Arhiva Cioran scoasa la vanzare declanseaza un scandal urias. Controverse in declaratii si sesizare penala

Fara Autor | 12.04.2011

Pe aceeași temă

Licitatia de la Paris la care a fost vanduta la un pret supraevaluat arhiva Cioran este pe cale sa declanseze un urias scandal. Eleonora Cioran, cumnata lui Emil Cioran, cea in proprietatea careia s-au aflat documentele pana anul trecut, a sustinut, intr-o emisiune la B1 TV, ca ele i-au fost sustrase si ca au fost vandute fara acordul ei. Cea care le-ar fi sustras este Laurence Tacou, patroana Editurii L’Herne – una dintre casele editoriale pariziene care publică titluri ale lui Emil Cioran în Franţa si fiica unui bun prieten al lui Cioran. Miercuri, intr-o declaratie la HotNews.ro, Eleonora Cioran a retractat declaratiile, spunind ca ea este cea care i-a dat manuscrisele doamnei Tacou. Tot miercuri, Gabriel Liiceanu si Sorin Iliesiu au cerut procurorului general sa declanseze o ancheta penala internationala, fapt care, acum parre s-o deranjeze pe cumnata lui Cioran.

Marti, 12 aprilie, B1 TV, prima contrazicere

Rugata de Robert Turcescu sa explice cum de au ajuns sa fie vandute peste hotare documentele personale ale lui Emil Cioran nu doar manuscrisele acestuia, Eleonora Cioran, sotia lui Aurel Cioran, a afirmat ca documentele i-au fost sustrase cel mai probabil de Laurence Tacou, fiica proprietarului unei edituri franceze, apropiat al filosofului, care mai primise spre publicare si alte manuscrise ale acestuia.

"A venit Laurence Tacou aici, eu i-am pregatit manuscrisele, eram foarte bolnava, eu am 86 de ani (...) Ea a profitat de starea mea, eram sase persoane in camera, si pe undeva mi-a subtilizat si aceste carnete. Eu niciodata nu o sa ii reprosez, desi m-a durut, dar nu era cazul sa ii fac eu ei morala", a declarat Eleonora Cioran, precizand ca se refera inclusiv la diploma de bacalaureat a lui Emil Cioran.

"Le-a luat dansa, fara sa ii dau eu direct aceste manuscrise", a adaugat cumnata lui Emil Cioran.

Aceasta a precizat ca nu stie cine a scos la licitatie documentele si cine a luat banii pentru ele. "Am incercat sa iau legatura cu ea si i-am pus trei intrebari: cine a cumparat arhiva, cine a facut aceasta licitatie si unde sunt banii obtinuti? Nu mi-a raspuns", a declarat Eleonora Cioran.

Potrivit Eleonorei Cioran, dupa vizita celor doua a observat ca lipseste o parte dintre documentele filosofului, inclusiv diploma de bacalaureat a lui Emil Cioran. In ce priveste licitatia de la Paris de pe 7 aprilie, cumnata lui Cioran sustine ca nu a avut cunostinta despre acest eveniment si ca nu a primit niciun ban de pe urma vanzarii manuscriselor la licitatie.

Aceasta a precizat ca ar fi vrut sa dea documentele catre Ministerul Culturii, care a si trimis un evaluator in acest sens, care a stabilit valoarea colectiei la 100.000 de euro. Ministerul nu a avut, insa, banii sa cumpere manuscrisele, a adaugat Eleonora Cioran, citata de B1TV.

Prezent in emisiune, Sorin Iliesiu a intrebat-o de ce nu face plangere penala. "Nici nu ma gandesc, asta ar mai trebui, sa car numele lui Cioran si in penal", a spus aceasta.

Persoana acuzata de Eleonora Cioran de sustragerea unei parti din arhiva Cioran este Laurence Tacou, fiica lui Constantin Tacou. Editura familiei Tacou, LHerne, a publicat mai multe volume Cioran.

