Dintre toate „explicațiile” și interpretările date prăbușirii încrederii în justiție înregistrate în ultimul Eurobarometru, niciuna nu ia în considerare „briciul lui Occam”: cea mai simplă explicație este întotdeauna cea mai corectă.
Cristian CampeanuAr fi util să evaluăm efectele pe care lipsa de profesionalism și ignorarea criteriilor deontologice din presa românească le pot avea asupra siguranței naționale și stabilității interne. Se încumetă cineva?
Rodica CulcerCalculele politice, disputele ideologice și pasiunile naționaliste se amestecă într-un creuzet care tinde să afecteze tot mai serios imaginea Olimpiadei de competiție sportivă mondială de referință.
Alexandru LazescuAnaliza celui mai recent Eurobarometru referitor la încrederea românilor în justiție ar trebui să plece de la problemele din sistem, nu de la cei care le-au adus în discuție. Să nu fie o negare a imaginii din oglindă.
Melania CinceaCe ar presupune susţinerea din partea unui partid politic pentru echipa lui Cioloş?
Anca LazarescuISIS, războiul civil din Siria, Libia se vor afla cu siguranță pe agenda viitorului președinte de la Casa Albă. Donald Trump promite că era nation-buildingului extern a luat sfârșit. Dar dacă mulți experți, plecând de la experiențele nefericite din Irak și chiar Afganistan, sunt la fel de sceptici față de acest tip de abordare, este la fel de clar, în același timp, că nu înfrângerea ISIS care, promite Trump, nu va întârzia dacă el devine președinte, este miza, ci resetarea contextului societal care a făcut Statul Islamic posibil? Numai că, dacă până acum am realizat ceea ce nu funcționează, soluțiile sunt departe de a fi la fel de clare.
Interviu Realizat De,octavian ManeaAș începe cu Turcia, pentru că ce s-a întâmplat acolo are efecte multiple legate de criza refugiaților și de speranțele europenilor că Turcia ar putea să fie o soluție din acest punct de vedere, criza din Siria și situația din Orientul Mijlociu în general, destabilizarea, care e serioasă, a flancului NATO în zona de sud-est, aspect care privește direct și România. E drept, mă uitam pe un articol din Der Spiegel care susținea că Europa n-ar trebui să cedeze la șantajul lui Erdoğan și că, de fapt, mai mult a limitat criza refugiaților faptul că s-au blocat rutele balcanice decât ce a făcut Turcia. Cum se văd toate aceste lucruri în Germania?
Interviu Realizat De,alexandru LĂzescuCe îi împinge pe jurnaliști să aducă, în locul știrilor așteptate de public, „scenete“, „reality-show-uri“, „docudrame“?
Brîndușa ArmancaMetoda de repliere a socialiştilor de peste tot este ca, atunci când ideile socialiste produc consecinţe catastrofale şi sângeroase (cum este cazul în Venezuela), să extragă rapid „esenţa“ socialismului din orice eveniment istoric şi să şteargă nestemata socialistă, oricare va fi fiind aceea, de urmele de sânge. Dincolo de sofisme, Venezuela este încă un experiment socialist ratat, iar socialiştii care să îl apere sunt de negăsit zilele acestea.
Cristian CampeanuÎn muzeele, parcurile, complexele comerciale și în mijlocul intersecțiilor debordante de trafic, creaturile virtuale din Pokémon Go care își reclamă insistent un loc în lumea fizică l-au eliberat pe individul contemporan de varii inhibiții sociale, pentru a-l livra unei satisfacții imediate și a-l expune riscurilor celor mai variate.
Justina IrimiaAniversarea a 60 de ani de la moartea lui Stalin a fost comemorată printr-un număr special al Pravdei, care reabilitează personajul și explică de ce el este atât de necesar viitorului Rusiei. 49% din ruși sunt convinși că e nevoie de un nou Stalin.
Georges NivatTeatrul antic are o doză de mister care fascinează, cu multe zone de umbră care n-au fost lămurite definitiv.
Ioana MoldovanIisus a părut un pacifist, nelăsând alternativă: cei ce scot sabia de sabie vor pieri. De fapt, și pacifiștii pier de sabie, uneori printre primii. Iar martiriul nu stinge văpaia violenței, ci deseori chiar o ațâță.
Catalin BogdanVictor Neumann analizează și sintetizează un Banat care cuprinde și exprimă în chip holografic o Europă cvasi-ideală.
Marin Marian-balasaPentru a treia oară consecutiv, candidata trimisă anul acesta de PEN România la concursul pentru scriitori debutanți New Voices - PEN International 2016 figurează pe lista lungă de șase nume a nominalizaților. Este vorba despre tânăra poetă Ioana Vintilă, cu lungul poem Manifest.
Magda CarneciDe curând a apărut, sub îngrijirea lui Andrei Cornea, volumul bilingv Epicur şi epicureismul antic. Viaţa şi opera lui Epicur, fragmente doxografice, interpretare, note. Publicată sub egida Centrului de Editare și Traducere „Traditio“ al Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, cartea este coeditată cu Editura Humanitas, Andrei Cornea semnând traducerea din greacă şi latină, studiul introductiv şi notele. Volumul este distribuit exclusiv prin intermediul Editurii Humanitas.
Magda Carneci
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an