Pe aceeași temă
Tribunalul Maramures a decis ca Andrei Marga, fostul ministru de Externe, presedinte al ICR si rector al Universității „Babeș-Bolyai”, a colaborat cu Securitatea fiind inţial agent al unui serviciu străin. Decizia este definitiva, relateaza Evenimentul zilei.
Judecătorii i-au dreptate profesorului Costel Sârbu de la Facultatea de Chimie din Cluj care afirmase ca Andrei Marga a fost „în solda unui serviciu străin, fapt care i-a atras urmărirea și, ulterior, racolarea de către Securitate”.
Andrei Marga l-a dat în judecată pe profesorul Sârbu, cerându-i acestuia suma de 100.000 de lei drept daune morale pentru calomnie. Conform documentelor CNSAS trimise la Judecatoria Cluj unde avea loc procesul, a rezultat ca „Marga a colaborat cu Serviciul 3 de contrainformații al Securității din Cluj, fiind racolat în acest sens”.
Procesul a fost strămutat la Judecătoria Baia Mare, unde profesorul Sârbu câștigat dar Andrei Marga a contestat sentinta cu recurs la Tribunalul Maramureș. Andrei Marga le-a cerut judecătorilor să constate că afirmațiile lui Sârbu „au depășit limitele libertății de exprimare și i-a adus atingere dreptului la demnitate, onoare și reputație”.
Conform ziarului Evenimentul zilei, Sârbu susține că Andrei Marga a avut mai multe nume de cod, printre care „Horia”, și că a găsit mai multe note care arată că informatorul a ajutat Securitatea în tot felul de chestiuni. „M-am prezezentat la proces cu alte probe clare, că Marga a fost colaborator al Securității Statului. Am prezentat în fața magistraților cartea „Securitatea și intelectualii”, unde informatorul «Horia», nume de cod purtat de Andrei Marga, primea tot felul de misiuni. Judecătorii mi-au dat definitiv dreptate”, spune Sârbu.
In 15 mai 1989, informatorul „Horia”, avea o misiune data de colonelul de securitate Vasile Bura, legata de alegerile pentru funcțiile de rector, prorector, decani sau prodecani. „Vom plasa această informație obiectivului prin sursa «Horia », tot cu scopul de a vedea ce demersuri face pentru a stabili candidații propozabili și dacă această informație o comunică. Vom urmări recția în rândul diplomaților americani, precum și a lectorului american de la Cluj-Napoca”.
Decizie CNSAS in 2013: Andrei Marga NU a fost colaborator al Securitatii, dar DADEA note informative. Avea numele de cod "HORIA"
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii stabilise la inceputul anului 2013 ca Andrei Marga nu a fost colaboraror al Securitatii, desi acesta a dat mai multe note informative olografe semnate cu numele de cod "Horia".
Potrivit deciziei CNSAS, Marga a fost verificat in calitatea sa de ministrul de Externe deoarece au aparut date noi care "nu fusesera procesate" in momentul in care obtinuse anterioara decizie.
Astfel, Marga a fost racolat de Securitate in 1977, primind numele de cod "HORIA", iar in intervalul 1977-1978 a redactat olograf mai multe note informative, dar nu a avut un angajament scris.
Potrivit deciziei CNSAS, "Horia" relata in amanunt despre vizitele pe care le faceau in Romania diversi cetateni straini.
Andrei Marga, presedinte al ICR
Andrei Marga a fost presedinte la ICR, dupa demiterea lui H.R. Patapievici, ramanand celebru prin declaratiile sale legate de nevoia de a promova caloriferul: "Toate institutele au fost concentrate pe film, arte plastice si muzica. In cazul in care au fost facute bine, este in regula. Apoi pe tot felul de intalniri. Institutele trebuie sa revada conceptul de cultura cu care opereaza, trebuie sa venim la un concept natural de cultura, inclusiv cu filmul. Filmul a facut pasi mari in Romania, muzica, arte plastice, fara dubii, trebuie sa facem loc si stiintelor si tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o inventie transilvana, cati stiu de asta? Calculul zborurilor cosmice, inventarea biospeologiei, sunt si alte lucruri care trebuie etalate", a spus Marga.
Andrei Marga a demisionat de la conducerea ICR dupa ce Comisiile de cultura si de externe ale Senatului au decis revocarea sa din functie. Premierul Ponta, declarase inainte ca "lucrurile nu merg bine" si ca trebuie facuta "rapid o analiza" si sa se propuna, inclusiv politic, "toate masurile necesare", pentru ca ICR "sa redevina totusi o institutie care sa ne ajute in promovarea culturii noastre in strainatate".
Conform raportului Curtii de Conturi pe anul 2012, Andrei Marga ar fi prejudiciat Institutul Cultural Roman in mandatul sau la conducerea institutiei pentru a isi publica o carte intitulata "Cultura, democratie, modernizare". Potrivit inspectorilor Curtii de Conturi, bugetul ICR ar fi fost prejudiciat cu 5.000 lei doar pentru a promova cartea lui Andrei Marga, pe atunci presedinte al Institutului Cultural Roman.