Inapoi in viitor

N.c. Munteanu 07.01.2002

De același autor

Anul 2002 va fi anul eradicarii coruptiei sau nu va fi deloc, le-a spus, acum cateva zile, Adrian Nastase prefectilor adunati in fata camerelor de luat vederi. SRI-ul e cu ochii pe marea privatizare, a adaugat el. Vom vedea ce, cine si, mai ales, cum s-a privatizat. Pentru ca marile surse ale coruptiei, a mai adaugat premierul facand aluzie la cativa tapi ispasitori din precedenta guvernare, sunt privatizarea, comenzile de stat si fraudele din interiorul partidelor. Si, pentru a da o nota in plus de gravitate, premierul le-a trimis sefilor de partide cate-o scrisoare in care le cere sa-i toarne pe politicienii corupti din orice partid ar fi ei.

Anul 2002 va fi, asadar, in conceptia lui Adrian Nastase, anul marii demascari. Dupa altii, anul care vine ar putea fi un nou an al rafuielilor politice. Mai ales ca, in mod simbolic, liderul celui mai important partid din Parlament, adica Adrian Nastase insusi, nu a primit scrisoarea cu pricina. Primele spuse ale lui Adrian Nastase dupa investirea ca prim-ministru au fost ca el e un om pragmatic, el lucreaza pentru viitor. In jargon politic, a fi pragmatic inseamna a nu avea prejudecati. In primul sau an de guvernare, pe culoarele Palatului Victoria sau Casei Parlamentului au curs tone de pragmatism. Principala grija a cabinetului Nastase a fost sa se faca iubit si sa le demonstreze oamenilor ca, daca ei nu-l vor, el ii vrea. S-au semnat acorduri si protocoale, s-au strans maini si s-au rostit discursuri. Prin zambete bine simtite si prin promisiunea unui viitor de aur, liderul PSD si-a atras un nou manunchi de tovarasi de drum. "Vremea combinatiilor politice cu iz de national-comunism a trecut", spunea el. "Trebuie sa privim in viitor."
De-a lungul si de-a latul anului 2001, premierul Nastase si amicii lui au transformat preocuparea, legitima de altfel, pentru viitor, in ideologie. Pe tot parcursul anului, guvernul a elaborat strategii si proiecte, programe si planuri de masuri urgente cat pentru trei cincinale. Chiar si oficialii straini, impresionati de volumul de opere, au convenit ca Romania, desi isi refuza inca un trecut, pare sa aiba un viitor promitator.
Dar nu e o simpla ironie a sortii faptul ca Adrian Nastase se gandeste la viitorul Romaniei, tampla la tampla cu diversi si numerosi dinozauri scosi de la naftalina din primele zile ale primului an de mandat. Acestia sunt niste profesionisti ai viitorului ideologic, inca de pe vremea cand faceau planificari aiuristice pentru economia cincinala comunista. Efortul lui Adrian Nastase de a-si atrage langa suflet pe vechii tovarasi de drum trebuie pretuit, macar si ca exercitiu de loialitate. E, probabil, incomod sa gandesti la reforme si descentralizare prin aburii de marxism sulfuros ridicati de fostii activisti de partid pe care reforma PSD i-a adus sa faca democratie si reforma in tara. Nu e de mirare ca toti acestia vorbesc despre viitorul luminos pe care ni l-ar asigura un guvern PSD intins pe tot secolul XXI. Daca nu ei, atunci cine? Iti trebuie, fireste, niste mestesugari ai viitorului, participanti la primele congrese de futurologie, patronate de sfanta familie a comunistilor, pentru a privi atat de adanc in viitor.

Chiar daca nu a ajuns inca la performantele predecesorilor sai, Adrian Nastase si-a cizelat cu atentie portretul de om al viitorului. Mai ales viitorul partidului sau il preocupa intens. Zilele trecute, cand si-a prezentat bilantul, a profetizat redresarea Romaniei prin 2008. Dupa 8 ani de PSD. Redresare, adica, printr-un curios paradox temporal, explicabil din punct de vedere politic, o intoarcere in timpul fericit al guvernarii Vacaroiu. Un guvern Vacaroiu care sa fie condus de Adrian Nastase sau unul dintre apropiati.
De cateva zile, oamenii lui Nastase si Iliescu scriu discursuri despre eradicarea coruptiei. Ion Iliescu spunea chiar ca este preocupat de proliferarea coruptiei in justitie, politie si politica. Si, dupa cum se pare, nu se gandea nici la afacerea Costea si nici la albumul Eterna si fascinanta Romanie. Ba chiar apare alaturi de unii pe care, pana mai ieri, Parchetul ii tinea din ancheta in ancheta, scotand mereu, vorba lui Adrian Nastase, dosarele din sertare. Cum ar fi putut, cata vreme fostul presedinte al Bancorex a fost pus in libertate, Viorel Hrebenciuc este liderul deputatilor PSD, procurorul care s-a incapatanat sa ancheteze dosarul a fost scos pe tusa, iar albumul este considerat, in continuare, una dintre marile reusite ale guvernarii Vacaroiu? Viitorul se cladeste si pe temelia palatelor ridicate din leafa lor de bugetari de vamesi, judecatori, politisti si finantatori de partide. Cu asemenea viitor chiar ca devine inutil sa te mai preocupe trecutul.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22