Pe aceeași temă
Primul caz de gripă porcină la om din Europa a fost confirmat în sud-estul Spaniei, în zona Almensa. Alte 17 persoane cu simptome asemănătoare se află sub investigaţiile medicului. Victima, în vârstă de 23 ani, tocmai se întorsese în Spania după efectuarea unei călătorii în Mexic.
Ultimul bilanţ dat publicităţii de autorităţile medicale din Mexic confirmă 103 decese provocate de gripa porcină. Totodată alte 1614 de cazuri ce prezintă simptome similare se află sub supraveghere. Se pare că până în prezent majoritatea celor care au murit din cauza acestui virus au vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani.
Răspândirea virusului
20 de cazuri au fost deja confirmate în Statele Unite dintre care 8 la New York, 7 în California, 2 în Texas, 2 în Kansas şi unul în Ohio. La New York, peste 100 de elevi ai unui liceu din Queens sunt suspectaţi că ar fi contractat maladia.
Si in Canada au fost inregistrate 6 cazuri de gripa: 4 în provincia Noua Scoţie şi 2 în Columbia Britanică, din vestul ţării.
Şi în Noua Zeelandă există câteva cazuri suspecte, fiind vorba de 10 studenţi care au călătorit de curând în Mexic.
În Columbia, 9 persoane se află sub supraveghere medicală.
Şi în Brazilia, un bărbat de origine mexicană cu vârsta de 24 de ani a fost spitalizat în Sao Paolo.
Pe lângă Spania, în Europa mai există 2 cazuri suspecte de gripă porcină: unul în Franţa şi unul în Marea Britanie (un însoţitor de bord al companiei British Aiways care s-a aflat recent pe o cursă aeriană spre Mexic).
Ştiri de ultima oră arată ca 5 elveţieni care s-au întors din Mexic sunt suspectaţi că ar fi contaminat virusul.
Totodată, o italianca întoarsa din SUA a fost spitalizata la Veneţia fiind suspectata de contractarea virusului.
OMS consideră că, împreună, cazurile confirmate în Mexic şi SUA ar putea declanşa o pandemie globală.
Descrierea şi tratarea virusului
Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, fiind un virus gripal de tip A (H1N1). Ultima versiune a H1N1 a suferit mutaţii reunind material genetic regăsit în virusurile care afectează păsări, porci şi oameni. Simptomele virusului seamana mult cu gripa obişnuită: febră, tuse, dureri de gât, disconfort muscular, frisoane şi oboseală. Ea nu se transmite mâncând carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om.
Autoritătile din Mexic au sfătuit populaţia să evite metroul, să nu se sărute sau să-şi strângă mâinile ca forme de salut. Se recomanda intensificarea regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini si folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut. Deşi nu este foarte clar dacă vaccinurile antigripale pot asigura protecţia în cazul de faţă, totuşi autorităţile americane recomandă administrarea de Tamiflu şi Relenza în fazele timpurii ale bolii.
Primele măsuri autohtone
Ministrul Sănătaţii, Ion Bazac, a precizat că nu există date care să confirme că în România s-au importat porci vii din Mexic. Ministrul Sănătaţii a mai declarat că deoarece virusul a suferit o mutaţie genetică, acesta se transmite de la om la om ca orice virus gripal.
Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de epidemiologie, a confirmat că "virusul se transmite deja de la om la om, motiv pentru care a devenit un potenţial risc epidemiologic pentru o pandemie mondială".
Autorităţile au intrat în stare de alertă, monitorizând toate persoanele care intră în România din Canada, Mexic, Statele Unite şi Spania. De asemenea au fost desemnate saloanele care ar urma să preia eventualele cazuri de gripă porcină. (O.M.)