Arhivele Securitatii si criza societatii

Fara Autor 04.04.2006

De același autor

Apel pentru prevenirea indiferentei, lehamitei si indolentei

 

Din 1990, de la Proclamatia de la Ti­­misoara si manifestatia din Piata Uni­versitatii, si pana astazi, la lupta recenta pentru con­du­ce­rea CNSAS, so­cietatea romana este tra­­versata de o înfruntare majora. Pe de o parte, se afla cei implicati, prin biografiile lor, în construirea si men­tinerea trecutului co­munist al Ro­ma­niei, cei legati de "ac­tivismul de par­tid" si de sinistra Se­curitate. Pe de alta, cei care vor sa tra­iasca într-o lu­me în sfarsit libera de acestia. În timp ce primii, convinsi fiind ca privilegiile lor tin de însasi is­to­ria tarii, nu accepta sa paraseasca sce­na puterii, ceilalti cred ca Romania nu poate deveni o tara normala, civi­li­za­ta si prospera tra­gand dupa ea tot ba­las­tul istoriei sale co­muniste. Iar acest balast, în mod pa­ra­doxal, atarna din ce în ce mai greu, pe masura ce trece tim­pul.

Suntem încredintati ca raul din tara noastra - umilitoarea ei saracie, je­fui­rea ei economica de catre grupari po­­litice organizate mafiotic, coruptia abi­­sala a institutiilor statului, starea la­­men­tabila a clasei politice romanesti - se datoreaza, in buna masura,  fap­tu­lui ca toate centrele de putere din Ro­ma­nia sunt acaparate în continuare de persoane care au avut de-a face în­tr-un fel sau altul cu Securitatea. Ele sunt infiltrate în par­la­ment, în ma­gistratura, în serviciile se­cre­te, în mediile de afaceri si, ca atare, ele con­duc Romania.

Nu numai de prapadul moral al unei so­­cietati este vorba aici (pentru ca, orice s-ar spune, nu este usor sa-i vezi pe fostii tortionari si pe me­nestrelii lui Ceausescu în par­la­men­tul tarii), ci de unul   cat  se poate de palpabil si nemijlocit no­civ: asa cum, înainte, prin însasi func­tia lor de membri ai Securitatii, de tur­natori sau informatori, ei îsi cladeau bi­ne­le propriu pe distrugerea vietilor ce­­lorlalti, la fel, astazi, într-o noua con­­figuratie a istoriei, ei îsi cladesc mo­­nopolul puterii si bunastarea pe sa­­racirea si raul întregii tari. Îmbinand ci­­nismul cu discursul manipulator si cu minciuna, ei au dat tonul hotiei ge­ne­ralizate, au facut legi care sa-i aco­pere, si-au transferat marsaviile tre­cu­te sub incidenta secretului de stat, au legiferat ne-transparenta în viata pu­­blica, au schimbat numele si chipul unor institutii vechi, lasand intacte sub­­stanta lor, mentalitatile lor, regulile sub­terane de functionare. Sau, precum în cazul CNSAS, au lasat senzatia în­fiin­ta­rii unei institutii pe care în fapt nu o lasa sa functioneze si careia îi anuleaza men­irea.

Pentru ca acest dezastru obiectiv al societatii romane sa înceteze, mem­brii GDS cer ca CNSAS sa-si reia ur­gent activitatea sub conducerea lui Con­­­stantin Ticu Dumitrescu, tinandu-se cont de faptul ca: 1) dintre voturi, unul a fost dat sub presiune (dovada de­­­misia ulterioara a votantului si ta­ce­rea speriata în care acesta s-a în­chis); 2) cercetatorii de la CNSAS re­­fuza sa lucreze sub conducerea lui Corneliu Turianu si cer totodata sa se faca publice rezultatele - se pa­­re spectaculoase - ale muncii lor de cercetare a dosarelor Securitatii, ti­­nu­te ascunse de vechea conducere a Con­siliului; 3) Constantin Ticu Du­mi­tres­cu, ca autor al legii care îi poarta nu­­mele, este cel mai bun garant al apli­ca­­rii ei, tocmai prin functia pentru care a fost propus.

Departe de a fi un eveniment oa­re­ca­re, criza actuala a CNSAS reflecta cri­za ma­jora a societatii romane de 16 ani încoace. Credem ca presedintele Ro­­maniei  are o buna ocazie sa arate, în­tr-un real moment de cumpana, da­ca este de partea societatii ci­vile ca­re, la ale­ge­rile din 2004, l-a sus­ti­nut si a marcat di­ferenta dintre el si Adrian Nastase, pro­pulsandu-l în locul în care se afla. Sau daca, dim­­­­po­triva, prefera sa închida ochii asu­­­pra acestei datorii istorice a Ro­­ma­­­niei - deconspirarea membrilor fos­tei Securitati care continua sa fie activi în structurile de putere ale ta­rii - si sa faca speculatii stranii (si pen­tru multi dintre noi jignitoare) la adresa naturii comunismului si a ne­ce­­­sitatii condamnarii lui. Cand, în 16-22 decembrie 1989, romanii au ie­sit în strada, ei nu au cerut, cum cere as­tazi Traian Basescu, "asistenta stiin­ti­fica" pentru a putea sa strige "Jos comunismul!". O societate pre­cum cea comunista, care s-a scaldat în min­ciuna de dimineata pana seara, nu poate fi judecata pe bucati. Un stat, cum a fost cel comunist, care si-a­ mintit continuu cetatenii si care i-a fa­cut pe toti sa minta, este un stat cri­­mi­nal în toate partile si aspectele sale. Iar ca sa afle acest lucru, un om care a trait într-o astfel de societate - si d-l Basescu a trait - nu are nevoie de vas­te documentari.

Am vrea ca prin aceste randuri sa atra­gem atentia cat mai multor oameni ca indiferenta, lehamitea sau indolenta ma­­nifestate în fata acestor probleme costa scump: ele vor fi platite prin în­sasi calitatea vietii noastre în aceasta tara. Pentru a intra în lume, raul nu are un aliat mai bun decat lenea morala.

 

Grupul pentru Dialog Social

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22