Miercuri, 13 aprilie, HotNews, retractarea

Cele mai importante declaratii ale Eleonorei Cioran:

* Cererea lui Sorin Iliesiu de declansare a unei anchete internationale este fara avizul meu
* Ce a vazut fiul meu, nu stiu ce a vazut, dar eu declar ca n-am vazut nimic. N-am vazut ca Laurence Tacou sa sustraga documente
* Poate ca, intr-adevar, eu - bolnava fiind si in varsta - n-am observat asa ceva
* Eu stiu ca i-am dat ceva documente (lui Laurence Tacou, n.red.), dar n-am observat sa sustraga ea niste documente de ale lui Cioran
* Domnul Iliesiu sa isi vada de treaba. Pentru ca, in fond, doua lucruri trebuie sa ii spun: documentele sunt revenite in tara si asta conteaza si nu are nicio calitate sa se amestece fara avizul meu
* Sa incepem si noi din nou... Columbeanu, asta vrea? Satisfactia lui e sa faca scandal? In numele lui Cioran, eu sunt total in dezacord cu el si sa faca bine sa ne lase in pace, sa-si vada de treburile lui.
* Documentele nu au fost furate, in orice caz nu in prezenta mea, si eu sunt cea care le-a mostenit pe toate 
* Sunt documentele in tara, exista aici toate documentele?
* Nu pot sa o invinuiesc pe aceasta doamna pentru ca eu, bolnava fiind, va spun sincer ca eu n-am fost chiar prezenta la tot ce au facut ele. Asta este realitatea.
* N-am vazut sa fure nimic.
* Fiul meu zice ca ar fi observat, dar el nu are nicio calitate.
* Eu n-am incheiat nimic cu Laurence Tacou (nici un contract), dar ea totusi mi-a dat o suma de bani, fara contract.
* Nu il inteleg pe Iliesiu. Numai condus de Liiceanu, care are o rautate extraordinara si care, in toate situatiile, a fost impotriva mea. Pentru ca eu l-am intrebat: cui ai dat burse? Si mi-a raspuns de o obraznicie cum numai el este in stare. Ca scriitor, il apreciez, dar ca om nu dau doua parale pe el.
* De unde stiti ca aceste documente apartin patrimoniului de stat? Aveti ceva scris? Verba volant, scripta manent.
* Documentele lui Emil Cioran sunt ale mele, fac ce vreau. Sunt in ograda mea, sunt lasate de sotul meu. Adica cum, daca ceva mi se lasa mie, eu trebuie sa dau socoteala?
* Exista un testament in acest sens lasat de Aurel Cioran? Da cum sa nu, si nu numai ca exista un testament, au existat doua testamente.
* Si cand s-a intors sotul meu de la Bucuresti, foarte suparat, nu stiu de ce s-a suparat pe ei, zice: sa vii sa-ti fac un testament. Zic: am doua. Zice: nu, acuma iti mai fac inca unul. Si cu trei luni inainte de a deceda, mi-a mai facut ultimul testament in care testeaza absolut tot si ma declara legatar universal.
* Daca ar fi fost asa (dorinta lui Emil Cioran si a lui Aurel Cioran de a dona manuscrisele Bibliotecii Astra din Sibiu, n.red.), le-ar fi donat el (Aurel Cioran, n.red)
* El (Aurel Cioran, fratele lui Emil Cioran, n.red.) a donat, dar a donat cat a considerat el. El a donat 540 de scrisori si documente si eu am donat 520 de carti. Deci s-a facut o donatie.
* Probabil ca nu a vrut sa doneze totul si sa imi lase mie restul. Banuiesc, pentru ca altfel, daca el ar fi vrut intr-adevar, le-ar fi donat. E asa de simplu.
* Ce era trecut in testament referitor la aceste documente? Nu era trecut nimic in legatura... decat: ma declara legatar universal, dar n-a fost nici trecut ca sa predau eu ceva la Astra.
* E ridicol. Documentele sunt in tara si acuma Iliesiu vrea ca de ce s-au dus si in strainatate. S-au intors? Toate sunt in tara
* Eu n-am avut nicio contributie, nici la licitatie, nu am primit niciun ban de la nimeni, asa ca totul este in ordine

Luni, 11 aprilie, prima declaratie

Anterior declaratiilor facute la B1 Tv, Eleonora Cioran spunea intr-o declaratie pentru Evenimentul zilei ca i-a dat documentele lui Laurence Tacou, care, dupa un timp a "rasplatit-o", trimitindu-i prin posta niste bani, "o suma modica".

