De același autor
Până și admiratorii lui Donald Trump trebuie să fi fost bulversați de decizia președintelui de a-l ataca, bineînțeles, pe Twitter, pe primarul Londrei, Sadiq Khan, distorsionând grosolan o declarație făcută de acesta după ultimul atac terorist din capitala britanică. De regulă, în astfel de momente tragice vezi mesaje de compasiune și de sprijin. E drept, și Trump a trimis unul de acest fel, dar scandalul disputei sale cu Sadiq Khan l-a făcut cu totul irelevant. Iar asocierea cu Trump a devenit atât de toxică pentru liderii occidentali încât până și Theresa May, primul lider european care s-a întâlnit la Washington cu noua administrație, a ținut să se distanțeze de el, afirmându-și public sprijinul pentru primarul Londrei.
Mulți se vor întreba probabil de ce face președintele american astfel de lucruri, aparent gratuite, cu puternice reverberații negative pe plan internațional. Motivul este relativ simplu. Prioritatea zero a lui Donald Trump este aceea de a-și ține „baza electorală“ activă și motivată (lucru care i-a reușit până acum, din moment ce peste 95 de procente dintre cei care l-au votat l-ar vota și acum). E singurul său atu real, pentru că în rest este sub un puternic atac în scandalul Russiagate, o bună parte din establishment-ul republican îl antipatizează (chiar dacă mulți nu îndrăznesc să o facă deschis), serviciile secrete îl antipatizează și ele, iar mass-media tradiționale găzduiesc regulat dezvăluiri cel puțin stânjenitoare la adresa sa. Din această perspectivă, alte considerații, precum interesele strategice ale Statelor Unite pe termen lung sau grija de a nu provoca dispute diplomatice, mai ales cu aliații, i se par derizorii ca importanță.
Furtună globală după retragerea SUA din Acordul de la Paris
În ultimele zile, în acord cu această logică, Trump a renunțat la Acordul de la Paris privind schimbările climatice și a dorit să profite de atacul terorist de la Londra pentru a justifica Travel Ban-ul momentan blocat în justiție. Iată de ce declarația privind abandonarea de către Statele Unite a Acordului Climatic de la Paris a fost anunțată din timp și am asistat la o adevărată coregrafie mediatică, cu o asistență entuziastă, în frunte cu Steve Bannon, prezentă în Rose Garden, la Casa Albă, și cu un discurs care a fost caracterizat plastic drept un discurs electoral, „patriotic“, îndreptat împotriva lumii: „națiunile care ne cer să rămânem parte a Acordului sunt aceleași care au costat America trilioane de dolari prin practici comerciale dure și în multe cazuri prin contribuții laxe la alianța noastră militară“. Un atac cât se poate de transparent la NATO și aliații europeni.
Decizia Washingtonului a provocat o adevărată furtună la nivel global. Atât în mediile politice, cât și în mass-media, unde titluri de genul Unii oameni vor să vadă lumea luând foc au invadat spațiul public. Era de așteptat. Discuțiile legate de schimbările climatice au ieșit de mult din sfera științifică. Au devenit un fel de religie. Asta nu înseamnă că nu există schimbări climatice semnificative. E suficient să amintim faptul că sunt pe cale să devină viabile căile de navigație prin Oceanul Arctic. Însă lucrurile sunt mai complicate, la o analiză mai serioasă și mai puțin emoțională. Problema de fond e impactul real al contribuției umane, care e departe de a fi unul clar.
O serie întreagă de studii, între care unul întreprins în 2009 la MIT, consideră că asistăm la unul dintre ciclurile geologice evidențiate în numeroase rânduri în istoria Terrei (în epoca de gheață, de pildă, calota de gheață cobora până spre coasta Africii), contribuția umană fiind minimală. Mai mult, în 2014, prestigioasa revistă științifică Nature semnala într-un articol intitulat sugestiv Schimbările climatice: cazul încălzirii care lipsește o problemă încă nerezolvată: de ce brusc, în 1998, după un ciclu accelerat de creștere a temperaturii medii a planetei, încălzirea globală practic s-a oprit.
Pe de altă parte, dincolo de imperativul generos al „salvării planetei“, există și alt gen de calcule pe care o serie dintre statele importante care militează activ în favoarea politicilor și măsurilor asumate prin Acordul de la Paris le au în vedere. De pildă, și Europa, și China vor să-și reducă masiv dependența de petrol și gaze naturale (China are în plus și o enormă problemă de poluare), din motive geopolitice, făcând trecerea către surse de energie alternative, în timp ce America, din contra, beneficiază de energie tradițională semnificativ mai ieftină, mai ales datorită revoluției gazelor de șist. Acesta este motivul pentru care producători germani de automobile ca BMW sau Mercedes au construit enorme facilități de producție în SUA.
Sunt detalii care par să confirme justețea deciziei luate de Administrația Trump, nu-i așa? Doar în parte. Pentru că, pe de o parte, indiferent cât de mare este impactul uman în dinamica schimbărilor climatice, este evident de preferat să reduci poluarea, iar, pe de alta, viitorul este al surselor de energie alternative. Este probabil motivul pentru care Barack Obama a dorit să impulsioneze America în direcția dezvoltării acestui tip de tehnologii pentru a nu pierde bătălia cu China și Europa pe acest segment.
