Gripa porcina se raspindeste. OMS a ridicat gradul de alerta la 4

Fara Autor | 28.04.2009

Pe aceeași temă

Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis, marti, sa ridice de la 3 la 4, pe o scara de 6, nivelul de alerta din cauza gripei porcine, ceea ce inseamna "o crestere semnificativa" a riscului unei pandemii si a avertizat ca nicio regiune nu este ferita de pericolul raspandirii virusului.

"Desi suntem de parere ca a existat un pas semnificativ spre o pandemie, aceasta faza (de alerta, 4 - n.red.) nu inseamna ca am atins-o", a precizat el totusi. "In acest stadiu, OMS nu considera ca pandemia este inevitabila", a adaugat el, precizand ca se poate vorbi despre o pandemie atunci cand nivelul de alerta este maxim, 6", a declarat, marti,. directorul adjunct interimar al OMS, Keiji Fukuda

In Mexic, principalul focar nunarul mortilor a crescut de la 149 la 152. Virusul a fost confirmat in Statele Unite, Noua Zeeleanda, Spania, Marea Britanie, Germania si Franta, air Columbia a declarat "stare de dezastru national". Potrivit OMS, un vaccin impotriva virusului nu va fi produs mai devreme de sase luni.

Noaptea trecuta, Comitetul de rugenta al OMS a ridicat nivelul de alerata al epidemiei de gripa porcina de la 3 la 4 pe o scara de la 1 la 6, ceea ce implica riscul aparitiei unei pandemii. Expertii au constatat ca virusul se transmite de la om la om, iar pentru trecerea la nivelul 5 de alerta virusul trebuie sa se raspindeasca in cel putin doua tari din aceeasi regiune, scrie “The Guardian”.

Numarul mortilor din Mexic, focarul virusului, a ajuns la 152, aproape 2000 de mexicani fiind suspectati ca sint infectati.

In Statele Unite, cazurile confirmate s-au dublat, iar in New York numarul cazurilor confirmate in rindul elevilor a crescut la 28, alti 100 fiind suspecti. Confirmarea finala de cazuri de gripa porcina in Statele Unite ar insemna ca a aparut un nou focar in afara Mexicului, ceea ce ar justifica trecerea la faza 5 de alerta pandemica, a informat marti Organizaţia Mondiala a Sanatatii, relateaza AFP.

"Daca exista o confirmare a cazurilor locale in Statele Unite, vom putea, in principiu, sa trecem la faza 5", a explicat purtatorul de cuvint Gregory Hartl, facând aluzie la bolnavii declaraţi în New York.

Autorităţile americane, care au înregistrat 44 de cazuri de gripă porcină pe teritoriul lor, au vorbit luni despre 28 de bolnavi cu simptome uşoare, confirmaţi într-o şcoală din New York, şi despre 17 "posibile" cazuri.

"Aşteptăm în continuare o confirmare finală din partea autorităţilor americane" şi, dacă se va întîmpla aşa, atunci "Comitetul de urgenţă al OMS ar putea decide să ridice" din nou nivelul de alertă pandemică, a spus Hartl.

Virusul a ajuns si in Europa, raspundindu-se deja in mai multe tari.  Belgia a anuntat ca testele au iesit negative pentru toti cei sase suspecti de gripa porcina, trei adulti si trei copii, care s-au intors din zone contaminate. Si in Germania, un barbat si sora sa au fost internati luni intr-o clinica din Bielefeld. Tinerii proaspat reintorsi din Mexic acuzau febra si simptome de gripa. Testele rapide la care au fost supusi nu au confirmat diagnosticul de Influenza de tip A/H1N1. Noi analize li se vor face marti.

In Spania, unde a fost confirmat luni primul caz de gripa porcina din Europa, sint inregistrate inca 26 de cazuri suspecte, iar Marea Britanie a raportat si ea, marti, patru cazuri confirmate.

