De același autor
Apel pentru prevenirea indiferentei, lehamitei si indolentei
Din 1990, de la Proclamatia de la Timisoara si manifestatia din Piata Universitatii, si pana astazi, la lupta recenta pentru conducerea CNSAS, societatea romana este traversata de o înfruntare majora. Pe de o parte, se afla cei implicati, prin biografiile lor, în construirea si mentinerea trecutului comunist al Romaniei, cei legati de "activismul de partid" si de sinistra Securitate. Pe de alta, cei care vor sa traiasca într-o lume în sfarsit libera de acestia. În timp ce primii, convinsi fiind ca privilegiile lor tin de însasi istoria tarii, nu accepta sa paraseasca scena puterii, ceilalti cred ca Romania nu poate deveni o tara normala, civilizata si prospera tragand dupa ea tot balastul istoriei sale comuniste. Iar acest balast, în mod paradoxal, atarna din ce în ce mai greu, pe masura ce trece timpul.
Suntem încredintati ca raul din tara noastra - umilitoarea ei saracie, jefuirea ei economica de catre grupari politice organizate mafiotic, coruptia abisala a institutiilor statului, starea lamentabila a clasei politice romanesti - se datoreaza, in buna masura, faptului ca toate centrele de putere din Romania sunt acaparate în continuare de persoane care au avut de-a face într-un fel sau altul cu Securitatea. Ele sunt infiltrate în parlament, în magistratura, în serviciile secrete, în mediile de afaceri si, ca atare, ele conduc Romania.
Nu numai de prapadul moral al unei societati este vorba aici (pentru ca, orice s-ar spune, nu este usor sa-i vezi pe fostii tortionari si pe menestrelii lui Ceausescu în parlamentul tarii), ci de unul cat se poate de palpabil si nemijlocit nociv: asa cum, înainte, prin însasi functia lor de membri ai Securitatii, de turnatori sau informatori, ei îsi cladeau binele propriu pe distrugerea vietilor celorlalti, la fel, astazi, într-o noua configuratie a istoriei, ei îsi cladesc monopolul puterii si bunastarea pe saracirea si raul întregii tari. Îmbinand cinismul cu discursul manipulator si cu minciuna, ei au dat tonul hotiei generalizate, au facut legi care sa-i acopere, si-au transferat marsaviile trecute sub incidenta secretului de stat, au legiferat ne-transparenta în viata publica, au schimbat numele si chipul unor institutii vechi, lasand intacte substanta lor, mentalitatile lor, regulile subterane de functionare. Sau, precum în cazul CNSAS, au lasat senzatia înfiintarii unei institutii pe care în fapt nu o lasa sa functioneze si careia îi anuleaza menirea.
Pentru ca acest dezastru obiectiv al societatii romane sa înceteze, membrii GDS cer ca CNSAS sa-si reia urgent activitatea sub conducerea lui Constantin Ticu Dumitrescu, tinandu-se cont de faptul ca: 1) dintre voturi, unul a fost dat sub presiune (dovada demisia ulterioara a votantului si tacerea speriata în care acesta s-a închis); 2) cercetatorii de la CNSAS refuza sa lucreze sub conducerea lui Corneliu Turianu si cer totodata sa se faca publice rezultatele - se pare spectaculoase - ale muncii lor de cercetare a dosarelor Securitatii, tinute ascunse de vechea conducere a Consiliului; 3) Constantin Ticu Dumitrescu, ca autor al legii care îi poarta numele, este cel mai bun garant al aplicarii ei, tocmai prin functia pentru care a fost propus.
Departe de a fi un eveniment oarecare, criza actuala a CNSAS reflecta criza majora a societatii romane de 16 ani încoace. Credem ca presedintele Romaniei are o buna ocazie sa arate, într-un real moment de cumpana, daca este de partea societatii civile care, la alegerile din 2004, l-a sustinut si a marcat diferenta dintre el si Adrian Nastase, propulsandu-l în locul în care se afla. Sau daca, dimpotriva, prefera sa închida ochii asupra acestei datorii istorice a Romaniei - deconspirarea membrilor fostei Securitati care continua sa fie activi în structurile de putere ale tarii - si sa faca speculatii stranii (si pentru multi dintre noi jignitoare) la adresa naturii comunismului si a necesitatii condamnarii lui. Cand, în 16-22 decembrie 1989, romanii au iesit în strada, ei nu au cerut, cum cere astazi Traian Basescu, "asistenta stiintifica" pentru a putea sa strige "Jos comunismul!". O societate precum cea comunista, care s-a scaldat în minciuna de dimineata pana seara, nu poate fi judecata pe bucati. Un stat, cum a fost cel comunist, care si-a mintit continuu cetatenii si care i-a facut pe toti sa minta, este un stat criminal în toate partile si aspectele sale. Iar ca sa afle acest lucru, un om care a trait într-o astfel de societate - si d-l Basescu a trait - nu are nevoie de vaste documentari.
Am vrea ca prin aceste randuri sa atragem atentia cat mai multor oameni ca indiferenta, lehamitea sau indolenta manifestate în fata acestor probleme costa scump: ele vor fi platite prin însasi calitatea vietii noastre în aceasta tara. Pentru a intra în lume, raul nu are un aliat mai bun decat lenea morala.
Grupul pentru Dialog Social