Nu mai admitem să fim certați ca niște școlari corijenți. Ce-or să ne facă? Or să scoată din uz scutul de la Deveselu? Pardon, că furăm noi piesele de schimb și rezolvăm singuri.
Andrei CorneaUngaria nu este probabil singura țară care vrea să profite de cel mai slab guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. Haosul din politica internă poate avea efecte dure și pe termen lung asupra țării, fiindcă, spre deosebire de liderii români care își văd doar de interesele proprii, ceilalți din jurul nostru, și nu numai, au strategii clare în care primează interesele naționale ale statelor pe care le conduc.
Sabina FatiDeasupra Palatului Cotroceni plutește, mă tem, o suspiciune de mediocritate și amatorism.
Rodica CulcerLuptele din interiorul opoziției subminează pe termen lung șansele unei schimbări politice.
Alexandru GussiInterviu cu VLAD PERJU, profesor de drept constituțional american și comparat, drept european și filozofia dreptului la Boston College
Interviu cu ILEANA RACHERU, expert în spațiul ex-sovietic, afiliat centrului ESGA (Experts for Security and Global Affairs)
Interviu Realizat De, Octavian ManeaLa începutul anului 1985, în urma unui ordin al șefului Centrului de Informații Externe (CIE), general-locotenet Aristotel Stamatoiu, toate unitățile spionajului comunist și-au reactualizat situația bazei operative și au raportat rezultatele către UM 0503 (Cartoteca CIE). UM 0225 (Brigada Antiemigrație) a întocmit în acest scop câteva tabele în care se regăsesc nume sonore ale societății românești.
Madalin HodorFisurile apărute în UE odată cu venirea unor guverne populiste și antiimigrație sunt pe cale să producă un cutremur de proporții în Germania.
Eliza FrancuCoaliția de guvernare din Italia nu vrea ieșirea din UE, ci constituirea unui pol conservator alături de Vickor Orbán și Sebastian Kurz pentru schimbarea regulilor din UE.
Stefan PopescuPentru șeful Pentagonului, America are două trăsături fundamentale: puterea de a inspira și cea de a intimida. În ultima vreme, însă, cea din urmă devine cea dintâi. Nu doar în relația cu aliații, dar și față de imigrație.
Octavian ManeaDin 2002 încoace, Recep Tayyip Erdoğan a câștigat toate alegerile, de aceea victoria de la ultimul scrutin, care îi va permite să celebreze în funcția de președinte un secol de la formarea Turciei moderne, nu a fost o surpriză.
Cristina DobreanuDansul Nataşei, de Orlando Figes, este o încercare extrem de ambiţioasă, pentru că istoria culturală poate oferi răspunsuri adecvate la istoria politică a Rusiei.
Codrut ConstantinescuViața ca mozaic e una dintre cele mai ofertante perspective asupra trăirii. De la piesa rătăcită care își caută obstinat lăcașul potrivit, până la ansamblul tot mai conturat al unui destin, totul e coerent. Doar lipsa răbdării, asociată cu graba și perfida ambiție, face ca lucrurile să pară haotice. Necăutând cu suficientă grijă locul fiecărei bucățele, echilibrul întregului se perturbă și alimentează exasperarea lipsei de sens.
Marina Dumitrescu(Neo)realismul a fost unul dintre caii de bătaie ai noului val. Unul selectiv, de altfel, fiindcă decupa doar anumite aspecte ale realității, neglijându-le pe altele. Chiar și așa, miza era de a distorsiona cât mai puțin prin artificiu și ficțiune – idealul era parabola cu iz documentar. Cotirea spre o infuzie de estetică a benzilor desenate relansează experimentele autohtone.
Catalin BogdanÎntr-o lume în care, aşa cum spunea Eliade, „totul se uită sau se poate uita“, spectacolul La țigănci rămâne o experienţă teatrală cu amplitudine estetică, o poezie autentică prin care suntem reconectaţi la profunzimile şi luxuriantul fantasticului eliadesc. Dar şi la întrebările care ne pot ghida într-o călătorie către noi înşine.
Andreea NanuMult zgomot pentru nimic, spectacolul realizat de Andrei Șerban la Teatrul de Comedie, secondat de Daniela Dima, are darul să ne întărească încrederea în faptul că noua tehnologie nu amenință teatrul în ce are el specific, adică emoția directă, atunci când e folosită cu rost, ca și pe aceea că actualizarea e mai ales o chestiune de simț al măsurii, mai ales când e vorba de Shakespeare.
Doina PappN-am auzit decât rarisim puncte de vedere ale Consiliul de Administrație al Televiziunii Române în spațiul public despre aspectele grave din instituție.
Brîndușa ArmancaA picat și moțiunea asta. La română (unde opoziția e mai bună decât guvernul) poate ar fi trecut, căci toate eșecurile, erorile și derapajele guvernului au fost corect analizate - dar a picat la matematică, unde i-au lipsit 67 de puncte.
Tia Serbanescu
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an