Autoritatile sanitate australiene examineaza 40 de suspecti, rezultatele urmind sa fie cunoscute in citeva zile, iar Noua Zeelanda a anuntat aproape 60 de cazuri, Coreea de Sud l-a raportat si ea primul caz, iar autoritatile chineze au plasat sub observatie mai multe persoane suspectate ca sunt purtatoare ale virusului gripei porcine.

Vaccinul, peste sase luni

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a inceput procesul de pregatire a vaccinului impotriva gripei porcine, vaccin ce va putea fi disponibil in Romania in aproximativ opt luni.

"Se lucreaza la producerea vaccinului, dar dureaza minimum intre patru si sase luni pana il vom avea. Apoi ar mai dura in jur de doua luni pana ar fi importat si in Romania", a declarat pentru NewsIn coordonatorul OMS pentru Romania, dr. Victor Olsavszky.

Coordonatorul OMS pentru Romania a mai precizat ca Institutul Cantacuzino nu va produce, deocamdata, un vaccin impotriva acestui tip de virus cu tulpina porcina.

Directorul adjunct interimar al OMS, Keiji Fukuda, declarase luni seara ca in ceea ce priveste productia vaccinului, care s-ar putea dovedi crucial in caz de agravare a situatiei, OMS a fost invitata de experti sa ia "masuri pentru a facilita dezvoltarea" acestuia.

Pana in prezent, organizatia a recomandat utilizarea unui antiviral, Tamiflu, din care dispune de cinci milioane de doze.

Anterior, grupul farmaceutic elvetian Novartis anuntase ca a fost contactat de OMS pentru a dezvolta un vaccin impotriva virusului gripei porcine. "Suntem in contact cu OMS pentru dezvoltarea unui vaccin" impotriva virusului gripei porcine de tip A/H1N1, a spus purtatorul de cuvant al grupului, adaugand totusi ca nu a fost luata deocamdata nicio decizie pentru lansarea dezvoltarii sau a producerii unui astfel de medicament.

"Nu am primit inca" tulpina virusului, pentru a incepe faza de cercetare, a spus sursa citata. A fost stabilita o perioada de trei-sase luni pentru dezvoltarea unui vaccin, a mai informat purtatorul de cuvant.

Sursa gripei porcine, satul La Gloria

Un sat mexican ai carui locuitori s-au imbolnavit, rand pe rand, incepand din luna februarie, de o forma severa de gripa ar putea fi sursa virusului gripei porcine, care ameninta acum sa se raspandeasca in intreaga lume. Satul mexican este situat la doar 12 mile de o fabrica de prelucrare a carnii de porc, scrie The Guardian.

Autoritatile mexicane au confirmat, zilele trecute, un caz de gripa porcina in satul La Gloria, la un baietel de 4 ani. In acest sat, 400 de locuitori, adica 60% din populatie, s-au imbolnavit, rand pe rand, de o forma severa de raceala, primele cazuri fiind semnalate in luna februarie.

Un locuitor din La Gloria a declarat, sub protectia anonimatului, pentru The Guardian, ca "Unii oameni au inceput sa se imbolnaveasca inca din februarie, iar un bebelus in varsta de 8 luni a murit. Un alt bebelus a murit pe 21 martie. Din senin, tot mai multi locuitori ai satului s-au imbolnavit. Autoritatile au trimis medici si asistente sa vada despre ce este vorba, si sa ne trateze. Aproape 60% dintre locuitorii satului s-au imbolnavit. Medicii au tras concluzia ca este vorba despre un virus atipic de raceala. Le-am spus ca este vorba despre gripa, dar ne-au zis ca e imposibil, pentru ca gripa a fost eradicata in Mexic."

La doar 12 mile departare de La Gloria se afla o fabrica de prelucrare a carnii de porc, dar proprietarul acesteia spune ca niciunul dintre angajatii sai nu a prezentat simptome de boala.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22