22 PLUS, nr. 320: Economia ofertei

Radu Nechita | 06.09.2011

Pe aceeași temă

Criza din 2008 a fost interpretată în mod eronat ca o criză a pieţei. De fapt, ea a fost, în primul rând, o consecinţă a unor reglementări ce au distorsionat piaţa (băncile americane au fost obligate să acorde credite celor fără venituri, ele erau garantate implicit de guvernul federal, rata dobânzii a fost menţinută prea mult timp la un nivel excesiv de scăzut etc.) şi un eşec al autorităţilor de supraveghere prudenţială (care au permis comportamentele iresponsabile încurajate de autorităţile de reglementare, dar şi fraude de ordinul miliardelor de dolari, gen Madoff). Diagnosticul eronat a făcut ca sub steagul lui Marx sau Keynes, etatiştii de toate culorile politice să-şi amplifice pledoariile pentru noi distorsiuni ale pieţei.

Apariţia curentului cunoscut sub denumirea de „economia ofertei“ a reprezentat, în anii 1970, o revoltă intelectuală împotriva curentului keynesist, care privilegia cererea (globală) în analiza fenomenelor economice. Practic, fiecare caracteristică esenţială a economiei ofertei constituie o critică a modelului keynesist dominant din acea perioadă şi a politicilor inspirate de acesta.

Potrivit economiştilor ofertei, funcţionarea economiei şi progresul civilizaţiei sunt de neconceput fără activitatea întreprinzătorilor (oferta). Această activitate este, însă, descurajată de o fiscalitate apăsătoare şi invazivă, ceea ce conduce la blocaje economice, la stagnare şi sărăcie.

Inflaţia este un fenomen nociv, care poate şi trebuie să fie combătut, care poate şi trebuie să fie eliminat. Stimulentele guvernamentale de genul cheltuielilor publice nu reprezintă, de fapt, decât transferuri de resurse din sectoarele productive (impozitate) în cele neproductive (subvenţionate), descurajând astfel iniţiativa şi efortul. Contrar ipotezelor keynesiste, cheltuielile publice nu se adaugă, ci se substituie cheltuielilor private (consum sau investiţii). Oamenii răspund la stimulente, adică deciziile lor depind de venitul net, dar şi de nivelul fiscalităţii.

Modificările în politica fiscală influenţează nu numai cererea, ci şi oferta, adică eforturile productive ale oamenilor. Concluzia ar fi că, mai ales într-o economie în criză, este nevoie să fie încurajate aceste eforturi productive, iar calea nu poate fi decât reducerea fiscalităţii şi a poverii administrative impuse de guvern asupra economiei respective.

Aceste idei sunt cu atât mai relevante într-o societate încă atât de săracă precum cea românească, în care producerea de bogăţie suplimentară ar trebui să fie o precupare mult mai stringentă, decât redistribuirea cu pierderi a celei existente.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22