O ordine cu impact major asupra Estului
Însă, dincolo de asta, decizia lui Trump este în primul rând o imensă gafă geopolitică de imagine care, cuplată cu retorica sa agresivă și arogantă, va eroda serios influența globală a Americii. În principal în Europa, creând oportunități nesperate pentru Rusia și mai ales pentru China. Deja, prin renunțarea la TPP, America începe să piardă teren în Asia în favoarea Beijingului. Până și Australia începe să se orienteze către China. Iar proiectul imens de investiții al lui Xi Jinping One Belt, One Road (apreciat de unii drept un Plan Marshall multiplicat chiar de 10 ori) își propune să consolideze influența economică și politică a acesteia nu doar în Asia, ci și în Europa, Africa și America de Sud. Se creează astfel premizele izolării accentuate a Americii și consolidării unor repoziționări geopolitice. Barry Bennett, un fost consilier al lui Trump din campania electorală, vorbește despre „un proces de recalibrare a priorităților“. „Uneori am pus mai mare preț pe relațiile noastre cu Europa decât pe viețile muncitorilor americani.“ Comentatorul conservator Bret Stephens descria ironic noul concept american în materie, Mar-a-Lago International Order: „Dacă nu-ți plătești cotizația, rămâi pe dinafară. Dacă o faci, nu ți se mai pun niciun fel de întrebări. Mâncare, golf, acces la petreceri, cu servicii spa ca bonus, bineînțeles“.
Ajungem astfel, paradoxal, în situaţia în care sub bagheta lui Donald Trump America devine un fel „oaie neagră“ a planetei, în timp ce China, care fură tehnologii, blochează piața internă sau îngreunează semnificativ accesul pe aceasta a companiilor occidentale din domenii de vârf, este astăzi percepută drept o superputere globală responsabilă, campioana Comerțului Global și a luptei pentru „salvarea planetei“. Asistăm la un moment de inflexiune major care pare să marcheze trecerea de la Pax Americana la o ordine internațională la început multipolară, dar care ar putea deveni, în timp, una dominant chineză. „Prin retragerea noastră din Acordul de la Paris, prin dubiile legate de NATO și prin renunțarea la TPP, președintele Trump este pe cale să pună punct final actualei ordini internaționale de sorginte americană“, spune Cliff Kupchan, președintele Eurasia Group.
Un impact important va fi resimțit în Europa, în particular în Europa de Est. Suporterii lui Trump interpretează eronat impactul interacțiunii sale, evident negative, disfuncționale, cu liderii europeni la Summit-ul NATO și la reuniunea G-7 de la Taormina. Ei pleacă de la premiza că atitudinea sa, chiar așa grosolană cum a fost, îi va trezi la realitate pe europeni și aceștia se vor grăbi să mărească bugetele militare, de teama Rusiei. Așa vor face probabil, dar nu există o pușculiță specială NATO, ci bugete naționale. Germania și Franţa vor folosi banii pentru a consolida apărarea europeană, fără America și Marea Britanie. Ceea ce nu e rău în principiu, este de părere Ivo Daalder, dar numai dacă asta se întâmplă în contextul unei alianțe transatlantice solide, nu ca o alternativă la aceasta. Ceea ce ar însemna, practic, o decuplare a Europei Continentale de anglo-saxoni, lucru pe care destui și-l doresc, de mult, încă de pe vremea lui De Gaulle.
Spectrul finlandizării
Ruptura transatlantică nu e una care va avea loc brusc. Și tocmai asta o face cu atât mai periculoasă. O fisură e suficientă pentru a pune în mișcare un proces de dezagregare treptată. E foarte posibil ca tensiunile actuale să se amplifice. Vedem ce se întâmplă în cazul Brexit-ului. Nimeni nu-și imagina în momentul inițial cât de toxice vor deveni între timp relațiile Marii Britanii cu foștii parteneri din UE. La fel se poate întâmpla și în cazul relațiilor transatlantice. Vor fi tensiuni, de pildă, în planul relațiilor comerciale. Cu acțiuni punitive la adresa companiilor celeilalte părți, poate chiar decizii tarifare sau de altă natură. Nimic nu este exclus, atunci când e un președinte ca Trump la Casa Albă, care oferă tot ce-și puteau dori curentele antiamericane de pe continent. Thorsten Benner, de la Global Public Policy Institute din Berlin, atrăgea atenția că, pe măsură ce ne apropiem de alegerile din Germania, programate în septembrie, actualul curent anti-Trump tinde să devină un puternic curent antiamerican.
Europenii știu că fără America apărarea europeană nu va reprezenta o protecție suficientă în fața Rusiei. Dar ei mai știu și că e foarte puțin probabil ca Rusia să amenințe Europa Occidentală. Rusia are o cu totul altă agendă: 1) să izoleze America de Europa, făcând din NATO o instituție goală de conținut; 2) să preia controlul direct asupra unor foste republici sovietice: Ucraina, Moldova, Georgia - și, mai târziu, poate și țarile baltice; 3) să obțină o zonă tampon, sub influența sa directă în materie de politică externă și securitate (vechiul model de „finlandizare“, din perioada Uniunii Sovietice) în care s-ar putea regăsi țări ca România, Bulgaria, Balcanii - și poate și Ungaria, Polonia, Slovacia sau Cehia. Or, un nucleu dur al Europei Occidentale, constituit în jurul axei franco-germane, ar putea considera aceste lucruri un preț acceptabil, la schimb cu „eliberarea“ de sub influența anglo-saxonă, percepută negativ mai ales după Brexit și alegerea lui Trump.