim si CFR Marfa. Dat fiind ca ei controleza TOT ce un om normal vede si aude pe toate canalele sint siguri pe ei si probabil se felicita zilnic ca in curind vor pune mina pe tara complet - inclusiv justitia. Ma bucur mult ca avem in MRU un politician inteligent (ce diferenta intre el si t**** romii / analfabetii care ne conduc) si luptator. --------------------------------------------------------------------------------------- Cele de mai sus le-am scris acum trei saptamini; aseara insa am asistat la un spectacol de neimaginat din nenumarate motive (congresul PPE si adunarea USL); intrebari: - cine si din ce bani a platit transportul (autobuze / tren) a zeci de mii de oameni din toate judetele tarii, oameni care au lipsit de la serviciu cel putin o zi ? - cine si din ce bani a platit toata organizarea (inclusiv inchirierea stadionului pentru citeva zile, curatenia lui dupa, materialele publicitare, etc.) - cine si din ce bani a platit sutele de VIP (limuzine, soferi, etc.) veniti din toata tara ? - cine si din ce ban

Răspunde

Liviu din Timisoara - 10-18-2012

Domnule Tapalaga, transmiteti-le tuturor intelectualilor care au luat atitudine fata de ICR ca, daca nu ies mai des in forumul public, ii bai, fiindca exista o parte a populatiei care nu huiduie, dar nici destui lideri vizibili nu are. Principala arma a astora este propaganda.In ceea ce-l priveste pe Mircea Dinescu, cred ca trebuie revazuta dizidenta lui ...data fiind prietenia stransa cu Vantu aflat in cardasie cu o trupa mare de securisti la FNI; de-altfel, echipa de bodyguarzi ai aluia tot de pe acolo provine.

Răspunde

Scifi - 10-18-2012

Am uitat sa mentionez cel de al treilea mod de a lupta cu RAUL, cel mai important. Deci: 3. Sa isi traiesti viata dupa ADEVARATELE VALORI: munca, respect, intelepciune, adevar. Astfel fiecare dintre noi putem fi un exemplu viu pentru cei din jurul nostru, o dovada ca se poate trai decent si fara sa-ti abandonezi onoarea si constiinta, fara a face compromisul suprem, acela de a te integra in peisaj pentru a supravietui, dupa care a te minti singur ca nu faci nimic rau.

Răspunde

Scifi - 10-18-2012

Domnule Tapalaga, NU AVEM DREPTUL sa abandonam speranta. Copiii nostri nu ne-o vor ierta. E drept, este un moment foarte greu al istoriei Romaniei, se pare ca RAUL va castiga o batalie importanta, folosindu-se parsiv de criza si de tehnicile de manipulare pe care si le-a dus la perfectiune. Dar momente la fel de grele au mai fost multe in istoria acestei tari uitate de Dumnezeu. Iar oamenii rationali ai acelor timpuri nu au cedat. Din patriotism, din nebunie, nu conteaza motivul. Si datorita lor noi inca suntem o natie. Si eu ma plec pana la pamant in fata memoriei lor, pentru ca vad cat e de greu sa-ti pastrezi ratiunea si speranta in astfel de vremuri. De aceea nici noi nu trebuie sa cedam. Pentru ca nu avem alta tara. Asa cum e ea, tarisoara asta e a noastra, a stramosilor nostri si a copiilor nostri. Cu mijloacele noastre mai mici sau mai mari (iar dvs., domnule Tapalaga, aveti mijloace mult mai importante decat multi dintre noi), TREBUIE SA LUPTAM. CU SPERANTA. Adevarul si dreptatea trebuie sa castige in cele din urma. Suntem unul la 1000? Ce conteaza! Lupta merita dusa pana la capat. Eu vad cel putin doua metode prin care orice om de rand poate lupta cu RAUL: 1. Sa incerce sa deschida ochii celor din jurul sau cu argumente; 2. Sa voteze mereu RAUL MAI MIC. Eu unul nici nu imi parasesc tara, nici nu abandonez aceasta lupta mica a mea, pentru ca altfel nu m-as mai putea uita in oglinda sau in ochii fiului meu.

Răspunde

adi - 10-17-2012

Nu cred ca este un moment mai dur de privit in fata decat anii nouazeci, cand Iliescu modifica Constitutia pentru un mandat in plus. Numai ca acum nu mai avem in ce NATO sau UE sa intram, sa ne pice din cer o redresare. Mie odata cu declaratiile lui Antonescu despre europeni mi s-au intunecat zarile, n-am mai inteles nimic. Pana atunci credeam ca e un razboi pentru putere si bani in interiorul unei generatii care n-a produs, de ce sa n-o spunem, nimic pentru noi (stiu argumentele cu guvernul Nastase, dar o sa trec peste ele aici). Trebuie sa ne simtim vizati de tot ce se intampla, gestul lui Cartarescu de a pune cartile pe masa mi se pare unul disperat.

Răspunde

dusu - 10-17-2012

in romanica azi,referintza 89 e un lait-motiv.de parca atunci s a nascut ruminu.89 a fost o rasucire,pirueta,un alt inceput.comunistii au intors armele.atit! azi se framinta ptr carterescu,dar ptr Goma nimic tovarasi? revoltatzi,revoltatzi,dar cu limita si sa shtim si noi! unu pe aici o da cu psd;pai pdl nu i tot una?rosu dar mai are nishte pete,ha ha ha

Răspunde

Gothard Ladislau - 10-17-2012

Coruptia endemica e nascuta de ilici si psd, si foarte greu de starpit de PDL. Iar despre politizare ce sa spunem? Ca numirea domnului Patapievici a fost politica??? Dan B. te-ai nascut cam tarziu? Nu stii istoria?...

