De același autor
S-a încheiat zilele trecute o nouă ediție a Școlii de Vară de la Sighet organizată de Fundația Academia Civică la Memorialul victimelor comunismului de aproape trei decenii, grație proiectului imaginat de Ana Blandiana și de Romulus Rusan. În ultimii ani, partenerul școlii a fost Freedom House România, organizație care a asigurat participarea unor conferențiari pentru prezentarea istoriei recente în fața studenților.
Desfășurată sub genericul Festival of UnSettled Ideas, Școala de vară a avut, pe lângă conferințele și dezbaterile susținute în fața studenților de la UNATC și de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj de Ana Blandiana, Oana Pellea, Armand Goșu, Ruxandra Hurezean, Liviu Țîrău, Virgiliu Țîrău și subsemnata, o componentă artistică impresionantă: două spectacole performance realizate de studenții UNATC, coordonați de profesorii Ana Maria Nistor, Răsvana Cernat și Radu Apostol. Jucate în incinta Memorialului, fosta pușcărie a deținuților politici de la Sighet, spectacolele performative Și atunci oamenii au devenit păsări și Dușmancele poporului au reconstituit sensibil teroarea închisorilor comuniste.
Adesea, știrile despre evenimente ca o școală de vară, fie ea și specială, rămân îngropate sub avalanșa de știri politice sau sociale. Rareori, știrile ajung la publicul din alte locuri decât cel unde se desfășoară. Cum lumea e tulburată de un război purtat de Rusia în inima Europei, ierarhia știrilor este determinată de evenimentele externe. Această paradigmă, firească până la un punct, a fost schimbată din momentul apariției unei rețele informale și a unei platforme dedicate presei locale sub numele de PressHub. Inventată de Cristina Guseth, directoarea Freedom House România, PressHub este descrisă ca „rețea inovatoare și independentă de presă… o platformă de exprimare liberă a ziariștilor din presa centrală și locală, care aleg să se pună în serviciul public, promovând excelența în jurnalism. Criza financiară și criza morală au afectat profund media din România. Persoane cu grave probleme penale au preluat și au transformat publicații respectabile în arme personale, chiar instrumente de șantaj, îndreptându-le direct împotriva intereselor societății. În multe județe, publicații locale au ajuns la mâna baronilor care distribuie resurse publice spre articole de propagandă. Acest hub de presă urmărește să redea demnitatea profesiei, promovând excelența în jurnalism”.
Platforma distribuie încrucișat știri din presa locală, publică articole și investigații originale, adaugă informații printr-un program de interviuri video transmise în rețea, precum și o rubrică de opinii. Penuria face ca jurnaliștii din local să fie prost plătiți sau, adesea, să lucreze pro bono, ceea ce îi aduce în situația de a fi vulnerabili în fața presiunilor politice. PressHub, azi o rețea cu peste 30 de redacții și freelanceri, a devenit un refugiu pentru jurnaliștii care vor să dezvăluie corupția din orașul lor și care nu se lasă intimidați de baronii locali. Este o foarte bună soluție de colaborare și schimb de informații. În plus, jurnaliștii sunt stipendiați din proiectele aduse de Freedom House, ceea ce stimulează și jurnalismul tematic. S-au scris zeci de articole pe tema fondurilor europene, a alcoolismului, a justiției, a patrimoniului arhitectural, a orașelor „uitate” ale României. Prin jurnalismul tematic abordat, presa locală din rețeaua PressHub oferă publicului o agendă mai bogată, în plus, față de știrile locale cotidiene.
Rețeaua respectă câteva principii etice ale profesiei de jurnalist, care exclud orice entitate de presă aflată în relație subordonată netransparent unor partide politice, beneficiarii de „bani negri” care deformează piața media, redacțiile sau jurnaliștii care se ocupă cu șantajul sau desfășoară campanii murdare. Astfel, PressHub își asumă și o misiune sanitară în mass-media expusă corupției și actelor de dezinformare a publicului.
Pentru că există PressHub, despre Școala de vară de la Memorialul Sighet, despre excepționalele spectacole ale studenților UNATC și despre cum „poezia salvează lumea” prin vorbele Anei Blandiana, a putut afla publicul din toate colțurile țării, prin intermediul presei locale. //