"Doamna Tacou a venit la mine în vara anului trecut şi şi-a luat documentele pe care le-a dorit. După un timp, mi-a trimis nişte bani prin poştă: m-a răsplătit pentru acele manuscrise. Suntem prietene. La începutul anilor 1990, împreună cu soţul meu (Aurel Cioran - n.r.) am făcut excursii prin Franţa, alături de ea şi de tatăl ei", spune Eleonora Cioran, păstrând însă discreţia în privinţa sumei primite de la directoarea Editurii L’Herne. "Acuma, n-o să-mi cereţi să vă spun şi câţi bani mi-a dat! Mi-a dat o sumă modică".

O romanca, Gina Puica, implicata in sustragerea documentelor

Fiul Eleonorei Cioran, Serban Stavrescu, a intervenit si el in emisiunea "Evenimentul Zilei" pentru a face precizari si pentru a spune ca, in opinia sa, ar fi necesara sesizarea politiei.

"A fost o inselaciune. Aceasta madame Tacou a castigat increderea mamei mele, tatal ei a fost prieten intim al lui Cioran, ele s-au cunoscut la Paris, a venit, au stat de vorba, ea avea si o editura de publicat carti, a publicat si carti ale lui Emil Cioran, a castigat increderea mamei mele. A fost o sustragere, pentru ca aceasta Tacou a venit cu o romanca, eu o banuiesc pe dansa, dar e doar o banuiala.

Aceasta romanca locuieste la Strasbourg si se numeste Gina Puica. Este din Balesti, judetul Vrancea. Aceasta era translator. Se vedea clar ca sunt prietene. Mama mea are o anumita varsta si Tacou a ramas de vorba cu ea, iar cealalta, sub pretextul ca se documenteaza in cealalta camera ...nu stiu ce s-a intamplat, dar a expediat-o pana si pe menajera mamei mele, chipurile ca nu se poate concentra, dar nu stiu ce avea de lucrat acolo.

Dar si madame Tacou s-a sustras pentru ca ea trebuia sa vina sa se legalizeze totul, sa se faca un act legal asupra manuscriselor", a declarat fiul Eleonorei Cioran.

Intrebat cand a avut loc vizita lui Laurence Tacou in Romania, acesta a raspuns: "Vizita a avut loc anul trecut, prin septembrie. Anul trecut arhiva era in casa mamei mele. Legal, acestea apartineau mamei mele(...) Pe mama mea a consumat-o foarte mult treaba asta, dar mama mea nu vrea sa faca plangere".

Serban Stavrescu a mai explicat ca documentele vandute recent pe aproape jumatate de milion de euro au fost scoase peste granita, cel mai probabil, in geamantanele cu care calatoreau cele doua vizitatoare.

"Noi nu am luat niciun ban pe toate documentele acelea si refuza sa mai si colaboreze. I-am dat telefon si a inchis telefonul. Nu au mai stat de vorba, pur si simplu", a mai precizat acesta.

Prezent in emisiune, Sorin Iliesiu, coautor - impreuna cu Gabriel Liiceanu - al filmului documentar de lung-metraj "Apocalipsa dupa Cioran", a declarat ca a intuit ca ceva nu este in regula cu licitatia organizata la Paris, motiv pentru care i-a cerut ministrului de Externe, Theodor Baconschi, sa opreasca licitatia, dar acest lucru nu a fost posibil.

Gabriel Liiceanu si Sorin Iliesiu au cerut public, miercuri, procurorului general al Romaniei sa declanseze o ancheta penala internationala in care se se verifice conditiile in care a fost instrainata arhiva romana a lui Emil Cioran, care ar fi trebuit sa ramana in patrimoniul cultural al Romaniei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22