Răspunde

Dan B - 10-17-2012

N u poti marsalui triumfalist doar cu satisfactia ca ceilalti sunt mai prosti si incapabili cum s-a intimplat in ultimii ani.Chiar in r22 de unde as fi avut alte pretentii.Uite ce peisaj politic sinistru s-a nascut.

Răspunde

ronea - 10-17-2012

Revolutie nu se face in 24H. Ci trebuie sistematic ales raul cel mai mic. Nu sint de acord ca politizarea si coruptia pe timpul PDL-ului era mai mare ca in trecut sau ca acuma. Era , de acord, dar mai mica...Nu este cinstit sa mergi cu 2 masuri: sa ceri la un partid sa fie perfect-perfect si sa inchizi ochii cu condescendenta la altul care da lovuturi de stat. Acum ca tot este vot uninominal iata ce se poate face: sa nu-l votzi pe Voiculescu in colegiu, pe Mircea Diaconu, pe Gigi Becali, pe Videanu -si iata asa, incet incet, de la alegeri la alegeri clasa poitica se mai spala...Daca ii alegi pe aceeasi, normal ci ramii cu aceeasi ... previzibili puscariasi (vezi Nastase)

Răspunde

TACEREA MORTII - 10-17-2012

Este ciudat cum descoperiti America dupa abia 23 de ani, locuind in ea de mai bine de ......cel putin 45..........Totul a inceput imediat in decembrie 1989, cind "marii intelectuali" s-au dat cu criminalii Puterii, cu Puterea......Asa a inceput laminarea adevarului si posibilitatea iesirii la lumina..............Asa s-a ajuns azi, aici. Cind minerii au navalit in Bucuresti, iar "marii intelectuali" au ramas tot la sinul Puterii, jocurile erau facute, masluirea a continuat de minune cu ei impreuna......De ce va mai mirati, numai un nebun nu si-ar fi dat seama atunci ca se va ajunge aici. Totul e atit de firesc. ....OIERII si BOIERII mintzii si minciunii stau zac si se-agita in aceeasi piesa in acelasi teatru. Vizionare placuta !

Răspunde

vili - 10-17-2012

..si ca sa inchei ultima dv fraza: da, putem merge mai departe , cat mai departe, foarte departe de tara infestata-de-cacarai-pontalai-ciutaci-.. cand motivele cam dispar..

Răspunde

Dan B - 10-17-2012

Sunt perfect de acord ca s-a intrecut masura domnule Tapalaga.Totusi ca sa stirpesti o buruiana trebuie s-o smulgi din radacina.Categoric spun ca acest regim e unul toxic si trebuie inlaturat.Insa ma intreb cu cine sa-i schimbam?Cind erau in opozitie dvs si pe intreasga r22 va preocupa ce face Ponta in loc sa vedeti hibele guvernarii.Coruptia endemica si politizarea excesiva a pedelismului au ajutat nasterea acestui monstru.Poate ca ati contribuit si dvs la asta prin complicitate tacuta.Credeati ca a odata ajunsi la putere vor menaja pe cei care i-au pus zilnic la zid si in dificultate chiar fiind in opozitie?Mizeria asta a fost posibila doar cu neprecupetitul ajutor dat de marele cirmaci care a instaurat nesimtirea si batjocura si razbunarea ca moneda de schimb.Acum se plateste in aceiasi moneda peste tot.

Răspunde

bogdan - 10-17-2012

Scurt spus: hai sictir! Plus inca vreo doua cuvinte ca sa fie minim 25 de caractere.

Răspunde

dusu - 10-16-2012

de ce nu,un nou inceput? domnule autor;chiar daca nu sintetzi singurul care il pune pe plesu alaturi de Patapievici,va intreb pe dvs:atzi uitat ca plesu s a alaturat in 90 ministrilor lui iliescu roman?citeva saptamini inainte unii din acestia participau la ceea ce numesc unii revolutie

Răspunde

Mara Palaiata - 10-16-2012

Referendumul, forta executiva apoporului, a impus, prin tacerea majoritatii, eliminarea marionetei lui Voiculescu din prim-planul Romaniei. La viitoarele alegeri aceasta majoritate va contrabalansa inertia masei ostaticilor propagandei staliniste. Cu ajutorul romanilor adevarati din Diaspora, care se vor mobiliza decisiv si de data aceasta, fortele de dreapta vor reusi sa obtina o majoritate simpla, suficienta pentru a stopa instaurarea dictaturii impostorilor. Prima Conditie pentru a stabiliza increderea este: Condamnarea celor care au fraudat referendumul ! A doua Conditie este: formatorii de opinie pentru votarea formatiunilor de centru-dreapta sa nu abandoneze lupta in minutul 89.

Răspunde

Cosmin Mircea - 10-16-2012

Ce dracu sa mai comentezi ?!!!! Am exact acelasi sentiment !! Eu tocmai am plecat din tara !!!

Răspunde

unu - 10-16-2012

Singura speranta de schimbare in bine ramane UE.Daca USL castiga parlamentarele nici ei nu o sa mai poata face nimic.Asta este inceputul sfarsitului.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22