Erdogan: Rusia și Ucraina pot ajunge la compromis în 4 din cele 6 puncte ale negocierilor de pace

L. G. | 25.03.2022

Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, spune că Rusia și Ucraina pot ajunge la un acord în 4 din cele 6 subiecte de negociere: asumarea neutralității, limba rusă, dezarmarea și garanțiile de securitate

Pe aceeași temă

Însă cele două puncte rămase în discuție sunt cel mai greu de negociat de ambele părți, și anume chestiunile teritoriale: recunoașterea anexării Crimeii și a independenței celor două republici separatiste - Lugansk și Donețk.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care și-a asumat rolul de mediator anunţă că vrea să-i ceară omologului său rus Vladimir Putin să fie „artizanul păcii în Ucraina, într-o convorbire la telefon prevăzută în zilele următoare, potrivit presei turce, relatează AFP.

Erdogan a declarat presei, la întoarcerea de la summitul NATO, desfășurat joi, la Bruxelles, că-i va spune lui Vladimir Putin că „tu trebuie să fii de-acum artizanul păcii (...). Tu trebuie să faci un gest onorabil”.

Şeful statului turc dă asigurări că Rusia şi Ucraina sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase - şi anume renunţarea Kievului la NATO, retragerea unor obstacole din calea folosirii limbii ruse în Ucraina, dezarmarea şi garanţii de securitate.

„Însă Ucraina este, evident, un stat. Este exclus (ca Kievul) să accepte o dezarmare completă. Însă partea ucraineană este pregătită să facă un compromis”, dă asigurări preşedintele turc.

Erdogan precizează că negocierile sunt mai dificile cu privire la statutul regiunii separatiste ucrainene Donbas (est) şi cel al Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Preşedintele turc urmează să discute vineri cu preşedintele ucranean Volodimir Zelenski, potrivit presei turce.

Turcia, ţară membră a NATO, are graniţă maritimă comună cu Ucraina şi cu Rusia în Marea Neagră, de asemenea legături bune cu ambele ţări şi s-a oferit să medieze soluţionarea conflictului. Deşi susţine Kievul şi critică Moscova, Ankara s-a opus sancţiunilor împotriva Rusiei.

„Cumpărăm aproape jumătate din gazele naturale pe care le folosim din Rusia. Separat, construim centrala nucleară de la Akkuyy cu Rusia. Nu putem da astea la o parte”, a spus Erdogan.

„Deci, nimic nu e de făcut aici. Trebuie să ne menţinem sensibilitatea în această problemă. În primul rând, nu-mi pot lăsa poporul să sufere de frigul iernii. În al doilea rând, nu pot opri industria noastră. Trebuie să le apărăm”, a adăugat el.

Și partea ucraineană manifestă un optimism moderat privind cursul negocierilor de pace. „Există progrese în negocierile de încetare a focului cu Rusia”, potrivit consilierului președintelui ucrainean, citat de Sky News. Acesta consideră că există posibilitatea unui avans diplomatic în discuțiile cu Rusia

****

Liderii NATO au aprobat joi înfiinţarea a noi grupuri tactice în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia şi o consolidare a celor patru grupuri tactice înfinţate deja în Polonia şi în cele trei ţări baltice, Estonia, Letonia şi Lituania.

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat la un ”răspuns”, în cazul în care Rusia, aşa cum se tem ucrainenii şi Occidentul, foloseşte armament chimic în Ucraina.

Recep Tayyip Erdogan salută, de asemenea, eforturi ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, cu care a avut tensiuni puternice în ultimii ani.

Macron este ”unul dintre liderii care joacă cel mai activ rol în NATO în acest moment”, apreciază Erdogan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22