Pe aceeași temă
Miercurea neagră, sau mai degrabă roșie, a ras din capitalizarea Bursei de Valori București aproape 3,2 miliarde euro, după ce a fost anunțată Ordonanța care vizează băncile, companiile energetice, asigurări
Intenția Guvernului de suprataxa companiile din sectoare strategice ale economiei naționale i-a făcut pe investitori să vândă masiv acțiunile acestor companiile.
Capitalizarea companiilor de pe piața principală a scăzut cu peste 14,8 miliarde lei, la 145,8 miliarde lei, într-o singură zi.
Este vorba de cea mai mare scădere într-o singură zi din 7 ianuarie 2009, când bursa a închis cu o depreciere de 12,29% pe indicele principal, în plină criză financiară internațională.
Principalii indici bursieri au pierdut tot câștigul de la începutu anului:
BET: -11,21%
BET-XT: -10,71%
BET-NG: -9,93%
BET-BK: -10,95%
BET-FI: -5,69%.
Sectoarele energetic, bancar și telecom au fost cele mai afectate:
Banca Transilvania: - 19,91%
OMV Petrom: -19,97%
BRD: -16,62%
Electrica: -10,09%
Transgaz: -9,64%
Romgaz: -9%
Transelectrica: -8,77%
Digi: -7,69%.
Pentru a evita suspendarea tranzacționării unor titlurilor importante, BVB a majorat în mod excepțional limita maximă de scădere într-o zi la 25%.
Limita maximă de scădere pentru acțiunile BRD a fost extinsă astăzi de la 15%, cât este în mod obișnuit pentru titlurile cotate la BVB, la 25%, conform regulilor operatorului pieței de capital.
Decizia survine la o oră după ce o decizie similară a fost luată și în cazul Băncii Transilvania, în contextul în care întreaga piață de capital, dar mai ales sectorul bancar, a fost afectată de taxele anunțate în ziua anterioară de Guvern și de decizii din Parlament.
Astfel de extinderi ale limitelor de variație, mai ales în cazul unor acțiuni solide cum sunt Banca Transilvania și BRD, sunt măsuri excepționale și nu au mai fost aplicate de mult timp la BVB. Conform regulilor BVB, dacă o acțiune stă o anumită perioadă în scădere cu aproximativ 15% față de prețul din închiderea zilei precedente, limita de variație este extinsă în primă etapă la 25%, ulterior poate fi majorată la 35% și în final până la 40%.
Florin Cepraga, reprezentant BVB, a scris pe Facebook, după închiderea Bursei că practic România a fost condamnată „la înapoiere”.
Postarea sa de pe Facebook:
„Peste 3 miliarde de euro (15 miliarde de lei) a pierdut România într-o singură zi, azi, în „miercurea roșie”.
Companiile românești listate pe bursă, care reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al României, au supraviețuit astăzi celui mai mare atac dat asupra integrității și stabilității economice a României.
„Miercurea roșie” a adus a doua cea mai mare scădere zilnică a bursei românești și toată creșterea înregistrată de bursa din România într-un an întreg a fost anihilată într-o singură zi.
Scăderile de azi de pe bursă au fost imaginea pe care o Românie întreagă a putut s-o vadă ca efect al eșecului politic de a asigura un cadru de normalitate.
Acesta este efectul analfabetismului funcțional și al incompetenței atunci când i se dă putere de decizie.
Intențiile politice aruncate împotriva României și-au arătat fața toxică când politicianismul incompetent a bombardat, ca într-un război, într-o singură zi, economia României și viitorul unei țări.
Astăzi, România a fost condamnată la înapoire, iar pentru asta nu există amnistie sau grațiere”.