ANUL XXVI (1379 + 1380) (23 August 2016 - 05 Septembrie 2016

Marea manipulare a Eurobarometrului privind prăbușirea încrederii în Justiție

23.08.2016

Dintre toate „explicațiile” și interpretările date prăbușirii încrederii în justiție înregistrate în ultimul Eurobarometru, niciuna nu ia în considerare „briciul lui Occam”: cea mai simplă explicație este întotdeauna cea mai corectă.

Cristian Campeanu

Manipularea prin presă, un risc de securitate subestimat

23.08.2016

Ar fi util să evaluăm efectele pe care lipsa de profesionalism și ignorarea criteriilor deontologice din presa românească le pot avea asupra siguranței naționale și stabilității interne. Se încumetă cineva?

Rodica Culcer

Ce a mai rămas din spiritul olimpic?

23.08.2016

Calculele politice, disputele ideologice și pasiunile naționaliste se amestecă într-un creuzet care tinde să afecteze tot mai serios imaginea Olimpiadei de competiție sportivă mondială de referință.

Alexandru Lazescu

Erodarea imaginii justiţiei: nu oglinda e vinovată

23.08.2016

Analiza celui mai recent Eurobarometru referitor la încrederea românilor în justiție ar trebui să plece de la problemele din sistem, nu de la cei care le-au adus în discuție. Să nu fie o negare a imaginii din oglindă.

Melania Cincea

Cioloş, premier şi după alegeri?

23.08.2016

Ce ar presupune susţinerea din partea unui partid politic pentru echipa lui Cioloş?

Anca Lazarescu

EMMA SKY: „Eroarea noastră este că vrem să aplicăm soluții tehnice la probleme fundamental politice“

23.08.2016

ISIS, războiul civil din Siria, Libia se vor afla cu siguranță pe agenda viitorului președinte de la Casa Albă. Donald Trump promite că era nation-buildingului extern a luat sfârșit. Dar dacă mulți experți, plecând de la experiențele nefericite din Irak și chiar Afganistan, sunt la fel de sceptici față de acest tip de abordare, este la fel de clar, în același timp, că nu înfrângerea ISIS care, promite Trump, nu va întârzia dacă el devine președinte, este miza, ci resetarea contextului societal care a făcut Statul Islamic posibil? Numai că, dacă până acum am realizat ceea ce nu funcționează, soluțiile sunt departe de a fi la fel de clare.

Interviu Realizat De,octavian Manea

ANNELI UTE GABANYI: O parte a spectrului politic german vede în relaţia specială cu Rusia pe care și-o dorea Bismarck un model pentru politica externă a țării

23.08.2016

Aș începe cu Turcia, pentru că ce s-a întâmplat acolo are efecte multiple legate de criza refugiaților și de speranțele europenilor că Turcia ar putea să fie o soluție din acest punct de vedere, criza din Siria și situația din Orientul Mijlociu în general, destabilizarea, care e serioasă, a flancului NATO în zona de sud-est, aspect care privește direct și România. E drept, mă uitam pe un articol din Der Spiegel care susținea că Europa n-ar trebui să cedeze la șantajul lui Erdoğan și că, de fapt, mai mult a limitat criza refugiaților faptul că s-au blocat rutele balcanice decât ce a făcut Turcia. Cum se văd toate aceste lucruri în Germania?

Interviu Realizat De,alexandru LĂzescu

Sky News la vânătoare de pokémoni în România

23.08.2016

Ce îi împinge pe jurnaliști să aducă, în locul știrilor așteptate de public, „scenete“, „reality-show-uri“, „docudrame“?

Brindusa Armanca

Unde a dispărut socialismul? Cazul Venezuelei

23.08.2016

Metoda de repliere a socialiştilor de peste tot este ca, atunci când ideile socialiste produc consecinţe catastrofale şi sângeroase (cum este cazul în Venezuela), să extragă rapid „esenţa“ socialismului din orice eveniment istoric şi să şteargă nestemata socialistă, oricare va fi fiind aceea, de urmele de sânge. Dincolo de sofisme, Venezuela este încă un experiment socialist ratat, iar socialiştii care să îl apere sunt de negăsit zilele acestea.

Cristian Campeanu

Aspirații contemporane și prieteni imaginari

23.08.2016

În muzeele, parcurile, complexele comerciale și în mijlocul intersecțiilor debordante de trafic, creaturile virtuale din Pokémon Go care își reclamă insistent un loc în lumea fizică l-au eliberat pe individul contemporan de varii inhibiții sociale, pentru a-l livra unei satisfacții imediate și a-l expune riscurilor celor mai variate.

Justina Irimia

Stalin e cu noi?

23.08.2016

Aniversarea a 60 de ani de la moartea lui Stalin a fost comemorată printr-un număr special al Pravdei, care reabilitează personajul și explică de ce el este atât de necesar viitorului Rusiei. 49% din ruși sunt convinși că e nevoie de un nou Stalin.

Georges Nivat

Teatru și ruine

23.08.2016

Teatrul antic are o doză de mister care fascinează, cu multe zone de umbră care n-au fost lămurite definitiv.

Ioana Moldovan

Gustul sângelui

23.08.2016

Iisus a părut un pacifist, nelăsând alternativă: cei ce scot sabia de sabie vor pieri. De fapt, și pacifiștii pier de sabie, uneori printre primii. Iar martiriul nu stinge văpaia violenței, ci deseori chiar o ațâță.

Catalin Bogdan

Intelectualii atipici și teoretizarea istoriilor

23.08.2016

Victor Neumann analizează și sintetizează un Banat care cuprinde și exprimă în chip holografic o Europă cvasi-ideală.

Marin Marian-balasa

Concursul „New Voices – PEN International 2016“ – lista lungă

23.08.2016

Pentru a treia oară consecutiv, candidata trimisă anul acesta de PEN România la concursul pentru scriitori debutanți New Voices - PEN International 2016 figurează pe lista lungă de șase nume a nominalizaților. Este vorba despre tânăra poetă Ioana Vintilă, cu lungul poem Manifest.

Magda Carneci

EPICUR ŞI EPICUREISMUL ANTIC

23.08.2016

De curând a apărut, sub îngrijirea lui An­drei Cornea, volumul bilingv Epicur şi epicureismul antic. Viaţa şi opera lui Epicur, fragmente doxografice, in­ter­pre­tare, note. Publicată sub egida Centrului de Editare și Traducere „Traditio“ al Uni­versității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, cartea este coeditată cu Editura Hu­ma­nitas, Andrei Cornea semnând tradu­ce­rea din greacă şi latină, studiul intro­duc­tiv şi notele. Volumul este distribuit ex­clu­siv prin intermediul Editurii Humanitas.

Magda Carneci

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22