Cum poti sa compromiti o vizita a cancelarului Germaniei

Ovidiu Simonca 25.08.2004

De același autor

Ce mai vaiet, ce mai vuiet, dupa vizita cancelarului Gerhard Schroder in Romania. Schroder a venit cu cele mai bune intentii. Germania este principalul investitor in Romania dintre tarile Uniunii Europene. Gerhard Schroder este un sustinator al integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. El spera ca Romania sa finalizeze negocierile in acest an. Si isi mai doreste ca Romaniei sa-i fie recunoscut statutul de economie de piata functionala, lucru pe care Germania il considera normal, daca procesul de privatizare va continua. Singura conditie pentru un succes al Romaniei este dinamica reformelor. Daca aceasta dinamica va continua, asa cum se dezvolta in momentul de fata, Germania va sustine candidatura Romaniei la Uniunea Europeana, a spus la Bucuresti cancelarul Germaniei.

Incurajari, sustinere si entuziasm bine temperat — asa ar putea fi caracterizata vizita in Romania a cancelarului Germaniei. Adaugam aici si partea sentimentala, de bun simt si cucernicie. Gerhard Schroder s-a recules prima oara la mormantul tatalui sau, pe care nu l-a cunoscut. Caporalul Fritz Schroder a murit pe front, la varsta de 32 de ani, si nu si-a vazut fiul. Gerhard Schroder avea sase luni cand tatal sau a fost omorat la Ceanu Mare.
Sunt si alte cateva semne reconfortante pe care Gerhard Schroder le-a transmis Europei in acest an. A fost plin de umilinta fata de raul produs de Germania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In aceasta luna, Gerhard Schroder a adus un omagiu celor 200.000 de polonezi ucisi de trupele germane in august 1944. "Ne cerem scuze pentru crimele poporului german", a spus cancelarul la Varsovia. Erau, asadar, semne ca intoarcerea in trecut va fi benefica si unui prezent unde Germania descopera noi parteneri economici, cum sunt Romania si Bulgaria.
Numai ca tot ce parea o consolidare a relatiilor romano-germane are cateva mici fisuri, de care cancelarul Germaniei, nu este, evident raspunzator. Cancelarul Germaniei a fost insotit, in vizita sa, de o numeroasa delegatie economica. Cu acest prilej, Romania a oferit unei firme din Germania, European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), un contract in valoare de un milion de euro, fara licitatie, pentru realizarea unui sistem integrat de securizare a granitelor. Poate ca aceasta firma ar fi meritat sa primeasca spre executie acest proiect. Numai ca Romania, pentru a intoarce bunavointa cancelarului, s-a grabit sa semneze acest contract in chiar momentul prezentei la Bucuresti a lui Gerhard Schroder. Acum intreaga poveste a ajuns in discutia Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, care cere lamuriri. E clar ca acest contract s-a facut mai repede decat cer procedurile europene obisnuite. A fost o graba a guvernului Romaniei pentru a impresiona partea germana. In cautare, cu orice pret, de aliati, guvernul Nastase cauta sa-si multumeasca anumiti parteneri, spre deranjul altora.

Asa a fost cu acel contract Bechtel, cand firma americana a primit spre executie autostrada Brasov—Bors. Gestul i-a nemultumit pe oficialii europeni. Acum, pentru a recastiga Europa, Romania vrea sa intre in gratiile Germaniei si ofera si unei firme germane un contract. Cam acestea sunt raporturile euro-atlantice pe care le cultivam in acest moment. Cine pare sa fie sau sa devina sustinatorul Romaniei primeste un bonus, un cadou, un contract. Sigur ca firmele respective sunt puse in oarecare dificultate, atrase in periculoase jocuri politicianiste in stare sa le stirbeasca credibilitatea. Este pus in dificultate si guvernul german. Exista o maniera a guvernului Nastase de a dezvolta strambe relatii economice. Pe vremea fostului ambasador Guest, Ambasada SUA a recunoscut ca se putea face o licitatie in cazul Bechtel, precizand ca nimic n-a oprit guvernul Romaniei de la aceasta practica. Acum, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti este si ea deranjata de modul in care se dezvolta favoritismele. Practic, cele doua firme — Bechtel si EADS — probabil ca nu aveau nevoie de contracte semnate la repezeala. Puteau sa participe la licitatii, puteau sa castige cu respectarea tuturor procedurilor.

Numai ca guvernul Nastase crede ca prin asemenea contracte va avea si un castig in plan politic. Din acest motiv forteaza nota, lucreaza impotriva unei economii functionale de piata, la care aspira sa ajunga. Ce incantat trebuie sa fi fost premierul Nastase! A fost in stare sa semneze un contract in doi timpi si trei miscari, despre care refuza sa dea detalii, contractul avand anexe care poarta stampila "secret de serviciu". Poate ar trebui sa retinem in final lectia cancelarului Schroder, atunci cand a fost intrebat de ce firma germana Josef Nobius Bau A.G. ajuta la construirea, in Ucraina, a canalului Bistroe. El a raspuns politic unei probleme politice, afirmand ca "o asemenea constructie se poate face numai dupa o analiza internationala a impactului asupra mediului; orice alta actiune este o iresponsabilitate". Un raspuns chibzuit si corect. Gerhard Schroder a mai adaugat ca "guvernul Germaniei nu poate impiedica o firma privata sa se implice". In Germania puterea unui premier este limitata de mecanismele economiei de piata. Doar la noi premierul imparte si contracte, alege si parteneri, face analize geo-strategice si combate opozitia la televizor, in absenta acesteia. In Germania e chiar altfel, iar graba guvernului Nastase dupa contracte, la schimb cu sustinerea politica, poate compromite o vizita a cancelarului Gerhard Schroder.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22